Peren met kugel

foto

Dit mijn derde poging.
Om het verhaal
Te vertellen.
Van mijn grootmoeder.
Te gecompliceerd.
Om het kort en krachtig te doen.
Daarom begin ik.
Bij haar kugel.

Mijn omaatje wilde na de oorlog niets meer.
Niets van, met of door het Jodendom.
Dat verbond van God met Avraham.
Had haar bijna het leven gekost.
Was de dood voor haar ouders en haar broer.
Kostte haar het gezin dat ze kende van voor de oorlog.
En op een bepaalde manier ook haar man.
Ook al leefde hij nog.

Dus als je iets vroeg.
Dan deed ze net.
Alsof ze niet wist.
Zich had vergist.
Ze veinsde.
Niet te weten.
Alles vergeten.

Haar eigen kinderen vroegen niet.
Hun moeder wilden ze sparen.
Maar ik ben een generatie later.
En ik wilde weten.
Weten wie ik ben.

Maar als ik aan haar vroeg.
Omaatje, wat is shabat.
Dan deed ze alsof ze niet thuis was.
Daar deden ze bij hen niet aan.

Behalve op vrijdag.
Maar dat had er niets mee te maken.
Dan ging ze met haar moeder naar de markt.
Maagdenperen halen.
Voor de peren met kugel van die avond.
Op het petrolstel, de hele dag.

Hier is een recept dat ik geleerd heb van Esther Barendse.
Toen ik me begon te verdiepen in kosher koken.
Nadat mijn omaatje overleden was.
En ik eindelijk kon proeven.
Waar ze het over had.
Al die jaren.

Proeven, voelen, zien, ruiken en maken.
Dat is wat mijn omaatje me heeft geleerd.
Zij die toch dat zaadje plantte.

Ik heb haar recepten geërfd.
En haar Singer naaimachine.
Maar dat is voor later.
Want ik houd van garen.

Shabat Shalom

Jezzebel
Tussen water en water

Art: Pascale, Fertility 21-01-05, werk dat ook niet meer bestaat.
Helaas, gesneuveld in verhuizing van Israël naar Nederland

Peren met kugel voor 6 personen:

2 kg stoofperen (Giese Wildemanperen)
wat water
150 gr suiker
Kaneel
Citroensap van 2 of 3 citroenen.

Zet de peren met een bodempje water en de suiker met kaneel op het vuur.
Voeg het citroensap toe en breng het aan de kook.

400 gr bloem
250 gr olie
400 gr suiker
130 gr rozijnen
1 thl kaneel
80 gr gehakte of geschaafde amandelen
130 gr gember met vocht
1 ½ glas lauwwarm perenvocht
Citroen

Maak van het deeg een dikke brij.
Schep de peren die inmiddels ongeveer half gaar zijn, in de vorm.
Schenk het vocht over de peren zodat ze onder staan.
Giet daar dun het deeg op.
En schep daar ook perenvocht overheen.
De kugel moet bedekt zijn.
In een voorverwarmde oven van 150 C.
Ongeveer drie uur bakken.
Telkens overgieten met perenvocht.
Zodat het geheel lekker klef wordt.

Wel moge het je bekomen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

34 Responses to Peren met kugel

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.