Zoek maar een ander!

foto

Ongevraagd komt hij mijn mailbox binnen, die eerste keer met drie berichten tegelijk.
Ik zie het gebeuren en ken het al, de aandachtzoeker, hij die een klankbord nodig heeft. Man die steeds opnieuw zoekt naar de bron van al zijn fratsen, nieuwe voedingsbodem totdat hij je volledig heeft leeggezogen, alleen dan kan hij presteren.
Ik kijk er naar en weet dat ik uit moet kijken, dit wordt eindeloos lamenteren over alles dat hem bezighoudt. Daar verdwijn ik, volledig, ik kan zo lekker luisteren… Het gaat niet over mij, ik had willekeurig iedere andere gek kunnen zijn, als zij maar luistert.
En voor mij is hij ook echt gevaarlijk. Hij is getrouwd, hij houdt van taal en van kunst, ik ben zo goed als machteloos tegen mannen die van taal en kunst houden. Maar getrouwd, zeg! Verdomme, het is wel eens genoeg met al die mannen van een ander. Ik wil er een voor mezelf! Ook ik heb daar recht op.
En ik zou het ook wel eens fijn vinden als iemand naar mij luistert, gewoon met oprechte belangstelling en alles open, alles dat mogelijk is, alles dat het zal zijn.
‘Man, wat wil je van me,’ vraag ik retorisch een keer of honderd. Ik weet het al lang. Hij zoekt zijn muze en
denkt dat af te kunnen dwingen.
Maar ik weet hoe dat werkt, ik kijk er al een tijdje naar, dat is hetzelfde als je ziel aan de duivel verkopen. Dat kun je niet ‘willen’, een muze kiest jou en niet andersom.
Ik vertel het hem. Hij is het met me eens, maar wil niet luisteren en blijft me bestoken met mails en later met telefoontjes.
Ik kijk het even aan, totdat ik de knoop doorhak. Ik wil het niet. Echt niet!
Geen getrouwde man meer voor mij. Genoeg!
‘Ja maar,’ begint hij oeverloos gezever, ‘ik kan er toch gewoon naast bestaan, terwijl jij op zoek gaat naar de liefde van je leven?’
Er is ook een tijdje dat hij niet begrijpt dat ik hem terugduw naar zijn vrouw.
Maar kom op zeg, steek je energie in haar, zij houdt van je, al haar kracht, al haar energie, al haar liefde en alle kansen geeft zij jou, vernachel en verloochen haar niet!
Ik wil het in elk geval niet.
Ik wil geen man van een ander en mijn vrienden, ook een optie die hij me aanbiedt, zoek ik zelf uit. Ik wil je niet. Zoek maar een ander. Muze, man of vrouw, iemand die je op handen draagt. Of beter eigenlijk, misschien vindt zij jou.

Thuis,
Jezzebel

Art: Willi Kismer, Exposed

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

61 Responses to Zoek maar een ander!

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.