Spekjood

Ik ben spekjood
Zoals ze zeggen
Het gaat tenslotte
Om lange adem
En stamina

Vroeger deed ik het zelden
Eten van varkensvlees
Enkel delicatessen
Zo hou ik van Pata Negra

Maar in de bijstand
Geef ik toe
Is het wel eens
Worst in de aanbieding
Of per kilo varkensshoarma

In hapklare porties
In de vriezer
En voor the killing of bacteria
Nog een glaasje wodka

Vanavond niet
Het is vrijdag
En niet veel heilig
Voor deze Meshugena
Portugesa

Shabat dus wel
Op mijn bed schone lakens
Die ruiken naar biotex
Zoals in het buitenland
Sensa prima vera

In de candelabra
Nieuwe kaarsen
En in de oven een kippetje
Witte rijst en een wijntje
Optima forma

Wel moge het me bekomen
 
Shabat shalom
 
Jezzebel,
Tussen water en water
 
Art: Carla Broekhuizen, A girl has to eat
 

This entry was posted in Geen categorie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

58 Responses to Spekjood

 1. Alexandra-Manning says:

  Avatar van Alexandra-Manning
  Hoi meis, ben ik weer even. Ik hou je in de gaten, dat zie je 🙂
  Heerlijk, die muziek. Zoals altijd als jij iets schrijft, krijg ik onmiddellijk associaties. Bij deze muziek, hoewel in een andere taal maar in dezelfde sfeer, moet ik direkt denken aan de keer dat ik in Boekarest een stel Roma’s tegen het lijf liep die mij uitnodigden voor een muzikaal entre-nous in hun "kamp".
  Meid, wat heb ik genoten, zowel van de muziek, de sfeer als van de gastvrijheid.
  Ik wens je een smakelijk eten lieve spekjood en moge het je inderdaad bekomen!

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Alex, blij met je wakend oog 🙂
  Wow, dat klinkt als iets dat werkelijk een cadeautje is,
  in het kamp van de Roma’s.
  God, wat zou ik daar graag met jou bijgeweest zijn. 🙂
  .

 3. Blew says:

  Avatar van Blew
  Dit is de lelijkste foto die je ooit hebt geplaatst 😉

  Eet lekker en heb plezier!

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Blew, en er komt nog veel meer 🙂
  Carla Broekhuizen, groot kunstenares, ik zal nog meer van haar laten zien.
  Mijn God, wat ben ik blij met die out of the frame pictures!
  .

 5. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, Boeiende bijdrage met veel nieuwe begrippen voor mij. Verheug me op je link, kan het hier helaas niet afspelen….lekker voor de volgende keer.

  Smaakvolle avond verder!

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dick, ja, ja, ja, pittig weekend.
  Voor later.
  .

 7. gingy says:

  Avatar van gingy
  Hallo Jezz., op mijn eigen weblog had ik je al geantwoord, dat ik ook een spekjodin aan het worden ben, maar nooit treife in mijn eigen huis. Behalve melk en vlees bij elkaar en zo.
  Lieve groet.

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gingy, het is zo grappig,
  of treurig, net hoe je het bekijken wilt,
  in Nederland kun je bijna niet anders.
  Fijn dat je er bent.

  Veel liefs voor jou!
  .

 9. Dominic van Vree says:

  Avatar van Dominic van Vree
  hé Portugese gek.
  Mooi!
  Ook knap hoe je zo’n linkje in je blog krijgt.
  Kan ik niet.
  Stuur je wel een linkje, via de mail.
  Dank voor de muziek.
  Staat nu op!

  o ja, volgens mij is het meshugana; crazy person

 10. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, stop jezelf toch niet weg in een hokje (spekjodin). Daar ben je veel te vrij en ontembaar voor. Ben er toch (net voor de 1/2 finale heren-schaatsen) nog in geslaagd te luisteren. Boeiend, opzwepend, erotiserend ook, gepassioneerd en meeslepend deze flamenco. Wou dat ik zo kon dansen! Die vakantie-vrouw uit Bergen kon het ook zo goed. Loat goan die emoties, zeggen ze hier ha ha,

  Pittige, dolle, boeiende, lieve etc etc etc avond…laterrr

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dominic, meshugana, meshugena, God knows, het is any ways verbasterd….

  als je je bijdrage plaatst dan zie je een soort symbooltje van twee kettingschakels in de balk boven je bijdrage, dat is de ‘link’ plek, daar kun je je link in knallen, vink nog wel even aan of je wilt dat het in een nieuw venster of hetzelfde venster opent, ik hoop dat het duidelijk is…
  .

