Eind van een era

500-Koningin-Beatrix-JLagarde

Hoewel erfelijke troonopvolging niet te rijmen valt met democratie
Was ik toch blij met koningin Beatrix
Intelligente, hard werkende vrouw, een kunstenaar
Nu heeft ze de touwtjes uit handen gegeven
Prinses Máxima wordt op 30 april koningin
Maar koningsdag zal vanaf 2014 op 27 april zijn

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Pascale, Koningin Beatrix (foto: Johan Lagarde)

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Eind van een era

 1. Johan says:

  Ondertussen verplaatst naar zaterdag 26 april 2014.

 2. Jezzebel says:

  @Johan, officiële datum blijft 27 april, maar net zoals vroeger Koninginnedag op een zondag viel, wordt Koningsdag in 2014 de zaterdag er voor gevierd.

 3. kitty says:

  ik vind Koningsdag niet klinken. zal wel aan mij liggen :~

 4. Jezzebel says:

  @Kitty, het is nog even afwachten hoe het zich allemaal ontpopt, maar ik denk dat Máxima de show gaat stelen, hoe ze het ook noemen.

 5. popt says:

  cocooningsdag?

 6. Jezzebel says:

  @popt, dat zullen ze wel weg wimpelen.

 7. Robert says:

  Pas maandagavond laat zag ik in een nieuwsblokje op een buitenlandse zender wat de rest van Nederland blijkbaar al een halve dag had beziggehouden. Ook toen nog geen reden om naar een Nederlandse zender over te schakelen.

  De metamorfose is wel zo’n beetje compleet. Ooit news junkie, nu volstrekt immuun voor nationale mediahysterie.

 8. Jezzebel says:

  @Robert, echt? Bij iedere nationale en internationale scheet begint bij mij de adrenaline te pompen, alsof ik ik-weet-niet-hoeveel deadlines moet halen. Ik volg álles, televisie, socialmedia, buiten en binnenlandse kranten en mijn vingers jeuken. Het verlangen om aan iemand bevelen door te blaffen aan de mobiel kan ik maar ternauwernood bedwingen. 😉
  Veel rustiger als je er mee kunt glimlachen.

 9. Robert says:

  Mijn aandachtsspanne trekt de overkill op dit soort momenten duidelijk niet meer.

  De eindeloze praatprogramma’s. Iedereen die meent op Twitter wat te moeten roepen. De media die vervolgens gaan herkauwen wat er op Twitter is gezegd.

  En misschien word ik gewoon echt oud.

 10. Jezzebel says:

  @Robert, ach oud, oud, het heeft misschien je interesse niet meer. (volwasen geworden, zo ver ben ik nog niet…).
  Bij mij begon het te tintelen. Heerlijk het artikel van Philippe Remarque over wat er op zo’n redactie gebeurt:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12364/Abdicatie-koningin-Beatrix/article/detail/3384918/2013/01/29/Philippe-Remarque-Voor-krantenmakers-zijn-dit-heerlijke-avonden.dhtml

  Het deed me vooral denken aan de internationale breaking news events in Israel met Conny Mus, als we samen gingen ‘knallen’. En overal de kruimels vandaan grabbelden om het hele verhaal bij elkaar te krijgen. Die neiging heb ik nog steeds een beetje
  Nogal treurig eigenlijk, want nergens goed voor.
  .

 11. Robert says:

  Nou ja, dat soort adrenaline snap ik wel. Dan heb je het ook over “echt” nieuws.

  Maar een bureauredacteur van een kwaliteitskrant die moet gaan zoeken wat Marco Borsato over Beatrix heeft getwitterd (fictief voorbeeld, al vrees ik dat het in de afgelopen dagen daadwerkelijk is gebeurd), dat vind ik dus treurig. En dat zeg ik als iemand die zelf een tijd lang zijn geld heeft verdiend met non-nieuws.

  We zijn in Nederland doorgeschoten in het bakken van lucht. De bijna jaarlijks terugkerende hysterie rond een Elfstedentocht die niet wordt gereden, is er ook zo een.

  En ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de sociale media daar een stevige aanjager bij zijn. In die zin zie ik mezelf als “oud”. Tijdje geprobeerd – want toch gewerkt in media – sociale media te “snappen”, maar ik zie er steeds minder toegevoegde waarde in. Behalve wellicht het verlangen naar 15 minuten roem bij (te) veel mensen.

  Misschien is het ook dat ik nu omringd word door mensen die niks met media hebben, en al helemaal niet met sociale media. Dat relativeert.

 12. Jezzebel says:

  Het prettige van social media vind ik, dat ik zeer eenvoudig overal van op de hoogte ben. Ik volg de news agency’s, de kunstenaars, de verstrooiing brengers, de politieke kakelaars, de ministers, de koningen, de terreurorganisaties, de vrijheidsstrijders, maar ook de lokale reddingsbrigade. Het is heerlijk, zolang er niet te veel gebabbeld wordt.
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.