Bij mijn gezond

Op het parkeerterrein
Bij Dirk wordt iemand
Niet goed
In de middag
Op de grond
Ik kijk vanuit de hoogte
Uit de verte
2 politieauto’s
2 brandweer technobusjes
Dus geen spuitwagen
1 ambulance
En 1 ambulance vrachtwagen
Heel wat hulpverleners
Op twitter heet het
Prio 1 cardiologie
Ik sluit de gordijnen
Even later is het opgelost
Verdwijnt de reuring
De zilvergrijze auto
Waarvoor het allemaal gebeurde
Blijft achter
Niet lang daarvoor
Schlepte ik tas vol
Veilig heenkomen
Kilo tomaten voor 99 cent
Dito verse perziken
Fles cola
En een lullig bekertje zure room
Morgen ga ik wodka halen
Bij mijn gezond

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Lucebert

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

28 Responses to Bij mijn gezond

 1. Johan says:

  Het zal toch niet door de warmte zijn gekomen.

 2. Jezzebel says:

  Moge hij of zij snel gezond worden, spoedig herstel.
  Carpe diem, leven is soms zo voorbij.
  .

 3. kitty says:

  Kan je daar niet een Bloody Mary mee maken? Tomaten en wodka?. Brrrr!
  Leve de zomer, want dan zijn de groenten goedkoop. Ook als het regent 🙂

 4. Simon says:

  De Dirk van den Broek is HET epicentrum van Zandvoort 😉
  Want van de uitstraling van de “boulevard” moeten ze het niet hebben.
  Het zou zo veel beter en mooier kunnen.
  Ik ga tegenwoordig altijd naar Scheveningen, ben je soms nog eerder dan Zandvoort vanuit Amstelveen, omdat je niet helemaal door Haarlem hoeft met al de stoplichten etc.
  Woon je OP Zandvoort, maar eigenlijk woont men in een heel lelijk dorp.
  Scheveningen en Den Haag heeft dan nog ietsje meer allure, voor Nederlandse begrippen dan, hè.
  Ikzelf zou graag in een heel stil huisje in het bos wonen, ergens in Drenthe of Zeeland ofzo, maar dan wel met internet en voldoende geld op de bank, hahaha.
  Want de stad geeft altijd een soort zoemend achtergrondgeluid, en echte stilte is er niet, ook altijd zenuwachtige sirenes.

 5. Robert says:

  Het was ook meteen het meest opzienbarende moment van de dag, kijkend naar Zandvoort Citytweet. Beetje sneu voor Greet. Meer dan dertig jaar kleuter- en muziekjuf en eindelijk een lintje, en dan qua nieuwswaarde toch verslagen door een onfortuinlijke prio 1.

 6. dick says:

  Woco?

 7. Yrret says:

  Ik begreep die van @Dick niet.

  Even dacht ik aan Waco, Texas.

 8. Jezzebel says:

  @Kitty, daar kun je een uitstekende bloody mary mee maken, tomatensap, wodka, met wat tabasco, peper, zout, citroensap (en als geheim ingrediënt een jonge scheut bleekselderij en scheutje worcestershire saus). Heerlijk!
  Werkt ook goed de day after als antikater.
  Maar wie dan leeft… en zo.
  .

 9. Jezzebel says:

  @Simon, Zandvoort is een prachtig dorp. De boulevard spreekt oneindig meer dan menig gelikte boardwalk aan zee. Ik hou van de troosteloosheid, de vergane glorie, en de aangetaste strandvlaggen. Dit is een plek om je hart aan op te halen.
  Maar je moet er wel van houden. En soms kun je dat leren.
  .

 10. Jezzebel says:

  @Robert, heb je gemist! Was je met vakantie?
  Juf Greet is eerder die dag in het zonnetje gezet, op twitter, het Haarlemsdagblad, door citytweet en vast ook door de kindertjes in het dorp. Tegen de tijd dat de ambulance uitrukte wankelde juf Greet, lichtelijk dronken van geluk richting huis, zo stel ik me voor.
  .

