Honger

foto

Met voorzichtige lijntjes ben ik je aan het invullen, en uithollen, de zwaarte van dat zijn, grot van het bestaan, die tekening waar alles om draait, G.I. Jane werd er ibbel van.
Vanmiddag stond ze voor mijn raam, met een doek in de aanbieding, ze was langs de kunsthandel gefietst en kwam met dat prachtig eerste doek van hier.
“Hou op met die tekening! Ga verven!” is wat ze zei. En ze heeft gelijk, al die in elkaar kringelende slierten, eindeloze herhaling, het is een heidense klus, steeds dieper, naar de kern, maar het troost, alles zijn eigen verhaal.
Heel langzaam. Kleine beetjes, opdat er op een dag alles staat, alles dat je weet, al heel lang wist, alles waar je de woorden niet voor kon vinden en slikte, totdat je jezelf vergat.

Op de dag dat je was opgeschreven, in het boek van leven, toen is het begonnen, de honger. Naar leven, niet leven, misschien wilde ik dood, want alles dat met dat andere te maken had, met leven, diep adem halen, eten, slapen, drinken en ontlasten, dat deed ik niet meer. Of mondjes maat, als ik knielde voor het gat van de wereld, de grootste vernedering, kotsen in de goot, maar dan thuis, boven de wc. Ik heb dat nog best een tijdje volgehouden, niemand die het zag, te druk, ieder met zijn eigen pijn.
Jij en mijn oma, een week na elkaar.
En aan wie kon ik nu vragen? Hoe dat was en hoe dat ging? Wie ik was? En hoe dat moest? Toen had ik er geen zin meer in, alles, en nog veel meer, nog veel meer te vertellen, maar ik durf het nog steeds niet allemaal aan te raken.
Jaren later.
Man, hoeveel jaren heb ik je met me mee gedragen? 

Amsterdam,
Jezzebel   

Art: Anselm Kiefer, the secret life of plants

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

11 Responses to Honger

 1. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  "Kleine beetjes, opdat er op een dag alles staat, alles dat je weet, al heel lang wist, alles waar je de woorden niet voor kon vinden en slikte, totdat je jezelf vergat."
  Deze zin, Jezz, deze zin, die zat zonder woorden in mijn hoofd. En nu ik hem lees, nu staat het daar. Ai. Wat een ervaring. Je verwoordt wat ik niet kon.. ik dank je.

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Yolande, 🙂 lieve kus.

 3. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Wie ik was? En hoe het moest?

  Alles dat je weet, al heel lang wist, alles waar je de woorden niet voor kon vinden…

  Wie je bent? Wat jij aanraakt?

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ja, precies, Nicolaas, wie kan ik het vragen?

 5. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  In ieder geval een mooi mens, dat ben je!

 6. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Vergeet het Jezzebel……vergeet het jezelf of de ander te vragen wie je bent…..je zult het nooit weten…..
  ik verbaas me steeds weer dat ik dacht dat ik mezelf door en door kende en dan blijkt keer op keer dat ik mezelf niet ken, nog niet ken of helemaal niet ken…..dat er aspecten van me naar boven komen waar ik geen weet van had dat die in me zaten, dat ik dat ook ben….
  vroeger dacht ik altijd, dat wanneer je een bepaalde leeftijd zou hebben bereikt, zeg 45 of 50, dat je jezelf dan wel zou kennen van haver tot gort……..dat werd je altijd verteld, dat hoorde je mensen van die leeftijd zeggen….denkend dat ze de (of alle) wijsheid in pacht hebben….maar forget it……FORGET IT….it’s a lie…
  als je echt leeft…..en dan bedoel ik ook echt léven(en jij doet dat) dan kom je steeds een andere ik tegen…..
  dus laat die vraag maar vallen Jezzebelief…..
  ontdek jezelf stukje bij beetje en doe er maar iets mee…….
  we weten nog zo weinig van onszelf…..
  we zouden zoveel meer kunnen……
  in potentie ligt er een goudmijn in ons eigen ikje…….exploiteer het maar….
  ga maar spitten en delven……
  jij bent er al mee bezig…..niet stoppen Jezz, niet stoppen……..

  jegkram.

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Scram, en soms ook helemaal niet hoor. 🙂
  Dankjewel, voor het compliment.

  @Jeg, och, dank voor je fijne reactie. Hoe waar, je kent jezelf nooit volledig. En weet je, een ander kan volgens mij die vragen ook helemaal niet beantwoorden, als er al iemand ‘recht’ van spreken heeft dan ben je dat zelf. En zoals jij zegt, je kent jezelf nooit helemal, niet volledig, lekker vind ik dat ook, dat er nog iets te ontdekken valt.
  Lief Jeg, fijn, dat je me zo goed steunt, ik stop niet hoor, ik ga door en verder, steeds verder.
  Want dat is het enige dat het interessant maakt, leven en zo, toch?

 8. koen -Drijfveren says:

  Avatar van koen -Drijfveren
  Wat een mooi kunstwerk!
  Vertrouw op eigen kracht Jezzebel, die heb je, dat is gebleken,je hebt je eigen koers gevaren,je bent een goed mens, vertrouw er maar op.
  hartelijke groet!!koen

 9. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Wie vragen, jezelf vragen? Eigen ziel je grootste vriendin?

 10. K says:

  Avatar van K
  Je zegt:"en ze heeft gelijk". Maar is dat wel zo? Ik denk dat het tekenen voor jou helend werkt. Verven kan je wel doen als je daar later weer behoefte aan hebt.

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Koen, dankjewel.

  @Morgaine, ik weet dat niet zeker. Ik moest er vandaag op een andere manier aan denken.
  Ergens las ik dat je alleen jezelf kunt zien in de ogen van een ander, in de reflectie.

  @K, ze heeft vast gelijk, écht schilderen is ook heel troostend, heerlijke grote gebaren, zacht smeren en uitstrijken, maar ik ben nog even aan het pielen met mijn pennetje, en toch… de verf snakt, dat duurt niet lang meer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.