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dick, zullen we het aan mij overlaten, waar ik mezelf wel en niet in stop?
  Voor mij is het belangrijk.
  Dat zegt ook wat!
  Leuk dat je nog even hebt gekeken.
  .

 13. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dominic, hier nog even jouw link…

  Zo mooi, ik ben er heel erg blij mee!
  Dankjewel.

  Het doet me denken aan toen ik werkte voor die ene ongelooflijke idioot,
  Jiddisch scholar,
  zo mooi zijn passie
  hij had zich als taak opgelegd, het jiddisch te redden
  en hield prachtige cultuuravonden
  voor de elite van Tel Aviv

  Man, ik heb zoveel heimwee.
  land van mijn hart, al de nadelen, ik ben er niet blind voor,
  maar bloed kruipt waar het niet gaan kan.
  Dankjewel voor de tranen. 🙂
  .

 14. gingy says:

  Avatar van gingy
  Jezz., nog even, wat een prachtige ontdekking van Karsten Troyke!!
  Kende ik nog niet, aan mijn verzameling jiddische muziek toegevoegd.

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gingy, ik was er ook zo ontzettend blij mee!
  Daarom plaatste ik de link ook hier.

  Heel veel dank aan Dominic!
  Man, you made my day.

  Shabat shalom.
  .

 16. Mawiyah says:

  Avatar van Mawiyah
  De schoonheid, rust afgerond met die prachtige muziek en beelden…Ik voel me weer helemaal mens, vrouw.

 17. cor verhoef says:

  Avatar van cor verhoef
  Niet eten. Die vis is uiterst giftig 😉

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Mawiyah, goed om te horen 🙂

  @Cor, ik zal proberen er af te blijven 🙂
  .

 19. assyke says:

  Avatar van assyke
  hebben ze geen andere naam voor stoute joodse meisjes, spekgodin vind ik een lelijk woord;-(((

  ik vind de vrouw op de foto wel een echte spekmadam, indrukwekkend

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Assyke, spekgodin vind ik wel leuk 🙂
  .

 21. assyke says:

  Avatar van assyke
  godin ja!
  spek nee!

  vind spek er zo smerig uitzien
  hoewel de snoepspek…heel lekker is en net zo roze;-)))

 22. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ass, het is een scheldwoord, maar ook ‘treifejodin’ (danwel treifegodin) maakt het niet werkelijk beter.
  als je het over dat speksnoepgoed hebt, kan ik het bijna proeven, zo zoet! 🙂
  .

 23. assyke says:

  Avatar van assyke
  zoiets als kutmarokkaan?

  heb dat eigenlijk nooit echt een naar woord gevonden
  ben ooit eens Fatima genoemd, dat vond ik pas erruggg…heb er nachten niet van geslapen;-)

 24. assyke says:

  Avatar van assyke
  kutmarokkaan…misschien moeten we job cohen en meneer thuisdokter even confronteren met een alternatief: kutmarsepein, kan je dan gewoon bij La Place kopen,
  ligt lieflijk naast de spekgodinnetjes;-)

 25. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, goedenmorgen! Begreep dat het begrip "spekjodin" belangrijk was voor jou. Maar dacht het in een andere zin….Het zegt alles Jezz, hoe jij er in staat. Laterrrr

 26. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ass, ik vind kutmarokkaan wel een naar woord.
  Grappig, jij houdt niet van spekjodin en ik niet van kutmarokkaan. 🙂
  Ik vind die snoepwinkel met spekgodinnen en kutmarsepein wel een vondst! 🙂

  @Dick, in welke zin dacht je dan?
  Ik begrijp er weer eens weinig van.
  .

 27. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ass, ik denk er nog even over na.
  Ik zou ook geen ‘Fatima’ genoemd willen worden, of een ‘Anne Frank’.
  Vreselijk!
  .

 28. fons says:

  Avatar van fons
  nie so gezellig zo samen met jezelf all-één…?

  dat ‘t beste je wel (en snel) moge bekome…..
  "take a seat they are always free"

 29. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, dacht in een negatievere betekenis. Dit:

  Ik ben spekjood
  Zoals ZE zeggen

  Kwam op mij over alsof je het er zelf niet mee eens was.

