Spring

Het is ochtend van de dag van
slechts uren voor de nieuwe lente
als winter toch nog grauwe klauwen
in mijn uitzicht zet
dikke mist in Zandvoort
die later optrekt als waterig zonnetje van belofte
hemel en aarde even optilt
maar het nooit echt opklaart
huilend als een kind
gaat voorbij seizoen
in unheimische cirkels om mijn huis.

Toedeloe winter
genoeg geweest
het is middag
als ik aan duivelsuitdrijving doe
rauwe knoflook op een broodje
glas Chardonnay
Californië van heimwee
zaterdagskadetje
geraspte kaas en olijfolie
alsof het feest is
Jiddische overdrijving in de oven
ik wil het niet meer
dat koude, smakeloze.

Het is vlak voor lente
vanaf nu elke dag lichter
steeds beter
ik heb wilde dromen
over sprookjesprinsessen in het land van hitte
overvloed en zoete honing
daar schijnt elke dag de zon
hoeveel sensueler
veel warmer levensdrang
in het land van mijn hart
streelt verlangen mijn huid
bloed veel heter.

Nu is het zover
och kuikentje toch
spring in the air
shavuah tov
goede week
stralend voorjaar
bomen bloesemen nieuwe beloften
net voor het grote moment
neem ik rituele douche
was winterse vuiligheid van mijn lichaam
door het gootje
toen de zon voor de laatste keer en zo
ondergang van het donkere seizoen
heb ik niet gezien
grijze wolken versjteerden mijn horizon.

Jezzebel,
Tussen water en water
 
Spring awakening
 
Art: Lucyandbart, Spring

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

90 Responses to Spring

 1. k.Reintje says:

  Avatar van k.Reintje
  Voor het lente wordt
  wil ik nog even van die prachtige winter genieten.

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @k.Reintje, te laat! 18:32 werd nieuwe lente geboren.
  .

 3. assyke says:

  Avatar van assyke
  rond een uur of vijf was het hier stralend
  ik heb mijn raam nu open en luister naar de regen
  die maar niet ophoudt
  de dame in de kartonnen lagen
  raad ik aan niet naar buiten te gaan

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @assyke, het portret van lucyandbart dat spring (lente) heet, beeldt een kuikentje uit.
  Ik vond dat zo mooi gevonden.
  .

 5. meebenotty says:

  Avatar van meebenotty
  prachtig beeldend geschreven, er schoof een eenzame rilling langs mijn ruggegraad.
  de foto is natuurlijk ook geweldig, vooral de knipoog, als er een knipoog inzit kun je me wel wegdragen. de dubbelzinnigheid om te moeten springen in zo’n torrenpak. schitterend

 6. meebenotty says:

  Avatar van meebenotty
  Cyril zegt dat het voorjaar werd, vanmiddag om 18.32 uur, hij heeft wel een puntje want je wordt heel vrolijk van dit liedje, gelijk een zonnetje

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @meebenotty, ja, die humor trof mij ook 🙂
  .

