Sisels recepten: Courgettepannenkoeken met knoflookyoghurtsaus

Sisel had het koud op een zilvergrauwe donderdag in november in Holland aan zee waar de wind begon te jakkeren. Jaren later, na de avonturen in het land van haar hart, had ze last van koude-vingers-vrees, kon dus niet lekker tekenen en bladerde op zoek naar warmte uit het verleden opnieuw door haar receptenboeken.

Op 25 november 1994, werd in de Jerusalem Post het recept voor courgettepannenkoekjes met knoflookyoghurtsaus afgedrukt. In de tijd dat er nog geen Ha’aretz in het Engels in Israël was en de Post de enige Engelstalige krant, op de Jerusalem Report na, maar dat was een tijdschrift en zat wel goed in elkaar. Niet lang nadat Sisel in Israël woonde en leefde, begon ze genoeg te krijgen van het kolonistenkrantje, maar de recepten heeft ze nog steeds afgedrukt op een heel pak kopieerpapier onder in haar kookboekenkast. Een goudmijn voor Sisel die als dochter van twee generaties vrouwen die ondergedoken waren, moest uitkijken voor verzamelwoede. Alle jaren dat ze op zoek was geweest naar de smaken van de Joodse keuken hadden slechts een peulenschil opgeleverd bij de schat aan informatie die ze in de archieven van het settlerskrantje tegenkwam.

Toegegeven in die tijd was Sisel nog verrukt van het beloofde land, tegen het lyrische aan. Iedereen was Jood van de bakker, de buschauffeur tot en met de krankzinnige buurvrouw die ze later tegenkwam, gescheiden van de mooie rooie en een bedreiging voor de buurvrouw die dacht dat Sisel er met haar man vandoor wilde, en meer dan eens midden in de nacht verhaal kwam halen en eiste onder haar bed te mogen kijken om haar man te vinden. Voor de buren deed ze vanaf toen nooit meer open, maar dat was dus al later, in die begintijd was Israël een sprookje van bescherming en gezelligheid en hoewel haar smaakpalet al flink ontwikkeld was, overspoelden de smaken haar toch nog onverwacht en brachten Sisel in de hoogst mogelijke staat van genot, groenten en verse vruchten, zo intens, zoals ze het nog nooit ergens had geproefd. De passie waarmee gekookt werd liet haar glunderen van geluk, zoveel liefde. In de meest eenvoudige shoarma en falafeltenten, de toeristenlokkers aan de boulevard, tot de chiqueste restaurants van Tel Aviv met sterrenkoks in de keukens van het King David en het David Intercontinental of de geheime clubs waar alleen de leden van de ambassade kwamen, werd er gekookt met hart en ziel.

Courgettepannenkoeken met knoflookyoghurtsaus, best koud op zo’n 25ste november, vond Sisel, maar in Israël, was ze bijna vergeten, zaten zij, de mooie rooie en hun vrienden soms tot begindecember nog in zomerkleding te puffen op de bank omdat een chamsien vanuit het zuiden het hele land met fijn woestijnzand als een gloeiende deken had bedekt. Alles saffraangeel van het fijnste stof, dagen om letterlijk gek van te worden als de wereld eruit zag alsof het door een nucleaire aanslag was getroffen en alle vrouwen begonnen te poetsen en natte lakens voor de ramen hingen in de hoop op een zuchtje vochtige lucht. In Bijbelse tijden gold de chamsien als verzachtende omstandigheid voor de man die zijn vrouw op zo’n dag om het leven bracht. De frisse yoghurt moet zeker een verlichting zijn geweest voor de man en de vrouw die in die dagen tot elkaar veroordeeld waren en snakten naar verkoeling, toch pittig.
Sisel kan zich niet herinneren het ooit gemaakt te hebben, blijkbaar was ze een hamsteraar als het om recepten ging. Onder alle omstandigheden altijd een voorraadje klaar om te troosten, te delen, te verwennen en iets lekkers te maken.

Later meer,

Jezzebel,
Tussen water en water

This entry was posted in kunst, literatuur, Sisels recepten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Sisels recepten: Courgettepannenkoeken met knoflookyoghurtsaus

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.