 30. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Fons, gezellig is het niet, alleen.
  Maar ik ben er al een tijdje aan gewend.
  Het is fijn dat vrijdagavond toch nog altijd speciaal is.

  @Dick, jouw interpretatie staat er niet.
  En je zei trouwens:

  =stop jezelf toch niet weg in een hokje (spekjodin). =

  Dus ging het er niet om of ik het er wel of niet mee eens was, maar dat ik mezelf ‘wegstopte’.

  @Ass, leuke nieuwe avatar!
  Veel leuker! 🙂
  .

 31. dick says:

  Avatar van dick
  O Jezz, je zegt het maar….’t is jouw feestje!

 32. Simen Vrederat says:

  Avatar van Simen Vrederat
  Jezzebel ik ben een zeer regelmatige bezoeker van jouw weblog. Er is niks in jouw weblog wat mij ooit tot een reactie brengt. Mijn enige verklaring daarvoor is dat je waarschijnlijk verpletterend bent.
  Deze reactie is ( ja natuurlijk is dat een prachtige foto) dus enkel bedoeld om je te laten weten dat ik een regelmatige bezoeker ben ook al reageer ik nooit.

  Hartelijke Groet,
  Simen Vrederat

 33. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dick, ze hebben vrijdag gehaktdag off line gehaald.
  Bij de Avro mag het niet meer vertoond worden.
  http://www.avro.nl/pages/player.aspx?maid=tcm:8-215853

  Oplettende bloggers wisten toch de hand op de url te leggen
  Voor de liefhebbers:
  http://player.omroep.nl/?aflID=10706677

  @Simen, toch fijn dat je het me laat weten.
  Niet bang zijn hoor ik bijt (soms) niet 🙂
  .

 34. Elise van Schouwenburg says:

  Avatar van Elise van Schouwenburg
  prachtig blog weer, Jezzebel. ++++++++Elise
  Ik volg ze allemaal.

 35. ria de witte says:

  Avatar van ria de witte
  vies goor die foto hierboven van die nageboorte

 36. ria&ruud says:

  Avatar van ria&ruud
  voor iedereen die het weten wil: ik heb besloten 3 maart toch maar niet op die man met dat rare kapsel te gaan stemmen. mijn stem gaan naar de enige echte Femke! met groet van de enige echte nageboorte en trol, Ria

 37. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Elise, merci, altijd leuk als je even langskomt.

  @De echte Ria, mijn omaatje zou zeggen, te heet gewassen 🙂

  @Familie Lubbers, de meeste mannen hebben niet echt een leuk kapsel toch?
  Ik bedoel Pechtochld blinkt ook niet uit qua hip coifure.
  Femke zal er blij mee zijn. 🙂
  Ik ben oprecht heel bang voor een land waarin de PVV de scepter zwaait.
  .

 38. ria de witte says:

  Avatar van ria de witte
  ria en ruud,

  domme doos, ga maar lekker op die loopse teef van een f. hallalma stemmen. dan weet je zeker dat binnen 4 jaar de sharia is ingevoerd in het Nederlandsche Rechtsstelsel

 39. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ria, waar stem jij op, als ik zo vrij mag zijn?
  .

 40. Kubiak says:

  Avatar van Kubiak
  Heb je nog haar op je kut Jezzebel?

  Ik dacht al dat je me geblokt had. Maar je moet dat woord andersom schrijven zie ik opeens. :))

 41. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Kubiak, ik ban, blok of verwijder nooit iets of iemand.
  Ontboezemingen over mijn kut gaan alleen privé, zodat ik er later een blogje van kan maken 🙂

  Welcome back!
  .

