Time

Voor het thema ‘Time’ heb ik de kandelaars genomen die ik kocht, toen ik uit Israël terug naar Nederland kwam, 12 jaar geleden, en sindsdien elke vrijdag op een bepaald tijdstip aansteek, al deden we dat thuis nooit. Maar ik wel, in Israël, in Amerika, in mijn huis, waar ook ter wereld.
Als achtergrond, vellen A3-papier die ik gebruik voor mijn “Hidden Mother (A Family Potrait) -Series” (Ondergedoken moeder, Een familieportret). De vellen zijn handgeschreven en met het blote oog nauwelijks leesbaar, ook een ‘verborgen’ laag. Ik werk er sinds twee jaar aan, dit het derde.
De HM-serie bestaat uit gemaakte objecten, borduursel op papier, tekst en foto’s. Er horen ook gebruiksvoorwerpen bij die een eigen verhaal vertellen over het verleden.
Dit zijn negen foto’s Time, die over het verlangen naar shabbat gaan, week in, week uit. Ik had ze ook maandagochtend, maandagmiddag, dinsdagochtend, dinsdagmiddag etc kunnen noemen. Dan had ik het in het Hebreeuws gedaan. Het werd time 1, time 2, etc. Many times. Shabbat gaat over familie.  
De meeste foto’s in de collage zijn bewerkt, maar er zijn ook twee ‘onaangeraakt’. Er is bovendien een tiende, ‘verborgen’ foto, de eerste, wel gepubliceerd, niet in de collage.
Er is lang naar schaduwen, lichtinval en compositie gekeken, de voet, de grond, de mond, de opening, de leegte, de sporen en de wortel.

Mijn moeder heeft twee jaar met een ster gelopen en van haar tweede tot en met haar vijfde ondergedoken gezeten. Ze mocht er niet zijn. De eerste vijf jaar van haar leven is ze weggemaakt. In mijn werk onderzoek ik wat dat betekent.

Jezzebel,
Tussen water en water

Foto’s: Pascale, Hidden Mother Series, januari 2019

This entry was posted in Jezzebel's eye, kunst, literatuur, Own Art and tagged , , . Bookmark the permalink.