Prachtvrouw

foto

Een vrouw die me kracht gaf.
Enkel plaatje, zoals schilderij van Arikha.
Iemand die zichzelf durft te zijn,
kijk nou hoe mooi ze is.
Heel banaal dacht ik ook;
kijk nou hoe zij er uitziet.
Op het werk praten ze over make-over.
We gaan een special maken.
En de hele redactie doet mee,
iedereen die nog iets te renoveren heeft.
Als we een sigaretje roken hoor ik ze zeggen;
Jezz mag ook.
Maar ik doe alsof ik het niet hoor.
Ik vraag niet naar het wat.
Ik wil niet.
Laten zij zich maar aanpassen en inschikken,
lekker wikken en wrikken, alles voor de norm,
keurig in de vorm.
Ik hou van vrouwen en mannen,
bij wie het leven op het gezicht staat.
Ze zijn me liever, zoveel oprechter.
En zij die de hele dag hun mond vol hebben over goed of fout,
ze zoeken het maar uit met hun eerdaags verbouwde gebreken,
als ze met opgezwollen en platgespoten gezichten naar de redactie komen.
Er mogen geen grapjes worden gemaakt, nu al de instructie.
De leukste waar ze zelf om lachen, uiteraard de boerka op het werk.
Want ‘het hele rampgebied’ wordt verbouwd.
Fijn dat je er bent Annie Leibovitz.

Thuis,
Jezzebel

Art: Portret Annie Leibovitz, Zelfportret Avigdor Arikha

foto

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

15 Responses to Prachtvrouw

 1. r.kruzdlo says:

  Avatar van r.kruzdlo

  Ik houd van je speelsheid en vooral van de telegramstijl schrijven. Het is alsof je praat en niet schrijft. Ik zou willen dat andere dat ook deden,…maar helaas die schrijven alleen maar.

  B.v Dianne,..Jos…, en andere die zo graag willen schrijven en niet meer willen praten

  dag Jezzzzzzzzzzz

 2. Blew says:

  Avatar van Blew
  Annie’s great and so are you!

 3. Erna says:

  Avatar van Erna
  kruzdlo, als iedereen hetzelfde was, net als jezzebel, dan werd het dus wéér nogal saai enzo voor je, toch?

  Ik zou het ook niet doen, ookal zeur ik weleens over dit of dat, puntje bij paaltje zou ik het zéker niet doen!
  idioot eigenlijk, ik zie je staan, een beetje ‘ernaast’ en dan hun woorden "jezzebel mag ook" hilarisch eigenlijk.

 4. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  toevallig…kreeg ik net een reactie op een blog uit 2005…over kwelgeesten van het lijf…en ik ben bezig die blog te reviseren en opnieuw te plaatsen…en dan lees ik jouw blog…past precies in hetzelfde kader…
  al dat opgetut en al die ontevredenheid over het eigen lijf..
  goed zo, laat ze maar begaan als ze graag willen, maar doe er maar niet aan mee….
  Yes, Leibovitsch is een prachtvrouw…ze straalt schoonheid uit..het zelfportret is ook prachtig; het zegt, kijk hier ben ik zoals ik ben…
  schoonheid zit van binnen…
  komt van daaruit naar buiten…
  als je de lef hebt jezelf te zijn zoals je bent, dan kómt die schoonheid vanzelf naar buiten…
  (dat zegt lief ook altijd tegen mij…. :))daar heb je geen make-up en make-overs voor nodig…
  okay, je mag jezelf best mooi maken, daar is niets op tegen…maar veel vrouwen houden niet van zichzelf en dan wordt het een frustratie
  om überhaupt zonder een make-up masker je aan wie dan ook te tonen…de ontevredenheid groeit groter en groter…
  ach ja……

  jegkram.

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @r.krudzlo, dank voor je woorden, ik ben er erg blij mee.

  @Blew, Arikha, is super too 🙂

  @Erna, hilarisch, maar ook verdrietig, eigenlijk.

