Triversity

For Close Up:
Triversity 1
Triversity 2
Triversity 3
Triversity 4
Triversity 5
Triversity 6
Triversity 7
Triversity 8

Jezzebel,
Tussen water en water

Foto’s: Pascale

This entry was posted in Jezzebel's eye, kunst, literatuur, Own Art and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Triversity

 1. Frank says:

  Vandaag eens geen citaat van welke aard dan ook.
  Wel de mededeling dat ik op het punt sta ‘On photography’ van Susan Sontag te lezen, tenzij jij die labelt als een sterke afrader.

  Ed van der Elsken nog even in kleur in het Fotomuseum Rotterdam. Bijna een contradictio in terminis.

  Dan het weetje dat er een Amsterdam Bar & Hall in St. Paul, Minnesota, is, incl. patatje oorlog, bitterballen, kroketten etc. Gefundenes fressen voor Amerikanen? En dan?

 2. Jezzebel says:

  Ik moet me ook nog storten op Susan, ze ligt ergens op mijn nachtkastje onder of boven Antjie Krog.
  Ken je de films ook van Van der Elsken?
  Zijn boek Amsterdam had ik al lang in huis voordat ik wist dat ik fotografie leuk vond.
  Kroketten en patatoorlog in het buitenland vertrouw ik niet. Te veel ‘homemade’ bitterballen op ambassades gegeten her en der, geef mij Febo maar, roomboter kalfsvlees is voor mij een culinair hoogstandje.
  https://youtu.be/mHUoqM3iyag

 3. Frank says:

  ‘On photography’ bestaat uit een aantal essays. Je kunt het boek dus opknippen en af en toe ademhalen. Of je begint met de citaten achterin, om zo erin te komen.

  Antjie Krog is mij volledig onbekend. Hoe kom je aan haar?

  In het verleden heb ik geloof ik wel eens films van Van der Elsken gezien. Ik ben nooit heel erg hoteldebotel van zijn (kunst?)werk. Op de een of andere manier vind ik hem vooral een kroniekschrijver of kroniekfotograaf. Ik denk dan meteen ook aan Breitner, die naast kroniekfotograaf ook kroniekschilder was. Daarmee doe ik hen beiden in veler ogen waarschijnlijk erg tekort. Niettemin bedankt voor de link die je erbij deed.

  Helemaal met je eens: wenn schon denn schon: Febo!

 4. Jezzebel says:

  Hoe kom je aan een kunstenaar? Ik heb geen idee, ze komen altijd op een of andere manier in de schoot vallen.
  Ed van der Elsken is vooral zo leuk om hoe mensen op hem reageren. Je ziet ze lachen naar die lefgozer. In mijn geval is het anders. Ik sta er gewoon, de meesten zien me niet, al sta ik midden in hun blikveld.
  Maria Austeria is mijn grote held. Die wist zichzelf er altijd prachtig in te frommelen.
  Ach zoveel te ontdekken. Het thema deze week is ‘boerenleven’ en omdat ik alleen strandboeren om me heen heb, kan ik niet mee doen. Maar Lise Metzger deed mijn hart sneller kloppen.
  https://www.lisemetzger.com/farm-life/1/thumbs?fbclid=IwAR2RtdSChK0fSQaVDIgU2_I2WCkA4fmD6dN8E9rVfIc_RazKlTOLLP_prqA

 5. Frank says:

  Er zitten inderdaad hele mooie bij Lise Metzger.

  Wat je schrijft over het thema ‘boerenleven’ snap ik gedeeltelijk. Wat ik mis, is de context.

  Als je de fiets pakt of de benenwagen, kom je zo in boerenlevenland, wellicht in Zandvoort of anders in omliggende gemeenten.

 6. Jezzebel says:

  Frank, begrijp ik. De foto’s die ik maak zijn themagebonden. Met een stel vrienden zijn we de fotothemagroep ‘7 dagen lang 1 thema’ begonnen op facebook. Inmiddels loopt dat al 3 jaar. Deze week is het thema ‘boerenleven’. Ik had daar graag naar willen kijken. In Zandvoort, in de buurt geen boerderijen. Ja, als ik ingewikkeld ga doen kom ik wel ergens… Maar dat zit er voor mij niet in deze week. Wel iets om in gedachten te houden.
  Besef wel dat het boerenleven steeds onzichtbaarder is geworden. Zeker in de randstad.
  https://www.facebook.com/groups/325111581195595/

 7. Frank says:

  Ah, nu begrijp ik hem. Dank je.