 11. Jezzebel says:

  @Dick, nope. Straight voor mij. IJskoud bevroren uit het vriesvak, stroperig in het glas, de kaarsen aan voor shabat en godswater of godsakkers.
  .

 12. Jezzebel says:

  @Yrret, wacco woco 😉
  Wodka cola, zo schat ik in.
  Maar hoe noem je een whiskey cola?
  .

 13. dick says:

  @Yrret, inderdaad allemaal variaties op de ooit zo populaire Baco (Bacardi-Cola) Wico (men spreekt de h uit, maar je ziet haar niet!) Woco en de meest smerige is Beco. (O wat bocht!)

 14. Jezzebel says:

  bessen cola?
  gadver, dat klinkt als hoestsiroop.
  .

 15. Robert says:

  Vakantie? If only. Jouw en mijn budget zijn ongeveer even groot beperkt nihil, schat ik zo. Mijn laatste vakantie dateert van vier jaar geleden. Een lang weekend Parijs, dus dan interpreteer ik het begrip “vakantie” ruim in mijn voordeel.

  Misschien waren juf Greet en Prio 1 wel dezelfde persoon. Dertig jaar in stilte goed doen voor de samenleving, ineens met lintje in de schijnwerpers, lichtelijk dronken – al dan niet van geluk – richting huis en dan door alle opwinding voor de Dirk in elkaar zakken. Over troosteloosheid gesproken.

 16. Jezzebel says:

  @Robert, vier jaar geleden ging ik nog een keer terug naar het land van mijn hart. Op invitatie van mijn mooie denkende vriendin. Thuiskomen en werk tegelijk, alles wat je nog snel in een paar dagen wilt meemaken, iedereen die je wilt zien, alle emoties in de koffer gepropt en dan toch weer naar huis, waar de zomer ijskoud zeiknat etc.
  Oi va voi, vakantie!

  Maar waar was je dan toen ik hier al mijn tranen vergoot?

  Arme juf Greet, moge zij gezond blijven, man, man, man, je bent een schrijver. Blijf je dat wel doen?
  Heb je gezocht op facebook. En ik weet wel, dat is waarschijnlijk much too shallow, maar heb gemerkt dat daar toch iets meer te doen is dan koffie zetten en je bed opmaken en daar heel wat reacties mee binnenhalen. Het is een speeltuin voor dwalende zielen, jij zoals ik. Ik ben helemaal om.
  .

 17. dick says:

  Beco, bessen zou kunnen, maar het staat voor Beerenburg/Cola volgens mij, vandaar de bocht!

 18. leuk geprobeerd says:

  schijnwerpers

  zijn dat niet
  van die dingen
  die schijn werpen

 19. Robert says:

  Misschien kan ik Parijs de stad van mijn hart noemen. Die drie zonnige dagen in september zijn voor mij, nu ik erover nadenk, in ieder geval de laatste, echt zorgeloze dagen geweest.

  Heb ik al zo lang niet gereageerd hier? Zou kunnen. Mijn mood swings zorgen er soms voor dat zelfs online sociaal doen er even niet in zit.

  Nee, op Facebook zul je me niet vinden. Ik heb vorig jaar mijn account verwijderd. Het rommelen met en handelen in privé-gegevens door de heer Zuckerberg en de zijnen, begon me steeds meer tegen te staan. Ja, ik weet het, privacy is in dit 2.0-tijdperk een hopeloos gedateerd begrip. Maar ik wil in ieder geval nog de illusie hebben dat ik er enige controle over heb.

  Het is ook wel een beetje internet-moeheid, denk ik. Ik heb mijn Tumblr-ding (het summum qua shallowness), en dat is het wel. Pogingen om een blog met schrijfsels in de lucht te houden, zijn te vaak gestrand. Dus nee, het schrijven beperkt zich tot reacties als deze. Als ik in de stemming ben, that is.

