Wat mij de laatste tijd vooral opviel is dat de Nederlander een nogal bangig aangelegd persoon is.
Misschien moet ik het anders zeggen.
De regering schept er behagen in haar burgers stevig te laten bibberen en beven.
De minst geringe weersomslag, laten we zeggen een daling van het kwik van een luttele tien graden, is in dit land al snel code oranje.
Temperaturen boven de dertig graden verleidt de NS om treinen preventief aan het perron te houden. Jawel, paniekvoetbal . Er mocht een bovenleiding knappen.
Boven de 35 graden is aanleiding voor menig pr-gevoelig concern of ambtenaar gratis waterflesjes uit te delen. In Zandvoort kon je direct uit de trein het strand op bij Thalassa je gemeente pilsje tappen. NS is daar iets zuiniger in. Vandaag kon je bij de kiosk een gratis ‘glaasje water’ halen in zo’n smerige koffiebeker. Met excuses voor het ongemak.
Ja, de Nederlander dient in al zijn angst getroost, gesust en gewiegd te worden.
Waarschijnlijk door gebrek aan een echte vijand, beeft dit volk vooral bij aangekondigde rampspoed.
En mocht u onverhoopt denken hier met een onvervalste strandtijger te maken te hebben, u heeft het mis.
Ik lig in stukken ergens tussen Chof Metzitzim en Gordon Beach.
In Tel Aviv.
Wie is er bang voor Virginia Woolf?
Jezzebel,
Tussen water en water
Art: Claire Pestaille
2 Liter water per dag, schrijven alle damesbladen. Ik hou het bij 2 glazen, maar ik blijf bij zulk weer ook binnen.
Je hebt met dit weer niet alleen water, maar ook zouten en suikers nodig. Ik zou zeggen, zakje chips erbij en het komt helemaal goed.
Een boterham kan ook.
Ik zweet niet, zolang ik me niet inspan.
Bij deze temperaturen hoef ik nauwelijks iets te eten.
1 zakje chips en 2 liter water 🙂
dat wordt een goedkope dag 🙂
Mooie, dynamische foto!
Volgens mij is de Nederlander niet echt bangig, alleen wordt sinds de komst van internet – en in het bijzonder social media – alles buitenproportioneel opgeblazen. We maken elkaar (en dus ook de overheid) gek.
Vroegâh keek iedereen ‘s avonds naar het weerbericht, en je kreeg te horen dat het erg warm of erg koud zou worden. Met hooguit een toevoeging dat ‘bejaarden vooral niet te weinig moesten drinken’, of dat je ‘aan de vogeltjes moest denken’. Dat was het wel zo’n beetje. De volgende dag deed iedereen gewoon zijn/haar ding. Geluidloos.
Nu moet elke wolk die voorbijkomt ge-live-tweet worden. Hysterisch aangemoedigd door social media-redacteuren van serieuze kranten, zij dienen immers hun bestaansrecht te verdedigen. Ik zie mensen op Twitter dezer dagen van elke mug in de slaapkamer een online olifant maken.
Ik vraag me echt af hoe lang we dat vol gaan houden, dat over-analyseren en hypen van alles in ons leven. Ben zelf tijdelijk weer even op Twitter actief (puur voor een lopende sollicitatie), maar ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot de stekker er uit kan.
@Robert, als ‘angst’ aan sociale media zou liggen, dan zou dat internationaal zo zijn. Maar dat ligt toch wat genuanceerder. In Amerika word je bang gemaakt met terrorisme en misdaad, in Nederland met het weer.
Succes met je sollicitatie!
Ik denk niet dat het (alleen) om angst gaat, het is meer het voortdurend uitvergroten van niksigheden. En dat zie je ook internationaal. Denk Royal Baby.
In mijn omgeving ken ik redelijk wat mensen die nauwelijks iets met het web hebben. Ze mailen, internetbankieren en kijken soms een filmpje, maar verder niks. Sommigen hebben geen idee wat Twitter is. Trivialiteiten als code oranje, zomergasten, koningslied en Ebru Umar gaan dan ook volledig aan hen voorbij.
Soms zijn de onwetenden inderdaad zalig.
@Robert, tsja, er zijn ook mensen die daarom geen televisie kijken, noch kranten of boeken lezen of naar de radio luisteren. Zij leven in hun eigen ‘onrealistische’ hype, sprookje of bubbel.
Nou, het is ook weer niet zo dat zich voornamelijk Amish in mijn kennissenkring bevinden 🙂
Ik probeer het afgelopen half uur een nieuwssite te vinden waar het NIET gaat over René van der Gijp die op tv iets knulligs gezegd schijnt te hebben over homo’s. Lukt niet, en al die verhalen zijn dan weer voornamelijk gebaseerd op tamelijk willekeurige Twitter-meninkjes.
Dat voortdurend doorsudderen van niks, ik begrijp het niet. En ik snap dus dat er ook mensen zijn (en veel meer dan we denken) die zich goed vermaken zonder al die heisa 2.0.
Kunst troost…
Who’s afraid of Virginia Woolf is a great movie.
Je moet niet achter al die hypes aanrennen.
Geen idee wat Van der Gijp heeft gezegd, ik weet niet wie er tegen of voor is, het lijkt me typisch Nederlands gerommel in de marge… local news.
Wat is er aan de hand in Jemen?