Sisels recepten: Liefde gaat door de maag

Behalve de beproefde recepten die Sisels leven bepaalden, was er ook nog een waaiervol potentieel. Netjes geordend op kaarten van een administratiesysteem. Keurig en overzichtelijk ingedeeld, eerst de ingrediënten in twee gelijkmatige rijtjes, dan de bereidingswijze en in de meeste gevallen zo kort en bondig opgeschreven dat enkel de voorkant voldeed, zodat je er niet aan hoefde te zitten en ze om te draaien terwijl je aan het koken bent. Het was uit de tijd dat Sisel de touwtjes nog in handen had, geen verwoest leven, maar geloofde in de maakbaarheid van de toekomst, als je maar met liefde in de pannen roerde.

Liefde gaat door de maag, leerde ze de mooie rooie eenmaal in Israël, en daarvoor had ze een bescheiden ziploc zakje bij zich met recepten die ze nog nooit gemaakt had, maar haar een goede aanvulling leken op de familieklassiekers. En die rooie was een dankbare, gewillige eter, sensuele mond en sterk ontwikkelde smaakpapillen. Alles wat met liefde gemaakt werd, proefde hij graag.
Zelfs toen ze officieel gescheiden waren, maar de grote liefde nog wel in het geheim bij haar kwam praten, jointje roken of iets lekkers eten, hing nog jaren aan de muur van Sisels appartement een lijstje met zijn lievelingsgerechten. Bij zijn nieuwe thuis werd niet zoveel aandacht aan koken besteed, daar namen de zorgen de bovenhand en een weg terug was er niet, ze was zwanger. Maar dat voor later.

De lievelingsgerechten van de mooie rooie vertelden Sisel over een leven dat voorbij was. Al spraken ze elkaar in het geheim nog altijd, aan de telefoon, soms weken niet, zoals het uitkwam, als die mooie rooie niet te veel werd opgeslokt door de tsores, zijn kinderen in Israël, zijn vrouw en het bedrijf van zijn moeder die ook zorg nodig had in The States en langzaam aan het dementeren was. Geen idee hoe lang ze al niet meer zijn lekkers gekookt had, waarschijnlijk vijf jaar, sinds dat Sisel terug was in Nederland. Ze had de recepten van haar hart niet meer aangeraakt. Geen appetijt.

Toch waren daar nog steeds de recepten die ze nog nooit gemaakt had, op één na, succes verzekerd, heel af en toe maakte ze het nog weleens. Maar daar ging het niet om, het ging om de gerechten die ze van te voren had uitgezocht over de hele wereld schlepte, maar nog nooit had uitgeprobeerd.
Misschien kwam dat nog.

Later meer,

Jezzebel,
Tussen water en water

This entry was posted in kunst, literatuur, Sisels recepten and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Sisels recepten: Liefde gaat door de maag

 1. kitty says:

  Liefde en voedsel zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. 😉

 2. Jezzebel says:

  Ja mooi he 😉
  .

 3. Blewbird says:

  Kun je Sisel vertellen dat het leven nog steeds maakbaar is? Not all is lost.

 4. Jezzebel says:

  @Blew, ik weet niet zeker of Sisel dat gelooft.
  Ze is daar heel streng in 😉
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.