Ik wil niet!

foto

Halverwege de dag neem ik een besluit. Ik wil het niet. Oh, signaleer ik, daar ga je weer, je hersens kunnen het woord niet, niet herkennen. Je wil het dus, de misère, de toestanden en de tranen, want je weet ook dat soms maar iets heel kleins nodig is om alles anders te maken, een piepklein kansje en die vernachel je als je niet gaat.

Ja dat weet ik. Ik zoek mijn opening, maar op mijn manier. Ah kom op nou! Wat moet ik met een soefimeester en bijna rabbijn tegelijkertijd, een vrouwelijke. Dat wordt toch helemaal niets? Ik moet me niet laten afleiden, ik weet wat ik wil, ik wil verder met mijn kunst, daar een opening mee vinden en niet verdwalen in al die toestanden onderweg, die eigenlijk mijn sores niet zijn.

‘Ja,’ had ze gezegd, de praktische vriendin die zo mooi kan denken uit Jeruzalem, ‘ze is wel streng. Heel anders dan ik. Zij zal het zeggen als je je tijd aan het verdoen bent.’
Ik heb geen zin in streng besluit ik deze middag. Ik heb er genoeg om me heen die me vertellen dat ik dit of dat niet goed doe en niet te vergeten ik ben mijn eigen worst drill instructor.

Klaar. Ze is godzijdank nooit thuis en toen ze vanochtend belde om de afspraak jammer genoeg niet af te zeggen, maar een beetje later in de avond te verplaatsen, toen zei ze er bij dat ze weg moest. Even inspreken op het antwoordapparaat, duizend excuses, dit, dat, zus en sorry, afgelopen.

Maar ze is wel thuis en ze wil er niets van horen. ‘Wat heeft ze je gezegd,’ zegt ze streng, ‘wat verwacht je er van?’
‘Nou niets eigenlijk,’ zeg ik lekker dom, ik heb geen voorop gezet plan, ik heb geen idee.
‘Je denkt natuurlijk… met een rabbijn en zo…’
Nou nee, ik dacht opeens dat ik geen soefimeester nodig had, wat moet ik er mee.
‘Ach onzin,’ zegt ze.’

Ze heeft ook werkelijk niet zo veel gezegd. We ontmoetten elkaar in de stad, we lunchten samen en ik vertelde haar dat het moeilijk is om een nieuwe start te maken in Nederland, dat er niet zo veel gelukt is dit jaar, dat ik me zorgen maak. Toen riep ze enthousiast: ‘Jij hebt een soefimeester nodig!’ Maar dat was niet de essentie, ook dat gedoe met de tweede generatie haalde ze er bij, ik denk dat ze jouw zoektocht herkende in mijn verhaal.

‘Maar waar ben je dan zo bang voor,’ zet ze door, ik voel dat ze haar klauwen er nu in slaat, ze laat niet los, mocht ze het eerst allemaal niet eens zo willen en zat zij ook opgezadeld met die gemeenschappelijke vriendin die voor ons dit plannetje had bekokstooft, nu ging ze me ontmoeten.

‘Ik ben direct wantrouwig als iemand zegt het allemaal zelf te willen doen. Waar komt dat idee toch vandaan dat je daar geen hulp bij nodig hebt? Zij die werkelijk hun eigen weg gaan hebben van alles en nog wat van iedereen opgepikt en dat verder gedragen.’
Ja, dat weet ik ook allemaal wel, maar als ze werkelijk zo streng is en het raakt me, dan kost het me gewoon te lang om me daar weer overheen te zetten.
‘Oh,’ zegt ze, ‘je bent bang dat ik niet zacht genoeg ben. Wil je koekjes of chocolaatjes straks?’
Dat vond ik opeens zo lief, toen ben ik toch maar gegaan.

Thuis,
Jezzebel

Foto: mij onbekend, soufi swirl

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

40 Responses to Ik wil niet!

 1. mary franssen says:

  Avatar van mary franssen

  Wat is een Soefimeester?

 2. Erna says:

  Avatar van Erna
  hey jezzebel! hoe waren jou kerstdagen?

  ik heb er een enorme kopijn aan overgehouden, en jij, jij bent in de tussentijd alweer op bezoek geweest bij een soefimeester?
  hemeltje lief, het is het leven, het leven! – ik ben erg melodramatsch vanavond- het laat je gewoonweg nooit es met rust!

