Let my people go

Soms moet je het voor jezelf beetje gezellig maken.
Ik heb vandaag gekeken naar The Prince of Egypt. Voor de zoveelste keer. Meesterwerk van Spielbergs Dreamworks. De film kwam in 1998 uit toen ik nog in Israël woonde. Kranten stonden er bol van. Velen spraken er schande van.

Disneyficatie van het verhaal dat we elkaar al duizenden jaren op seideravond vertellen.
Exodus, bevrijding uit Egypte, uit de slavernij op weg naar het land van melk en honing.
Een controversieel verhaal waar iedere Israëli met een buitenlandse gast aan de seidertafel zich ongemakkelijk bij voelt. Jaar na jaar. Omdat hij dan voor het eerst verhaal dat hij door en door kent, vanaf de buitenkant ziet, door de ogen van zijn gast.
De wreedheid waarmee een meedogenloze God rechtvaardigheid met straffe hand, dood en verderf, door de strot van onze cultuur duwt is gruwelijk.

Tegelijkertijd een sprookje. Het volk dat opstaat, zich vrijmaakt van onderdrukking en liever 50 barre jaren door de woestijn zwerft dan nog langer het juk van vernedering draagt.
Er zijn veel moderne parallellen met deze tijd te maken, zelfs de Arabische lente zou je erin kunnen passen. Ieder jaar opnieuw hetzelfde verhaal in een modern jasje.
Voor mij is het troost, The Prince of Egypt is een meesterwerk.
En elk jaar om deze tijd opnieuw het bekijken waard.

Hierbij het eerste deel (van 10) Prince of Egypt

En voor de liefhebbers: The Making of the Prince of Egypt met o.a. Steven Spielberg, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Steve Martin, Mariah Carey, Whitney Houston en Ofra Haza.

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Dreamworks, Prince of Egypt

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Let my people go

 1. Gus says:

  Hm, ben ik weer 🙂
  Tis mierzoet, het filmpje, ik kan me er iets bij voorstellen dat die ouwe knarren, de ultra-orthoxen, zich op hun besneden piemel getrapt hebben gevoeld. Geschiedenis herhaalt zich telkens hm? Soms (of vaak eigenlijk de laatste tijd) denk ik, al dat gedoe van mensen. Al die drukte die ze maken om. Leef! in Darwins naam 😉 het is ècht allemaal voorbij voor je er erg in hebt. begrijp me goed nu, ik heb het niet tegen jou okay? In z’n algemeenheid. Fuzzin’& fightin’ en gedoe, pffft.
  Ik moet eigenlijk eens kijken voor een andere profielfoto, ik heb een hele mooie nu, die zw/wit is uit! Maar hoe doe ik dat nu weer 🙂

 2. Gus says:

  Hey fuck! Ik was net ergens bezig/kom terug en zie dat het veranderd is. Wat staat dat stom, die lachende smilies, althans…als er teveel van staan.
  Komt nu echt heel stom over 🙂 maar ja hahaha is ook niks. 🙂 kan ie ook andersom? (-: Kweet nu eindelijk ook, sinds een week, hoe filmpjes op Youtube te zetten, 2 geplaatst van demo’s ouwe bandjes, eerst die in MP3 file vanaf een casette-tape en daarna etc. Eindelijk binnenkort eigen muziek op YouTube. Ik kom morgen nog ff langs. Een fijne Pasen!

 3. joost tibosch sr says:

  De uitzonderlijke keer dat Pesach en Pasen samenvallen: een gezegend Pesach met zijn bevrijding -ook voor Israel- toegewenst!

 4. Jezzebel says:

  @Gus, te veel gebabbel.

  @Joost, Pesach en Pasen vallen ieder jaar ongeveer rond dezelfde dagen.
  Immers dit jaar ook niet precies. Vrijdagavond was eerste seideravond, zaterdag de tweede, als de zon ondergaat deze avond zijn de chol hamoed, de tussen-in-dagen begonnen.
  Om een uurtje of zeven vanavond gaan de winkels in Israël dus weer open, kun je weer shoppen bij de supermarkten tot middernacht.
  .

 5. Gus says:

  Okay 🙂 Ciao

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.