 8. Frits van Balken says:

  Avatar van Frits van Balken
  Nederland houdt meer van Job de Susser dan van Ayaan de Onruststookster
  Door Carel Brendel
  Een bijzonder sterk optreden van Ayaan Hirsi Ali viel woensdagavond (17 maart) te zien bij Pauw & Witteman. Rustig, weloverwogen en beschaafd – daar kan Geert Wilders nog heel veel van leren – legde ze uit waarom ze zich zorgen maakt over de politieke en sociale aspecten van de islam.
  Ze maakte een duidelijk onderscheid met de spirituele en religieuze kanten van deze godsdienst, waar ze geen bezwaar tegen maakt. Het is goed om dat laatste nog eens te zeggen, want in dit land lopen ook fanaten rond die het nodig vinden varkenskoppen achter te laten bij een moskee en deze met bloed te besmeuren.
  Ayaan stuitte op volslagen onbegrip bij de twee gastheren. “De politieke kant van de islam is een ideeënstelsel van vooroordelen”, betoogde Ayaan. “Je moet afstand nemen van de ongelovigen, je moet onverdraagzaam zijn tegen vrouwen, tegen religieuze minderheden. Homo’s moeten vermoord worden.”
  Jeroen Pauw viel haar in de rede. “Maar Ayaan, dat gebeurt hier toch bijna niet! Natuurlijk worden vrouwen onderdrukt, ook in Nederland. maar tegelijkertijd er worden hier geen homo’s van het dak af gegooid. Het wordt misschien geroepen door een idiote imam, maar het gebeurt toch allemaal niet.”
  Ayaan raakte niet van haar stuk. Ze verwees naar een eerdere discussie aan tafel over de politie, die protocollen opstelt nadat zaken helemaal fout zijn gelopen: “Je gaat je in een werkelijkheid brengen, waarvan je denkt: we gaan alleen dingen doen als het gebeurd is. Dus als er homo‘s van de daken worden gegooid, dan pas gaan we het serieus nemen.
  We weten in Nederland dat meisjes worden vermoord, vrouwen uit Nederland worden meegenomen, in het huwelijk gedwongen, gedumpt in het land van herkomst. We weten dat mensen hier worden bekeerd in moskeeën en scholen tot de jihad. We hebben de hele Hofstadgroep gehad, jonge jihadisten die hier zijn opgegroeid. Theo van Gogh is vermoord, de hele samenleving staat op zijn kop, ziet dat en wil er iets aan gedaan hebben. En wij zeggen, laten we wachten tot homo’s van de daken worden gegooid. Het zijn heel hoge daken hoor.“
  Ayaan Hirsi Ali is niet geliefd. De fundamentalisten haten haar. ’Gematigde’ en ’progressieve’ moslims willen niets van haar weten. Weldenkende multiculturalisten willen haar onaangename boodschap evenmin horen. Ze wordt ook niet gepruimd door mensen, die bij andere gelegenheden best islamkritisch uit de hoek komen. De website Welingelichte Kringen stelde onder de leus ‘bekeerlingen zijn het ergst’ de volstrekt geweldloze Hirsi Ali op één lijn met Colleen LaRose alias ‘Jihad Jane’, die is opgepakt vanwege een moordcomplot tegen de Zweedse tekenaar Lars Vilks. “Mevrouw Ayaan, ga toch koken en zeur niet zo”, roept GeenStijl.
  GroenLinkser Tofik Dibi heeft er maar weer eens een open brief tegenaan gegooid. Ayaan is volgens hem medeschuldig aan de stilstand van het islamdebat. Nee, dan zorgt Dibi wel voor vooruitgang. In een Kamerdebat met de ministers Hirsch Ballin en Van der Laan was hij in september 2009 de enige, die zich niet ondubbelzinnig uitsprak tegen elke vorm van sharia.
  Dibi trok maar weer eens de vergelijking met ’informele arrangementen bij joden en katholieken’. Voor hem hoort het tolereren van de boerka tot ‘de essentie van GroenLinks’. Kennelijk heeft deze progressieve partij geen enkele moeite met zijn modieuze maar loze kletspraatjes. Ayaan heeft Dibi terecht afgewimpeld en hem gezegd dat hij als Kamerlid effectiever is als hij het kabinet of andere Kamerleden uitdaagt tot een debat over integratie.
  Het Nederlandse publiek ziet liever de glimlachende maar tandeloze Dibi dan de ongemakkelijke boodschap van Ayaan. Het laat zich graag verlossen door de nieuwe messias Job Cohen. De Grote Susser biedt de mensen weer hoop. Dankzij de stralen van zonnegod Job hoeven we de schrille boodschap van Geert Wilders niet serieus te nemen. Zo kun je blijven ontkennen dat er hardnekkige problemen zijn rond islam, integratie en immigratie.
  De Cohen-omarmers koesteren het idee dat alle zorgen zijn verdwenen zodra Geert Wilders van het toneel verdwijnt. Ze denken dat de problemen juist ontstaan door mensen als Wilders, of dat er helemaal niets aan de hand was vóór 11 september. Er zijn natuurlijk wel wat probleempjes met orthodoxe moslim (“net wat u zegt, wij hebben ook onverdraagzame christenen op Urk”), maar die zouden zich vanzelf oplossen, als Wilders (of Pim Fortuyn, of Rita Verdonk, of Frits Bolkestein, vult u maar in) niet zo lelijk zou doen.
  Eén blik naar het buitenland zou deze wensdenkers de ogen moeten openen. Vergelijkbare toestanden met de ultra-orthodoxe islam zijn er in alle Europese landen. Daarbij maakt het geen verschil of er rechtse of linkse regeringen aan het roer zijn, en ook niet of er in die landen rechts-populistische, nieuw rechts radicale, extreem rechtse dan wel neonazistische partijen de trom roeren. Soms zijn er zelfs problemen hoewel er al jaren een voor moslims zeer welwillend, volledig multicultureel ingesteld en door en door sociaaldemocratisch regime ongestoord aan de macht is. Ook uit die landen komen er berichten over vrouwendiscriminatie, shariarechtspraak en religieuze intolerantie tegen homo’s, Joden en afvalligen.
  Hoera, het aantal seculiere of afvallige jonge moslims in Nederland stijgt van vijf naar twaalf procent. Weer een argument om weg te kijken van de misstanden en uit te roepen dat alles vanzelf goed komt. Weer een alibi om geen enkele steun te verlenen aan die twaalf procent vrijgevochten jonge allochtonen, die zich tegen de verdrukking in vrij proberen te maken van de religieuze scherpslijpers in eigen kring.
  Probleemontkenners zijn populairder dan probleembenoemers. Daarom houdt Nederland meer van Job de Susser dan van Ayaan de Onruststookster.

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @meebenotty, Cyril rules! met zijn ringtone word ik elke ochtend wakker 🙂
  .

 10. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  Ik wens U een Zonniger
  Zondiger Shabattaans
  Jaar toe…

  Met veel twitteriaanse
  Zandkorrels om
  Dichter-bij uwzelf te
  komen……………………..

  En laat U op de
  Rimpels van
  Eb en Tegen vloed
  weg dromen……….

  Joshua

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Frits, ik neem het Ayaan wel kwalijk dat ze de moord op Milly Boele koppelde aan populisitisch onderwerp als eerwraak, waarmee het ontzielde lichaam van 12-jarig meisje nogmaals werd bezoedeld, door een vrouw die hier niet eens woont.

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Josh, tnx. 🙂
  .

 13. knutselsmurf says:

  Avatar van knutselsmurf
  Spring ?
  Boxspring !
  Ik ben nu al voorjaarsmoe.

 14. Navelpluis says:

  Avatar van Navelpluis
  Nee, ik houd me in. Ik word met de dag milder. Je hebt een positieve invloed op me, Jezze.

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @knuts, 🙂
  Maak je borst maar nat.
  Zeker weten dat je er morgenochtend op het blog mee doodgegooid wordt 🙂

  @Navelpluis.
  Leuk!
  Ik vind het een fijn gevoel dat je opener naar kunst bent gaan kijken. 🙂
  .

 16. assyke says:

  Avatar van assyke
  ik zie er wel een kuikentje in (op jouw aanwijzingen)

  maar mijn eerste ingeving was pissebed
  ssssttt…laat het haar maar niet horen, vind ze misschien niet
  zo’n leuke associatie

  in het eerste huisje die ooit kreeg, helemaal voor mezelf
  wemelde het van de pissebedden, onder de plinten…onder
  de vloerbedekking
  er ging geen dag voorbij of ik zag weer zo’n grijs gewerveld ruggetje
  voorbij krioelen…

  dat ruggetje…zie ik hier in de foto hierboven:)

 17. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Assyke, pissebed met zwemvliezen?
  .