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Mary, wat ik heb begrepen is het de leer van Pythagoras en een aantal wiskundigen die zich met het esotherische bezighielden en alle wijsheid uit het middenoosten op schrift stelde.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Soefisme een link, beetje kort door de bocht, zoals ik vanavond heb begrepen, maar om een idee te krijgen.

  @Alice, ik weet het niet precies, ik ben nog aan het verwerken, vanavond deze afspraak, nogal vreemd, de laatste verplichting van het jaar, morgen meer, en anders overmorgen. 🙂

  Kus Lieverd, ik schenk een wijntje in. Toen ik haar vanmiddag belde om af te zeggen en ik mezelf dat drama hoorde vertellen, toen moest ik giechelen. 🙂

 4. Erna says:

  Avatar van Erna
  een wijntje 🙂

  wat ik nodig heb is een zielige film en een groot kussen om vast te houden!
  kus terug lieverd

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Erna, ik houd me vast aan een goed glas wijn en ik heb het elektrische laken aangezet, straks zal ik in bloedwarme lakens de wereld even vergeten, even dromen en die weer vergeten, heerlijk, deze nacht is warm. 🙂

 6. Thera says:

  Avatar van Thera
  Ach en als de chocolaatjes niet lekker zijn, dan laat je het toch gewoon bij dit ene bezoek? Maar een beetje hulp kun je best gebruiken. Het is zo’n ontredderende cultuurshock terug te keren in Nederland, waar je dacht alles te kennen en waar maar een enkeling je nu nog begrijpt.

 7. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  Als je er maar van kunt genieten, dan is niets weggegooide tijd Jezz!….:)

 8. Lin says:

  Avatar van Lin
  Soefisme en whirlen is heerlijk. Omhels het leven en dans. An hak al bar allah. Een tak van Islam. Whirlen tot dat al je leven in je buik zit en de danser de dans is.

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Thera, ze had speculaas en lange vingers, ik houd niet van chocolade, die was er niet, en ze gaf me toch maar hele rare openingen, misschien, als ik dapper ben, dan ga ik er eens naar kijken. Wel frappant haar verhaal zo gelijk aan dat van mij. Ze is 56 en ze zei als zij 42 zou zijn, dan zou ze toch graag een kind ingepland krijgen, oh man, de vragen zijn zo groot, het is wat het is, weet ik veel.
  Ik draai nog maar eens een rondje 🙂

  @Henk, hoe waar je woorden, en je kunt altijd nog nee zeggen, best interessant om eens ja te zeggen en er goed naar te kijken.
  Dank voor je reactie.

 10. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  Kijken kan geen kwaad Jezzebel maar laat de kijk van jezelf niet in de steek en blijf genieten! Hoe anders?…….:)

 11. Lin says:

  Avatar van Lin
  Een kindje inplannen??? Een soefi meester die niet weet waarom ze geen kinderen heeft…. Ajajjaj lijkt me drie keer niks.

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Lin, het is grappig want er zit een verband, misschien vertel ik het nog eens, het is niet zomaar volgens mij, dat ik nu bij haar terecht kom, ooit nam mijn mooie denkende vriendin me mee naar deze http://www.youtube.com/watch?v=w0zMtZ-JMNQ muziek, een Hebreeuws gebed omgezet op Indiaanse soufi muziek.

  Reactie is geredigeerd

 13. K says:

  Avatar van K
  Soefi muziek vind ik wel lekker en is dat niet waar Inyat Khan bij hoorde? Wijs man. Een dansende derwisj; die hoort bij Konya. Daar hing een heel mysterieuze sfeer in het Mevlana, sprookjesachtig, duizend-en-één-nacht-achtig.
  Reactie is geredigeerd

 14. morticia says:

  Avatar van morticia
  Mijn moeder wist me onlangs te zeggen dat mijn grootmoeder 42 was toen mijn moeder werd geboren.
  Toen mijn grootmoeder 46 was beviel ze van haar jongste dochter. Dit was begin de jaren vijftig…
  …met een glaasje rode wijn voor ik ga slapen…

