Peren met kugel

foto

Dit mijn derde poging.
Om het verhaal
Te vertellen.
Van mijn grootmoeder.
Te gecompliceerd.
Om het kort en krachtig te doen.
Daarom begin ik.
Bij haar kugel.

Mijn omaatje wilde na de oorlog niets meer.
Niets van, met of door het Jodendom.
Dat verbond van God met Avraham.
Had haar bijna het leven gekost.
Was de dood voor haar ouders en haar broer.
Kostte haar het gezin dat ze kende van voor de oorlog.
En op een bepaalde manier ook haar man.
Ook al leefde hij nog.

Dus als je iets vroeg.
Dan deed ze net.
Alsof ze niet wist.
Zich had vergist.
Ze veinsde.
Niet te weten.
Alles vergeten.

Haar eigen kinderen vroegen niet.
Hun moeder wilden ze sparen.
Maar ik ben een generatie later.
En ik wilde weten.
Weten wie ik ben.

Maar als ik aan haar vroeg.
Omaatje, wat is shabat.
Dan deed ze alsof ze niet thuis was.
Daar deden ze bij hen niet aan.

Behalve op vrijdag.
Maar dat had er niets mee te maken.
Dan ging ze met haar moeder naar de markt.
Maagdenperen halen.
Voor de peren met kugel van die avond.
Op het petrolstel, de hele dag.

Hier is een recept dat ik geleerd heb van Esther Barendse.
Toen ik me begon te verdiepen in kosher koken.
Nadat mijn omaatje overleden was.
En ik eindelijk kon proeven.
Waar ze het over had.
Al die jaren.

Proeven, voelen, zien, ruiken en maken.
Dat is wat mijn omaatje me heeft geleerd.
Zij die toch dat zaadje plantte.

Ik heb haar recepten geërfd.
En haar Singer naaimachine.
Maar dat is voor later.
Want ik houd van garen.

Shabat Shalom

Jezzebel
Tussen water en water

Art: Pascale, Fertility 21-01-05, werk dat ook niet meer bestaat.
Helaas, gesneuveld in verhuizing van Israël naar Nederland

Peren met kugel voor 6 personen:

2 kg stoofperen (Giese Wildemanperen)
wat water
150 gr suiker
Kaneel
Citroensap van 2 of 3 citroenen.

Zet de peren met een bodempje water en de suiker met kaneel op het vuur.
Voeg het citroensap toe en breng het aan de kook.

400 gr bloem
250 gr olie
400 gr suiker
130 gr rozijnen
1 thl kaneel
80 gr gehakte of geschaafde amandelen
130 gr gember met vocht
1 ½ glas lauwwarm perenvocht
Citroen

Maak van het deeg een dikke brij.
Schep de peren die inmiddels ongeveer half gaar zijn, in de vorm.
Schenk het vocht over de peren zodat ze onder staan.
Giet daar dun het deeg op.
En schep daar ook perenvocht overheen.
De kugel moet bedekt zijn.
In een voorverwarmde oven van 150 C.
Ongeveer drie uur bakken.
Telkens overgieten met perenvocht.
Zodat het geheel lekker klef wordt.

Wel moge het je bekomen.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

34 Responses to Peren met kugel

  1. blogpieper says:

    Avatar van blogpieper
    Herkenbaar, gevoelig verhaal en ik hoop dat mijn lieve schat het recept gaat maken en we het resultaat samen opeten.

  2. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @blogpieper, het recept is vurrukkeluk 🙂

    Esther Barendse was in die tijd de enige die dat soort curcussen gaf.
    Oorspronkelijk deed ze het voor de Joodse Liberale Gemeente.
    Maar later was het ook onderdeel van de orthodoxe vrouwengroep Devorah.
    Allemaal in Amsterdam uiteraard.

    Ze deed ook de catering voor de feesten en partijen van de mispoge, bar en bat mitswa, choepa en wat niet.
    Ik ga er nog veel meer over vertellen.

    Laat me nog weten als je wilt, of je lieve schat er iets lekkers van heeft gemaakt. 🙂

  3. DeMuze says:

    Avatar van DeMuze
    Hiep piepelooi en dan lekker met de vingers eten, mijn idee van een culinair hoogstandje waar heb je die vlerken anders voor

  4. hjv says:

    Avatar van hjv
    helemaal weer bij met lezen. internet via gsm viel nog tegen.

    recept klinkt als muziek , na zoveel oesters en mosselen.

