Kom je een wijntje drinken?

foto

‘Kom je een wijntje bij me drinken?’ Ik sms haar even hoe blij ik ben met mijn nieuwe fiets, mijn aller, aller beste vriendin die de cirkel van mijn leven groter maakte. Groter dan het kringetje van mijn huis tot laten we zeggen De Waag, best benauwend, maar in de winter, dit is geen weer voor normale mensen, kon ik lopend voor ‘de lol’ niet verder komen. En werk was er niet, dus bleef ik vaak thuis.
Ze staat voor mijn deur met de nieuwe fiets.
Mijn mooie denkende vriendin uit Tel Aviv begrijpt het meteen. Wat ik ook te klagen heb over mijn aller beste vriendin van vroeger, zij weet nu dat er iemand in de stad is die van me houdt, dat is haar genoeg. Iemand die mij een fiets geeft moet begrijpen hoe belangrijk het is, een beetje vrijheid.
In Tel Aviv was zij het die mij overhaalde, toen haar zoon met vakantie was en ze mij op de fiets van hem kletste. Ik wilde nooit, ik vond het zo bespottelijk onaangepast Hollands, daar begon ik niet aan.
Maar al die politiek correct of juist verkeerde stellingen zeggen mijn mooie denkende vriendin niets, wat is er nou niet lekkerder dan te sjezen over Rotschild Boulevard, wind in je haar.
En alsof dat allemaal niet genoeg was, had de godin van verleiding haar mooiste gewaden aangetrokken, toen, die ene dag, toen de zon onderging in de palmbomen van zuid Tel Aviv en de woorden  van Israëls mooiste dichters op grote spandoeken over de weg gespannen ons lonkten, steeds een strofe verder, man oh man wat was ik verloren, vanaf dat moment was ik die Hollandse op die Israëlische fiets.
Nu ben ik weer thuis en van een fiets, zo’n luxe, was het nog niet gekomen. Zoveel prioriteiten, het is zelfs nog maar heel kort dat ik weer schilder, voorheen zat het hele zaakje veilig ingepakt, nog niet zo lang geleden. Tegenwoordig onder handbereik en de fiets in het rek, naast de deur.
Volgende week gaan we samen verkennen, de specialiteitenwinkeltjes van onze buurt. ‘Kijk maar wat je er mee doet,’ zegt ze dit keer heel anders dan die eerste keer weer terug. Dit keer gaan we delen, alles wat we leuk en lekker vinden, zonder het die ander op te dringen.
Oh man, wat ben ik blij met haar. Na al die tijd, vriendin die al zoveel jaar, minstens de helft van mijn leven, zo dichtbij is, en toch zijn we elkaar kwijtgeraakt, ergens onderweg, nu leren we elkaar weer kennen. Grappig, alles van vroeger telt ook vandaag. Ik weet weer hoe dat zat, waarom ik haar zo leuk vond.
Lekker was het om met haar te lachen vanavond, zo veel vrijer dan alle laatste keren.

Ah man, wat kan ik zeggen?
Ik ben blij vandaag.

Thuis,
Jezzebel

Own picture

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

22 Responses to Kom je een wijntje drinken?

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.