Shabat Shalom

foto

Vandaag ben ik overstuur.
Ik weet niet waarom.
Het is de verjaardag van de Grote Liefde.
Maar in Amerika waar hij is om te helpen.
Dit belastingseizoen.
Is de familie niet onder de indruk.
Zijn broer en moeder.
Executive officers.
Hebben geen tijd voor hem.
De klusjesman in the back-office.
Het maakt me treurig.
Maar hij is er cool onder.
En als hij om twee uur ’s nachts.
Eindelijk dat fucking kantoor verlaat.
Zijn broer niet langer hoeft te assisteren.
En ik aan mijn dag kan beginnen.
Wij ophangen.
Valt de wereld me zwaar.
Loodzwaar.
Het is vrijdag.
Ik heb honderd dingen te doen.
Er komt niets uit mijn handen.
En net als mijn grootmoeder.
Vlucht ik de keuken in.
Broccoli pie.
Genoeg plakjes bladerdeeg.
Ovenschaal of springvorm.
Met blueband inwrijven.
En bedekken.’
Prik er gaatjes in.
Al je aandacht.
Minuut of twintig voorverwarmde oven.
Ondertussen in de koekenpan.
Bakje champignons.
In plakjes gesneden.
Twee uien en een teentje knoflook.
Peper en zout toevoegen.
In een grote schaal af laten koelen.
Snijd broccolistruik in roosjes en stelen.
Bak die laatste nog even bijtgaar.
Bij de champignons voegen.
3 eieren splitsen en apart houden.
2 eetlepels margarine of boter.
2 eetlepels bloem.
Anderhalve deciliter melk.
Laten smelten.
Concentreren.
En garde.
Voeg de bloem en later melk.
Even bakken.
Maak op smaak.
Peper, zout en nootmuskaat.
Van het vuur de eierdooiers erdoor.
Meng door broccoli en champignons.
Klop de eiwitten stijf.
Met wat zout.
Rasp een stukje kaas.
Ik weet niet hoeveel.
Ik had nog een kontje.
Strooi de kaas.
Schep het eiwit.
Alles door elkaar.
Op voorgebakken bladerdeeg.
Minuut of twintig in de oven.
Serveer frisse tomatensalade met ui.
Olijfolie.
Citroen.
En handenvol peterselie.
Wel moge het je bekomen.

Shabat Shalom

Jezzebel,
Tussen water en water

Art: Man Ray

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

12 Responses to Shabat Shalom

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.