 15. Thera says:

  Avatar van Thera
  Aha, een kind….
  Een kind krijgen geeft antwoord op heel veel existentiele vragen. Het geeft antwoord op de zin van het leven, dat blijkt heel banaal…
  Wil je een kind Jezzebel? Dan wens ik je een kind. En dat je er net zo gelukkig mee mag zijn, als ik ben met Kylian.
  Hij heeft kanten van mij naar boven gebracht, waarvan ik het bestaan niet eens kende.
  En Morticia spreekt de wijze en eenvoudige woorden. ;-))

 16. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning 🙂

  @Henk, ik doe mijn best, zoals jij al zegt, hoe anders?

  @Lin, geen kinderen hebben en daar niet helemaal bewust voor gekozen hebben, is pijnlijk, voor iedereen. Voor haar en voor mij.

  @K, je hebt het er over alsof je er bij was, vertel eens? 🙂

  @Morticia, ja, in principe kan het nog, we hebben het er even over gehad, ik wil graag een kind uit liefde maar de man die er bij hoort is nog niet eens komen kijken dus… en zo. 🙂

  @Thera, lief van je, maar het lijkt mij geen goed plan. Een kind uit liefde is toch een ander verhaal dan ‘even een kind nemen’.
  En ik wil niets afnemen van jouw geluk, zo bedoel ik het allemaal niet, maar ik probeer nuchter naar mijn leven te kijken, het is wel jammer.

  En zij zei dat ze het vooral nu ging voelen, kinderen tot daar aan toe, maar al haar vriendinnen hebben kleinkinderen en daar had ze ook zo graag van genoten.
  I know, I know, zonder kinderen is het toch alsof je je bestemming bent misgelopen, ik zeg het even heel kort door de bocht want vrouwen zijn natuurlijk geen ‘broedmachines’. Maar soms… en zo 🙂

  Jongens voorlopig nog géén kind 🙂

 17. laila says:

  Avatar van laila
  Dit vind ik heel goed geschreven Jazzy.

  Met humor en zelfreflectie.
  Af en toe lees ik wel eens over het Soefisme ( of moet dat met een kleine letter?); een boeiende weg, lijkt mij.

 18. landheha says:

  Avatar van landheha
  Op naar de volgende spiegel 🙂

 19. K says:

  Avatar van K
  Helaas heb ik die dansende Derwisjen niet gezien, die waren er op dat moment niet maar ik was wel in het Mevlana in Konya. Voor de Islamieten is het zo’n soort bedevaartoort. In het Mevlana bevinden zich grafzerken die helemaal in oosterse sfeer zijn aangekleed met grote zijden tulbanden en gedecoreerd met zijden decoratiedoeken. En met het gedempte licht van de veelkleurige lampen lijkt het net of je in een Arabisch sprookje bent beland. Zo is het in mijn herinnering blijven zitten. Het is wel al een hele poos geleden, in 1987 hebben we drie weken rondgereisd in Turkije met openbaar vervoer.
  Reactie is geredigeerd

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Grappig, ze heeft me toch behoorlijk aan het denken gezet. Vandaag laat ze me niet meer los.

  @Laila, dank voor je woorden, wat fijn dat je het zegt. Ik ben best benieuwd naar die weg en er is een raar verband besef ik opeens, zij die voor rabbijn studeert en dus ook weer terug naar haar wortels keert.
  Ik ben er nog niet goed uit, ik ga het er wel over hebben, dan weet je het wel 🙂

  @Landheha, ho, ho, rustig aan, nog even goed kijken…, dan weet je het wel, er komt weer weinig uit mijn handen. 🙂
  En ook dat is trouwens niet helemaal waar, ik heb geschilderd en ik denk dat ik er toch van geschrokken ben, mijn dingen en zo, want ook daar kwam ik mezelf tegen.

