Woorden

foto 

Ik durf niet meer zo goed te praten, ik heb pijn. Dit is de tweede keer dat je dit doet, dat je me mijn woorden afneemt. Die woorden die van mij zijn en die jij leugens noemt.
Op de gracht moet ik huilen als ik het besef. Mijn woorden zijn me het allerheiligst, ik geef ze vrijelijk, links en rechts. Het is alles dat ik heb en dat ik werkelijk bezit, je hebt ze stuk voor stuk verhamerd.
Parels voor de zwijnen, of zoals zij, van die muren die tuimelden, toen de wereld tolde en draaide op de heupen van die buikdanseres, Jezebel, schreeuwde die ene God.
Jij bent niet anders.

Vandaag, de dag voor Valentijn kwam ik, hoe lang is het terug? Bijna vier maanden geleden dat ik alles wat me lief was losliet. Mijn land, mijn geliefden, mijn vrienden, mijn vriendinnen, al die mensen van wie ik houd, maar ook het dak boven mijn hoofd, het licht, de warmte mijn rots, de computer, alles dat ik kende en alles dat werkte. En ik wist niet hoelang het me zou kosten om dat hele zaakje weer op functioneren te zetten.
Nergens was iets voorbereid. Niet in het huis van mijn ouders, niet op mijn eigen nieuwe plek, nergens.
Drie keer is mijn oude computer geklapt. Drie keer met heel veel liefde door een vriend opgelapt, die het onmogelijke deed en alles voor me wist te behouden.
Drie maanden lang heb ik dag in dag uit gevochten met KPN om een godvergeten internetverbinding tot stand te krijgen. Behalve spelen, kletsen en delen op het blog en in je mailbox, is schrijven ook nog eens mijn vak. Ik heb internetverbinding nodig, meer dan het voedsel dat ik eet, of de sigaretten die ik rook, ik moet er van leven.
Wat is er aan de hand in dit land? Alles, alles wat je kunt bedenken is er. De hele infrastructuur, het complete net, het beste van het beste is hier aanwezig.
Hoe kan het dat ik in Bagdad, of all places, binnen een uur op het internet ben en dat het me hier drie lange, kostbare maanden heeft gekost?

Dit was de plek, waar het me niet kon schelen, waar ik doorging, met vertellen, met babbelen, met kletsen en met delen. Op mijn inbelverbinding met een 40k modem, bellen naar een 06-nummer, weet je hoeveel geld en tijd het me heeft gekost, om een beetje met jou te kunnen praten? En toch ging ik door, ik vond het belangrijk, zo goed als het ging.
Vandaag heb ik het eindelijk voor elkaar, ik heb een nieuwe laptop gekregen, zo maar alsof het een natuurverschijnsel is, zoals je het noemde, ik heb eindelijk die ADSL-toestanden voor elkaar en de tijd is eindelijk, nu pas, van mij. Nu kan ik op volle kracht alles wat ik mezelf beloofd heb en alles waar ik van droomde, proberen voor elkaar te krijgen, zoals het gaat. Hoeveel energie heeft het me gekost, hoe uitgeput ben ik van al dit geworstel.
Nu, net op het moment dat ik al mijn krachten nodig heb. Ik ben er nog niet. We gaan nog even door. Maar ik zou je één ding met heel mijn hart willen vragen, kom niet aan mijn woorden.
Ze zijn van mij.
Mijn leugens zijn me dierbaar.

Amsterdam,

Jezzebel

Foto: J. Miller, Lonely

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

24 Responses to Woorden

 1. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Kan iemand me helpen?
  Allemaal leuk en aardig die snelle internetverbindingen, maar nu moet ik dus met dat rare tekstverwerkertje werken, ipv html, en het geeft me bij elke return toets ik weet niet hoeveel wit regels.
  Wat een zooitje, die lay-out, weet iemand hoe dat moet?

  Als ik een nieuwe alinea aangeef, dan wil ik alleen naar de volgende regel, en niet twee of drie regels doorschieten.

  Wat een leed!

 2. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Ha Jezz. ik zit nog na te denken over jouw woorden, die van jou zijn .
  Ik kan je niet helpen met je vraag over de tekstverwerker etc.

 3. Beus says:

  Avatar van Beus
  Waarom op de gracht?
  De foto is prachtig.
  Reactie is geredigeerd

 4. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Dag schat, ben blij te horen dat je boos wordt. Boos worden is kracht. Ik heb zo met je te doen. Ik denk aan je, en aan jouw WOORDEN. Ze hebben me meermalen tot denken aangezet, tot overdenken en tot relativeren, en tot troost gediend. Je woorden zijn je huis, je leeft in woorden, net als wij, maar jij weet ze zo goed naar voren te halen, juist die woorden die we nodig hebben, die ons gemoed vertaald voor anderen.
  Ik kan nog niet zelf schrijven, maar als ik het weer kan, is het voor jou.

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, vanavond is dikke tranen.

  @Gingy, ik ben benieuwd wat je denkt. Ik ben zo gevoelig daarvoor, soms echt onredelijk, maar kom niet aan mijn woorden, die gaf ik je met mijn hart, voor alles dat het is, ook als het verkeerd was, als ik doorschoot, maar houd op te zeggen dat ik lieg. Want die leugens die geloof ik, dat zijn mijn waarheden.

  @Beus, daar had ik een rots waar ik eens rustig over de dingen kon nadenken, en vaak de tranen kwamen.
  Hier is het een gracht, beetje anders, eigenlijk hetzelfde.

