Zoet als honing

foto

In de kleuren van de ondergaande zon, op dat armoedig Hoofddorps perron, bel ik haar, mijn mooie denkende vriendin. Ik heb ook vanochtend gebeld, net na zevenen, maar toen was het al te laat, toen werd ze de o.k. al binnengereden.
Gelukkig heb ik haar gisteren gesproken, toen ze me geruststelde, ik hoefde me geen zorgen te maken, het kwam allemaal goed. En als ik wilde dan konden haar zonen me wel even bellen, hoe het gegaan is, als er iets is. Echt, niets om ongerust over te zijn, met haar kwam het allemaal goed, ze was niet bang, niet zenuwachtig, ze vond het rot, dat was alles, troostte ze me stoer, toen ik steeds zenuwachtiger werd en niets zinnigs meer kon vertellen.
Wat moet je zeggen tegen iemand die op de vooravond van Rosh Hashana geopereerd wordt?
Zoet Nieuwjaar? Ik wist niet zeker of ze… ach, laat maar. Ze was de enige in heel het Ichilov ziekenhuis, niemand, niemand, niemand stond op de planning op zo’n dag als vandaag, vooravond van het Joodse Nieuwe Jaar.

Het is ook een rotdag voor een operatie, als je zo direct te maken hebt met leven en dood, alsof je met God aan het dobbelen bent op zijn verjaardag. Maar haar pijn ondragelijk en ze is al eens aan nierstenen geopereerd, toen kreeg ze een infectie. De artsen zeiden dat ze er dit keer ‘vol’ mee zat. Zo snel mogelijk weghalen!
En dus werd ze er tussen geschoven op een dag dat de chirurg, assistenten en verplegers vast ook liever thuis waren geweest.

En ik? Ik moest werken, pas om half zeven sta ik weer buiten. Dan begint mijn eigen erev chag, geen feestmaal, geen vrienden en geen stiekeme vlucht naar mijn rots, nog even voelen die laatste stralen zon, op dat tochtige perron.
‘Shana Tova,’ schreeuwt ze op haar eigen onbehouwen manier als ze opneemt. En ik moet lachen.
‘Je raadt nooit wat ik aan het doen ben,’ zegt ze triomfantelijk. ‘Ik ga met mijn twee zonen in oud-Jaffo uiteten. We hebben een tafel gereserveerd. Ze rijden me in bed naar binnen en ik heb een katheter, maar ik denk niet dat iemand zich er aan stoort.’
Ik moet zo om haar lachen. Wat heeft ze een praatjes!

Goed Nieuw Jaar lief vriendinnetje.
Dat zij zoet mag zijn.
Zoet als honing.
En je zegeningen zo talrijk als de zaadjes van de granaatappel.

Thuis,
Jezzebel

Foto: Own picture

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

11 Responses to Zoet als honing

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.