  @K, dank voor je woorden, jij zet opeens ook een andere gedachte in beweging.
  Ook bij haar was er van dat rijke warme Oosterse licht, de kleur van kerrie, oker en zonsondergang, zo anders dan de kleuren van Holland die vaak zo schril zijn, zo waterig, alles bedekt met klei en modder, what ever 🙂

  Fijn was dat licht bij haar. Wat een heerlijke reis moet dat zijn geweest. Intrigerend al deze cultuur waar ik nauwelijks iets van weet.
  Ik ga er toch eens beter naar kijken, want op een of andere manier lijkt het me wel interessant, dan weet je het wel. 🙂

 21. Erna says:

  Avatar van Erna
  wow, ok ….. zo is alles toch weer met alles verbonden, niet gek dus dat je er nog eens wat langer naar wilt kijken…

  En goeiemorgen natuurlijk! de zon schijnt, het beloofd weer wat vandaag, te veel te doen, te weinig zin, vanavond naar mijn moeder op reis en dan weer terug in het nieuwe jaar!

 22. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Erna, ja oud&nieuw dat is pas een lekker feest, nieuw beginnetje knipoogt met prachtige kleuren, vuurwerk voor mijn part en dat lonk je naar binnen met champagne, wat ze ook zeggen, en je eigen gedachten! 🙂

  Lechaiem alvast Alice, 2008 word een pracht jaar, wedden! Ik heb zin in een nieuw avontuur, dan weet je het wel.:-)

 23. Gus Bolden says:

  Avatar van Gus Bolden
  Ik vind dat je zit te zeuren.
  Take the bull by the horns.

 24. Morticia says:

  Avatar van Morticia
  Een vriendin van me (ze is nu 35) staat te springen voor een kind. Ze wil zo graag een kind dat ze nu in 1 of andere `geen relatie wel sex` zit. De verhalen die ik hoor van hem via haar daar krijg ik kippevel van! Een dominant manneke die haar mooie dromen belooft en haar terwijl gebruikt. En zij maar denken dat hij gaat veranderen!
  Ze wil zo graag een kind dat ze van plan is om haar pil binnenkort te laten, meneer in kwestie niks te vertellen en hopen dat alles goed komt!
  Ik hoop dat ze tenminste zal nadenken over wat ze nu precies aan het uitspoken is, wat de gevolgen kunnen zijn.
  Ik heb al geprobeerd om haar een spiegel voor te houden, op dit moment wil ze echt niet ZIEN…

  Jezz, jouw keuze is iets wat ook in mij zit. Eerst de liefde dan het kind….

 25. Morticia says:

  Avatar van Morticia
  Hoe doen die derwisjen dat?
  Ik zou daar compleet draaierig van worden…

 26. Eric says:

  Avatar van Eric
  R we talking about – just having a bad day and which a gods gift to show or we really just being mesmorized byt the flux points of continious irritations…and yet, just another day perhaps…xx
  Eric

 27. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gus, misschien, wel fijn als je er bij vertelt which bull.

  @Morticia, ja, maar dat was wat zij me vertelde, ze zei dat als zij opnieuw 42 zou zijn ze daar niet zo ‘streng’ in zou zijn, de liefde en zo.
  Ik heb wel bewondering trouwens voor vrouwen die luisteren naar een instinct dat sterker is dan hun verstand.
  Meestal komt het uiteindelijk ook altijd weer goed en zitten wij (ik in elk geval en zij ook) zonder.

  @)Eric, not a bad day at all, just another one. 🙂

 28. Heer Lot says:

  Avatar van Heer Lot
  Jezzebel, je zei ut al tegen erna " oud&nieuw dat is pas een lekker feest, nieuw beginnetje knipoogt met prachtige kleuren, vuurwerk voor mijn part en dat lonk je naar binnen met champagne, wat ze ook zeggen, en je eigen gedachten! :-)"
  *zet de champagne koud* :-))
  Reactie is geredigeerd

 29. PHM van de Kletersteeg says:

  Avatar van PHM van de Kletersteeg
  en wat zit bij die dansers in hun maag aan chemische stoffen…

 30. K says:

  Avatar van K
  Bij Marokkaanse winkels kun je wel zulke lampen vinden soms; met gekleurd glas rondom. Ze zijn inderdaad erg sfeervol.

 31. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Heer Lot, ik wilde het eerst met proseco doen, in mijn eentje om 0:00 uur. Maar die heb ik vanavond maar vast geslacht. Morgen ga ik champagne halen, laat de armoe maar de pest krijgen, zoals mijn omaatje vaak zei.
  Ik ga het leuk maken! 🙂

  @PHM van de Kletersteeg, liever Calvinist?

