Onbarmhartig Jaar (Boekenlijst deel 2)

400-Selfportrait-with-exploding-chest

Terwijl de kauwen hun dans van de nacht beginnen, op de laatste avond chanoeka, als de kandelaar in al haar pracht brandt, alle kaarsen, alle olie en heel het potentieel, kijk ik naar het jaar dat was. Eurydice, je weet wel, als je niet mag omkijken, dan verdwijnt de schoonheid.

Charlotte Salomon, Leven? of Theater?
De collectie van het Joods Historisch Museum is een prachtige aanvulling op het boek dat in mijn kast staat. Een ontdekking en grote troost. Onder de link kun je luisteren naar de melodieën die Charlotte er bij koos, bladeren door haar werk en ook archief materiaal vinden.

Jan Siebelink, Knielen op een bed violen
Als luisterboek halverwege mijn poging Nederland beter te leren kennen opgegeven. Tempo van de roman is me te traag. En wellicht lag het ook aan de stem van de schrijver die te vaak de klemtoon verkeerd legde. De sfeer te protestants, te grauw, ik hield er niet van. Maar daar is de rest van Nederland het niet mee eens, er zijn minstens 50 herdrukken, Siebelink is tot ridder geslagen en er komt een film met Barry Atsma (brrr).

Irvin Yalom, De Schoppenhauerkuur
Geen literatuur, hoe groot de hype ook. Wellicht vermakelijk, maar voor mij een te gemakkelijke manier van vertellen. Het boek is niets anders dan het herproduceren van verhalen uit de praktijk van de psychoanalyticus. Te Amerikaans, die groepstherapiepraktijken. Een zo’n sessie is genoeg om zijn boeken nooit meer aan te raken.

Franca Treur, Dorsvloer vol confetti
Al aardiger dan het bed violen van Siebelink. Inkijkje in het Nederland dat ik niet goed ken. Dat van de zwaar gelovigen. Calvinisme waar ik me niet thuis bij voel.

Carlos Ruiz Zafón, Schaduw van de wind
Enorm kitscherig, de schrijver doet erg zijn best om de verrukkelijke sfeer van literatuur en zijn liefde voor boeken tentoon te stallen.

Bernlef, Hersenschimmen
Ook al geen favoriet. Wel de literaire bijbel voor veel mensen in de gezondheidzorg of die met dementie te maken hebben.

Naema Tahir, Bruid van de dood
Interessante inkijk op het gearrangeerde huwelijk. Goed geschreven en smaakt wat mij betreft naar meer.

Marente de Moor, De Nederlandse Maagd
Bij vlagen hilarisch, in ieder geval meeslepend. Maar als dit de maatstaf is van Nederlandse literatuur dan vind ik die te braaf en weinig vernieuwend.

Michel Houellebecq, Het platform
Treffende beschrijving van het moderne lege leven. De boeken van Houellebecq hebben nogal wat controverse opgeroepen door de expliciete seksualiteit die hij beschrijft. Ik vind het hilarisch.

Jan Wolkers, Zomerhitte
Verrassend hedendaags is dit boekenweekgeschenk uit 2005. Het laat je verlangen naar later werk van Wolkers, meer, meer, meer. Het zou zijn laatste zijn in het genre verhalend proza.

Onder de linken; recensies, video’s en meer

Boekenlijst deel 1

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Marcelle Hanselaar, Selfportrait with exploding chest

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Onbarmhartig Jaar (Boekenlijst deel 2)

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.