Hier en daar

  foto

Op de zevende van juni, is het in de middag on-Nederlands warm, al mijn winterse kleding van daar, waarmee ik hier mijn zomer doorbreng, zitten me in de weg.
Mijn God, is hier geen airconditioning in de metro of trein? Hoeveel zomers achter elkaar heb ik de Nederlanders, die echte, die van daar, horen klagen over de ene na de andere hittegolf? Er zijn toch ook geen auto’s meer zonder airco?
Nederland loopt soms zo achter in al haar overtuiging, koud kikkerland voor altijd bestempeld, daar heb je verwarming. Maar dat is onzin, hier zijn zomers soms ook warm en zonnig, als het niet regent, het mooie van Nederland is alles. Het is er allemaal.

Waar gaat het over? Nu al de zoveelste dag, dag dat ik het me afvraag, mijn gedachten, net als mijn woorden, ze zitten vast. Hoe zit dat met mijn nieuwe leven? Hoe gaat het met me? Ik weet het niet zeker.
Het is stiller geworden, in mijn leven en in mijn hoofd. Zij die zo hard aan me trokken naar de achtergrond verdrongen. Alles en iedereen die me perse wilde zien heeft dat nu zo langzamerhand wel gedaan. Waarschijnlijk meer dan hun buik vol. Geen steek veranderd, nog altijd even dwars.
Maar nu is er een excuus, vergeef het haar maar, zij heeft in de hel geleefd, daar zal ze wel door geschroeid zijn. Van die billen en die blaren, wordt er ook besmuikt bij gedacht, maar dat vertellen ze je allemaal niet.

Met honderden tegelijk kwamen de e-mails binnen, toen ik eindelijk liet weten waar ik was.
Pleitend voor een beetje aandacht, een beetje liefde voor alles waarin ik geloofde toen ik nog daar was kloppen ze aan, ze willen het weten, heb ik gelogen?
Maar geen woord is gelogen. Israël is het land van mijn hart. Ik houd van haar, dat laat ik me niet afnemen, door niemand zijn gelijk. Niet links en niet rechts, land dat me gevormd heeft, alles dat ik weet, alles die ik ben, the formative years zoals ze het noemen, heb ik daar doorgebracht, belangrijkste jaren van mijn leven, ze liggen achter me. Die zijn van mij. Daar blijf ik bij.
Dus geen boze woorden, geen harde klanken, vriendelijk bedanken, alles dat ze geven.

En Nederland? Ze vragen het honend, ze willen het weten, hoe zit dat nou, daar is het ook helemaal niet pluis hè? Dat wisten ze wel.
Maar ik kan ze niet troosten, het spijt me, Nederland is een pracht land. Het is leuk om hier te lachen en te kletsen, met iedereen die je tegenkomt, zoveel culturen, zoveel ruimte, alles en iedereen op en in elkaar gepropt, samen kom je er wel uit.
Ze geloven het niet. Waarom ben ik weggegaan? En ik haal mijn schouders op, ik probeer het ze te vertellen, het maakt niet meer uit. Uiteindelijk ben ik beter af, voor mij is het beter. Niet meer dan dat. Helemaal niet poëtisch, ik heb er voor gekozen om zachtjes ouder te worden.

En dus zet ik mijn tanden nog even op elkaar. Heel praktisch, er moet van alles worden geregeld. Langzaam maar zeker krijg ik het steeds beter voor elkaar. Nu niet het moment om in elkaar te klappen, nog even door, een heel leven op te bouwen, alles tegelijk, ik doe het zo goed als ik kan. Maar wat er ook gebeurt, wat er ook lukt, uiteindelijk ben ik beter af.
Dat weten ze eigenlijk ook wel, meestal wordt het dan stil, en als ze werkelijk dapper zijn, dan zeggen ze, dat ze er eens over na willen denken, misschien dat ze toch, uiteindelijk, en zo.
En ik hoop op hun moed.

Helemaal niet gemakkelijk.

Amsterdam,
Jezzebel

Foto: Tommy Junger

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

17 Responses to Hier en daar

 1. ceesincambodja says:

  Avatar van ceesincambodja
  Wat een prachtig, openhartig en herkenbaar verhaal, Jezzebel!

 2. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Weer prachtig weten te verwoorden Jezz.
  Wederom trots op U,as usual.
  XScram

 3. Eline says:

  Avatar van Eline
  Hoi Jezz. Zachtjes ouder worden, ja ik snap het. Denk ik. Zet em op! Misschien is het tijd voor een roosviceetje 😉

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen 🙂

  @Cees, wat leuk om je een keer hier te zien!
  Dank voor je fijne woorden. 🙂

  @Scram, je maakt me verlegen hoor! 🙂

  @Eline, het moet je vast bekend voorkomen. Hoe komt het dat jij destijds bent teruggekomen uit Israël?
  Oeh Roosvicee, maar dat is ook niet meer helemaal wat was, toch?
  Waar is die lekkere rozebottel smaak, je hebt nu bosbessen, tropisch mix and who knows, maar ik vond die ouderwetse zo lekker 🙂

 5. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  @Jezz : Ik denk dat dat nog alleszins mee zal vallen 😉

