Houdbaarheidsdatum

500-Coldberry

De houdbaarheidsdatum op een verpakking is geen absolute datum.
Vaak kun je het product, afhankelijk van wat het is, nog enkele dagen, weken, maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken.
Tenminste, dat was vroeger. Supermarkten zijn ook niet gek. Die kennen het gedrag van de consument, als geen ander. Consumenten willen nu eenmaal graag vers. Vers is beter, heeft meer smaak, meer kleur, meer vitaminen, meer voedingstoffen en meer status. De consument graait dus altijd achter in het vak; vooraan staan de oudjes, achteraan net aangeleverd.
Daar is de supermarkt rekening mee gaan houden en maakt het plaatje wat zonniger dan het in werkelijkheid is. Heel precies is men gaan bijhouden wanneer iets nog eetbaar en werkelijk niet meer te consumeren is. Daar hebben ze tegenwoordig hun uiterste houdbaarheidsdatum op aangepast.
Je kunt er op vertrouwen dat als de Lay’s Chips zegt: houdbaar tot 12 januari 2013 – eind december 2012 bij de voedselbank verkregen – nogal muf smaakt op 19 januari, zaterdagochtend, heel vroeg, na wat glaasjes wodka, kreperend van de pijn omdat je nu eenmaal overgangster bent.
En van vers langzaam maar zeker schuift naar uiterste houdbaarheidsdatum.
Zo je die niet al bereikt hebt.

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Agnes Cecile, Coldberry

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Houdbaarheidsdatum

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.