Sisels recepten: Appelcake

Sisel bezat zeker vier verschillende recepten appelcake, geen één van zichzelf, allemaal van safta, uit haar jeugd of een tijdschrift, Margriet of Libelle en een niet te achterhalen jaartal. Diverse keren was Sisel het recept tegengekomen, her en der verspreid over safta’s kookboeken en die van zichzelf. Hoe zat dat met de appelcake, die Sisel nog nooit gemaakt of geproefd had. Was Safta geïnspireerd door de rubriek Gerechten uit mijn jeugd en wilde ze dat weleens zelf proberen, of was het authentiek recept uit haar jeugd waar ze heimwee naar had, niet voor niets zo vaak opgeschreven. Of was het misschien een recept van Sisels moeder, die toen nog kookte met haar hart en zodoende per ongeluk in safta’s kookboek terecht gekomen. En was de cake dan het gerecht waar safta haar mee had verwend, of toch waar safta mee verwend werd door haar eigen moeder, over wie ze nooit sprak, taboeverleden. En als het een verwennerij van safta voor Sisels moeder was, die dat later zelf ging bakken, waarom zat het dan in safta’s kookboek, Sisels moeder had immers al jaren haar eigen Margriet Kookboek, wat jonger dan die van safta.

Sisel wilde dat ze er achter kon komen, maar safta was vele jaren geleden overleden en Sisels moeder niet meer binnen gehoorafstand, de relatie door Sisel verbroken, toen het te pijnlijk werd, de afstandelijk, wispelturige moeder die van de kinderen als speeltje, al lang geleden genoeg had gekregen, een voor een het nest uitgewerkt, zodat ze voortaan de enige was die op de aandacht van Sisels vader kon rekenen, zolang zij hem voedde, maar nog zelden zelf kookte, aanvankelijk overgeschakeld op Sisels vaardigheden en enthousiasme en later, in eenzame uniciteit, koos voor het beste van het beste, van de traiteur of de groothandel.

Sisel wist niet hoe ze achter het geheim van de appelcake kon komen en had de voor en achterkant van alle recepten nauwkeurig bekeken op zoek naar een aanwijzing, een jaartal, of overlevering. Bij één papiertje moest ze glimlachen, aan de achterkant stond dat de schalen, borden, of wieweetwat voor moois waren te verkrijgen bij Barneveld zaken in Bussum. Kookwinkel en huishoudelijke artikelen, wat ze nu woonbeleving noemen, avant la lettre, sinds 1921.
Sisel ging er vroeger regelmatig heen met haar vader, enkele dagen voor de verjaardag van haar moeder, sinterklaas, kerst of moederdag. Sisels moeder wisselde net zo vaak van servies, inclusief pannenset, als een andere vrouw van kleding. Dat ging misschien ook makkelijk, Sisels ouders runden damesmodewinkels waar Sisels moeder heel behendig werd in het overreden van dames uit Gooische kringen, om iets moois uit te zoeken, voor zichzelf, kerst of vaderdag.

In de wonderbakpan van mijn moeder, stond er met andere woorden in het recept uit het tijdschrift. Misschien was het een aanwijzing, Sisel kon zich de pan nog herinneren, ze had zo’n aluminium schaal dat in haar ogen een soort tulband was, van haar safta geërfd, maar door de vele verhuizingen, nieuwe thuislanden, technieken en toestanden waar Sisel in terechtkwam, was de pan ergens gesneuveld, misschien nog op het Waterlooplein terug te vinden, als je er je best voor deed. De wonderbakpan werd tot in de jaren zestig in de keuken gebruikt, vond Sisel op de wonderbakpan-website, je kunt het zo nostalgisch niet bedenken, of het was op het internet terug te vinden.

Maar Safta’s appelcake bleef een mysterie, ze kon zich niet herinneren die ooit geproefd te hebben. Safta bakte verrukkelijke appeltaart en cake, maar dan vooral citroen cake, Sisel was er dol op, die aten ze op het rullige geelgroene bankstel uit de jaren zeventig van safta’s woonkamer in haar huis aan de Landscheidingskade in Amstelveen, op safta’s verjaardag of moederdag, de andere feestdagen was safta zeker één dag bij Sisels moeder thuis, waar ze dan bleef slapen en erg kon genieten van de luxe waarmee Sisels moeder haar besprenkelde, al moest ze wel de radijsjes schoonmaken, de uien snijden voor bij de gerookte zalm en de vaat uit de machine halen. Er waren nu eenmaal zaken waaraan Sisels moeder een grote hekel had en safta haar hand niet voor omdraaide.