  @K, ja ik ken die Perzische lampen, ik heb er zelf een, echt een hele mooie, niet zo’n kitscherige maar werkelijk een antieke, met roze glas en het licht dat er uit komt heel zacht, heel warm, gek is dat, dat heeft nog steeds geen plaatsje gekregen in mijn Hollandse huis.

  Dank voor je woorden. 🙂

 32. Annem. van den burg says:

  Avatar van Annem. van den burg
  @ K. Geeft een juiste beschrijving van Mevlana. Turkye is het land van Mevlana.
  De Marokkaanse lampen vind ik een beetje hoerig!

  @Morticia.
  Wat is er mis met "gebruiken"? Geniet je vriendin niet van die sex met hem?
  De pil laten staan en de vriend een kind opdringen is chantage van de bovenste plank. Vertel het de vriend!

  Jezzie :):) Mooi nieuw jaar, Annem.

 33. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Annem, ik heb echt een mooie Perzische, authentieke, misschien ook hoerig, maar ik ben er blij mee! (Zo blij dat hij nog steeds niet hangt.) 🙂

  Mooi, lekker en leuk nieuwjaar voor jou. Fijn dat ik je tegenkwam dit jaar.

 34. Annem van den burg says:

  Avatar van Annem van den burg
  @ Jezzie. Hahahahahahahaha, die lamp! Bij mij staat er ook al twee jaar een glas-in- loodlamp boven op een kast te wachten. Je ziet de kleuren niet meer van het stof, hahahaha!

  Jij ook een mooi jaar. Annem.

 35. Jasper says:

  Avatar van Jasper
  Ik wil ook wel eens op bezoek bij een soefimeester…

 36. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jasper als je googled op ‘Sufi Nederland’ komt er van alles uitrollen.
  Er is ook een openklas elke eerste woensdag van de maand in Den Oever.

 37. mary franssen says:

  Avatar van mary franssen

  @Jezzebel,

  Oorspronkelijk Islamitisch en dan van een vrouwelijke rabijn?

  Omdat ik al 6 jaar de fundamenten van religies onderzoek komt het bij mij een beetje verdwaald over? Niet dat ik iemand zou willen vertellen wat mag en niet.

  Maar het doet mij denken aan die vele buitenlandse vrouwen van Salomo die hem afbrachten van de ‘zuivere aanbidding’ 🙂

  In elk geval kan ik dat niet goed rijmen met de Mozaische beginselen. Maar wellicht staat het (Nederlandse?) jodendom ook verder af van de fundamenten, net als het christendom van vandaag?

  Ik was toevallig van plan een soort historisch uittreksel te schrijven van de boeken Samuël, Koningen, Kronieken en Nehemia. Omdat dat zo mooi past in de historische context die ik heb gevormd door lezen in de loop de tijd. Ik probeer dus altijd een verbinding te maken met de tijdlijn vanuit wereldlijk historisch perspectief. Als je probeert mystiek en historie te scheiden in die bijbelboeken, kun je m.i. vaak dieper doordringen tot de context van een bepaalde tijd. En zo ook m.i. in de diepere betekenis achter de symboliek (is m.i. vaak ge-mystificeerde realiteit van ooit). Hiermee kun je ook zien hoe die religies elkaar opvolgen en hoe die ten aanzien van elkaar ontwikkelen in de loop der tijd. Hoe ze TOEN en OPNIEUW leiden tot een controverse tussen Oost en West. Ik veronderstel vanuit deze verdiepte kennisneming minder toevalligheid in deze ontwikkelingen dan ik vóóraf zou hebben aangenomen.

  De beschrijving van soefisme doet mij verder denken aan een ‘kruising’ van gnosticisme, vrijmetselarij en hekserij. Zelf wijs ik dit soort onzuivere of bijelkaar geraapte stromingen gevoelsmatig af. Zuiverheid van leerstellingen zijn m.i. te vinden in het oorsponkelijke, ook als is dat geëvolueerd in de loop der tijd (meegegroeid met de tijd dus). Maar dat moet iedereen verder zélf uitvinden. Maar ik zou tégen mijn éigen instinct in, dergelijke richtingen niet opgaan. Ik bedoel dus: je moet m.i. je eigen instinct daarin volgen.