    Die gaan er ook wel in. En dat weer op video.

    het lijkt wel vakantie

    49’54"14 N / 0’54"55 O
    Reactie is geredigeerd

  5. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @De Muze, ik ben ook een groot voorstander om met je vingers te eten.
    Dat is lekker.
    Maar dit wel een erg kledderig en kleverig zooitje. 🙂

    @hjv, ha je bent er weer! 🙂
    Oeh, maar oesters…
    Daar kun je mij heel blij mee maken.

    Ja en die lengte en breedte graden, daar snap ik dan weer geen donder van. 🙂

  6. DeMuze says:

    Avatar van DeMuze
    Dan kan je lief toch altijd je vingers schoonlikken, heb je ook geen oesters nodig, of is dit erg ondeugend

  7. hjv says:

    Avatar van hjv

    Quote:Ja en die lengte en breedte graden, daar snap ik dan weer geen donder van. 🙂

    op google earth opzoeken en verblijfplaats is bekend.

    Reactie is geredigeerd

  8. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @De Muze, uhm… ik ben een vrouw alleen.
    En oesters, niet kosher, die vind ik lekker.

    @hjv, oh man, daar moet ik google earth voor downloaden en krijg zo bezoek.
    Straks, later misschien.

  9. gala says:

    Avatar van gala
    ach je oma…. gotogot…
    en jij dan als kleindochter, constant pulkend en plukkend…
    liefde en kennis zit niet altijd in woorden

    > ik houd van garen< is mooi jezz

  10. hjv says:

    Avatar van hjv
    ow , ik ging ervan uit dat je Google Earth al had, al was het alleen om af en toe eens virtueel door Tel Aviv – Yafo te wandelen.

  11. DeMuze says:

    Avatar van DeMuze
    Dan moeten wij daar eens iets aan doen, bedoel dat alleen zijn

  12. Robert Kruzdlo says:

    Avatar van Robert Kruzdlo

    Ik ben gek op oesters. In Motero weer eens lekker gegeten. Liefs haal ik ze bij Hypercore weg. En die sculptuur die maak ej nog eens… .

    Deo

  13. Andere Robert (niet Kruzdlo!) says:

    Avatar van Andere Robert (niet Kruzdlo!)
    Jezzebel,
    Ik vind je fantastisch. Ben op je blog terechtgekomen via dat rare geschreeuw van Gus B., maar ik blijf hier!
    Geniet van je schrijven…

  14. sparkietje says:

    Avatar van sparkietje
    oma’s, oh ik had ook zo’n lieve oma,veel tijd doorgebracht lagere schooltijd. Vooral nadat m’n vader overleed, woonden we voor een paar maanden bij haar in huis. M’n moeder trok het totaal niet in d’r eentje met 3 kinderen, ik ben ook de oudste. Die kugel, ik ben niet zo dol op zoet.

  15. Johan Linssen says:

    Avatar van Johan Linssen
    Interessante manier van schrijven. Origineel.

  16. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @Gala, dank, ja het was niet gemakkelijk.
    Maar toch, als ze vertelde, dan deelde ze dat met mij.
    Ik zal er nog meer over vertellen.

    @hjv, nee, Israël, land van mijn hart, maar vooral door de mensen die me raakten.
    Niet de straatjes, het uitzicht, of de vergezichten, hoe prachtig ook.

    @De Muze, dat lijkt me niet.
    Dit mijn keuze.
    En mijn leven.

    @Robert Kruzdlo, heb je gezien dat dit stuk over peren met kugel gaat en een ode aan mijn grootmoeder is?

    @Andre Robert, welkom 🙂
    Dank voor je compliment.

    @sparkietje, die kugel is goddelijk.

    @Johan Linssen, dank en ook welkom. 🙂

  17. Blew says:

    Avatar van Blew
    Weet je, ik kan het me voorstellen, van je oma. Dat je niks meer te maken wilt hebben met datgene dat van jezelf is en waarom je jarenlang vervolgd bent. Voor de generaties daarna is zoiets natuurlijk extra lastig. Breek maar eens door dat pantser heen! Je bent dapper geweest (en dat ben je nog steeds!). Kugel lijkt me heerlijk en je kunst is prachtig. Blijkbaar had je destijds de tegenwoordigheid van geest om foto’s te maken van werk dat je niet mee kon nemen! Groetjes, Blew

  18. Appelvrouw says:

    Avatar van Appelvrouw
    Spinnen dus, Jezz, spinnen aan het spinnewielmachien.

  19. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @Blew, ja, ik begrijp mijn oma.
    Maar ook mijn moeder.
    En zo, en zo, en zo…
    Daar kwamen avonturen van, voor mij.
    Daar ga ik nog over vertellen.