  @Jeg, hallo lief vriendinnetje, Annie is mooi he? 🙂

 6. Erna says:

  Avatar van Erna
  Een cynisch lachje inderdaad…kwam niet over, maar zo bedoelde ik dat.

 7. Lady-Yo says:

  Avatar van Lady-Yo
  HEEE Jezzebel!! blijf je alsjeblieft zo als je bent?
  kusje erbij!

 8. Annem says:

  Avatar van Annem
  @ Jezzie. Weet je dat zij precies op de vrouw van Ruud Lubbers lijkt? En dat vind ik een eng en lelijk mens. Ze lijkt zo sprekend op die vrouw, als ik op Gossip Queen.
  Hoe gaat het op je werk? :):):) Annem.

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen 🙂

  @Erna, ik zag het hoor. We giechelen er samen om, maar het heeft iets heel treurigs om in de garage te staan, stiekem een sigaret te roken en de hele godganse dag dit soort gesprekken te voeren. Erger nog, àls ze het me vragen, moet ik er nog blij mee zijn ook! ‘Het is wel duizenden euro’s hoor! Brrr 🙂

  @Lady Yo, hello, hello 🙂 No worries, ze laten zich maar volledig platspuiten, ik wil niet! 🙂

  @Annem, ik zie wel een beetje wat je bedoelt, maar als je meer portretten van Annie zou zien, dan lijkt ze helemaal niet op Ria!
  In de bagger staat ze op haar gympen met een camera in de hand de boel te regisseren, precies zoals het hebben wil. 🙂

 10. Erna says:

  Avatar van Erna
  Ik zou het geld wel willen hebben!…. maar ja zo zal het wel niet werken he? reuze jammer. Daar kan ik nou ook sjacherijnig van worden, geldverspilling

 11. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Jij hebt geen verbouwing nodig Jezz!! (Come as you are!) En Annie is prachtig!!

 12. fred van der wal says:

  Avatar van fred van der wal
  Zelfportret Avigdor spreekt mij zeer aan! Alles klopt er aan; van deze kunstenaar zou ik heel wat meer willen weten! Catalogi?

 13. jack pastoor says:

  Avatar van jack pastoor
  @Jezz:
  Ik heb een beetje moeite met het reageren op deze foto en je toegevoegde beschrijving.
  Ik ben een groot voorstander van “naturel”. Dus een tegenstander van allerlei smeerseltjes zoals make-up en in een doorgeslagen variant, make-over. Ook ben ik een tegenstander van toegevoegde geurtjes. Die slaan meestal op mijn slijmvliezen en dan maak ik dat ik weg kom. Ik vind ze vreselijk.

  Dus, in principe was mijn eerste reactie op deze foto: “ha, een foto van een écht mens en niet een sekspop. Leuk!”. Het beetje lipstift en het kleine pareltje in het oor horen allemaal bij een vrouw. Toch wordt ik niet echt warm naar de persoon op de foto. Ik kan mijn vinger er niet opleggen waarom niet, maar doe een poging.

  Met kort haar en zonder lipstift en pareltje zou het moeiteloos een mannengezicht kunnen zijn. Het heeft iets hards. (Niets mee aan de hand, maar naar mannen reageer ik trager mbt warme gevoelens dan naar vrouwen. Kan ik niets aan doen, komt door de opvoeding: -) denk ik.)
  Wat een gezicht voor mij aantrekkelijk maakt is dat het levendig is. Iets wat voor mij hoofdzakelijk in en rond de ogen en mond zit. Die hoeven beslist niet mooi te zijn, maar zijn dat dan natuurlijk voor mij wel, maar anders mooi. Dit gezicht is wel degelijk levendig. Maar die levendigheid is ambivalent. Er spreekt gevoel voor humor uit het gezicht (kleine lachrimpeltjes rond de ogen, zéér aantrekkelijk), maar ook zwaarmoedigheid. De blik in de ogen en de scherpe lijnen langs de neus en mond en doordoor hun stand. Uit de kaaklijn en kin, samen met de uitstraling van het gezicht spreekt een onverzettelijk karakter.
  Haar boventanden zijn niet echt(te regelmatig en wit en daardoor onaantrekkelijk). Dat alles maakt mij niet warm denk ik. Trouwens ook niet koud, maar hoofdzakelijk afwachtend.