  Groet, mary

  Reactie is geredigeerd

 38. mary franssen says:

  Avatar van mary franssen

  Citaat: "Een vriendin van me (ze is nu 35) staat te springen voor een kind. Ze wil zo graag een kind dat ze nu in 1 of andere `geen relatie wel sex` zit. De verhalen die ik hoor van hem via haar daar krijg ik kippevel van! Een dominant manneke die haar mooie dromen belooft en haar terwijl gebruikt. En zij maar denken dat hij gaat veranderen!…..".

  RE: Er zijn vrouwen (en mannen) de nooit de man (vrouw)vinden die bij hen of bij hun leven past. Maar die tóch het moederschap (vaderschap) willen. Daaruit kwamen de bewust ongehuwde moeders (vaders) of de latere CO-moeders (-vaders) voort. Die dus samen een kind krijgen maar die niet het traditionele huwelijkspad verkiezen. Soms levert dat hele evenwichtige en harmonische opvoedingskaders op waarin een kind ook goed kan gedijen. Ik zag het eens op TV.

  Overigens: jij hoeft niet te zien en te voelen voor hem wat jouw vriedin er in ziet of bij voelt. Ik vind het nooit erg zinvol om je te proberen te verdiepen in wat een ander voelt voor een ander of er in ‘ziet’. Hoe onsympathiek de man voor jou ook moge zijn: hij is niet met jou maar met haar. Mensen kunnen een ondoorgrondelijke ‘magie’ hebben met elkaar, waar een buitenstaander eventueel nooit iets van zal begrijpen. Dat hoeft dan ook niet. Ik zou dus zeggen: leven en laten leven, vooral al ze al 35 is. Geen kind meer. Elke relatie heeft ook een ontwikkelings- of groeipotentie. Ik zie dat vanuit een uitgangspunt dat niet elke liefde, of vermeende liefde, levenslang duurt of per definitie zal moeten duren. Geen levenlange relatiegaraties vooraf dus. Dat ‘kan wel’ maar hóeft niet noodzakelijk. Seks heeft als oorspronkelijk doel ook: de voortplanting en wellicht kiest je vriendin nu een degelijke vader of nestaanbieder, primitief dus. Een relatie die, als het geen functie meer heeft, eindigt. Niet dat mensen dat vooraf zo scherp zien. Dat zien ze vaak pas achteraf. Het is dan een episode op het levenspad.

  groet,
  mary franssen
  IP 84.28.102.141
  29-12-2007 17:57

 39. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Mary, de wikipedia informatie klopt niet helemaal, wat ik heb begrepen is soefisme een stroming die ouder is dan de Islam, in de tijd van Pythagoras begon men met het op schrift stellen van kennis en wijsheid van het Middenoosten.
  Later werd het opgepikt door de Islam en weer later kwam het door met name de Indiase mysticus Hazrath Inayat Khan in Amerika terecht, dat was de aanzet van soefisme dat weer los van de Islam kwam.
  http://www.sufiway.nl kun je er meer informatie overvinden, in het Nederlands, maar de internationale site is veel uitgebreider.

  Het is wel interessant om er eens naar te kijken. Ik geloof dat ik die diepe spirituele zoektocht begrijp. Ook in het Jodendom is de mystiek terug te vinden en het is grappig hoe bepaalde ‘wijsheid’ overeenkomst vertoont met wat je al kent.

  Dank voor je woorden. 🙂

 40. mary franssen says:

  Avatar van mary franssen

  @Jezzebel,
  Bedankt voor de info. Het is inderdaad anders dan het lijkt op Wikepedia. Zelf houd ik niet zo van die mystieke zaken. Dat zullen mijn christelijk-Europese roots wel zijn. Dat geeft men van generatie op generatie vaak door. Zelfs onbewust zoals je weet. Net als aanleg of interesse voor mystiek neem ik aan. Maar wie het wil die mag van mij. Ik zou zelf dan toch eerder gaan voor bhoeddisme. Bij mij moeten zaken tastbaar blijven. Concreet.

  Prettige Jaarwisseling en een Goed Begin!

  Groet,
  mary franssen
  IP 84.28.102.141

  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.