Laat dat een leugen zijn

500-Rima-Salamoun-2

Ik ben 48
Een maand en wat dagen
In mijn gedachten meisje van 25
Toen de grote tranen begonnen
En een vriend
Mijn vriend
Het leven liet
Sindsdien ben ik ouder geworden
Mijn lijf
Mijn gezondheid
Mijn doen en laten
Maar in gedachten
Ach,
Wat doet het er toe
Nu ben ik een vrouw van middelbare leeftijd
Pas niet in dit lijf
Of de gedachten
God hoe je kunt verlangen naar liefde
Tederheid en intimiteit
Er is een leeftijd
Dat het je niet meer toekomt
Laat dat een leugen zijn

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Rima Salamoun

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Laat dat een leugen zijn

 1. Johan says:

  Er zijn vele mensen die meer in dit leven verdienen dan ze nu hebben. Laat dat een schrale troost zijn.

 2. kansen gemeten
  tijd vergeten

 3. O ja.
  Mensen houden elk jaar meer van je.
  Maar ze doen het niet meer met hun handen.
  Helaas.

 4. Ik vraag me af hoeveel waarheid of wijsheid zit in de achterliggende gedachten van het (internationaal) bekende gezegde dat:
  “men oogst wat men zaait”.
  Of een soortgelijke gelijke filosofie die achter het Boeddhistische “Karma” denken zit.

  Ik ben geen groot voorstander van de implicaties van dat soort gezegden of filosofieën. Te vaak is duidelijk dat gegeven liefde door een ander cynisch wordt misbruikt, of dat mensen die het allerbeste met hun medemens voor hebben, zelden liefde, genegenheid, intimiteit of warmte ontvangen.

  Met het ouder worden – en het meer weten en ervaringen hebben – merk ik dat ik niet kan uitsluiten dat er mogelijk toch een grote kern van waarheid in de gezegden of filosofieën zit. De meeste mensen die ik ken en die totaal verzuurd zijn, zijn meestal ook mensen die negatief in het leven staan en dat eigenlijk ook bijna altijd hebben gedaan. Mensen met een meer positieve levenshouding – die ook in staat waren om tegenslagen te relativeren – lijken zelden of nooit gebrek aan wederkerige liefde/intimiteit en genegenheid/warmte te hebben.

  De eerste groep wil ik eigenlijk ook liever niet als vriend of kennis hebben (hoewel sommigen dat wel zijn). Het samenzijn is soms niet prettig. De tweede groep reken ik graag tot mijn vriendenkring en zie ik ook graag.

  Ik ga er vanuit (uit ervaring) dat dit wederkerig is.

  Maar hoe open de ander ook is, wat er werkelijk in de grijze cellen afspeelt blijft een raadsel. Niet alleen voor de ander, maar vaak ook voor de persoon zelf. Een schijnbaar opgewekt persoon met veel warmte en liefde om zich heen kan (vermoedelijk) toch nog doodongelukkig zijn. Maar of een cynicus die een liefdeloos kil leven leidt gelukkig kan zijn betwijfel ik. Eigenlijk denk ik welhaast zeker te weten dat dit een ongelukkig wezen is.

  Dus geloof ik eigenlijk wel in de Karma gedachte dat wat men zaait men ook oogst. Alleen, soms mislukken oogsten. Dan maar hopen dat de volgende oogst overvloedig zal zijn.

 5. Een cynicus is een realist.
  Hoop en geloof doen een dwaas in vreugde leven; tot de ontnuchtering inslaat als een
  abortus in een gerformeerde kerk.

 6. Flip says:

  Mooi, Jezzebel. Over een paar jaar kijk je er anders tegenaan. Ik spreek uit ervaring. X

 7. kittyschoenmakers says:

  liefde is van alle leeftijden.

 8. Pierre Hyacintus Maria van de Kletersteeg- wie anders? says:

  Kijk maar uit; daar kan je voor gearresteerd worden als je dat in praktijk brengt….

 9. resteergear says:

  In a gear train, the input gear, or drive gear, transmits power to the output gear, also known as the driven gear.

 10. News says:

  Dag 6
  in Sotsji

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.