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  kuikentje = in het Engels ook chick / chicky ook dat een laag die bij het kunstwerk hoort.
  The chick, de vrouw.
  .

 19. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  lieve Jezze
  wat schrijf je toch prachtig

  It’s: Lente lente currite noctis equi. And yes, it means, "Slowly, slowly run, horses of night."

  may all your dreams come true and many more

  Moon

 20. PiratePete says:

  Avatar van PiratePete
  It’s a chook.
  enkel het snaveltje mist 😉

  Als ‘Devils Advocate’ moet toch even gezegd
  rauwe knoflook op een broodje?
  tranen springen in mijn ogen.

  Mijn art is het niet.

 21. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Moon, zoete lente voor jou! 🙂

  @Pete, broodje ging in de oven, remember? 🙂
  mijn art is het zeker wel,
  Lucyandbart zet je aan het denken.
  .

 22. Lokhof says:

  Avatar van Lokhof
  Al plenst het hier van de regen,
  Heerlijk – het vooruitzicht van een nieuwe lente.
  Mooi beschreven!

 23. PiratePete says:

  Avatar van PiratePete
  @Jezz
  Dat is waar.
  En kunst is als koken
  Er is nog nooit een kok gevonden
  die kon koken naar alle monden

 24. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Lokhof, dankjewel. Oi dat zij warm mag zijn, ik verlang naar heel veel mooie dagen. 🙂

 25. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Pete, daar ben ik het geloof ik niet helemaal mee eens.
  Maar koken, net als kunst kun je wel leren.
  Het gaat ook vaak niet om ‘mooi’, maar hoe het je raakt.
  .

 26. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  alsallesgoedgaat

  ben ik morgen hier

  http://www.jhm.nl/

  ben benieuwd, lfs Moon

 27. thera says:

  Avatar van thera
  Dromen Jezz, inderdaad dromen. Vanavond had ik een filmavondje met zoon. Lekkere hapjes, hangend in pyama op de bank. Met film natuurlijk, Neverending story, ik ben er vol van, razendenthousiast. Zoveel wijsheid in de prachtcitaten: je moet pijn hebben om te helen en als mensen geen hoop meer hebben zijn ze gemakkelijk te overheersen. Als er geen fantasie is, wensen zijn, dan komt er het verwoestende niets. Misschien dat ik er morgen nog een blogje aan wijd. Jouw bijdrage sluit er nu in ieder geval prachtig op aan.

 28. thera says:

  Avatar van thera
  PS En je hebt een geweldige neus voor kunst. Hoe vind je dat toch altijd?

 29. PiratePete says:

  Avatar van PiratePete
  @Jezz, mooi heeft zeker niets te maken met kunst.
  En wat betreft het leren. Ik denk dat je technieken kunt leren.
  Maar de expressie van het gevoel, het denken, kun je dat leren?
  En of ik iets kunst vindt hangt af van hoe het mij raakt.

  Jouw manier van schrijven.
  Ik zie dat als kunst.
  Het speelt in op mijn gevoel.
  Het raakt mij

  Commerciele kunst daarintegen vind ik vaak niets meer dan bladvulling.
  Mooi, maar meer ook niet.

  En dat ik kunst vaak niet begrijp ligt natuurlijk aan mij. Het heeft niets te maken met de kunstenaar of hoe anderen het zien.

 30. roosanna says:

  Avatar van roosanna
  ik vind haar prachtig en je gedicht loopt gewoon naar binnen

 31. K-O-E-K says:

  Avatar van K-O-E-K
  mooie woorden Jezzen het beeld is een mooie blog lente opening
  het weer was geweldig in NYC gedurende de overgang!

 32. assyke says:

  Avatar van assyke
  pissebedden zouden zwemvliezen wel heel
  goed kunnen gebruiken
  aangezien ze dol op vochtigheid zijn

  maar je bent toch niet boos?
  alleen het gelaagde rugje deed me
  aan die tijd denken

 33. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen, het wordt een druilzondag 🙂

  @Moon, veel plezier, leuk!
  Ik hou heel erg van het Joods Historisch Museum
  Vergeeet vooral niet een warm gemaakte orgeadebolus van Theeboom te eten in het restaurant,
  oi, wat heb ik daar een heimwee naar. 🙂

  @Thera, ik ken die film niet, leuk dat die je zo inspireert.
  Ik vind het beeld van jou en je zoon in pyjama op de bank ook prachtig 🙂

  Wat de kunst betreft dat is nog een hele toer.
  Soms besteed ik vele uren per dag om nieuw werk te vinden.
  Eigenlijk is het niet te doen,
  elke dag een ander kunstwerk.
  Maar ik doe mijn best 🙂
  .

 34. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Pete, ik geloof dat je kunst ook kunt leren maken.
  Maar wat ik bedoelde is dat je kunt leren kunst te begrijpen.
  En precies wat jij zegt het gaat zeker niet altijd om ‘mooi’,
  maar of je geraakt wordt.
  Bij de moderne ‘plastische kunst’ gaat het ook om het concept.
  Ik vind het heerlijk om aan het denken te worden gezet.

  @Roosanna, dankjewel 🙂

  @Koekie, wat een mazzel!
  Ik had zo gehoopt dat de hemel even open zou breken.
  En af en toe kwam er werkelijk een baan licht door.
  Maar zonsondergang precies in het westen
  op die ene dag in het jaar…
  niet gezien. 🙂

  @Assyke, waarom zou ik boos zijn?
  Het wordt wèl beetje een rare discussie.
  Het gaat hier dus niet om een pissebed,
  of dat pissebedden zwemvliezen kunnen gebruiken,
  maar om het ‘concept” van een kuikentje.

