Geloof en Censuur

censuur-handschrift-maimonides-01-11-16

Geloof en censuur, foto 3 Fotothemagroep

In het oudste handschrift uit Ets Haim zijn de gevolgen van censuur aanwezig. Het is een handschrift van het belangrijkste wetskundige werk van de beroemde Mozes Maimonides (1138-1204), de Misjne Tora of ‘tweede Tora’. Het handschrift is in 1282 in Narbonne geschreven en bevat een gewraakte passage waarin Maimonides zich negatief uitlaat over de Messias.
Deze passage is door de kerkelijke censuur hardhandig onleesbaar gemaakt. Het handschrift bevat de handtekeningen van twee censoren: van de bekeerde Franse rabbijn Jacob Geraldino (die waarschijnlijk niet actief heeft doorgestreept), uit 1555 en van een zekere Hippolitus uit Ferrara, uit 1601.

Uit de tentoonstelling De glorie van het joodse boek (19 september 2016 tot en met 8 januari 2017 in Joods Historisch Museum Amsterdam)

Foto: Pascale, 01-11-16

This entry was posted in Jezzebel's eye, literatuur, Own Art and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Geloof en Censuur

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.