Charlotte Salomon: Leven? of Theater?

Het was mijn art teacher die me bekend maakte met het werk van Charlotte Salomon. Net als Frans Weisz was ik geraakt door haar verhaal en de beelden die ze erbij maakte. Vrouw die moest kiezen tussen de gekte van haar genen, met acht familieleden, onder wie haar moeder, die zelfmoord pleegden en de waanzin van een oprukkend naziregime. Toen moest ze zichzelf voor de keuze stellen. Leven? of Theater?
Tijdens de onderduik bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk schildert Charlotte Salomon het verhaal van haar leven. De liefdes, de struikelingen en de vraag waarmee ik zelf worstel, wat is de zin van het bestaan. Wellicht het theater dat we er van maken.
Het was een lover die me bij terugkomst uit Israël het prachtige boek Life? or Theatre? cadeau deed. De lover is verdwenen, maar het werk van Charlotte is nog altijd troost in mijn boekenkast.
Op 12 april komt Frans Weisz met een nieuwe documentaire over Charlotte Salomon, nadat hij ook al eens een film over haar heeft gemaakt. Nieuwe feiten en een nieuwe kijk, op de vrouw die wist te overleven in haar werk.
Kijk naar de officiële trailer Leven? of Theater?

En voor de liefhebbers, hier kun je door het complete werk van Charlotte Salomon bladeren, uit de collectie van het Joods Historisch Museum

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Charlotte Salomon, Leben? oder Theater?

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

31 Responses to Charlotte Salomon: Leven? of Theater?

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.