Dit de zevende van augustus.
Deze vrijdag, die ik schaamteloos besteed.
Al mijn aandacht.
Al mijn liefde.
Aan alles wat ik mooi, leuk en lekker vind.
Alsof ik in het land van mijn hart ben.
En weet dat de koningin van alle dagen.
Aan het einde van de dag.
Al haar prachtige sluiers onthult.
Voor Nederlandse begrippen de zaterdag.
Als je kunt lummelen en dromen.
In de ochtend voel ik het al.
Het weer is omgeslagen.
Zeemist heeft temperatuur in no time
In ijzige kladden.
Afgekoeld.
Kust gekust.
Hoewel nog steeds aangenaam.
Maar ik voel de kou.
Die tot je botten gaat.
Daar zit ik dus met mijn watermeloen.
Geen zin meer in.
In Nederland kun je dat eigenlijk niet doen.
Daar is het weer te wispelturig voor.
Als ik ijzige adem van de lage landen voel.
Dan wil ik niet zo’n koude hap in mijn maag.
Bij Dirk kun je alleen hele meloenen kopen.
In Nederland doen ze niet aan stukken.
Voor de enkeling.
Zij die alleen is.
Ja, bij Albert Heijn kun je die voorgesneden troep halen.
Blijft net als verse vis, drie dagen fris, zeggen ze.
Dat is rommel.
Of zoals mijn mooie denkende vriendin schrok.
Toen we de voorverpakte koriander van Aha sneden.
Het smaakt niet naar coesbarah!
Haar reactie in Hebreeuws jargon.
Hoe waar.
Het heeft geen enkele smaak.
Wat ze hier voor je afsnijden.
Dus kies ik deze middag voor tehina.
Gevonden bij Dirk.
Toen ik om choemoes vroeg.
Geen van de blonde mannen van het personeel.
Begreep waar ik het over had.
Behalve hij die met zorg over zijn afdeling gaat.
Ja hoor, ook dat hebben ze.
En staat net als in Israël bij de salades.
Maar de choemoes was uitverkocht.
Op zo’n bloedhete dag als gisteren.
Het maakte me blij.
Nu weet ik dat er meer zijn.
In dit prachtige dorp.
Die gekozen hebben voor de voeding.
Van het Middenoosten.
Op van die warme dagen.
Tehina met olijfolie.
Beetje citroen en een handvol peterselie.
In stukken.
Tomaten, komkommer en rauwe ui,
Besprenkeld met citroen en zout.
Om scherpte naar zoet te buigen.
Nederlandse sambal, alla!
Ik koop er die fucking nep pita’s bij.
Die je hier kunt krijgen.
Man, die zijn van beton.
Maar misschien komt dat ook nog.
Man die zijn brood met liefde bakt.
Heel zijn oven.
Omdat er vraag naar is.
Eet het en je weet het.
Zo kom ik dus aan het einde van de dag.
Als ik zin in iets warms heb.
Vlak voor er drie sterren aan de hemel staan.
Bij een gebakken eitje.
Waarvan ik er twee maak.
Marlene Dumas,
Maar ook weer bij Marius uit.
Die prachtige vrouw.
En al zijn ballen.
Die mij het universum laten zien.
En alles waar niemand naar wil kijken.
Wat een kracht heeft zijh
Van links naar rechts lezen.
Of rechts naar links.
Zoals in het land van mijn hart.
Mijn koningin.
Of all painters and art lovers.
Jezzebel,
Tussen water en water
Portret van Marlene Dumas
@ Jezzebel
ja, het eten is geen feest voor de hollander..
de dijkbewoner denkt zelf dat Calvijn dat van zijn volgelingen verlangde
terwijl hij in Geneve bekend stond om zijn Franse smaak en bourgondische levensstijl, hoewel met mate
voor kust-, berg- en dalbewoners is die platheid onvoorstelbaar
voor een polderdier het juiste voer op de juiste tijd een biologische klok om zich weer op te laden
onze monden staan ook bekend als molens die de maaltijd pletten
le silence hollandaise zei een baskische onderduiker er ooit in ons huis van als hij in de stilte van smekkende monden probeerde van een onderhoudende maaltijd te genieten..
Van Gogh trof nog een gezellige tafel aan voor zijn Aardappeleters
@Marius, hoe waar.
De Hollander weet zo weinig van eten.
Of genieten.
Ik probeer het uit te leggen.
Op mijn eigen krakkemikkige manier.
Misschien is er iemand die luistert.