    Het is raar om foto’s te laten zien van werk dat niet meer bestaat.
    Eigenlijk bestaat de foto dus ook niet.

    @Appelvrouw, ja, weaving the web…
    Thema waar ik al een tijdje naar kijk en wat ze met een officiële term Matrixial Border Space noemen.
    Oftewel dat wat in beweging wordt gezet.

  20. kornelis says:

    Avatar van kornelis
    ‘Zij die toch dat zaadje plantte.’; is dat niet de kern van je verhaal?!
    En in oh zo heerlijk staccato geschreven.

  21. Annet says:

    Avatar van Annet
    Best vaak gegeten vroeger…
    Eerst linzensoep en dan Kugel met peren…

    mijn moeder zong hierbij

    en daar kwam Rachel an
    met zo een grosche pan
    maar ach wat was dat nou
    die Kugel was te rauw

    Over die Kugel
    ga ik het gasthuis in

    Ik schrijf het even foenetisch op…

    Best zwaar was het maar overheerlijk…

  22. viktor loman says:

    Avatar van viktor loman
    Wat een historie draag je bij je. Goed om ervan te weten, en dan er niet in verzwolgen raken.

  23. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    Goedemorgen,

    @kornelis, ja, zij die toch het zaadje plantte, dat is de kern…
    Fijn dat je het ziet.

    @Annetta, het gasthuis in?
    Dat begrijp ik niet.
    Wat mooi de woorden van je moeder.

    @Viktor, ah nee, niet zwelgen.
    Maar ik ben altijd hongerig naar kennis geweest.
    Daar heb ik mijn best voor gedaan.
    Hoe moeilijk het soms ook was om informatie te krijgen.

  24. Annet says:

    Avatar van Annet
    Jezze, ik denk dat het een oud woord
    is voor iets wat nu niet meer bestaat
    dit is de tekst zoals ik het altijd
    hoorde, ik kan het haar nog vragen want
    mijn moeder is er nog, zij het broos
    en breekbaar…ze groeide op in Amsterdam
    in een Joodse buurt, eerst de Anjelierdwars
    en later de Transvaalbuurt, ze werkte als
    kinderverzorgster in een Joodse kindercrèche,
    later was ze samen met mijn vader actief
    in het verzet

  25. Annet says:

    Avatar van Annet
    sorry niet ingelogd…

  26. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @Annetta, ik ben erg benieuwd.
    Maar misschien wordt het toilet bedoeld?
    Omdat die kugel zo zwaar op de maag lag en ook nog rauw was?

    Wat mooi dat je moeder die liedjes kent.

  27. wiljan45 says:

    Avatar van wiljan45
    Gasthuis is een ziekenhuis, het voormalige zgn. Wilhelmina’s Gasthuis, in de grote stad A.

  28. Annet says:

    Avatar van Annet
    in de tuin schoot het me te binnen
    ziekenhuis natuurlijk maar wiljan 45
    was me voor…het lied zal een gevolg
    zijn van typisch jiddisje humor,
    mijn moeder at vaak bij tante Shelly en
    dat was de moeder van haar vriendin Esther
    zij zong dat lied bij het opdienen van de Kugel….
    Rachelle/Shelly Cohen kwam om in de kampen…..Esther overleefde……

  29. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @Annetta, ik moest daar ook aan denken toen Wiljan ziekenhuis zei.
    Natuurlijk, echte jiddische humor.
    Oi gevalt!

    Mogen de nagedachtenis van Rachelle en Shelly Cohen tot zege zijn.

  30. Motek from Space says:

    Avatar van Motek from Space
    mmmmmmmmm..lekker ..was het recept kwijtgeraakt bij een verhuizing; dankjewel voor plaatsing.

  31. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    @Motek, bete’avon 🙂
    Het recept van Esther is écht goed.
    Klassieker voor mij.

  32. Motek from Space says:

    Avatar van Motek from Space
    🙂 voor mij ook, ik ruik um al weer! 🙂

  33. Afra Seikler says:

    Avatar van Afra Seikler
    Mmmm, ik ben weer terug in de tijd.
    In de keuken van mijn moeder…

    Ik ruik de geuren weer.
    Heimwee.
    Verlangen.
    Maar ook verdiet.

    Lechajiem van Afi

  34. Jezzebel says:

    Avatar van Jezzebel
    labrijoet Afi, op je gezondheid, wel moge het je bekomen.
    Ja die geur, oh man, ik moet het zelf ook weer eens maken 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.