  Ik vind de manier hoe Lucy McRae en Bart Hess
  (Lucyandbart) het dons hebben verbeeld met de kartonnen ringen, prachtig.

  En nee, deze mevrouw loopt zo niet buiten in de regen en zo.
  .

 35. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  En voor de liefhebbers…

  Orgeade Bolussen

  Voor het deeg
  400 gr bloem
  15 gr gist
  1 1/2 kopje lauwe melk
  1 ei
  3 eetlepels gesmolten boter
  1 thl zout
  2 thl fijne suiker
  1 thl kaneel

  Voor de vulling
  2 el gesmolten boter
  1 eierdooier
  2 el suiker
  150 gr ontvelde amandelen
  200 gr sukade
  2 thl citroenrasp
  2 thl sinaasappelrasp
  1 beschuit

  Om het werkvlak te bestrooien
  4 el suiker
  4 thl kaneel

  De ingrediënten voor het deeg mogen niet te koud zijn,
  ook het ei niet zo uit de koelkast gebruiken.
  Los de verkruimelde gist met de helft van de suiker en deel van de lauwwarme melk op.
  5 min. op een warme plaats laten staan.

  Doe de bloem met de rest van de suiker in een kom.
  Maak er een kuiltje in, giet hier het lauwwarme gistpapje in.
  Giet er de rest van de melk bij.
  Wat van de bloem erdoor werken.
  Zout en kaneel in de bloem strooien.
  Vervolgens gaat de rest van de lauwwarme melk, de lauwwarme boter en het niet te koude ei erbij.

  Werk met een houten lepel met een gat erin van buiten naar het midden.
  Kneed dan met de hand 10 minuten het deeg stevig door.
  Het deeg moet trekkerig en soepel zijn (niet meer aan de handen plakken).
  Maak er een bal van.
  Laat het deeg op een warme plek half uur rijzen.

  Kneed van de ene bal, 10 kleine balletjes.
  Strooi op een droog werkvlak de suiker met kaneel door elkaar.
  Ieder bolletje deeg uitrollen tot strook van 1/2 cm dikte, 18 cm lang en 5 cm breed.
  Leg de repen op het besuikerde vlak.

  Maak de vulling door de even geklopte eierdooier door de boter te mengen.
  Voeg hierbij de suiker, citroen en sinaasappelrasp, gemalen amandelen en kleingehakte sukade.
  Wrijf hierop een beschuit fijn om het vulsel te verstevigen.

  Leg op iedere deegreep een streep vulling.
  Sla de lange kanten naar elkaar toe zodat het vulsel er niet uit kan.
  De lange stukjes iets uittrekken en spiralvormig als een slakkenhuis oprollen.
  Het uiteinde erin stoppen.

  Laat de bolletjes nog een half uur staan.
  Bestrijk ze dan met siroop.

  Voor de siroop om te begieten
  1 kop suiker
  2 koppen water
  1 el gembernat of 1 el rozenwater
  4 el gesmolten boter
  1 thl kaneel

  Kook all ingrediënten samen totdat de suiker oplost.
  Nog 2 minuten laten doorpruttelen.

  Vet stevige vormpjes goed in, zet de bolussen op een bakblik.
  Begiet dit met de siroop.
  Verwarm de oven voor 10 minuten op 200C
  Schuif het bakblik net onder het midden in de oven in ongeveer 20 minuten bakken.
  Tijdens het bakken met siroop begieten.
  Eventueel nog met het restant van de siroop begieten als de bolussen uit de oven komen.

  Met dank aan Polak & Polak, Recepten uit de Joodse keuken
  .

 36. Fleur says:

  Avatar van Fleur
  Paul Beers

  Twijfelen is typisch menselijk. Maar hoe vermijden we de allesrelativerende twijfel aan alles en iedereen? Anton Zijderveld geeft er in zijn essay ‘Lof der twijfel’, samen met Peter Berger, antwoord op.

  Ook te gast is Paul Beers. Hij vertaalde de vroegtijdig vrijgegeven correspondentie tussen de twee belangrijkste Duitstalige dichters van na de oorlog: Paul Celan en Ingeborg Bachmann. ‘Een dramatische liefde’ laat een even hartstochtelijk als tragisch liefdeskoppel zien: twee mensen die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen leven.

  11.20-12.00 Ned.1

 37. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Flory, ah ja, ik hou van het programma Boeken!
  Dank voor je tip. 🙂
  Ik heb het recept voor orgeade bolussen ook voor jou hierboven gezet.
  .

 38. Fleur says:

  Avatar van Fleur
  Ben jij handig in de keuken?Ik bescheur me..!!!Zie ut veur me,vis-ueel type!!

  Boek over Ingeborg Bachmann en Paul Celan joh!!!
  Ik dacht dat het fictie was…

 39. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Flory, ik hou wel van kokketoeren 🙂
  Ik ga kijken, maar nu eerst door de branding banjeren!
  .

 40. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  S P R I N G T I M E is here .. to Stay? Spring er niet over heen..

 41. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Josh, spring-in-‘t-veld-reclame. 🙂
  .

 42. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  Ze noemen mij altijd een ‘Spring-in-‘t-veld
  terwijl ik Hoogveld heet,, en onder actualities
  ook Twitter..

 43. spuit 11 says:

  Avatar van spuit 11
  Nou, ze doet haar best
  het lentezonnetje
  werd ook vrolijk
  van je kuiken !

