Sisels recepten: Appelcake

Sisel bezat zeker vier verschillende recepten appelcake, geen één van zichzelf, allemaal van safta, uit haar jeugd of een tijdschrift, Margriet of Libelle en een niet te achterhalen jaartal. Diverse keren was Sisel het recept tegengekomen, her en der verspreid over safta’s kookboeken en die van zichzelf. Hoe zat dat met de appelcake, die Sisel nog nooit gemaakt of geproefd had. Was Safta geïnspireerd door de rubriek Gerechten uit mijn jeugd en wilde ze dat weleens zelf proberen, of was het authentiek recept uit haar jeugd waar ze heimwee naar had, niet voor niets zo vaak opgeschreven. Of was het misschien een recept van Sisels moeder, die toen nog kookte met haar hart en zodoende per ongeluk in safta’s kookboek terecht gekomen. En was de cake dan het gerecht waar safta haar mee had verwend, of toch waar safta mee verwend werd door haar eigen moeder, over wie ze nooit sprak, taboeverleden. En als het een verwennerij van safta voor Sisels moeder was, die dat later zelf ging bakken, waarom zat het dan in safta’s kookboek, Sisels moeder had immers al jaren haar eigen Margriet Kookboek, wat jonger dan die van safta.

Sisel wilde dat ze er achter kon komen, maar safta was vele jaren geleden overleden en Sisels moeder niet meer binnen gehoorafstand, de relatie door Sisel verbroken, toen het te pijnlijk werd, de afstandelijk, wispelturige moeder die van de kinderen als speeltje, al lang geleden genoeg had gekregen, een voor een het nest uitgewerkt, zodat ze voortaan de enige was die op de aandacht van Sisels vader kon rekenen, zolang zij hem voedde, maar nog zelden zelf kookte, aanvankelijk overgeschakeld op Sisels vaardigheden en enthousiasme en later, in eenzame uniciteit, koos voor het beste van het beste, van de traiteur of de groothandel.

Sisel wist niet hoe ze achter het geheim van de appelcake kon komen en had de voor en achterkant van alle recepten nauwkeurig bekeken op zoek naar een aanwijzing, een jaartal, of overlevering. Bij één papiertje moest ze glimlachen, aan de achterkant stond dat de schalen, borden, of wieweetwat voor moois waren te verkrijgen bij Barneveld zaken in Bussum. Kookwinkel en huishoudelijke artikelen, wat ze nu woonbeleving noemen, avant la lettre, sinds 1921.
Sisel ging er vroeger regelmatig heen met haar vader, enkele dagen voor de verjaardag van haar moeder, sinterklaas, kerst of moederdag. Sisels moeder wisselde net zo vaak van servies, inclusief pannenset, als een andere vrouw van kleding. Dat ging misschien ook makkelijk, Sisels ouders runden damesmodewinkels waar Sisels moeder heel behendig werd in het overreden van dames uit Gooische kringen, om iets moois uit te zoeken, voor zichzelf, kerst of vaderdag.

In de wonderbakpan van mijn moeder, stond er met andere woorden in het recept uit het tijdschrift. Misschien was het een aanwijzing, Sisel kon zich de pan nog herinneren, ze had zo’n aluminium schaal dat in haar ogen een soort tulband was, van haar safta geërfd, maar door de vele verhuizingen, nieuwe thuislanden, technieken en toestanden waar Sisel in terechtkwam, was de pan ergens gesneuveld, misschien nog op het Waterlooplein terug te vinden, als je er je best voor deed. De wonderbakpan werd tot in de jaren zestig in de keuken gebruikt, vond Sisel op de wonderbakpan-website, je kunt het zo nostalgisch niet bedenken, of het was op het internet terug te vinden.

Maar Safta’s appelcake bleef een mysterie, ze kon zich niet herinneren die ooit geproefd te hebben. Safta bakte verrukkelijke appeltaart en cake, maar dan vooral citroen cake, Sisel was er dol op, die aten ze op het rullige geelgroene bankstel uit de jaren zeventig van safta’s woonkamer in haar huis aan de Landscheidingskade in Amstelveen, op safta’s verjaardag of moederdag, de andere feestdagen was safta zeker één dag bij Sisels moeder thuis, waar ze dan bleef slapen en erg kon genieten van de luxe waarmee Sisels moeder haar besprenkelde, al moest ze wel de radijsjes schoonmaken, de uien snijden voor bij de gerookte zalm en de vaat uit de machine halen. Er waren nu eenmaal zaken waaraan Sisels moeder een grote hekel had en safta haar hand niet voor omdraaide.

Jezzebel,
Tussen water en water

Later meer

This entry was posted in kunst, literatuur, Sisels recepten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to Sisels recepten: Appelcake

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.