Sisels recepten: Gehaktbroodjes en vanille ijs

Sisel keek naar het handmixerboekje van PMC, samengesteld door M.G. van Gent, Mixer-Demonstrateur, 125 overheerlijke recepten met duidelijke gebruiksaanwijzing.
Het laatste instructieboekje met recepten van haar safta. Het garantiebewijs zat erbij, uit naam van Albert Heijn NV, Zaandam, uitgegeven aan H. Penha, Landscheidingskade 48, Amstelveen, No 5251, Garantiebewijs voor P.M.C.-apparaat, handmixer, type 1730, geldig tot 3 jaar na afgifte. Maar een jaartal staat er niet bij.
De Mixer-Demonstrateur doet zijn uiterste best het apparaat te verkopen nadat het allang in de handen van de vrouw is, die er voor zwichtte.

De electrische (hier nog met een C geschreven, een pagina later gaat men toch op de modernere spelling over) handmixer is een van de vele moderne keukenhulpmiddelen, welke wij in steeds meer keukens aantreffen, en zeer terecht.
De handmixer is klein van omvang, zodat in iedere keuken (en dat is in onze steeds kleiner wordende keukens van groot belang), wel een plaatsje voor deze is.
De demonstrateur leutert nog wat verder, maar dit is slechts ter inleiding. Sisel begint nog meer te griezelen op de eerste pagina als M.G. van Gent echt van start gaat.

Als grootmoeder een cakebeslag ging kloppen deed ze dat bij voorkeur voor het open raam, want zo dacht ze, dan ging het vlugger en zou het beslag luchtiger worden.
Het resultaat was altijd tweevoudig, n.l.: een cake zo lekker als ‘alleen grootmoeder kon bakken’ en… een stel pijnlijke spieren welke door een massage met zoete olie weer tot de orde moesten worden geroepen.
Omdat grootvader dol was op cake (al heeft hij dit nooit toe willen geven) en grootmoeder voor hem altijd de liefste vrouw van de gehele wereld is gebleven, heeft hij die massage altijd zonder mopperen toegepast.
Nu kan het windstil en snikheet zijn geweest zijn toen grootmoeder voor dat open raam bezig was, de oorzaak van haar pijnlijke arm was onveranderlijk ‘tocht’, en niet het half uur intensief kloppen, wat natuurlijk de oorzaak geweest moet zijn.
Afgezien van het zware werk wat kloppen toch uiteindelijk is zullen er weinig huisvrouwen zijn die een half uur of meer van hun kostbare tijd kunnen en zouden willen opofferen voor een cake.
Dat is ook beslist niet nodig.
De industrie is voortdurend bezig om nieuwe hulpmiddelen voor de huisvrouwen te bedenken te fabriceren om hen hiermede het werk te vergemakkelijken.
Steeds meer huisvrouwen zijn tot de ontdekking gekomen dat de elektrische handmixer één van die hulpmiddelen is.
Voor deze huisvrouwen laat ik hierna wat tips en nuttige wenken volgen welke ik in de praktijk als mixer-demonstrateur ontdekt heb.

Dan volgen er 10 tips die zo beledigend eenvoudig zijn, dat het schaamrood je op de kaken staat, vele jaren na de oorspronkelijke uitgave.
En wat moet dat geklets over een man die de pijnlijke spieren komt wegmasseren voor safta hebben betekend, die geen man had maar slechts de tsores van zijn nageslacht. Ze was de moeder die niemand meer kende toen ze terugkwamen na de oorlog, haar spierpijn deed er niet toe, toch heeft ze met hart en ziel staan bakken, in naam der liefde.
En safta had het boekje bewaard. Uiteindelijk behoorde het tot de erfenis die Sisel in handen kreeg. De recepten best goed, authentiek en een tikkeltje gedateerd. Sisel moet glimlachen om Bananenmelk waar tussen haakjes (Milkshake) stond.

In haar beste tijd ging Sisel vaak met haar moeder naar de Smederij in Laren. Tussen de boodschappen door schoven ze aan voor een kopje espresso voor de moeder en voor Sisel steevast een bananenmilkshake en ook weleens een tosti Hawaii, toen ze dat nog lekker vond, warme ananas, met kaas, ham en een beetje paprikapoeder. Dan praatten Sisel en haar moeder alsof ze vriendinnen waren. Dat waren ze. Dan hoorde Sisel de verhalen van overspel, bedrog en manipulatie, dan probeerde ze open en vrij te zijn, haar moeder te vergeven, haar vader te vergoelijken, maar de situatie bleek onhoudbaar, toen ook haar vader met Sisel wilde lunchen en vertelde over zijn bezoeken bij vrouwen van lichte zeden, waar hij op zijn beurt zijn vader in het portiek tegenkwam. Wat had Sisel met al dat bedrog te maken?

Helemaal achterin op pagina 68 en 69 onder Aantekeningen eigen recept, had haar grootmoeder het recept voor gehaktbroodjes opgeschreven. En chocoladesaus bij vanille ijs.
Verder staken er in het boekje van de mixer-demonstrateur geen eigen recepten van haar safta, toch heeft ze het haar hele leven bij zich gedragen.

Later meer,

Jezzebel,
Tussen water en water

This entry was posted in kunst, literatuur, Sisels recepten and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sisels recepten: Gehaktbroodjes en vanille ijs

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.