Zoet als honing

foto

In de kleuren van de ondergaande zon, op dat armoedig Hoofddorps perron, bel ik haar, mijn mooie denkende vriendin. Ik heb ook vanochtend gebeld, net na zevenen, maar toen was het al te laat, toen werd ze de o.k. al binnengereden.
Gelukkig heb ik haar gisteren gesproken, toen ze me geruststelde, ik hoefde me geen zorgen te maken, het kwam allemaal goed. En als ik wilde dan konden haar zonen me wel even bellen, hoe het gegaan is, als er iets is. Echt, niets om ongerust over te zijn, met haar kwam het allemaal goed, ze was niet bang, niet zenuwachtig, ze vond het rot, dat was alles, troostte ze me stoer, toen ik steeds zenuwachtiger werd en niets zinnigs meer kon vertellen.
Wat moet je zeggen tegen iemand die op de vooravond van Rosh Hashana geopereerd wordt?
Zoet Nieuwjaar? Ik wist niet zeker of ze… ach, laat maar. Ze was de enige in heel het Ichilov ziekenhuis, niemand, niemand, niemand stond op de planning op zo’n dag als vandaag, vooravond van het Joodse Nieuwe Jaar.

Het is ook een rotdag voor een operatie, als je zo direct te maken hebt met leven en dood, alsof je met God aan het dobbelen bent op zijn verjaardag. Maar haar pijn ondragelijk en ze is al eens aan nierstenen geopereerd, toen kreeg ze een infectie. De artsen zeiden dat ze er dit keer ‘vol’ mee zat. Zo snel mogelijk weghalen!
En dus werd ze er tussen geschoven op een dag dat de chirurg, assistenten en verplegers vast ook liever thuis waren geweest.

En ik? Ik moest werken, pas om half zeven sta ik weer buiten. Dan begint mijn eigen erev chag, geen feestmaal, geen vrienden en geen stiekeme vlucht naar mijn rots, nog even voelen die laatste stralen zon, op dat tochtige perron.
‘Shana Tova,’ schreeuwt ze op haar eigen onbehouwen manier als ze opneemt. En ik moet lachen.
‘Je raadt nooit wat ik aan het doen ben,’ zegt ze triomfantelijk. ‘Ik ga met mijn twee zonen in oud-Jaffo uiteten. We hebben een tafel gereserveerd. Ze rijden me in bed naar binnen en ik heb een katheter, maar ik denk niet dat iemand zich er aan stoort.’
Ik moet zo om haar lachen. Wat heeft ze een praatjes!

Goed Nieuw Jaar lief vriendinnetje.
Dat zij zoet mag zijn.
Zoet als honing.
En je zegeningen zo talrijk als de zaadjes van de granaatappel.

Thuis,
Jezzebel

Foto: Own picture

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

11 Responses to Zoet als honing

 1. marijke says:

  Avatar van marijke
  da’s mooi. zo talrijk als de zaadjes van de granaatappel. dat het zo moge zijn. voor jou ook, lief vriendinnetje van haar.

 2. rachel says:

  Avatar van rachel
  gam lach shana tova umetuka! Je vriendinnetje begint het jaar goed, geweldig!

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂 Dank Marijke, fijn je woorden.

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Rachel
  En voor jou, ik ben zo blij, met die praatjes van haar!
  Shana tova umetuka! Dat zij zoet mag zijn.
  Reactie is geredigeerd

 5. 100_woorden says:

  Avatar van 100_woorden
  Misschien niet het moment om dit te vragen, maar ach, het spookt door mijn hoofd en de spoken schrijf ik er altijd graag uit voor ik ga slapen. Ben je niet bang dat de afstand steeds groter en groter wordt? Wat ik daarmee bedoel is dat niet fysiek een onderdeel zijn van iemands leven, de omgeving, de omstandigheden, de veranderingen kan/zal leiden tot het vasthouden van het beeld dat je hebt en dat met het verstrijken van tijd dat beeld steeds minder overeen zal komen met de werkelijkheid.

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @100_woorden, ja, onze vriendschap is niet meer zoals die was.
  Ik weet niet zeker of het beeld dat ik heb steeds minder overeen zal komen met de werkelijkheid.
  Maar je hebt gelijk, de realiteit is veranderd, we fietsen niet meer samen over de boulevard, ik bezoek haar niet in het ziekenhuis, op haar of mijn verjaardag ben ik, of is zij er niet bij. En al die andere momenten die we hadden en samen deelden, ze bestaan niet meer.
  Dat weten we allebei. Ik hoop dat er andere momenten zullen zijn.
  Misschien als ik bij haar ben, of zij hier is, of misschien vinden we een manier om te schrijven, maar ook dat is lastig, het gehannes met al die talen en haar kleine beetje geduld en ook ik heb niet veel tijd 🙂
  Dat is het verdriet van dertien jaar van je leven op een bepaalde manier achter je laten, ook al neem je het mee.

 7. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Je moet het koesteren Jezz. Het is te mooi om te laten gaan.
  Ik wens jou Jezz,het mooiste jaar ooit….
  In liefde voor haar die schrijft,
  Scram

 8. zev says:

  Avatar van zev
  daar gaat het dus goed en jij, hier, een goed nieuwjaar.

 9. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  En uit de zaadjes werelden waarin iedereen zich gezond bij voelt.

 10. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Scram, dank voor je lieve woorden. Ik zal het haar zeggen. 🙂

  @Zev, goed nieuwjaar Zev, dat zij zoet mag zijn.

  @Henk, van jouw lippen, naar zijn oor!

 11. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  nierstenen zo talrijk als granaatpitten
  da`s geen zoethoudertje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.