 6. Jim Hasenaar says:

  Avatar van Jim Hasenaar
  Zet je tanden nog even op elkaar. Waarom je weg ging leek me nogal duidelijk. Dat het daar niet makkelijk is.., tja. Dat je het daar wel red, daar ben ik zeker van, maar dat we je hier nooit meer zien? Zeker weten dat dat niet waar is.
  (verwarrend: lees mijn daar als jou hier)
  Reactie is geredigeerd

 7. Eline says:

  Avatar van Eline
  Heel herkenbaar, Jezz! Zal ik nog ns over vertellen, waarom ik vertrok destijds.
  En wat die roosvicee betreft, ach, anders maken we er een chianti van 🙂

 8. moon nog even says:

  Avatar van moon nog even
  dat is gelijk mijn grootste angst die jij verwoord
  ik weet waarom ik hier wegga
  maar wat ik in NL ga doen, en hoe en wanneer etc

  geen idee, kus Moon

 9. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Even een beetje of topic: heb je dat prachtige verhaal gelezen, de foto’s gezien, over een hedendaags liefdespaar dat niet in Israel kan wonen, maar wel in Berlijn, en daar nu Palestijnse en Israelische handen, monden en harten doet samenvallen…
  Nu ga ik weer verder. Dag lieve Jezz.

 10. cor says:

  Avatar van cor
  zachtjes ouder worden, dat heb je mooi gezegd( Eline merkte het ook al op) verder vind ik het leuk om je na een tijdje weer eens te lezen; en zo meet te maken hoe je op het zijn in Dutchyland reageert

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Is ze weer.
  Oh man, in Amsterdam dondert het, en het ruikt zo lekker die eerste regen op dat kokende asfalt.

  @Scram, je vergist je. 🙂

  @Jim, jouw daar is mijn hier (Nederland), misschien niet gemakkelijk, maar uiteindelijk wel beter dan in Israël.
  Ik kom zeker terug, met vakantie en korte bliksembezoeken, zoals staatshoofden en koninginnen. 🙂

  @Eline, ik ben aan de rosé gegaan, ook dat hoort bij het inburgeren, dat kon ik daar niet krijgen, hier ben ik het aan het proberen, ik weet niet zeker of dat een overdeeld genoegen is. 🙂

  @Moon, ah maar ik weet wel wat ik aan het doen ben. En ook wat de dromen zijn.
  Ik weet het heel precies, maar hoe het me gaat lukken, wanneer ik dat allemaal voor elkaar krijg, ik heb geen flauw idee.

  @Yolande, ah ja, ik zag het in de krant. 🙂 Leuk dat je er even was Lieverd. 🙂

  @Cor, ik ben blij om jou weer eens te zien! Dutchyland is best leuk. 🙂

 12. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Lechajiem Jezz! Op jou!

 13. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Je zou me verbazen Jezz….
  Al zal dat niet de eerste keer zijn 😉

 14. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  oef….daar ben ik weer…..
  pelnsregen bij jou.ai hier mag het ook wel even plenzen….het zo hier zo warm.we hebben net onze Gunnera in de tuin besproeid anders legt ie het loodje….again no rain today…..
  en je winterkleding moet nu zo gauw mogelijk zomerkleding worden…..nederland en omliggende landjes gaan de nieuwe rivièra’s worden, let maar op…….
  en jij….heupwiegend ga je het maken daar in A’dam….vertrouw er maar op…. :))
  vaak weet een mens niet waarom hij/zij soms zulke grote stappen zet….maar kennelijk moesten ze toch gebeuren en daar kom je meestal pas heel veel later achter…..
  jegkys

 15. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  haha, nog iets vergeten te vertellen….
  die zonnebloem hé…
  een anekdote..
  nou wilde ik een aantal jaren geleden per sé een prachtige rode zonnebloem tekenen en dan vooral ging het me om de structuur van die pitten…..nou, ik heb het geweten…… nachtmerries kreeg ik er van en het beeld van die tekening zat op een gegeven moment zo op m’n netvlies gebrand dat ik het werkelijk overal zag……ik dacht ik word hier gek van…..en dus ben ik een poosje helemaal met het tekenen gestopt……
  nooit meer een zonnebloem tekenen voor mij…sindsdien groeien ze trouwens ook niet meer in onze tuin…..toch wel jammer, want juist die rode zijn schitterend…..

 16. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Aanbevolen.

  Aanstekelijk Mokum, voor je het beseft, ben je er weg van. Bungelbenen boven een gracht. Pikfrietjes op het plein. Duimdikke humor, de stad, die je lippen krult.

  Als je er een tijdje weg was, zie je het scherper. Omdat het leuk is daar, danceable.

 17. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies,

  Ben ik nog even.

  @Solvejg, Lechaiem Lieverd, op het leven, dat van jou en mij. Dankjewel 🙂

  @Scram, je moet eens weten hoe ik kan verbazen. 🙂

  @Jeg, van jouw lippen naar zijn oor. 🙂

  @Jeg, dat verhaal klinkt zo bekend, dat patroon is om gek van te worden, wat mooi dat je me dat vertelde.

  @Nicolaas, Mokum (Amsterdamse verbastering van het Hebreeuwse woord makom dat plaats betekent) is leuk, toch? 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.