Jezzebel,
Tussen water en water

Later meer

This entry was posted in kunst, literatuur, Sisels recepten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to Sisels recepten: Appelcake

 1. Roger Moore says:

  -Bij één papiertje moest ze glimlachen, aan de achterkant stond dat de schalen, borden, of wieweetwat voor moois waren te verkrijgen bij Barneveld zaken in Bussum.-

  -heel behendig werd in het overreden van dames uit Gooische kringen, om iets moois uit te zoeken, voor zichzelf, kerst of vaderdag.-

  Jahaaaa en dan aaien en paaien die verkoopladies SSL over haar juk, beenderen en kladden onder de kretologie van jeugdig uiterlijk en geen rimpeltje te bekennen en roemen haar rijzige gestalte, als ze elegant uit haar rijtuig stapt.
  ~Darling,je trekt je toch niets aan van anderen over je durven te roepen,Canaille pur sang,allemaal!!~
  Waar moet darling in godsnaam al die materie huisvesten??
  Nou?
  Ja,zeg nou zelléf..

 2. Roger Moore says:

  Was SSL dan geen prinses,die kleine handjes bezat,
  Yezzabella Pom pom pom.?

 3. kitty says:

  Het zelf reizend bakmeel en het pakje vanillesuiker doen ook weer mee 🙂
  Die wonderpan; voor als geen oven hebt, zo te lezen.
  Ik moet nodig eens iets gaan bakken.
  Een cakevorm aangeschaft dit jaar, nog ongebruikt.
  Deze week vrij 🙂

 4. Blewbird says:

  Heerlijk, met koffie en bubbelwater, zondagmorgen. Wonderbakpan laat een belletje van vroeger (Egmond) rinkelen.

 5. Jezzebel says:

  @Flowy, Sisel heeft alleen de recepten, die papiertjes huisvesten een wereld aan herinneringen en vraagtekens.

  Sisel uiteraard een prinses, kleindochter van safta de keukenprinses en dochter van haar moeder de echte prinses.
  .

 6. Jezzebel says:

  @Kitty, leuk dat je weer gaat bakken, ik heb het ook jaren niet meer gedaan.
  Benieuwd wat je gaat maken.
  .

 7. Jezzebel says:

  @Blew, jij bakt zelf appelcake?
  .

 8. Blewbird says:

  Nee, bakken is niks voor mij. Geen geduld. Laatst in St. Peter Ording heerlijke appelcake gegeten, met ongezoete slagroom.

 9. Jezzebel says:

  @Blew, wat grappig, ik wist niet dat het ergens gemaakt en geserveerd werd.
  Dat wel jammer van Duitsers, dat de slagroom nooit gezoet is.
  .

 10. kitty says:

  Ik heb hem in de oven staan!
  Ben benieuwd! citroencake met wat limoncello erin(citroenlikeur)
  en 4 zakjes vanillesuiker want ik had te weinig gewone suiker.
  Wat een berg boter gaat erin! 175 gr.
  39 minuten is veel te ort; in mijn boek staat 50-60 minuten intensieve warmte

 11. Jezzebel says:

  Ben erg benieuwd!
  Wat goed dat je aan het bakken bent geslagen.
  Moet lachen om die zakjes vanillesuiker, dus toch een pakje, jij ook al last van jiddische overdrijving 😉
  .

 12. kitty says:

  In mijn kookboek, een Duits van de Bosch-oven, staat: ein Päkchen. Ik denk dat de Duitsers dat er altijd tegen zeggen. raar maar waar.

 13. Jezzebel says:

  @Kitty, Sisel heeft ook een receptenboekje dat hoorde bij haar grootmoeders oven.
  Dat komt nog.
  Over het vanille pakje of zakje blijf ik nadenken.
  Misschien komt het ook nog, op een dag 😉

  Hoe is je cake?
  .