  Ik weet niet of je dit
  kunt waarderen
  zie maar

 44. Gerard Schelten says:

  Avatar van Gerard Schelten
  jezzebel,
  heb je al een paar keer gevraagd om met mij te neuken. Je mag me ook pijpen. Dan zal ik al mijn sperma diep in keel stuwen.

 45. jan bouma says:

  Avatar van jan bouma
  @Jezz
  Ignoreer de platte idioot (Gerard Schelten; alweer een pseudoniem van een krankzinnige?) hier voor me die duidelijk toe is aan een psychiatrische behandeling met op te volgen "straatverbod".

  Waar het mij omgaat is je vraag wat ik morgenavond doe in het TVprogramma DWDD met wellicht dan voor jou de navolgende herkenbare aanknopingspunten.
  ==
  Aan de redactie DWDD; maandag 22 maart 2010
  Item: Hugo van Neck ; Jan Bouma – de vleugel van Horowitz.
  t.k.n. nog 2 onderwerpen voor wellicht latere behandeling.

  1) het milieuschandaal inzake : http://www.vkblog.nl/bericht/267947/N...!

  2) mijn boek met de navolgende samenvatting van de conclusies die voortvloeien uit de stellingnamen uit mijn boek. En waarin sprake is van een REVOLUTIE om het noodzakelijke vertrouwen terug te winnen op basis waarvan slechts er continuïteit voor de mensheid kan worden verwacht als de navolgende vragen door de kiezer worden beantwoord. Die continuïteit blijkt duurzaam.:

  1. Wilt u Oorlog of Vrede?
  2. Welke "Weltanschauung" verkiest u? De Platoonse of die van Socrates? – Dit moet uitgelegd worden in de media wat die keuzebepaling betekent –
  3. Acht u zich in staat om "de eeuwigdurende domheid" te doorbreken? – de premisse is dan dat die bestaat –
  4. Bent u het dan eens, dat indien u op vraag 3 met "Ja!" antwoordde, om dan UW politieke vertegenwoordiging OP TE DRAGEN HET NAVOLGENDE TE DOEN:
  5. De top van 192 huidige staatshoofden, die toch in grote mate verantwoordelijk voor DE huidige NEGATIEVE BALANS, in allerlei opzicht: economisch, ecologisch, en in hun humanitaire beleid – want het zijn de egomaniakken die de verkeerde belangen dienen – om die dan door 192 anderen, op integriteitvoorwaarden gekozen, landenvertegenwoordigers te vervangen?
  6. Indien u kiest voor "de Vrede", en niet voor de ‘Mutter Courages’ van Bertold Brecht en u kiest ook niet voor het "militaire industrieële complex", om dan de voorstellen van Mithras te ondersteunen?
  7. Die houden in: teruggave van de hoop en het vertrouwen der mensheid – en die Nietzsche, Hegel, Hobbes e.a. niet nodig achtten?
  8. Vervolgens dan te kiezen voor de conversie van de 1200 a 1300 miljard dollars per jaar die door alle landen ter wereld nu tesaam besteed worden aan Defensie om die gelden cumulatief met 2% op jaarbasis civiel te gaan besteden? Na 50 jaar is de conversie dan compleet afgerond. Begrijpt u dan ook dat, voordat zoiets kan, de volken onderling moeten afspreken de waanzin van oorlogsvoering af te zweren en nog slechts de Vrede zullen dienen? Zei Edmund Burke niet: "Niet de oorlog dient gewonnen te worden maar de Vrede!"
  9. Die vrijkomende gelden te investeren namens de wereldpopulatie in het oplossen van "het energieprobleem" – de eindigheid van de fossiele brandstoffen staat vast maar daarnaast dient aardolie niet zomaar alleen t.b.v. de energieopwekking te worden verbrand, maar dient gereserveerd te blijven voor de productie van duizenden derivaten?
  10. Bent u bereid dan in te zien dat er een WERELDRAAD moet komen waarin er geen MACHTSPOLITIEK gericht denken meer kan worden gehandhaafd dat slechts gericht is op het belang van de eigen staat maar dat een INTEGRITEITSDENKEN noodzakelijk is voor alle 192 naties (op dit moment)? Indien u "Ja" zegt dan is het logisch dat u terzake de 3 HOOFDZAKEN de macht gaat abstraheren en die onder het beheer van de wereldraad moeten komen. Te weten: 1) Defensie, 2) Energievoorziening, 3) Zoetwaterbeheer.
  ==
  Ziehier de algehele positionering van de kiezer centraal. Ik merk op dat die 3 HOOFDZAKEN wereldwijd ca. 15% van het totale GPD uitmaakt en waardoor de wereldraad voldoende macht heeft om de op integriteitsbasis de te nemen beslissingen namens alle wereldburgers gelegitimeerd kan s a n c t i o n e r e n. Daarover dus geen misverstand

  En de populistische versie van @Aad verbaast – Zie Volkskrantblog

  1. Maakt u zich wel eens zorgen over de toekomst van onze aarde en zijn bewoners?
  2. Maakt u zich wel eens zorgen over de heersende wereldwijde machtspolitiek?
  3. Maakt u zich wel eens zorgen over het gebrek aan wereldwijde Integriteitpolitiek?
  4. Bent u voor vrede?
  5. Bent u voor het oplossen van het energievraagstuk in de wereld?
  6. Bent u voor het oplossen van zoetwatervraagstuk in de wereld?

  7. Denkt u wel eens: de bestaande wereldwijde organisaties (VN, G20 etc.) schieten tekort om aan die drie kernproblemen werkelijk iets te doen! De problemen worden immers alleen maar groter en groter.