  Om misschien ook in gedachten te houden: paardenfarms in Zandvoort e.o., wachtende wisents, keutelende konijnen en hijgende herten in de duinen, kinderboerderijen (o.a. in Haarlem en Heemstede), biologische stadsmoestuinen, bollenboeren (gisteren zes trekkers op een veld ter grootte van een paar voetbalvelden) en boven Amsterdam fiets je van de ene boerderij in de andere. Volop boerenlandleven dus. En geschikt voor foto’s. Een voorbeeld aan de andere kant van de Zandvoortse duinen (zie onder ‘foto’s’): https://moestuinleyduin.nl/fotos/
  Toi, toi, toi.

  Met een gedicht van Kopland:

  Jonge sla

  Alles kan ik verdragen,
  het verdorren van bonen,
  stervende bloemen, het hoekje
  aardappelen, kan ik met droge ogen
  zien rooien, daar ben ik
  werkelijk hard in.

  Maar jonge sla in september,
  net geplant, slap nog,
  in vochtige bedjes, nee.

 8. Jezzebel says:

  In Zandvoort is behalve een kinderboerderij (toeristische attractie voor kids) geen boerderij. Een manage is geen paardenfarm. Dichtstbijzijnde nog werkende boerderij zit in Vogelenzang tegenover Oases, is me verteld. Ik hou het in gedachten.

  Kopland is een cadeautje, dankjewel.
  Ontroerend mooi, in gedachten dacht ik dat het jonge sla in mei was… Veel mooier dat het pas in september is. Dank.

 9. Frank says:

  Ik ken Zandvoort niet goed genoeg om te beoordelen of daar boerenleven welig tiert. Het zou best kunnen dat er nog een werkende boerderij tegenover Oase zit. Feit is dat er veel paarden rondlopen in weilanden achter de duinen.

  Anderzijds, hoe streng is de opdracht? Een foto van één haan of één stier, waar ook genomen, kan meer boerenleven suggereren dan een hele stal vol kippen of koeien (is dat boerenleven?).

  Waar heeft Lise Metzger de foto genomen van de vrouw met het schaap? Een erg mooie foto trouwens. Het zou best een kinderboerderij kunnen zijn.

  Bij mij om de hoek bevindt zich een kerkhof van landbouwmachines en -materialen, inclusief een groot ijzeren paard, een gipsen koe met kalf, alsook een levende lama en levende ezel. Daar kun je vele suggestieve boerenlevenfoto’s van maken.

  Maar gedichten lezen is ook mooi, ook al is het nauwelijks een gedicht of lijkt het geen goed gedicht.

  Een biefstuk is gewoonlijk
  Afkomstig van een koe.
  Als men een biefstuk pijn doet,
  Dan zegt de biefstuk:”Boe!”

  Doch als een biefstuk hinnikt
  Bij onverwachte pijn,
  Dan zal er hoogstwaarschijnlijk
  Iets niet in orde zijn.

 10. Jezzebel says:

  Frank al na de eerste dag in de club was het me duidelijk dat een koe in de wei, een schaap, kip of paard in feite geen boerenleven is. Waar zijn de boeren? Die zie ik bijna niet op de foto’s van de groep. Die had ik graag willen fotograferen. Het komt later.
  Voor mezelf ben ik heel streng als het om de woorden gaat, al schuur ik ook graag tegen de grens van een thema. Waar gaat het nog over ‘dit’ en wanneer wordt het ‘dat’?

  De mooiste foto van Lise vond ik de kaasboerin met kind.
  https://www.lisemetzger.com/farm-life/23

  Het gedicht is zo goed dat het bijna een rijmpje ‘lijkt’.
  De associaties zijn heel rijk.

 11. Frank says:

  De boer zit tegenwoordig binnen achter z’n pc, Pascale.
  Of hij rijdt met z’n trekker op de autosnelweg, samen met drieduizend andere boeren op trekkers.

  Kaasboerin met kind komt zeker in de top twee terecht.

 12. Frank says:

  Deze schoot me nog te binnen en wilde ik je niet onthouden. Van Cees Buddingh.

  Zeer vrij naar het Chinees

  De zon komt op, de zon gaat onder.
  Langzaam telt de oude boer zijn kloten.

 13. Jezzebel says:

  Erg leuk, die ga ik misschien gebruiken, later deze week, als we het thema gaan afsluiten. Dank.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.