  Het zelfportret Avigdor Arikha vind ik echter fantastisch.

  Maar goed, waarschijnlijk schiet ik helemaal mis en raak in mijn eigen voet.

  Eigenlijk vind ik dat mensen het mooist zijn zoals ze van nature zijn en ook uitstralen dat ze zich daarbij goed voelen. Dus al dit soort zaken als mode, make-up en vooral make-over, modebladen die vrouwen kinderfiguren proberen aan te smeren, het scheren van de benen en schaamdelen, ik vind het allemaal verwerpelijk omdat het aanzet tot discontent met het eigen lijf. Mannen komen langzaam maar zeker ook in het vizier (lees sommige commentaren hier op het blog er maar eens op na). De vrouwenmarkt zal wel verzadigd zijn denk ik.

  Wel leer ik hiervan, na het doorlezen van jouw schrijven? Dat “beauty is in the eye of the beholder”. Maar, ook dat wisten we natuurlijk al. En de kennende kijker ziet meer, of kijkt in ieder geval anders dan de onbevangen kijker. Het feit dat jij zegt: “Fijn dat je er bent Annie Leibovitz.” vind ik eigenlijk al voldoende om haar als een sympathiek mens te benaderen.
  Ik ben bang dat het zo werkt 🙂

  Gut sjabbes.

  Reactie is geredigeerd

 14. herman de winter says:

  Avatar van herman de winter

  Ziet er helemaal niet slecht uit, die ouwe taart. Maarja ik ben zelf ook niet meer de jongste natuurlijk. En wat krijg je dan? Dat je in een steeds grotere vijver vist. Op mijn zestiende was het bestand aan interessante meiden zeker niet zo groot als tegenwoordig, want ik vind die zestienjarigen toevallig nu nog steeds aantrekkelijk. Maar een lekkere veertig- of vijftigplusser sla ik toch ook niet af. Dat noemt men nu wijsheid geloof ik.

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Is ze weer, doodmoe 🙂

  @Erna, ik dacht dat ik gek werd toen één verklapte dat ze pas sinds kort crème gebruikt als ze gaat slapen.
  Vroeger deed ze dat nooit, ze ging zelfs wel met makeup slapen.
  ‘Nou,’ zegt de ander, ‘dan zie je er nog goed uit… Zeker voor iemand die met makeup gaat slapen.’ Oh man! 🙂

  @Solv, weet je, wel of niet nodig, ik wil echt niet! 🙂

  @Fred, als je googled op Avigdor Arikha, dan krijg je alles wat je hartje begeert 🙂
  Hij was een goede vriend van Samuel Beckett.
  Dit is voor mij één van zijn mooiste werken. Ik heb het wel eens eerder met je over hem gehad. Soms doet me jouw stijl aan die van hem denken, wat grappig dat hij je meteen aanspreekt.

  @Jack, wat een heerlijk antwoord. Je begint je betoog met dat je langzamer warm wordt voor een vrouw die iets mannelijks heeft en eindigt met dat je Arikha zo fantastisch vindt. 🙂
  Annie is werkelijk prachtig, misschien laat ik nog meer foto’s van haar zien, ooit, later. Ze is ook heel mooi als ze een hele set als een drill instructor naar haar hand krijgt.
  Shabat Shalom. 🙂

  @Herman, dat ouwe lijk is wel een pracht wijf! En ik geloof dat schoonheid niets met leeftijd, of ‘ideaal’ te maken heeft. Voor mij is uitstraling en puurheid heel aantrekkelijk. Dat is wat ik mooi vond bij Annie en Arikha, ze zijn voor mij allebei zo kwetsbaar in hun oprechtheid.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.