  8. Als u in de media zou lezen dat alle wereldleiders*) hebben besloten om daartoe een extra wereldwijde organisatie ("Wereldraad") op te richten, samengesteld uit alle 192 landen, met als hoofdtaken
  – energievoorziening wereldwijd
  – zoetwaterbeheer wereldwijd
  – defensie wereldwijd
  met bijpassende maatregelen om machtspolitiek onmogelijk te maken en enkel nog integriteitpolitiek,
  zou u dan kunnen denken: Goed idee! Het zal een extra stimulans kunnen zijn de kernproblemen van onze planeet nu eens grondiger aan te pakken! We worden eindelijk verstandig!

  9. Zou deze "Wereldraad" besluiten om jaarlijks cumulatief 2% van de wereldwijde defensie-uitgaven te gaan gebruiken voor het oplossen van deze kernproblemen, zou u dan kunnen denken: Goed idee! Het zal een extra stimulans zijn de kernproblemen van onze planeet nu eens grondiger aan te pakken! We worden eindelijk verstandig!

  10. Het bovenstaande lezend, zou u dan kunnen denken: Waarom is er eigenlijk nog niet besloten tot zo’n "Wereldraad." Het lijkt toch zo voor de hand liggend.

  11. En vraagt u zich wel eens af: Maar wat kan ik er allemaal aan doen?

  Dan is het antwoord zonneklaar. Als alle wereldleiders, die nog denken in machtspolitiek, het zelf niet kunnen bedenken, dan kan de kiezer (die het laatste woord heeft) het wel voor hun bedenken!

  Sta op, en pleit voor die "Wereldraad"!! U bent immers kiezer!!

  Dat heb ik al in alle duidelijkheid gedaan wat u kunt nalezen op http://www.villamithras.com/main.html
  Dat de wereldpolitiek en de media mij niet willen verstaan heeft alles te maken met uw antwoord op de vragen 2, en 3 hierboven. Het is maar dat u het weet: May All Other Flags Burn in Hell

  Zeg mij waar u voor staat!
  ==
  U allen een prettige dag. Morgenavond dus allemaal kijken naar Hugo van Neck die zal excelleren op de vleugel van Horowitz en ik als producent van de CD ‘a tribute to Horowit’ zit daar natuurlijk bij. Jan Mulder van de Volkskrant is "tafelheer" en ik zal hem vertellen (als er tijd voor is) dat a.s. dinsdag, de dag erna dus, ik de Telegraaf op bezoek krijg voor de reportage over het Milieuschandaal van de Eeuw en mogelijk een Rechtszaak van de Eeuw. De Vk had ik eerder ingeseind. Maar ja… men moet het belang willen zien. Zo is het met alles gesteld. Ook met het belang van de democratie en het RECHT.
  ==
  Jezzie… veel succes met de afronding van je sollicitatie. Er is een samenhang tussen jouw verhaal (en dat van menigeen) met de communis opinio. Alleen de intrinsieke waarden van de inhoud en de kwaliteit verschaffen het recht om gehoord te worden.

 46. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Jongens, gaan jullie nu allemaal mijn log voor reclame gebruiken? 🙂

  @Josh, mooi.
  Ze hadden het bij de eo net over het Hooglied.
  Ook mooie associaties.

  @Gerard, ik heb toch wel eens eerder gezegd, kom jij maar dichterbij! 🙂

  @Spuit 11, heerlijk Vivaldi 🙂
  Er is een waterig zonnetje in Zandvoort.
  Maar het is werkelijk ijzig koud,
  noordooster wind.
  Geniet van je lente zonnetje 🙂

  @Jan, wat ontzettend goed!
  Man ik zal klaar liggen om naar je te kijken.
  Jan Mulder als tafelheer, volgens mij op maandag.

  Succes!
  Honderd kussen om je mee te wapenen 🙂
  .

 47. spuit 11 says:

  Avatar van spuit 11
  @ Jan, ik kijk ook.
  De vleugel van Horowitz ?
  en daar wordt dan ook nog op gespeeld
  Hugo van Neck
  exelleren ?

  Ik ben benieuwd !
  Wel wat veel tekst zeg
  mijn arme hoofd 🙂

  Dan nu Horowitz
  iets lichts van Mozart

  %3Ca%20href=’>www.youtube.com/watch?v=dd7Q7v…

  en even op zoek gegaan naar
  Hugo van Neck
  kwam dit tegen

  Niet zuiver
  ook geest niet meer scherp
  maar puur !
  woorden overbodig

  %3Ca%20href=’>www.youtube.com/watch?v=dd7Q7v…

 48. jan bouma says:

  Avatar van jan bouma
  @Jezz…10:43
  Dank voor de ondersteuning. Kijk! Het gaat uiteindelijk a l t ij d om de intrinsieke waarden die verdedigbaar moeten worden geacht in het licht van de geschiedschrijving.

  Daarbij hoort jouw verhaal. En dat beschouw ik als het zoeken naar DE sleutel van en naar een acceptabele menswaardige toekomst. Die kan nu eenmaal niet zonder de inmiddels verworven inzichten omtrent de acceptabele levensvoorwaarden. Maar…

  Men kan "de mens" altijd nog terugwaarderen naar het moment dat hij uit zijn prehistorische grot kroop als de primitieveling. Sindsdien verschoven wel de eeuwen van de acceptatie en de inzichten door de mensheid van acceptabele – wel of niet – van de minimale vereiste levenscondities die een antwoord zouden moeten bieden op die vragen. Een onderzoek is dan vereist. Tot zo ver even…

 49. Gerard Schelten says:

  Avatar van Gerard Schelten
  jan bouma,

  hoe voelt dat nu, helemaal leeglopen op internet? geef zeker een fijn gevoel he? heb je wel een hoogtepunt gekregen? Hoop he maar, want zielige hoopjes zoals jij krijgen nooit een vrouw

 50. spuit 11 says:

  Avatar van spuit 11
  Dat kan dus niet twee nummers
  dan helemaal niets
  o jee, ik te gulzig !