 20. vind ik leuk says:

  samenleving

  zijn dat niet
  van die dingen
  die samen leven

 21. Jezzebel says:

  @Dick, oh ook heul vies, beerenburg-cola, lijkt me.
  Had het een keer voor een vriend in huis.
  Die kwam niet opdagen, zelf de fles ledigen, man dat is medicinale toverdrank van een kruidenvrouwtje die in het maanlicht pist en dat ijskoud serveert, of iets dergelijks.
  Brrr!

  @Robert, Parijs, stad van de liefde. Armoede krijgt een heel ander accent in het Frans. Ik hou van de Parijse brallerigheid, foeh, foeh, foeh, en de nonchalance.
  Cool dat je me hier hebt gevonden, cool dat je af en toe reageert, als je er zin in hebt.
  .

 22. Simon says:

  Gedicht van Rutger Kopland:
  Tijd

  Tijd – het is vreemd, het is vreemd mooi ook
  nooit te zullen weten wat het is

  en toch, hoeveel van wat er in ons leeft is ouder
  dan wij, hoeveel daarvan zal ons overleven

  zoals een pasgeboren kind kijkt alsof het kijkt
  naar iets in zichzelf, iets ziet daar
  wat het meekreeg

  zoals Rembrandt kijkt op de laatste portretten
  van zichzelf alsof hij ziet waar hij heengaat
  een verte voorbij onze ogen

  het is vreemd maar ook vreemd mooi te bedenken
  dat ooit niemand meer zal weten
  dat we hebben geleefd

  te bedenken hoe nu we leven, hoe hier
  maar ook hoe niets ons leven zou zijn zonder
  de echo’s van de onbekende diepten in ons hoofd

  niet de tijd gaat voorbij, maar jij, en ik
  buiten onze gedachten is geen tijd

  we stonden deze zomer op de rand van een dal
  om ons heen alleen wind

  Verschenen in Over het verlangen naar een sigaret, uitg. Van Oorschot, 2001

 23. Jezzebel says:

  @Simon, mooi!
  .

 24. Simon says:

  Jezzebel, wat je zegt over door de zon en de wind afgeragde vlaggen en de schoonheid van vervallen dingen, daar kan ik me goed in vinden, en ik begrijp precies wat je bedoelt.
  In Nederland zijn bijna geen oude huisjes te vinden, meestal zijn ze kaarsrecht gerestaureerd, de stenen gezandstraald, waardoor ze als nieuw lijken, en plantjes en struiken uit het tuincentrum eromheen geplant, met de labeltjes er nog aan.
  Alleen kerken en sommige oude dorpjes op het platteland hebben nog groen uitgeslagen muurtjes, en afbrokkelende verborgen hoekjes.
  Als je in België komt, zie je dat al veel meer.

  Uit het lood
  Oude huizen met bolle muren
  uit het lood geslagen
  en verweerde ramen
  als wijze ogen
  en een tuin met kromme appelbomen
  kom je hier nog weinig tegen
  want als de laatste loot
  van de stamboom eindelijk
  veilig geparkeerd is
  in de wachtkamer van de dood
  en men eindelijk
  met normen en waarden
  van de burgerman
  gaat verbouwen
  en de schoonheid
  uit zijn rustige hoekje wordt gebezemd
  en de zwaluwen
  kijken wel uit
  om nog terug te komen

 25. Jezzebel says:

  @Simon, weet niet goed wat ik met je gedicht aan moet.
  Waar gaat het naar toe?
  Het zwalkt.
  .

 26. Simon says:

  ja, klopt, is niet goed.
  in ieder geval, gaat over lelijk=mooi
  prettig je berichten snel te lezen.
  teken ze en schrijf ze nog 😉
  ik blijf je volgen

 27. Jezzebel says:

  @Simon, blijf schrijven, wat ik ook zeg.
  Fijnslijpen het hoort er allemaal bij.
  Benieuwd naar je volgende woorden.
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.