Die het hoort.
En die er een feestmaal van kan maken.
Daar doe ik mijn best voor.
Fijn, dat jij het verstaat.
Jezz, ik weet er alles van. Het is bedroevend in dit land. van Gogh heeft nog geluk gehad.
Groeten,H
ps. bij Turkse winkels kun je meloenen ‘ op maat ‘ kopen.
@Henk, ik weet het.
Maar dat in een wereldstad als Amsterdam.
In Zandvoort redde de Turkse winkel het niet.
Zo jammer, want hij was een kunstwerk op maat aan het maken.
Aan de slag met aardappels,
die hij vulde met de kruiden van zijn hart.
Zo anders dan we hier gewend zijn.
Smaken die ik ken met alle cultuur die ik gewend ben.
Hij maakte het met heel zijn ziel.
Maar dat was niet genoeg.
En dus sloot hij zijn deuren.
Kans voorbij.
Deurwaardersbrieven op de mat.
Ik kijk er elke dag naar.
Het maakt me zo treurig.
Jezz, jammer dat die winkel er niet meer is. De Turken hebben een prima keuken.
Groeten,H
Wij hadden watermeloen mee uit Frankrijk, kadoooootje. Volgens de krijger ook te koop bij de Appie. Even gecheckt – die uit Frankrijk zijn echt véééél lekkerderrrrr….
@Henk, ja echt heel jammer.
Die Turk kon me nog heel de Ottomaanse geheime keuken leren.
Maar daar was de tijd dus niet voor.
@Rami, ik weet wat je zegt.
De keuken rond de Mediterranee,
die is er één van wijsheid.
Gelukkig had ik toch watermeloen.
Op een bloedhete dag.
Toen het er toe deed.
Mooi, breed, dramatisch
en toch ook gelachen
om die meloen die ineens
opdook:)
Och ja die foto:))
@Annetta, dank 🙂
Marlene is mooi he.
Zie je dat net als in veel van haar schilderijen, ook haar handen ‘kleur’ hebben?
Ik vind haar een prachtvrouw.
ja de meloenen zijn slecht in Nederland dat vinden wij hier ook; te rijp of onrijp
@Cor, ja het is schrikken in de Nederlandse supermarkten.
Hele slechte kwaliteit, mooi verpakt.
Geef mij het land van mijn hart maar.
Waar ze er niet zo’n toestand van maken.
Maar wel in overvloed
bossen peterselie en coesbarah,
munt of dille in de schappen.
Die dag geplukt of afgesneden zodat de smaak echt is.
Bij watermeloen kun je horen of het een ‘goede’ is.
Je moet er met je knokkels even op kloppen.
Het geluid moet scherp hol klinken.
Dan weet je dat er stevig vruchtvlees is.
Niet dof hol, dan is het melerige prut.
Ah en nu ik toch tips & tricks bezig ben 🙂
Suikermeloen moet je voelen.
Aan de bovenkant en de onderkant voorzichtig even indrukken.
Als de onderkant te veel meegeeft, dan weet je, overrijp.
Jezzebel; ik kan je meloentips wel eens verwerken in een stukje; ik maak nl af en toe een column of gedicht voor de kooksite kookjij.nl ( wij eten vaak en graag meloen met ham en koude witte wijn, maar de meloen sucks en de ham is soms te droog; enfin disaster
@Cor, heel graag.
Gebruik alsjeblieft mijn meloentips, zo goed als je kan.
Wat mooi dat jij bent begonnen gedichten te schrijven voor kookjij.nl
Die dingen maken me erg blij.
Dat iemand er zijn best voor doet.
In Israël eten ze watermeloen met een stukje Romaanse kaas.
Heel lekker, want je hebt de tegenstellingen van smaken.
Zoet en zout.
Het waterige en het romige.
Ik heb het hier geprobeerd met Griekse fetta.
Overal verkrijgbaar.
En het is heerlijk.
Aanrader voor op die hete zomerdagen.
Klote weer, oeps, nee niet je woorden maar het weer.
@Doorzetter, ja en dan ben ik dus toch weer blij met die meloen.
Op een zaterdagochtend, lekker fris ontbijt, niet te zwaar.
@Jezz…
Het is met de riten en de rituelen al naar gelang het gezegde luidt:
"..Al wat de boer niet kent, lust of vreet hij niet…"
De precieze tekst acht ik nu even
van minder belang.
Waarom willen wij niet van elkaar leren de "riten en de rituelen"
plus de daarbij horende smaakverschillen?
