Zondag in Zandvoort

In Zandvoort zijn er helden die met zes meter golfslag in de avond de zee op gaan. Even een op drift geraakt vrachtschip redden. Ocean Victory komt het bericht met honderden tegelijk op twitter binnen.
De wind loeit om mijn huis en ik waan me Lobke uit Sil de strandjutter, ga dus het balkon op en tuur in een gure wind in de richting van de horizon. Er ligt inderdaad een schip voor de kust en ik zie lichtjes aan en uit gaan. Misschien dat het mooist van wonen aan zee. In no time waan je jezelf met een zuidwester op een huifkar, denderend over het strand op zoek naar buit. Er moeten levens gered worden en de elementen zijn de mens altijd de baas. Maar soms heb je mazzel dan komt er een wonderlijk meisje bovendrijven. Nou ja, en zo. Ik schenk nog een glas wodka in, doe een schietgebedje voor de jongens op de Hercules en hoop dat de sleepkabel het houdt.

Zo’n dag

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Marcelle Hanselaar, Interior-series

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Zondag in Zandvoort

 1. Joshua says:

  ~weggejorist~

 2. Zilvertje. says:

  Dacht dadelijk aan jou bij het nieuws. Dus je ziet het liggen, wat moet het een paniek geweest zijn op het moment dat ze richting strand dreven. Onlangs liep het niet goed af met een schip. Ze gaan het straks vlot trekken, hoop dat het goed afloopt.

  Volgens mij heb je nu feest, ik hoorde dat ook op het nieuws en dacht toen weer aan jou.

  Zijn de foto’s nog gelukt?

  Ik heb weinig geblogd, dus ik ben niet meer bij.

  Fijn feest!

 3. Jezzebel says:

  @Zilvertje, ja wat een toestand. Zo’n boot van 127 meter lang, 20 man aan boord, recht op de kust af, zeg maar voor de deur. En wie weet IN de deur. Want hoeveel meter dendert zo’n ding nog verder het land op?
  Het is ook een heel raar idee om uiteindelijk naar bed te gaan en te weten dat er mensen buiten een paar meter verder aan het knokken zijn voor hun leven.

  Dank voor de goede wensen voor Chanoeka.
  Wat de foto’s betreft die zijn nog niet helemaal klaar, maar dat komt snel, hoop ik.

 4. Baruman says:

  @Jezzebel, jaren geleden leden bevonden mijn vriend en ik ons in een grote trimaran in een storm op de Waddenzee. Windkracht 9, de fok gescheurd, de stuurkoning krom. Omdat ik het anker bijtijds kon uitwerpen kon mijn vriend met de marifoon de Reddingsdienst oproepen. Ik verzeker je dat een (zo’n) storm en daarbij ook nog stuurloos raken best angstig is. Gelukkig werden we bijtijds in de vaargeul opgepikt en naar Noordpolderzijl gevaren.

 5. Jezzebel says:

  @Baruman, goed je weer te zien!
  Veel respect voor de mannen van KNRM die gisteren in vreselijk weer de zee op gingen om het schip proberen vlot te trekken.
  Wat overigens nog steeds niet gelukt is.
  Men wacht tot morgenochtend omdat de weersomstandigheden dan beter zijn, minder wind en golfslag.
  .

 6. Blewbird says:

  Ik heb gefascineerd naar mijn schermpje zitten kijken gisteravond, tot een uur of 11, toen ze voor anker ging: http://www.marinetraffic.com/ais/nl/default.aspx. Ze zakte steeds verder weg. En dan die sleepboot met ook een kabel in de schroef die net nog IJmuiden kon bereiken.

  Deze website is het gesprek van de dag onder de ‘mannetjes’ in Katwijk (die achter het scherm tegenover de vuurbaak staan om de toestand in de wereld te bespreken).

 7. Jezzebel says:

  @Blew, ja het was heel vreemd, vooral toen de lokale overheid grip 1 afkondigde, het nationale rampenplan ging in uitvoering.
  Dat allemaal vlak voor de deur, en terwijl er getwitterd werd zag ik ook de Zandvoortse KNRM uitrukken en heel de boulevard vol met kijkers tot halftwee ‘s nachts. De burgemeester had zelfs opgeroepen NIET naar Zandvoort te komen. Surreëel.
  Dank voor de link, ik heb in mijn twitter timeline ook de mannen van de reddingsbrigade. De berichtgeving vond ik heel erg goed.
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.