Ik mis je

foto

Zaterdagmorgen, kom nog even bij me zitten zoals we dat vroeger wel eens deden. Ik ben aan het huilen deze ochtend, ik weet niet goed waarom. Eenzaam is het soms, alles. In de verhuizing ben ik mezelf kwijt geraakt, ergens, onderweg. Hoe heb ik het allemaal voor elkaar gekregen! Toen ik mezelf eruit wilde en naar een ander leven vloog. Hier ben ik, op een vroege oktoberochtend.
Ik heb Britneybuikpijn. Leegte keihard opgevuld, kilo’s eigenschuld, had je maar dit of dat. En zij die met geslepen messen klaar zitten, zoals altijd, zijn geen spelers maar killers. Zij kunnen gerust zijn en achteroverleunen. In de Britneybuik zit een kracht die dieper gaat dan de gemanicuurde barsten van je verzorgd versleten uiterlijk. Britney gaat naar de klote, of zij komt er weer uit, anders.

Ik heb me volgevreten en gedronken, avond na avond naar de gallemiezen gerookt, geslempt en gefeest in mijn eentje. En ik begin dat verdrietig te vinden, met zoute tranen. Toen heb ik het raam opengezet en naar buiten gestaard. Ik hang uit mijn raam van het souterrain dat ik in Amsterdam veroverde, op een mooie plek, midden in de stad en de buurt waar de wortels van mijn familie liggen, naast de Portugese Synagoge. Maar in het raam staan is vervelend geworden. Altijd wel iemand die zijn fiets moet stallen, die voorbij loopt, naar de gevels omhoog en bij mij naar binnen kijkt. Die constante confrontatie met de wereld om me heen valt me zwaar. Rot op, ik wil alleen zijn.

Maar alleen zijn is een staat geworden die ik heb misbruikt. Met gulzige niets ontziende vingers heb ik mezelf volgestopt, de sterren van de hemel gerukt en me leeg geschreven. Het gevolg is dat ik al mijn stukken aan het persen ben, ik voel het. En ik zou zo graag weer eens willen dromen. Gewoon, de dingen en de zaken waar ik gelukkig van word. Een hele middag in een artbook bladeren en de tijd vergeten in het zonnetje, starend in de verte. Het is er niet meer bij. Ook dat mis ik van mezelf. Al die zaken die niet mogen, niet kunnen, niet doen, niet willen, ik word er verdrietig van.

Get your act together, roepen de Amerikanen naar de vrouw die het open toont, haar pijn van binnen. Doe dit, doe dat, zorg zus en zo. En misschien hebben ze gelijk. Misschien is kletsen met een professional de enige weg er uit. Maar ik zou zo graag eens willen praten met een vriendin die net als ik van dromen houdt en daar rustig over is. Gewoon omdat ze ook van zwervende gedachten houdt.
Oi va voi, land van mijn hart, mensen van mijn bloed, ik mis je.

Jezzebel,
Thuis

Art: Inez van Lamsweerde

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

21 Responses to Ik mis je

 1. K says:

  Avatar van K
  Negeer zij die klaarzitten want de scherpste messen zijn altijd je eigen.
  Weet je nog die afspraak toen je nog daar was. Één dag voor jezelf. Om leuke dingen te doen, dingen die je interesseren, waar je van geniet.

 2. zev says:

  Avatar van zev
  de zon in zal je goed doen.

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @K, de scherpste messen zijn uiteraard die van mezelf.
  De belofte was aan mijn artteacher, één dag in de week alleen maar met kunst bezig houden.
  Ik heb die belofte al maanden geleden gebroken.

  @Nicolaas, hoe verdrietig, dank voor deze prachtige song.

  @Zev, een rots in de zon nog beter, oi va voi li.

 4. Zoë says:

  Avatar van Zoë
  ja, ik begrijp je wel en ik heb even geen advies. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor je is. Vandaag ga ik schoonmaken. Op één of andere manier helpt dat soms.
  groet Z

 5. K says:

  Avatar van K
  O ja, nu weet ik het weer. De artteacher. Schilderen of tekenen is een ontspannende bezigheid. Een mens kan niet zonder ontspanning, dus het is geen slecht idee, zo’n dag. Als je met penselen bezig bent kunnen de messen ook fijn opgeborgen blijven, wat let je?

 6. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Hmmm… die song ja. Over traantrekkend thuis-niet-thuisgevoel, hart op afstand, "feels just like living someone else’s life".

  Maar je dromen, over praten me iemand die van dromen houdt, die lijken me toch heel veel waard.

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Zoë, ik ben niet verder gekomen dan het verschonen van mijn bed, toen heb ik de kuierlattengenomen, even naar het park en de ecologische markt. Natte noten, zoals ik er daar altijd naar verlangde, nu heb ik ze in huis. Schoonmaken werkt indeed, reinigend. 🙂

  @K, schilderen, tekenen, kunst kan ook heel confronterend zijn, maar voor mij troost het en heelt het. En ik wil nog graag glassnijden leren, dat is werkelijk met al je aandacht, heel gevaarlijk, zo scherp. Daar heb ik zin in, maar de tijd niet voor.

  @Nicolaas, tear jerker is het inderdaad wel. Ik mis mijn mooie denkende vriendin, daar gaat dit over.

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Kijk nog even naar de art van Inez van Lamsweerde, wat een prachtige foto maakte zij, ‘hidden place’, wat vertelt ze veel.

 9. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  http://nl.youtube.com/watch?v=EpLL4AiojFI
  Inez van Lamsweerde brak er min of meer mee door.

 10. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  Wijntje voor Jezzebel :-))

 11. Prometheus says:

  Avatar van Prometheus
  Niets zo zuigend en zo echt als de snijdende pijn van heimwee. Ziekmakend, misselijk van oprechte barenswee gevoelens. weet ik veel… ik vind dit oprecht kut voor je want ik begrijp je zo goed.
  Laten we elkaar weer eens zien, engel. Dan hoef je niet alléén te zuipen, dat scheelt 🙂
  Kus

 12. Zoë says:

  Avatar van Zoë
  jezzebel, schone lakens zijn heerlijk! Slaap lekker straks. Mijn badkamer glimt weer eens. Is ook lekker:)

 13. Dianne says:

  Avatar van Dianne
  je durft je kwetsbaar op te stellen, Jezz. Dat helpt je verder

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Nicolaas, dank 🙂
  @Heer Lot, heerlijk was dat gisteravond, dank 🙂
  @Prom, leuk! 🙂
  @Zoë, oeh lekker, schone lakens of schone badkamer er is een moment dat je er van geniet. 🙂
  @Dianne, dank 🙂

 15. enigma says:

  Avatar van enigma
  ‘k Wilde je een liedje sturen, maar heb geen flauw idee hoe dat moet hier. Kan je wel een link geven, waar je het zelf kan beluisteren. It’s a little rough…aan de andere kant…da’s leven ook.
  http://www.bethhart.com
  Klik music en luister naar As Good As It Gets.
  En dit alles gebiedende wijs
  enigma verkeerd om ;-))

 16. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Graag gedaan 🙂

 17. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Even, om je te zeggen, dat ik je volg.

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Enigma, nu pas de gelegenheid om je link te volgen, wat lekker! Dank hiervoor.
  immagine 🙂

  @Gingy, thanks. 🙂

 19. Gerard Vlaar says:

  Avatar van Gerard Vlaar
  Goed geschreven! De zon is waar je hem ziet.

 20. B says:

  Avatar van B
  I wish my act was as tight as my ass

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.