  Dan toch Ramses
  levenskunstenaar
  mooie man als geen ander !

  see you

 51. spuit 11 says:

  Avatar van spuit 11
  🙁 :-(:-(

  ik geef op !!!!

 52. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @spuit 11, de aanhouder wint.
  Heerlijk Horrowitz 🙂

  @Jan, ik ben ontzettend benieuwd.
  Veel sterkte voor maandag.
  Ben je nerveus?

  @Gerard, zou je je willen beperken door je tot mij te richten?
  Volgende keer verwijder ik je prutpraat.
  .

 53. Fleur says:

  Avatar van Fleur
  Djazz het is rete goed,!!!
  Ik wil dat je het ook ziet,ik zal het wel eerst ff scannen dan ben jij minder tijd kwijt?
  Tjezoessss das een echt gesprek!!!Wat goed dat mannen dat kunnen!!!

 54. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Flory, ik heb het begin gemist, maar het meeste gezien.
  Nu even het balkon op, de zon schijnt echt! 🙂
  .

 55. suiker says:

  Avatar van suiker
  ik zag ook een pissebed, vind het trouwens toch knap, met kartonnen repen een vrouw verpissebedden 🙂

  Je tekst is mooi, fijn!

 56. Jos Goedmakers says:

  Avatar van Jos Goedmakers
  Je tekst heeft gewerkt. Stortbuien kletsten over het land ……

 57. R. Kruzdlo says:

  Avatar van R. Kruzdlo
  Jezz gaat ie een beetje naar al die reacties?

  Groet

 58. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Suiker, ik word wel moe van die pissebeddiscussie, opnieuw; pissebed met zwemvliezen?

  @Jos, verrukkelijk aan de kust met balkon zuidwest.

  @Robert, prima, met jou ook?
  .

 59. Gerard Schelten says:

  Avatar van Gerard Schelten
  jezzebel,

  mijn excuses dat ik mij liet gaan richting een medeposter.
  in het vervolg zal ik mij alleen maar naar jou toe wenden.
  toch wil ik heel graag met jou de liefde bedrijven.
  kom nou toch, dan kom ik ook…

 60. Gooi Boy says:

  Avatar van Gooi Boy
  de zon begint door te komen de lente!

 61. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gerard, dank voor het begrip.
  Oi va voi de liefde, zij heeft vele gezichten.

  @Gooi Boy, in zandvoort echt stralend, tussen tous Amsterdam, van tijgerlaarzen tot lady gaga hakken. 🙂
  .

 62. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  en dan zullen we het maar niet ove De Hoogmoed na de Zondeval hebben..

  Hooglied was dat op Radio $ Els Rütteke.. Wel mooie Muziek…..

  Moet ik straks hier een Nummertje Trekken… en dat andere woord gebruik ik niet

  ander zit ik op de Whip!!

 63. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Actuality, het was op tv nl 1, het Hooglied als bejubeling van de lente.
  Geestig, want over het Hooglied valt heel wat te vertellen wat niet werkelijk christelijk is.
  Maar laat maar.
  De woorden zijn prachtig.
  .

 64. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  Het Drooghlied kan om te Huilen zo Mooi zijn..
  En ja wat die Gelovigen allemaal in Naam
  van Je zus zeggen: Niet Te Geloven…
  Mijn G * D is het niet…..
  Inderdaad zijn de Woorden Prachtig..
  en verder durf ik mijn Handen voor
  de ‘K – Onthull- lulligen ook niet in ‘t Vuur
  te Steken!
  Zo nu ga ik mijn Handen in Onschuld Wassen
  Moet toch eens naar de Zee toe. maar ja,
  dan strandt ik meestal………..Ben weg…………….

 65. spuit 11 says:

  Avatar van spuit 11
  En de UGS niet meer gespot ? 🙂

  Jaaaah !

 66. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Josh, in Zandvoort ruikt het naar zojuist geblondeerd Amsterdam West en goedkope parfum 🙂

  @Spuit 11, de ugs in een hoekje getrapt is het nu klappertenen aan de boulevard 🙂
  Veel dank voor het eerbetoon aan Ramses en Jan Bouma…
  ik kende ‘m al, blijft prachtige link!
  .

 67. jan bouma says:

  Avatar van jan bouma
  Re: 11:25
  1. Dat "leeglopen" kun je beter op jezelf betrekken. Vgl. het even met iemand die in de publieke ruimte obscene taal uitkraamt dan kun je verwachten dat men reageert; no big deal verder.
  2. Ik was me niet bewust dat ik "een vrouw" zocht. Vermoedelijk is dat jouw wens. En sprak je hier de gedachte als de wens van de vader zogezegd.
  3. Kijk nou morgenavond maar (of niet) naar een pianistisch toptalent en waarvoor ik me al heel lang heb ingespannen. En ja. Dat geeft wat voldoening. Meestal moet je eerst dood wezen voordat die erkenning er komt of is. Ik gun eenieder die het verdient dat wat eerder. Zo ook Jezz hier die bewijs levert van haar kunnen. Ik hoop dat ze volgende week die baan heeft. Gebeurt er tenminste weer wat in Nederland dat iets beter en anders is dan dat we hebben. Tegelijkertijd is dat altijd het probleem van de avantgarde. Je past dan niet in het hokje. Of zoiets.

 68. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Jan, jij bent mijn grote held.
  Ik zal met ontroering naar dwdd kijken.
  Wist het wel.
  op een dag kom je bovendrijven.
  No matter hoe lang ze je onderdompelen.

  Ik ook!
  .

