Geen zin in latkes

foto

Op de eerste avond chanoeka heb ik de kaarsen voor je aangestoken,
een wijntje in geschonken en iets lekkers klaar gemaakt. Niets traditioneels, in latkes* had ik geen zin en in de kantine van het Joods Historisch Museum, ‘restaurant,’ moet je zeggen tegen de suppoost, waren alleen orgeadebolussen, gember niet aangekomen vandaag, dus ook daar kan ik je niet mee verwennen.
‘Ja, Theeboom in de Maasstraat,’ zegt het meisje achter de balie, ‘die heeft allerlei soorten, maar op dinsdag zijn ze gesloten, op zondag hebben wij ze ook, maar dan nog, je kunt ze niet kopen, ze worden door de kinderen gratis uitgedeeld.’
Ik slenter langs heel wat banketbakkerijen vandaag maar nergens nog iemand die een traditie in stand houdt, geen soefganiot, niet die donuts-achtige oliebollen met jam of caramel om je tanden op stuk te bijten, niets van dit alles in de vitrines van de vroegere Amsterdamse Jodenbuurt. In Israël kwam ik ze op elke straathoek tegen, ik lust ze niet, maar ik vind het zo lekker om te griezelen van die deegballen met goedkope jam die er nu eenmaal bij horen.
Vroeg donker, laat licht in december. Buiten is het koud en van binnen is het stil, tegen tranen aan. Italiaanse kaassoep heb ik gemaakt en couscoussalade met geitenkaas en pijnboompitjes, ja natuurlijk rijkelijk knoflook, daar heb je het niet over. Dat is zo Nederlands.
Ik heb mijn best gedaan vandaag, drie sollicitatiebrieven de deur uit, één open van mijn hart en een handvol ideeën her en der verspreid, maar geen werk.

*Latkes (voor 2 personen):

4 flinke aardappelen, geschild
2 eieren losgeklopt
1 gesnipperde ui
snufje zout
olijfolie om in te bakken
peper en zout naar smaak
appelmoes voor de liefhebbers of zure room

Rasp de aardappelen grof, vermengen met de gesnipperde ui en losgeklopte eieren. Met een schuimspaan toefjes van dit ‘beslag’ in hete olie leggen, beetje aandrukken en op hoge temperatuur om en om bakken totdat ze goudbruin zijn. Serveren met appelmoes of zure room.

Thuis,
Jezzebel

Art: Eli Gur Arie

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

11 Responses to Geen zin in latkes

 1. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Met zure room graag….
  Toch maar wel latkes dus….
  En de rode wijn Jezz, die mag vloeien….
  Reactie is geredigeerd

 2. Dunya says:

  Avatar van Dunya

  Dat per so nailll bij Theeboom treedt zo onsympathiek op,of ligt dat aan mij?
  Dat jij daar ook komt,haha hoe bestáát het!!!
  Wat een enthousiast intiem stukkie tekst,ik krijg overal zin in,ik kende dat begrip Lafkes niet.
  Of meem je me in de maling,Jezz?

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Scram, vandaag de eerste dag, nog zeven te gaan na deze, wedden dat het wel latkes wordt, op een gegeven moment. 🙂

  @Dunya,
  Ik ben jaren geleden bij Theeboom geweest en ik voel me altijd vreemde eend in de bijt, en ook die winkel, ongemakkelijk.

  Die latkes zijn voor jou, ik zou je willen troosten, vanmiddag al, maar toen was je opeens verdwenen. Ik moest aan Marlene Dietrich denken, ich bin von kopf biss fuss… etc.

 4. 100_woorden says:

  Avatar van 100_woorden
  Je tanden in de beeldbuis zetten, mooi hoe beeld en tekst elkaar aanvullen.
  Je kunt altijd nog kok worden als het niks wordt met solliciteren.

 5. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Melancholiek en wrang, zo lees ik je graag!

 6. lidy says:

  Avatar van lidy
  Nee zo lees ik het niet graag,al begrijp ik wel wat Gingy bedoelt, ik gun je iets anders en wachten duurt lang. Soms veel te lang voor een mens. Sterkte meiske.

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, nog even, ik heb net mijn tanden stukgebeten op een Sinterklaasrijm, mijn God, wat een leed is dat!
  Ik kan dat niet, ik kom niet verder dan denken en schenken en zo, dan weet je het wel 🙂

  Lechaiem! Op het leven.

  @100, dat is me vaker gezegd. 🙂
  Drie liefdes is ook om gek van te worden! Schrijven, schilderen en koken. 🙂

  @Gingy, dank voor je woorden, ik begrijp wat je zegt. Maar ik zou graag weer eens tintelend blij willen worden, een klein kansje, iets dat lukt.

  @Lidy, dank, ja je voelt het goed. Het is moeilijk om in jezelf te blijven te geloven als er niets uitkomt.
  Misschien morgen beter. 🙂

 8. rommert boonstra says:

  Avatar van rommert boonstra
  dat ga ik vanavond proberen. jammer dat ik voor het eten niet meer bid, want dan zou ik even voor je sollicitatiebrieven kunnen bidden

 9. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  Glaasje wijn?

 10. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  Le Chaïm of Jongens Jongens zoek een Sy no niem voor Mijn EphraÍm,.. zet mij maar in de rij naar buiten.. Want Jongens Jongens Gedichten daar kun je bij mij naar Fluiten..
  De Sint Kosher uit – léés kóós her uit om dit jaar naar Nederland te gaan… David – zonder ster.. oude buurjongen riep ze ; "Ik kom van verre".. En laat nou verre dat Glas Wijn zijn van Mephisto om mee te Proosten..
  La Chaïm Le Chaïm Toast op Het Leven want dat is een Dream..
  Zo ziet U maar Jezzebelletje.. Rijmen schrijven is toch voor jou een Kattebelletje van Het Leven
  Hakken in het Zand Schrijven neemt dan weer de overhand..
  Schrijf over alles wat je lief is , én Haat Nee deze Sint maakt je niet Zwart en is nooit kwaad Dus Blogster maak je Borsten maar nat
  heeft je vijand ook nog wat….
  Dus blijf dicht bij jezelf zul je zien dan dicht je tot vanavond Half Elf..
  Ik moet weer door naar de Redactie van een Omnivoor die vreet namelijk woorden op…

  Doei Doei De Sint

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Rommert, is het gelukt? Vertel eens. 🙂
  @Heer Lot, kopje thee? 🙂
  @Actuality, dank voor je reactie, dichten is ook bepaald niet mijn sterkste kant. Maar die ene heb ik er toch mooi uitgeperst 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.