Schillen, vraagt de vrouw van de voedselbank
Nee, niet schillen, zeg ik
Halveren
Uitlepelen
En ga op mijn hurken
Mijn vinger schaamteloos langzaam langs de prachtige vrucht
Er ligt een doos vol rijpe, overrijpe avocado’s
Maar de meesten willen niet
Niet erg populair, zegt de vrouw van de kerk
Liever gesneden andijvie voor de stamp
Ze deelt geld uit aan de arme gezinnen
Extraatje in de vakantie
Als alleenstaande zonder kinderen heb je het nakijken
Sta je met lege handen vol gebutste avocado’s
Wat heerlijk, zeg ik
Maar hoe eet je het dan, vraagt een andere vrouw
Zij die vorige keer de aspergepunten achteroverdrukte
En dit keer drie éénpersoonsbakjes gesneden mango in een vreemd hoekje zette
Ik vroeg om de heb
Zij vroeg of ik alleen was
En aangezien ik geen vakantiebonus kreeg, liet ze los
Mocht ik de mango meenemen
Peper, zout, gesnipperd uitje en een beetje citroensap, zeg ik
Guacemole voor beginners
Met tortilla chips
Sommigen snijden er ook pittig pepertje door
En als het echt feest is, dan ook hand vol koriander
De vrouw vraagt het nog een keer
Blijkbaar ging het ene oor uit
Peper, zout, uitje, beetje citroen
Never nooit geen knoflook door de guacemole
Dat is voor aanstellers die de smaak niet begrijpen
Word je misselijk van
Dolgelukkig ga ik naar huis
En haal de trekker over
Jezzebel,
Tussen water en water
Art: Max Snow
eerlijk gezegd tóch liever met wat teentjes knoflook, maar inderdaad veeeel koreander. (don’t shoot the messenger!)
@Dick, geloof mij maar, die teentjes knoflook zijn voor de Hollander die er geen verstand van heeft.
Echte guacemole gaat over peper, zout, zuur en de basis… prachtige nootachtige smaak.
De knoflook stop je dan in de loop van het verhaal.
Zo ga je verder.
.
Tabasco (zuur) is overigens ook aanbevolen (bij gebrek aan jalepeño).
.
Ja, precies, zónder de knoflook…
Heerlijk, met een beetje peper, snufje zout en wat vers citroensap.
Een smaak waar niets boven gaat, als hij goed rijp is, de avocado.
Wel met knoflook! In mijn herinnering althans. Kan ook aan de twee Finse meisjes en de wodka hebben gelegen…
@Bart, rijpe avocado’s, laat dat maar aan de voedselbank over 😉
.
@Timmerark, geloof mij maar, GEEN knoflook 😉
Ja, over dat rijpe hoef je je inderdaad dus geen zorgen te maken, dat is waar…
Bij AH zijn groenten en fruit nogal eens echt onrijp, het blijft nodig om daar goed op te letten. Knalharde glazige tomaten, en idem meloenen, dat smaakt puur naar niks…
@Bart, weet precies wat je bedoelt, hoe zonde, groente en fruit missen hier toch vaak de zon (geur, kleur, smaak).
Toen ik net terug uit Israël kwam, maakte het me razend, wat is dit voor karton-cultuur!
.
Groenten en fruit zijn inderdaad overal niet altijd even best. Wat dat betreft, doet de voedselbank het niet eens zo slecht.
@Johan, nou… vaak zijn de groenten van de voedselbank op het randje of slechts nog 1 of 2 dagen houdbaar.
Je krijgt dus veel wat je allemaal tegelijk moet opeten, onmogelijk.
Soms maak ik er soep van, soms maak ik het in, maar vaak ook zit er niets anders op dan het weg te gooien.
.
Dank, dat wist ik allemaal niet. Zo dapper, hoe je er doorheen slaat. Vreselijk land toch dit.
@Blew, land waarin ik geboren ben,
land waarin ik opgroeide
en waar ik ook veel plezier aan beleef om op te mopperen. 😉
.
ik moet bekennen dat ik ook wel eens knoflook doe bij avocado om guacamole te maken…maar het is inderdaad ook lekker om avocado zonder enige toevoeging te eten!
Ik at overigens een keer in Turkije verse sinaasappels zo van een boom geplukt die bij een woning stond. Dat waren werkelijk goddelijke sinaasappels!
waarom smaken groente en fruit hier ook zo naar niks? Ze worden inderdaad nooit rijp (en dus zonder zon) geplukt en vervoerd naar ons land (als ze van buiten komen). Maar (en dat geldt ook bijv voor Engeland) er worden maar enkele soorten verkocht (bijvoorbeeld aardbeien, appels ) die langer goed blijven en goedkoper zijn om te telen, te vervoeren etc. maar volgens mij veel minder smaak hebben. Terwijl er honderden soorten appels zijn en ook vele aardbeiensoorten. Denk dat dit ook geldt voor bananen, mango’s, avocado’s die we invoeren. En broccoli etc wordt ook steeds minder qua smaak. Soms kweekt men de smaak weg! Bah!
PS
raar dat mensen met kinderen wel geld krijgen overigens… (schijnbaar mag de kerk dat van de voedselbank, dat onderscheid maken dus?).
sterkte verder, weet niet wat te zeggen, hoe ik je een hart onder de riem zou kunnen steken….
@Helena, dank voor je reactie, blij mee!
Die mooie rooie had een citroenboom in zijn tuintje.
Handenvol raapten we en maakten er van alles van.
Limonade, jam en lekker vers over de salade en andere gerechten (soep, stampot en wat dies meer zij).
Denk er vaak aan, hier zijn de citroenen duur.
Toch een luxe die ik me blijf veroorloven.
Je kunt niet helemaal zonder kraak of smaak.
Karton-Cultuur.
Mensen met kinderen die van de voedselbank een gelukkig leven proberen te leiden (lijden), verdomd hard bikkelen.
En ik probeer te denken aan hoe gelukkig ze wellicht zullen zijn.
Toch een softijsje of kibbeling aan het strand.
.
wat een ellende Jezz
sorry to hear that
@Koek, als er avocado’s zijn, is het een goede dag. 😉
.
Als iemand armoede in Nederland een schrijnend mooi gezicht geeft, dan ben jij het wel. Als de rijke stinkerds aan de top eens wisten… Ik hoop dat de onwetenden lezen. Avocado’s brengen zon.
@Olijfje, dank 😉
.
Ik ben hier al veel te lang niet langs geweest. Moet nog van alles bijlezen. En je hebt gelijk hoor; geen knoflook op de avocado. In schrijfjes op een bruine boterham en dan wat peper en zout.
Ha Joke 😉
Lekker!
.