 69. jan bouma says:

  Avatar van jan bouma
  Thanks Jezz. Het gaat morgenavond wel helemaal en alleen over Hugo van Neck hoor. Alleen als ik in de wandelgangen ervoor erna Jan Mulder of Matthijs of een redactielid kan spreken – casual – wordt er misschien een nieuw item aangeboord. Mijn verhaal. Voor mogelijk een uitzending. Later… We zien wel; of niet. Bedankt alvast voor het kijken naar HvN.

 70. suiker says:

  Avatar van suiker
  Dat het je irriteert of moe maakt, vind ik eigenlijk wel grappig 🙂 Ik denk dat het komt doordat het beeld van die gepantserde rug zo sterk is. Natuurlijk zie je een fractie later de voeten en denk je: nee…

  maar ik zal er over ophouden hoor 🙂

 71. Blew says:

  Avatar van Blew
  "och kuikentje toch
  spring in the air"

  Was vanmiddag in Zandvoort, zomaar even met de trein. Heerlijk zonnig. Broodje kaas bij Negentien. Eerste strandtent van het seizoen.

  We winnen!

 72. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Jan, ik ben zo ongelooflijk benieuwd.

  @Suiker wat me irriteert is dat gemakkelijke,
  eerste slag een daalder waard,
  oh kijk nou, een pissebed!

  Maar waarom kijk je niet verder…
  het doet geen recht aan de gelaagdheid van dit kunstwerk
  waar ik me verantwoordelijk voor voel!
  Omdat ik het schameteloos gebruik.

  @Blew, nah, pier 10, 1 maart al up and running.
  Zandvoort was vandaag een gekkenhuis.
  Heel Amsterdam aan de wandel!
  .

 73. suiker says:

  Avatar van suiker
  Ik voelde je verantwoordelijkheidsgevoel al in je irritatie. Probeerde toch ook uit te leggen waarom dat beeld zo beklijft. Het is het risico wanneer je iets – een kunstwerk, proza of wat dan ook van jezelf naar buiten brengt, overlevert. Dat er onachtzaam mee wordt omgesprongen, of te makkelijk. Dat weet je toch ook….

  Heb het niet minachtend bedoeld naar het werk of de kunstenaar of naar jou.

  liefs!

 74. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Suiker, ik heb geen geduld voor dat domme.
  .

 75. suiker says:

  Avatar van suiker
  oke, ik heb de reactiedraad teruggelezen om te zien waar dat ongeduld vandaan komt. Ik zie als eerste Meebenotty die de humor van ‘zo’n torrenpak’ ziet. Daarna zeg jij dat die humor jou ook trof. Daarna komt Assyke. (ik had de reacties eerder alleen gescand, en bij haar ‘pissebed’ gelezen, nadat ik zelf de foto had gezien.) Heb toen meteen mijn reactie geplaatst.

  Nou, verder uitleg zou je misschien nog meer vermoeien. Ik wil niet slimmer lijken dan de barbaar die ik ben. Ik geniet van kunst op mijn eigen ongeschoolde manier. Heb al veel moois gezien bij jou, zonder daar ongetwijfeld alles van te begrijpen. Wist niet dat je dat zo stoorde.

 76. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Suiker, meebenotty zag de humor van een werkstuk dat Spring heet, lente, of springen in de gebiedende wijs in het Nederlands…
  In het kunstwerk gaat dat duidelijk niet.
  Chick, vrouw, lente… er zit iets heel moois in (als je de pissebed even de pissebed laat).

  Een ieder moet erin zien wat hij wil,
  maar dit door al die pissebedkijkers zo duidelijk ‘lui gekeken’,
  zwemvliezen weggedacht voor het gemak.
  Het maakt me razend, stoom uit mijn oren!
  .

 77. MvD says:

  Avatar van MvD
  Gelukkig is het a.s. zondag weer Spring: forward.

 78. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @MvD, Hallelujah! 🙂
  Straks weer een nieuw stukkie, dan is het klaar.
  .

 79. suiker says:

  Avatar van suiker
  Ik begrijp je verontwaardiging. Maar zoals ik eerder bedoelde, jij weet toch ook onderhand dat een werk dat in de openbaarheid is, vanaf dat moment weerloos is…
  Ik heb ook weleens bij mijn ‘tussenderegelstukkies’ dat ik denk: hij of zij ziet het niet! Dat gebeurt.

  Ik zal wel proberen beter op te letten 🙂

 80. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Suiker, ik zal elk werk,
  elke reactie,
  elke uiting,
  met hand en tand verdedigen.
  Omdat het me even optilde
  en me zoveel meer liet zien
  dan alles wat gemakkelijk voor de hand lag.

  En dat is wat me razend maakt.
  Kan mij het schelen dat er pissebedden door je eerste huis liepen.
  Dit werk is een prachtig kuikentje, met zwemvliezen!
  .

 81. suiker says:

  Avatar van suiker
  het is een kippekuikentje. De ‘vliezen’ hebben tenen.

 82. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @suiker 🙂
  De vliezen hebben tenen, hele lange tenen! 🙂
  .

 83. suiker says:

  Avatar van suiker
  kus

 84. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Suiker, jahahaaa… kus terug!
  en zo 🙂
  .

 85. roosanna says:

  Avatar van roosanna
  Genoten van de website van Lucyanbart, met dank voor het onder de aandacht brengen

 86. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @roosanna, ha, dat maakt me blij! dankjewel 🙂
  .

 87. MvD says:

  Avatar van MvD
  Punaise!

 88. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  en nog een mooi lied
  omdat ik zo moe ben
  tis die tijd van de maand

  Moon

 89. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Moon, ik vond de middelste Mondriaan indrukwekkend.
  Voel je beter!
  Dank voor het heerlijke muziekje

  @MvD, ja die is ook mooi he, de punaise.
  Misschien komt die later nog een keertje.
  .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.