Nou, zeg ik tegen niemand
Hou je maar vast
De dood loert
Geen grotere gluiperd
Dan die stiekemerd
In de hoek
Ach, zeg ik
Haal mijn schouders op
Kook gerechten van mijn hart
Couscoussalade met geitenkaas
Geroosterde pijnboompitjes
Dito paprika
Gesnipperd uitje
Teentje knoflook
Olijfolie en citroen
Peper en zout
Zoet, zuur, zout en bitter
En de vieze vijfde
Tinteling
Oh mammie
Doritos bijvoorbeeld
Chemische shit
Van zwartgeblakerde aubergine
Zure room
Knoflook en citroen
Maak ik gezonde borreldip
Melbatoast met sesam
De kermis giert
Schetterend bestaan
Al die schroeven
Zitten toch zeker wel vast
Maandag valt de bijl
Uitslag dr. Box
Zegt het piepstemmetje
Wat ga je doen
Vraagt het monster
Weet ik veel, zeg ik
Jezzebel,
Tussen water en water
Art: Lucebert
Wat spannend, maandag. Ik duim voor je en houd je in de gaten. Gezonde borreldip en gierende kermis. Morgen wordt het mooi weer. Sterkte!
Ik steek weer wat van je op. Wist niet dat Ve-tsin zo algemeen gebruikt werd in producten. Heb er geen hekel aan, maar ben meer liefhebber van vissauce. Ga een rondje in de zweefmolen! t Komt vast goed.
@Blew, de kermis heeft ontzettende mazzel, sinds ze draaien is het mooier weer.
Dan heeft het ook wel iets gezelligs (zeg ik tegen mezelf) al vergaat horen en zien je.
@Dick, ik hou ook van vissauce, het geeft net dat extra randje aan een gerecht. Umami kun je herkennen door dat tintelende gevoel op je tong, het zorgt er ook vaak voor dat je ‘niet kunt stoppen’, behalve ik dan, want mijn smaakpapillen zijn veel te gevoelig voor die rommel.
Van jouw lippen naar Zijn oor.
.
Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), ook bekend als MSG of ve-tsin, is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen. Het is een toegestaan additief en heeft E-nummer 621. Vergelijkbare stoffen zijn E620-E627. De stof mag in Nederland als additief beperkt toegevoegd worden (10g/kg), hetgeen bepaald is in de Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen. De Amerikaanse Food and Drug Administration beschouwt het eveneens als een veilige stof.
toepassingen en smaak:
Natriumglutamaat is een ingrediënt van het Chinese keukenkruid ve-tsin. Van oorsprong komt ve-tsin uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier wordt bereid.
De smaak van de stof is zo bijzonder dat deze wordt aangeduid als de vijfde smaak: umami; ook wel te beschrijven als “hartig”. (De andere vier primaire smaken zijn zout, zoet, zuur en bitter.)
Glutamaat (de zuurrest van glutaminezuur) komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Voorbeelden zijn tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Kleine hoeveelheden zitten in paddenstoelen, parmezaanse kaas, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas
@Simon, ja Wiki is er heel duidelijk over.
.