Around My House 3

Jezzebel,
Tussen water en water

Foto: Pascale, januari 2020

This entry was posted in Jezzebel's eye, kunst, literatuur, Own Art and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Around My House 3

 1. Frank says:

  Schorseneren worden ook wel asperges voor de armen genoemd, Pascale, of, nog mooier: keukenmeidenverdriet. Mosselen zijn vooral gebakken in knoflooksaus erg lekker. Saus soppen met stokbrood. Uitkijken dat je de vingers niet mee-eet.
  Wat is/was het herkenbare dat je bij Grunberg en ‘Everybody knows’ zo bang maakt?
  Een boek als een vriend van wie je afscheid neemt als je het hebt gelezen. Waarom worden boeken nooit, of zelden, twee keer gelezen? Terwijl heel wat vriendschappen veel langer duren?
  Ik sta voor honderd procent achter je wat betreft je thema-benadering.
  Iets nieuws mee naar bed nemen omdat je moeite hebt om je iets nieuws eigen te maken. Zo had ik het niet bekeken. Ik dacht dat je iets/iemand mee naar bed neemt, omdat dat/die je dierbaar is. Dat kan ook een nieuwe camera zijn. Ik kreeg de indruk, vanwege ‘vriend’, dat je de camera als een man (of in elk geval iets mannelijks) beschouwt. Een camera kan ‘m’ of ‘v’ zijn. Ik zou ‘haar’ zeggen. En haar natuurlijk de eerste nacht meteen mee naar bed nemen, als ik die gewoonte zou hebben. Maar ja, ik heb die camera niet. Noch die gewoonte.

 2. Pascale Esveld says:

  Goedemorgen Frank, ik ben altijd in de war met Jerusalem Artichoke (aardpeer) waar ik ook de smaak niet van ken. De namen zijn zo mooi dat het niet uitmaakt dat je niet weet hoe het proeft.
  Denk dat je het werk van Grunberg niet erg kent? Wat is de grootste angst? De waarheid. En hoe goede bedoelingen altijd slecht aflopen.
  Wat je zegt over de camera is interessant. Een kennis aan wie ik de camera vol trots liet zien (het is een Lumix TZ95, 18x zoom) vond ‘m (ik zeg ook geen haar over de camera) erg mannelijk. Dat kan natuurlijk kloppen, hoe groter de lens hoe groter het verlengstuk van. Maar voor mij is hij precies goed. Het wordt tijd dat er veel meer met de vrouwelijke blik gekeken wordt. Daarom hou ik er zo van mensen te fotograferen. The female gaze is heel anders dan de mannelijke. Fijne dag.

 3. Frank says:

  De aardpeer (m/v) is geen onbekende voor me, Pascale. Op veel sympathie kan de knol bij mij echter niet rekenen. Ik behandel hem als een doodgewone aardappel.
  Klopt, ik ken het werk van Grunberg niet. Had ik het anders geweten? Ik ben op een gegeven moment gestopt met het volgen van de Nederlandse literatuur, hoewel ik sporadisch een uitzondering maak. De waarheid en hoe goede bedoeling altijd slecht aflopen. Die maken je dus bang. Kun je een of twee voorbeelden geven? Dat is iets concreter.
  Ik heb je nieuwe camera opgezocht, want ik snapte dat niet van die lens. Meestal zit op een ‘gewone’ camera toch geen of een kleine uitschuifbare lens? Of heb ik het mis? Je kunt er altijd een grote lens opschroeven. Maar om te zeggen dat hij/zij daardoor erg mannelijk wordt, gaat mij iets te ver. Zo kun je op alles en iedereen wel iets monteren wat langer is dan het breed is en vervolgens zeggen: oh, hoe mannelijk!
  Dat in een aantal opzichten de vrouwelijke blik anders is dan de mannelijk, geloof ik. En dat een vrouwelijke blik dan andere resultaten kan opleveren, geloof ik ook. Maar dat zou waarschijnlijk ook gelden voor kinderen, gepensioneerden, dierenliefhebbers en tal van andere groepen. De de vraag is of de resultaten beter, mooier, efficiënter et cetera zouden. zijn. Een moeilijke discussie. Een van de vele. Al decennialang. Maar er wat moois van vandaag.

 4. Pascale Esveld says:

  Hi Frank, over hoe goede bedoelingen bij Grunberg altijd in catastrofe eindigen, kan ik je zijn hele oeuvre aanraden. Zijn boeken zijn echt goed hoor, hoort bij mij tot de wereldliteratuur.
  De camera is een semi-automaat, er kan geen andere lens opgeschroefd worden, dus als hij helemaal ingezoomd is dan is het inderdaad een joekel. Ik zie het aan de mensen op straat die er ook een beetje bang van worden. Over de mannelijke en vrouwelijke blik, dat is een heel verschil. Jarenlang hebben we in kunst en in fotografie nauwelijks te maken gehad (enkele uitzondering) met de blik van vrouwen. Dat is een totaal andere wereld. Ik weet niet of bejaarden andere foto’s maken, ik denk dat dat ook weer onder te verdelen is in mannelijk en vrouwelijk. Kinderen is ander standpunt. Maar dan mis je misschien de doorleefde blik. Dat heb ik trouwens ook met veel te jonge musici ik mis de levenservaring. Ik weet niet of de resultaten beter, mooier, efficiënter etc. zijn. Anders, dat lijkt me al heel wat.
  Vandaag heb ik me gestort op boterkoek met gember mini-koeken. Spuugzat ervan. Voorlopig weer een hele tijd niet bakken!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.