Sisels recepten: Seiderschotel

In Sisels koelkast de verlepte groenten van de voedselbank. Geen vlees, geen vis, geen brood. Hiervan moet ze haar maaltijden maken, de komende twee weken. Vanwege de Paas aanstaande dinsdag geen pakket. Het is bepaald niet breed deze maand met de feestdagen. De eigenbijdrage is inmiddels ook binnen, prijs die ze betaalt voor haar kapotte longen. En ook dat moet dus nog van haar karige bijstand af. Sisel gaat het niet redden. Nog maar dag zes van april en de bankrekening is al in de min. De mooie denkende vriendin zou wat opsturen in ruil voor een tekening die ze van Sisel wilde. Maar de vriendin houdt niet van het postkantoor en Sisel verwacht niet dat het snel komt. Waarschijnlijk zal ze haar belofte vergeten totdat de tekening op haar deurmat valt. Dan zal ze opnieuw aan Sisel vragen wat ze moet doen en… Oi!

Op seideravond maakt Sisel de balans op. God, hoe ze verlangt, op de achtergrond Queen, I want to break free. Daar gaat ze dan, uit de slavernij de dorre woestenij in.
Ze dacht nog haar mooiste haggadah te verpatsen op marktplaats. Prachtig gebonden eerste druk, met bladgoud ingelegde letters op de cover. En er was trouwens ook nog de beroemde Copenhagen uitgave van 1739. Een ouwe Jid zou er heel wat voor over hebben. Maar in Nederland hoogstwaarschijnlijk niemand en niet veel. Dus liet Sisel de boeken in de kast. Om door te bladeren op een avond zoals deze.

En even dacht ze nog een alternatieve seiderschotel in elkaar te flansen. Geen wijn maar ijskoude wodka voor Elija. Charoset van appel, ergens in de groente lade lag er nog een van heel wat weken terug. Noten had ze in huis, een schep suiker, en alweer wodka, misschien een scheut Spaanse jus d’orange van de voedselbank. Flink prakken tot cement als symbool van de kastelen die ze bouwde. Luchtkastelen.
Mierikwortel, had ze in huis, van Kühne. Een hardgekookt ei ging lukken. Voor peterselie als bitter kruid dat in zout water, kommetje tranen, moet worden gedoopt kon ze de bleekselderij gebruiken. Voor het geroosterde botje nam ze de rib uit haar lijf, de rekening van de zorgverzekering. Maar wat als matze te gebruiken? Een melbatoastje als ongerezen brood, of toch liever een flour tortilla uit de vriezer?
Sisel keek er naar en werd er doodmoe van, creatief denken.

Niet veel later hangt de mooie denkende vriendin aan de telefoon. Chag Sameach, wensen ze elkaar, fijne feestdagen. Ook zij heeft geen traditionele seider. Haar vriendin heeft daar in haar jeugd trauma’s van opgelopen. Haar jongste zoon staat ergens op wacht, haar oudste is op huwelijksreis, vóór de bruiloft naar Brazilië. Maar de middelste komt, met zijn vriendin. Ook zij heeft haar best gedaan deze avond anders dan andere avonden te maken. Ze viert de lente, vrijheid, verlossing, tien plagen en alle symboliek op geheel eigen wijze. Ze serveert, met humor bloody mary, bloed zweet en tranen en uiteraard ganzenlever.
I love you, volgend jaar samen, zeggen ze tegen elkaar.

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Pascale, Haggadoth

This entry was posted in kunst, literatuur and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Sisels recepten: Seiderschotel

 1. misja says:

  jez, doe nou wat ik eerder opperde,
  en ga nou je eigen kleine eenmansbedrijfje
  opstarten, koken op locatie, bij mensen thuis,
  gewoon doen! je zult zien dat je je na verloop
  een stuk beter gaat voelen! ik spreek uit ervaring.

 2. Goede raad is nooit weg, al was het alleen maar omdat er dan iemand aan je denkt. De best passende plannen maak je natuurlijk zelf.
  Marktplaats is geen goed idee.
  E-bay trekt internationale belangstelling, dus als iets echt gewild is zal je daar sneller een koper vinden. Laat de veiling een week lopen, en zorg dat hij afloopt op een tijdstip dat een geïnteresseerde niet slaapt of op zijn werk zit.

  Ik heb op een Amerikaanse boekensite weleens voor veel geld een boekje te koop aangeboden gezien dat ik toevallig had, maar het lukte niet om het te verkopen op e-bay. Het wantrouwen is kennelijk te groot.

 3. Jezzebel says:

  @Mies, echt dank voor de woorden.
  Maar het gaat ook om het verhaal vertellen, after all, ik ben schrijvert.
  De sores zijn soms groot.
  Een ander zou wellicht zijn mond houden.
  Maar ik vind het belangrijk om zo goed mogelijk het verhaal neer te zetten.
  In stukken en beetjes.
  En honderd ponems.
  .

 4. Jezzebel says:

  @Knuts, dank voor de tips.
  Heb nog nooit iets te koop aangeboden op welke site dan ook.
  En aan e-Bay niet eens gedacht.
  Maar je hebt gelijk.
  Zeker een haggadah is veel te ‘internationaal’ om voor een habbekrats in Nederland te verpatsen.
  .

 5. Gus says:

  Hm, daar krijg je spijt van als je die verpatst voor eten kunnen kopen. Ervaring mee, ooit 2 elpees verkocht en kwam er achteraf achter dat ze nogal erg veel meer waard waren dan dat ik er voor kreeg, ‘rond komen tot het eind van de week’, had ik wel 4 maand van kunnen bikken. Taxeren door een veilinghuis (gratis) en als je dan nog wil verkopen, laat het door hun doen. Maar, ik val zomaar binnen op je website en misschien zit je daar helemaal niet op te wachten. Moest aan je denken, don’t know why.

 6. Jezzebel says:

  Hey Gus! 😉
  Ja, verpatsen leek mij ook niet de manier.
  Liever nog even doorbladeren, genieten van de rijkdom, al kun je er niet van eten.
  .

 7. misja says:

  come on jez..
  wat je bent wil niet zeggen dat je daar ook je geld
  mee moet verdienen. zie het verschil, en doe je
  er ook je voordeel mee!
  ik ben ook zoveel meer dan alleen het werk wat ik doe…
  that’s life girlie…je moet er zelf wat van maken,
  elke dag weer…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.