Houdbaarheidsdatum

500-Coldberry

De houdbaarheidsdatum op een verpakking is geen absolute datum.
Vaak kun je het product, afhankelijk van wat het is, nog enkele dagen, weken, maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken.
Tenminste, dat was vroeger. Supermarkten zijn ook niet gek. Die kennen het gedrag van de consument, als geen ander. Consumenten willen nu eenmaal graag vers. Vers is beter, heeft meer smaak, meer kleur, meer vitaminen, meer voedingstoffen en meer status. De consument graait dus altijd achter in het vak; vooraan staan de oudjes, achteraan net aangeleverd.
Daar is de supermarkt rekening mee gaan houden en maakt het plaatje wat zonniger dan het in werkelijkheid is. Heel precies is men gaan bijhouden wanneer iets nog eetbaar en werkelijk niet meer te consumeren is. Daar hebben ze tegenwoordig hun uiterste houdbaarheidsdatum op aangepast.
Je kunt er op vertrouwen dat als de Lay’s Chips zegt: houdbaar tot 12 januari 2013 – eind december 2012 bij de voedselbank verkregen – nogal muf smaakt op 19 januari, zaterdagochtend, heel vroeg, na wat glaasjes wodka, kreperend van de pijn omdat je nu eenmaal overgangster bent.
En van vers langzaam maar zeker schuift naar uiterste houdbaarheidsdatum.
Zo je die niet al bereikt hebt.

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Agnes Cecile, Coldberry

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Houdbaarheidsdatum

 1. Johan says:

  Ik durf wel dingen aan te schaffen op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum zelf, fikse korting immers. Maar dan wel gelijk dezelfde dag consumeren of in elk geval bereiden.

 2. Misschien hebben ze bij de apotheek nog wat pijnstillers die tegen de uiterste verkoopdatum aan zitten. Als ze dan een preek beginnen, moet je maar zeggen dat ze vers echt niet zoveel gezonder zijn.

 3. Jezzebel says:

  @Knuts, wodka werkt prima, soms in de aanbieding.
  Pijnstiller voor het gewone kansloze volk.

 4. jokezelf says:

  Misschien heb jij gewoon pech gehad en waren het chips uit een muffe zending. Dat komt voor.
  Ik koop vaak eten op de laatste dag van de houdbaarheidsdatum. Maak er een sport van. Veel korting inderdaad. Vlees vries ik in, brood ook en groente gebruik ik dezelfde of de volgende dag. En we eten er heerlijk van. Ik heb laatst 4 nog verpakte pittabroodjes die ik nog in de koelkast had, met een houdbaarheidsdatum van 30-5-2012, gewoon gebruikt. Was niks mis mee. Ook blikken zijn veel langer houdbaar dan je denkt. Pas als ze bol gaan staan, zijn ze bedorven. Onze fles kikkoman van 1,5 liter, die wij pas vorige week leeg hadden, had een houdbaarheidsdatum ergens in 2007. De smaak was nog steeds goed en ik leef nog ;-).

 5. data says:

  dattum → baar → hé, it’s oud

 6. Blewbird says:

  Op je eigen houdbaarheidsdatum passen is het belangrijkste. De rest zorgvuldig testen. Datums op pakken zeggen niet veel.

 7. Jezzebel says:

  @Joke, probeer dat nu nog maar eens met producten die als houdbaarheidsdatum 2013 op zich dragen. Je zult zien dat er een verschuiving is. De houdbaarheidsdatum is meer naar het randje geduwd. Je kunt dus zeggen dat ze de waarheid spreken als ze zeggen dat het tot zo en zo lang houdbaar is in 2013.
  Dat weten de consumenten nog niet.
  En zo word je opnieuw belazerd.
  Pas goed op je gezondheid, zoals @Blewbird zegt, zorgvuldig testen, bij de minste argwaan weggooien, je kunt er echt ziek van worden.
  .

 8. goodknight says:

  …wodka over de datum vind ik geen enkel probleem…
  …andere dingen ruik ik eerst aan voor ik ervan proef…
  …sterkte met je over-ganster kwaaltjes en andere ongemakken…

 9. jokezelf says:

  Uiteraard kijk, ruik en proef ik of de spullen die bij mij in mijn kastje staan nog wel goed zijn. Als ik het niet vertrouw gaat het zondermeer weg. Ziek worden is niet mijn doel ;-). Bedankt voor je waarschuwing. En ik zal het vanzelf wel merken als jij gelijk hebt. Het zou kunnen natuurlijk, de voedselindustrie staat voor niets.

 10. dat wist ik niet

 11. helena says:

  groente en zo moet je juist voor oppassen. Dat koop ik liefst zo vers mogelijk, idem vlees. Wat me wel opviel dat er in die winkel (zie artikel VK, de eerste outletsupermarkt) iemand vijf blikken perziken kocht. Ben benieuwd hoeveel producten die in die winkel gekocht worden uiteindelijk ook weggegooid worden.
  Eigenlijk schande dat de voedselbanken er de dupe van zijn! Van die houdbaarheidsdatum dus…

 12. Jezzebel says:

  @Helena, zeker een schande, Nederland is het op 3 na welvaarendste land van Europa, maar er zijn mensen die wekelijks goed moeten opletten dat ze niet ziek worden van het voedsel dat ze van de bedeling krijgen en zelf moeten aanvullen met het goedkoopste van het goedkoopste. Het is best lastig onder die omstandigheden gezond te blijven.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.