 42. ria de witte says:

  Avatar van ria de witte
  wat doet een groepering die niet gelijk zijn zin krijgt en/of anders denkenden tegekomt:

  2009 ruim 165.000 CHRISTENEN VERMOORD, VOORAL DOOR MOSLIMS 84
  dinsdag 15 december 2009 18:38 door ……Hyperinflatie…..
  Vorm je eigen mening over dit artikel en filter eruit wat U juist en aannemelijk lijkt.
  Ik hou me meer bezig met de eerste scheuren in de Euro; Griekenland breekt en een grote Oostenrijkse bank wordt nu genationaliseerd die sterk in de Balkan vertegenwoordigd was. Allemaal oud nieuws dat nu pas tot bloei komt.
  In 2009 ruim 165.000 Christenen vanwege hun geloof vermoord, vooral door Moslims

  Vertaald door Xander uit Bron (1) Jerusalem Post

  Volgens de mensenrechtenorganisatie OFWI (One Free World International) zijn in de Moslimwereld in 2009 ruim 165.000 Christenen vermoord, enkel vanwege hun geloof. Iedere drie minuten wordt er ergens in een Islamitisch land een Christen gemarteld vanwege zijn levensovertuiging. De Palestijnse Moslimterroristen op de Gazastrook maken het helemáál bont: zij graven zelfs de lijken van overleden Christenen op, omdat deze de grond zouden ‘verontreinigen’.

  Voorganger Majed El Shafie, het hoofd van One Free World International dat in Toronto haar hoofdkantoor heeft, staat aan het hoofd van een delegatie die bestaat uit mensenrechtenactivisten, leden van het Canadese parlement en diverse religieuze voormannen, die een mensenrechtenconferentie in Jeruzalem heeft georganiseerd. Volgens El Shafie worden er op dit moment over de hele wereld tussen de 200 en 300 miljoen Christenen vanwege hun geloof in Jezus Christus vervolgd. 80% van deze vervolging vindt plaats in Moslimlanden, de rest in hoofdzakelijk communistische landen (Noord Korea, China).

  Majed El Shafie werd 32 jaar geleden in Caïro geboren in een hoog in aanzien staande Moslimfamilie. Via een Christelijke vriend kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met de haat die er in het Islamitische Egypte heerst tegen de Christelijke minderheid in het land. Toch bekeerde hij zich tot het Christendom en schreef hier een boek over, wat hem een paria maakte en een slachtoffer van Islamitische vervolging en onderdrukking.

  In 1998 werd Majed El Shafie vanwege zijn geloof gearresteerd, in de gevangenis gegooid, gemarteld en ter dood veroordeeld. Hij wist echter te ontsnappen en vluchtte naar de Sinai woestijn, waar een Bedoëinen familie hem twee maanden lang verborg voor de Egyptische authoriteiten. Vervolgens stak hij per jet-ski illegaal de grens met Israël over, alwaar hij werd gearresteerd en opnieuw gevangen werd gezet. Door tussenkomst van Amnesty International en de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem werd hij echter vrijgelaten, en kreeg hij in Canada politiek asiel. Daar richtte hij in 2004 One Free World International op.(1)

 43. ria de witte says:

  Avatar van ria de witte
  moet er niet aan denken om jouw vieze kut te moeten zien en zeker geen natte droom over je te krijgen. dan zal ik gelijk mijzelf verhangen

 44. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ria, Jerusalem Post man!
  Weet je hoe wij dat krantje noemden?
  Settlers blaadje.
  Daar kun je jezelf toch niet serieus mee nemen?

  20:16 Ik dacht dat je vrouw was?
  Die hebben doorgaans geen natte dromen.
  Mocht het je onverhoopt toch overkomen…
  Dan hang je.
  Don’t blame the messenger 🙂
  .

 45. Cees Groninger says:

  Avatar van Cees Groninger
  Op jou!….en dat je hier wilt blijven zolang je ….

 46. Anoniem Klootzakje says:

  Avatar van Anoniem Klootzakje
  ria de witte 27-02-2010 20:16
  Ik begrijp dat het in het dagelijks leven moeilijk is als je het Tourettesyndroom hebt. Ik vind dat oprecht zielig voor je. Ik denk dan ook dat computers een heel goed hulpmiddel voor mensen zoals jij zijn om normaal te communiceren met anderen. Een vorm van een enter-knop kan net dat laatste drempeltje zijn dat ervoor zorgt dat je ongewenste impulsen ook echt in het publieke domein terecht komen. Ik geef je een tip: typ gerust alle vuiligheid in het roze vlakje, je kunt er niets aan doen. Maar klik daarna eens wat minder snel op de rode knop. Verder is het jammer dat afgezien van de vorm ook de inhoud van je plempsels niet uitkomt boven het poep-en-pies niveau van mijn neefje van 3. Misschien kun je in paviljoen 11 eens vragen of het aantal elektroshocks niet in de buurt komt van de bovengrens.