 14. kitty says:

  Hij smaakte goed maar was niet zoveel gerezen(gereisd).
  Evenwel voor herhaling vatbaar 🙂
  Mijn kookboekje van de oven is van 2010!

 15. Jezzebel says:

  @Kitty, uit het Margriet kookboek:

  200 gr zelfrijzend meel
  200 gr boter
  200 gr kristalsuiker
  4 eieren
  rasp citroenschil
  1 zakje vanille suiker

  Laat maar horen, succes 😉
  .

 16. kitty says:

  Ik had 300gram cakemeel en heb de gegevens op de verpakking gevolgd.
  Citroensmaak zat er al in; misschien kwam het door de limoncello. Hij was niet mislukt maar niet zoveel gerezen.

 17. Jezzebel says:

  @Kitty, het recept van Sisels safta lukte altijd.
  Probeer het eens, benieuwd hoe het smaakt.
  .

 18. kitty says:

  Vandaag nog eens gehad over cake met mijn moeder. Ik zei dat mijn cake zo snel bruin werd en dat ik daardoor de oven terugdraaide naar 150 graden. Ze merkte op dat ze de oven niet voorverwarmde zodat de cake al gaat rijzen voordat hij af gebakken wordt. Dat vond ik een heel waardevolle tip. Ik had namelijk voorverwarmd op 180 graden. Het zit dus niet zo in de ingrediënten. de methode is minstens zo belangrijk. Je mag de oven ook niet open maken tijdens het bakken anders zakt je cake in. Dat kon ik me gelukkig wel herinneren.

 19. Jezzebel says:

  @Kitty, ik heb vaak met een breinaald gepeild of de cake gaar was.
  Magisch moment van glorie of totale instorting.
  Met bakken komen er nog heel wat geheimen boven.
  Waar je niet aan denkt.
  Maar later wel weet.

  Benieuwd hoe de volgende wordt, en wat het is.
  .

 20. kitty says:

  De volgende werd gisteren een cake met chocoladesnippers. het zat zo in het pak compleet van de Lidl. Plus ook nog chocoladedak om erna erop aan te brengen. Ik heb een nieuw soort cake uitgevonden: platcaké. Ik heb hem namelijk in een platte bakvorm gemaakt die je normaal voor ovenschotels gebruikt. leek me wel aardig want ik houd van korst en zo krijg je veel korst. De vorige had ik ook zo gemaakt trouwens. de chocolade had ik niet zo handig aangebracht toen ik de helft van het deeg al in de schaal had gedaan. Er over heen verdeeld ipv door het deeg te mengen.
  Door dat feit lukte het niet de cake goed om te kiepen. Hij brak op het chocoladestuk. Toen heb ik de afgebroken delen erop gelegd en de zaak weer
  aan elkaar gesmolten met het chocoladeglazuur. We hebben hem nog niet op maar hij smaakt best 😉

 21. Jezzebel says:

  @Kitty, het klinkt als een hele toer, maar ook als nieuw onthulde geheimen en ontdekkingen.
  Wat lekker dat je weer aan het bakken bent geslagen! 😉
  .

 22. kitty says:

  Ik heb maar weer eens een experimenteercake in de oven gezet.
  Over een uurtje zien of het experiment gelukt is 🙂
  ga eens het leuke filmpje van Tim kijken als je wil?
  http://kittyschoenmakers.wordpress.com/2011/11/28/helaas-zijn-juliie-niet-uitgenodigd/

 23. Jezzebel says:

  @Kitty, net geweest, benieuwd naar je cake. 😉
  .

 24. kitty says:

  Die laatste cake is totaal mislukt, maar de mannen(eentje was erbij op bezoek)vroegen dapper nog een tweede stuk.

  kijk nou eens: Appelvrouw heeft een wonderpan. http://appelvrouw.wordpress.com/2011/11/30/1024/#comment-2662

 25. Jezzebel says:

  @Kitty, wat jammer!
  Waar lag het aan denk je?
  .

 26. kitty says:

  Ik had me verkeken op het pak en had haast twee keer de hoeveelheid meel erin gedaan. gewoon stom.

 27. Jezzebel says:

  @Kitty, wat jammer, maar zo gaat dat met koken en bakken; soms is het perfect, soms prut. Benieuwd wat je volgende verwennerijtje wordt.
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.