Gossip Queen

foto

Mijn mooie denkende vriendin maakt me vandaag aan het lachen. Ze voelt zich herboren na haar niersteenoperatie, maar durft nog niet naar Sinai, alles vergeten. We verlangen er allebei naar, geen tikkende tijd, maar slechts licht of donker. Oh, ja, dat wil ze, maar niet met die operatietoestanden nog in haar lichaam. Als het verwijderd is, als er geen complicaties zijn en als het later is, als het beter uitkomt, als het gezond is, na de nierstenen.
‘Ik ben zo blij voor je dat je deze baan hebt gevonden,’ zegt ze.
Ik moet er om lachen. ‘Mensen kijken op me neer.’ antwoord ik.
‘Ja,’ zegt ze. ‘Dat zei zij ook. Ze zei: ‘Als ik een roddelvriendin zou hebben, dan zou ik daar niet zo trots op zijn. Wie leest dat nou, alleen wat sloebers in Schonat Hatikva of Sderot.’
‘Nou,’ zeg ik, ‘voor mezelf denk ik er ongeveer zo over. Ik denk dat het gezond is om te kletsen. Wat het ook is. Je kijkt er op een andere manier naar, zodat je jezelf beter kunt begrijpen, in dat belachelijk uitvergrootte leven van iemand die er toevallig toe doet, maar eigenlijk niet anders is dan jij en ik. En ik kan je vertellen dat het verhalen zijn waar ik ontzettend mijn best voor doe. Alles dat ik heb. Die mensen die mij hun sores toevertrouwen, die geef ik het beste van mezelf. Het is niet anders dan wat jij en ik doen. We kletsen over vriendinnen; die zei dit en die deed dat, zodat we het weer beter begrijpen, onze eigen reacties en die van een ander.’
‘Ja,’ zegt ze. ‘Laatst hadden we het over mijn jongste zoon, wat hij moet worden. En ik denk dat psycholoog veel beter voor hem is dan de filmbusiness.’
Dat ben ik met haar eens. Ik ken haar jongste zoon niet zo goed, maar wat ik voel, is dat de film te vrij voor hem zal zijn, de moordende concurrentie en keiharde strebers is misschien een wereld waarin hij zich zal verliezen.
En toen had haar vriendin gezegd: ‘Ja, dat zal allemaal wel. maar naar een psycholoog gaan alleen zieke mensen.’
En daar moeten we samen om lachen. Ze kent niemand die niet van tijd tot tijd naar een psycholoog gaat, behalve die vriendin en wat arme sloebers in schonat hatikva of sderot.
Alle schrijvers, dichters, kunstenaars, de hele culturele elite waar haar vriendin zo dol op is, houdt zich af en toe bezig met de tissue box van de psycholoog, dat houdt ons gezond.
‘En zo is dat met roddelen,’ vertel ik haar, ‘het is alsof je met een vriendin praat, die je nog eens goed naar jezelf laat kijken. En laten we eerlijk zijn. Ik ben al lang blij, aan het einde van de maand moeten gewoon de rekeningen betaald worden. Op mijn leeftijd en dertien jaar geen benul van wat er zich hier heeft afgespeeld, dan is deze baan helemaal zo slecht nog niet.’

Thuis,
Jezzebel

Art: Onbekend

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

10 Responses to Gossip Queen

 1. Manus says:

  Avatar van Manus
  Het langste geluk is tevredenheid

 2. annet says:

  Avatar van annet
  Ik mag graag kijken
  naar rodelen:)
  ik lach maar ben
  depri:(
  I’ve got the blues
  baby…

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Manus, daar heb je gelijk in, geluk zit van binnen.

  @Annet, boulevardje pikken? Wat is er aan de hand? Sterkte.

 4. zev says:

  Avatar van zev
  lekker lezen, gaat goed….toch ? 🙂

 5. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  …Hear!! Hear!!….Een nieuwe nier!!

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Zev, het gaat lekker, ik vind het leuk! 🙂

  @Frap, gelukkig geen niervervangende operatie, maar wel een zware ingreep om die nierstenen te vergruizen. Toen de artsen begonnen hadden ze geen idee hoe lang het zou duren. Maar diezelfde avond werd ze met katheter en al een restaurant binnengereden, ze had babbels!

  🙂

 7. aloema says:

  Avatar van aloema
  Ik vind het beeld zo mooi, maar daar zegt niemand wat van.
  Wijsheid die uitnodigt, kom maar, ik kan je hebben, met al je sores.

 8. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  ja het beeld……….fascinerend die oogopslag, nee neeslag meer…en die mond.het is meer dan alleen "Kom maar, ik kan je hebben, het is ook zoiets als: ökay je kunt komen, hier ben ik, maar als je komt is het menens"…..
  :))
  jeggroet

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hi Jeg, ja, in haar gezicht zit wijsheid van generaties vrouwen die met elkaar kletsten en deelden, dankjewel. 🙂

 10. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  hej Jezzebelief…wat dacht je, zouden wij later ook zo worden :))) of zijn we er al mee bezig…
  hahaha…
  jegliefs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.