Otto Frank, Anne Frank House Amsterdam

Dit is het laatste beeld uit de serie foto’s van Arnold Newman, die de afgelopen bijdragen gebruikt zijn, hoewel er ook nog een mooie van Picasso is, maar misschien komt die een andere keer.
Ik heb geaarzeld om deze foto van Otto Frank te publiceren, hoewel hij voor mij van alles zegt over de leegte na de Tweede Wereldoorlog. Een thema waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben; hoe verder na trauma en vernietiging. Maar daar lag niet mijn aarzeling voor het gebruik van dit werk van Newman.
Anne Frank als symbool van wat de Joden is aangedaan tijdens de shoah is zo vaak gebruikt voor de meest uiteenlopende doelen, zaken en idealen, dat ik zeer terughoudend ben om beeld van haar of haar familie te gebruiken voor mijn eigen verhaal.
Het beeld dat Newman hier neerzet is belangrijk. Het toont het Achterhuis voordat deze plek het museum werd van het beroemdste ondergedoken en vermoorde meisje van de wereld. Een meisje dat als ze geleefd had en de vrouw was geworden waarvan we in haar dagboeken slechts het allerprilste ontluiken van kunnen vaststellen, zeer waarschijnlijk een gevierd schrijver was geworden.
Het was haar vader die na de oorlog op de ruïnes van het verleden het belang zag van de woorden van zijn dochter.
Hoe eenzaam moet het voor hem zijn geweest.
Newman heeft dat heel raak in beeld gebracht.

Shabat Shalom

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Arnold Newman, Otto Frank, Anne Frank House, Amsterdam

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Otto Frank, Anne Frank House Amsterdam

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.