Simpel.
Maak de eigenheimer duidelijk dat hij veel mist en slechts veel vreest!
Je snapt dat ik hier even ‘wetenschappelijk’ wilde interveniëren…
Hoewel dat ook weer "venerisch" klinkt…
Doei en dag… JB
Meloenen krijgen hier geen zon, maar worden opgekweekt met kunstmest en veel water. Je hoort het niet, maar het is wel ‘prut’. Ik wens je veel zon en warmte!
@Jan, ik ben er van overtuigd dat als je de dingen met liefde vertelt,
met heel je hart,
en laat zien dat het anders kan,
dat er kans is.
Ik zal daar in elk geval mijn best voor doen.
Want zelfs de boeren uit Van Gogh’s aardappeleters,
kenden de geheimen van het land.
En hoe je moet overleven in het donker.
Het wordt tijd voor lichter.
@Blew, dat is misschien waar,
in Nederland is het misschien te koud voor meloenen.
Maar er is wel veel licht en veel langer.
Dus misschien telt dat ook.
Misschien is het genoeg,
voor de meloenen die wij nodig hebben.
Wel belangrijk dat je de goede kiest, toch?
Fijne vakantie, en voor jou ook veel zon en warmte.
Geniet van dat prachtige eiland van jou.
Op een dag wil ik het ook verkennen.
Dumas totally rocks
deze foto haar is ronduit kmp (met peren that is….)
@Koek, oh en waarom dan wel?
Dumas as strong as she is
took it over…. 😉
Wat resteert is dat de fotograaf enkel registreert
@Koek, Marlene Dumas had nog een verhaal te vertellen.
Net iets groter en belangrijker
dan dat van het oog van een wellustige fotograaf.
Dus deed ze het op haar manier.
Zo zette ze zichzelf neer.
Net als in all her paintings.
Want haar beeltenis natuurlijk van haar.
Dat vergeten mindere goden wel eens, fotografen bijvoorbeeld.
Maar ik ben van mening dat deze fotograaf het heel duidelijk aanvoelde.
Hij was niet meer dan de doorgever van wat zij te vertellen heeft.
En kijk eens wat een pracht kunst daar van komt.
Oi va voi wat jij kut met peren noemt!
Wat een armoede als een kunstenaar wordt gedegradeerd tot doorgeefluik
tis een mening…meer niet
@Koek, niet alle fotografen zijn kunstenaars.
Deze wel.
Die weet dat het niet uitmaakt.
Object of subject.
Als je maar zorgt dat het hart en tieten heeft.
Dan werk je dus écht samen.
Niet voor iedereen weggelegd.
Kom op man.
Dat hoef ik jou toch allemaal niet uit te leggen.
Gedroeg je je maar wat vaker als kunstenaar.
Ipv van commerciële hoer.
Ach Kom op vrouw….
Dat hoef ik je toch niet uit te leggen
Hoeren heb je in alle soorten en maten.
Jij bent de klasse hoer van de Hollandse Bijstands Ruif
Nog een strakke huid, fris ruikend, talentvol en creatief
Ik zou willen in de VS zo de hoer te kunnen spelen
maar helaas een dergelijk bordeel bestaat hier niet.
dus hoereer ik gewoon op een andere wijze.
maar daarin respecteer ik altijd mijn mede hoeren
zolang zij maar hun weg blijven volgen
zolang zij maar luisteren naar de stemmen van binnen
dat katten op de werkwijze van andere hoeren
is weggelegd voor de verlepte hoeren
die hun missie en dromen hebben verloren
en het einde van hun dagen zien naderen
dat Jezz vind ik zo niet bij jou passen…..
@Koek, en wat weet jij van wat wel of niet bij me past?
Ik heb het niet zo erg op jouw indruk.
Dat zit mij er net iets te vaak naast.
Hey Jezz.
ben erg gevoelig als mensen die ik respecteer
het diepste in mijzelf op de een of andere wijze veroordelen
zonder een goed beeld te hebben
van wat er in mij omgaat en wat ik werkelijk doe
van mijn kant natuurlijk weet ik niet echt van wat bij jou past
klopt: mijn indruk van jou zit er heel vaak naast
maar ik voel me nimmer te oud te leren en te leren kennen
dag mooi MENSCH
😉
@Koek, ik heb je goed gezien hoor.
Vertrouw maar op mij.
Komt helemaal goed.
Ik laat niet los.
Ook jij mooi Mensch.
Voor mij.
Alles wat ik van je zie.