 47. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Cees, ik blijf 🙂

  @Klootzakkie, lief zijn! 🙂
  .

 48. Anoniem Klootzakje says:

  Avatar van Anoniem Klootzakje
  Jezzebel 27-02-2010 20:55
  Je kent me. Ik kom ook liever op Geen Stijl want daar valt ook nog wat te lachen en de sfeer is (bepaalde groepen daargelaten) een stuk toleranter als hier als je maar een goed verhaal hebt. En er zijn meer foto’s van lekkere wijven en grote auto’s en filmpjes om te lachen. Maar goed die heb je ook een keer allemaal gezien en dan kom ik altijd even kijken hoe het bij de vijand is. Mijn conclusie is altijd hetzelfde: een kansloos, humorloos, zuur stelletje moslim- en boomknuffelaars plus een hele verzameling mensen die serieuze geestelijke problemen hebben. Lees die blog van je vriendje Jan Bouma bijvoorbeeld nog eens. Je kunt toch moeilijk ontkennen dat die man geen probleem heeft. En ja, jouw blog vind ik ook nog steeds van a-z kudt.

 49. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Klootzakkie, toch is het me opgevallen, je toon is veranderd.
  Ben je van me gaan houden?
  Dag liefje, tot later, dan zet ik mijn tanden in je toestandje.
  🙂

 50. Anoniem Klootzakje says:

  Avatar van Anoniem Klootzakje
  Niet waar. Ik ben nooit van het schelden geweest. En dat ik anderen hier een veeg uit de pan geef betekent niet dat ik je gedichten niet nog steeds afschuwelijke narcistische rommel vind en dat dat jij eens een flinke schop onder je kont moet krijgen. En dat gedweep met je Joodse achtergrond, je spiritualiteit en vrouwelijke "sexualiteit" is nog steeds pathetisch. Je bent wel een goede leadgenerator voor nog treuriger types.

 51. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Klootzakkie, en dat…
  uit jouw mond
  is een compliment 🙂
  .

 52. Alexandra-Manning says:

  Avatar van Alexandra-Manning
  wat verwacht je Jezz van een liefhebber van geenstijl… het valt me nog mee dat hij/zij kan spellen… de meeste wilders aanhangers kunnen dat niet…

 53. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Alexandra, ik heb de dames en heren van GeenStijl wel vaker over de vloer.
  Meestal zie ik er de humor wel van. 🙂
  .

 54. Anoniem Klootzakje says:

  Avatar van Anoniem Klootzakje
  Alexandra-Manning 28-02-2010 06:48
  Jij geeft heel treffend het kortzichtige denken weer van de meeste mensen hier. Als je GS ooit zou bezoeken zou je weten dat de meeste bezoekers hoogopgeleid zijn en dat iedereen die niet een beetje fatsoenlijk kan spellen daar ongenadig hard wordt afgeserveerd. Ironisch verwijt trouwens gezien je eigen taalgebruik. Wel eens van hoofdletters gehoord? Het is dat misplaatste (morele) superioriteitsgevoel dat intelligentie, nuance en tolerantie voorbehouden zijn aan linksch-mensen. En ja, alle GS-ers zijn natuurlijk Wilders aanhangers.. Ook al zo’n slimme opmerking. In nog geen 3 volwassen zinnen generaliseer je er vrolijk op los en laat je zien dat je zelf vol met voordelen zit.

 55. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, allemachtig wat veelzeggend over die kakkers van de AVRO: ze hebben vrijdag gehaktdag off line gehaald. Bij de Avro mag het niet meer vertoond worden.

  Ben dus geen fan, maar kan en wil me niet voorstellen wat ze zo dwars zat het off line te halen.

  Maak en nog een mooie weekendafsluiter van!

 56. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Dick, ik weet niet waarom de aflevering er niet meer is.
  Misschien is er technisch iets misgegaan, dat kan ook.
  Jij ook shavuah tov, zoals we aan het einde van shabat in Israel zeggen; goede week.
  .

 57. dick says:

  Avatar van dick
  @ Jezz, ok: kan ook. Dank je! Jij ook shavuah tov…Het weer lijkt al weer wat uitdagender.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.