  @Yolande, dank Lieverd, ik ben zo blij met je woorden. Oi va voi, ik mis mijn vriendinnen, zij die me vingen als ik begon te glijden, maar wat ben ik ze dankbaar, ze hebben me zoveel geleerd.
  Ik ben benieuwd wat je aan het schrijven bent.

 6. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Jezz. Als je zegt, dat men niet aan je woorden mag komen, begrijp ik dat. Wat ik niet vat, is, voor wie het bedoeld is.Misschien is dat ook niet belangrijk en gaat het er om, dat jij bepaalt wat je schrijft en dat men daar van af moet blijven.Waarheid of leugens, zoals jij het benoemt.
  Zoals het er nu staat, lijkt het aan mij gericht?
  Reactie is geredigeerd

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gingy, joh, dat is niet aan jou gericht, oi va voi.

  Ik had het er over met jou, over mijn stuk tekst en hoe gevoelig ik ben voor de woorden die ik geef. Iemand noemt ze leugens, en dat bevalt me niet, dat was ik toch samen met jou aan het bekijken?

 8. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Ha Jezz. jouw teksten zijn zo indringend, dat de lezer, zich aangesproken kan voelen.
  En diegene, die meent, dat je niet de waarheid spreekt: laat het bij hem of haar.
  Je teksten zijn heerlijk om te lezen en hebben een eigen kleur en klank.

 9. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Was al uitgelogd en kwam toch nog even kijken!

 10. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂 Thanks, Gingy, dikke kus.
  Mooi portret op je side, en mooi is helemaal het juiste woord niet, heel indringend, wat zie jij er in?

 11. K says:

  Avatar van K
  De infrastructuur is er misschien wel maar te weinig kundige mensen om de zaak aan te sluiten en dan die helpdesks. Pfffffffff. Het rammelt van alle kanten! Leugens? Waar?

 12. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Woorden hebben kracht en blijven van jou, geschreven en geuit
  op alle manieren
  geregen woorden, een ketting van kracht. Gedragen als een ketting.
  koffie en thee. tis vroeg:)

 13. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Lieverds,

  Wow met mijn snelle ADSL moet er dus ook opeens van alles weer 🙂
  Eerst die honderd Lieverds van daar een verandering van adres sturen, alleen dat kost me al uren.

  @K, er zijn ook kundige mensen, volgens mij is het probleem dat er veel te veel mensen over een te klein segment gaan. De een weet iets van de telefoon, de ander van de modem, weer een ander van de router, nog eentje van het snoertje, en dan bedenkt er iemand helemaal aan het einde dat je ook nog een splitter nodig hebt. Maar als daar ergens in dat hele proces iets mis gaat, dan weet niemand het.
  Wat een leed! 🙂

  @Morgaine, ja, hoe waar, dat is wat ik probeer uit te leggen, woorden, zoveel woorden, maar verdraai ze niet, ze zijn van mij en ik gaf ze zo oprecht als ik er bij kon.

  Dag Liefies, drukke dag vandaag, tot later.

 14. zev says:

  Avatar van zev
  Gewoon doorgaan met jouw woorden ennuh van computers weet ik niets af. Daar heb ik de buurvrouw voor.

 15. Alice says:

  Avatar van Alice
  Het is een klote streek, als je opeens woorden terug krijgt waar je jezelf niet meer in herkent, maar waarvan wordt gezegd dat ze van jou zijn… dat klopt niet.

  Lieverd! het is wat met die aansluiting van je, sterkte he :)) uiteindelijk lukt het allemaal wel, ik kan je helaas niet helpen.

 16. Dunja says:

  Avatar van Dunja
  Isis zegt dat Zwolly handig met pc zooi is,vraag of zij je via mail kan bijstaan?!
  Sterkte sweety!

 17. annet says:

  Avatar van annet
  Pleistertje voor de ziel
  alles moge goed komen
  op deze dromerige zomerdag

  x

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies, is ze weer even. Vandaag een goede dag 🙂
  Het is wel stuiteren, maar count your blessings zoals ze zeggen, dus dat ga ik maar even proberen.
  Ik heb een interview binnen weten te halen, een tweede dat misschien op me wacht en ik heb duizend lieve briefjes geschreven, naar de Lieverds in het land van mijn hart.
  Oude mensen die de shoah hebben overleefd, af en toe komen ze me vertellen hoe het met ze gaat.
  Vandaag waren het er honderden 🙂

  En, en, en… eigenlijk nog veel meer te vertellen, maar dat is voor later, eerst even dit:

  @Zev, oeh, dat klinkt wel spannend, zo’n buurvrouw wil ik ook 🙂
  Lijkt me gezellig, samen vloeken op die rottige mannen die geen verbindingen kunnen leggen of sluiten, en zo 🙂

  @Alice, het is zeker een klote streek 🙂
  Maar het is meer dan dat. Het is een diep geworteld wantrouwen. Hij probeert te bewijzen dat ik lieg, maar steeds opnieuw valt dat hele zaakje in duigen, hij, hij is gewoon een bange man. 🙂
  Oeh, en ik hoop dat hij er om kan lachen, want anders gaat hij nog veel bozer worden. 🙂

  @Dunja, wat lief van je! Ik heb begrepen dat het aan de nieuwe teksverwerker ligt die we zo nodig moesten aanschaffen om het nog veel gemakkelijker voor ‘ons’ te maken, op het blog.
  Daar zitten nogal wat problemen aan, foto’s worden niet meer goed ge-upload, alineas komen alleen met witregels, zoals in dat zooitje hierboven bij mij, en nog wat andere zaken, daar heb ik niet goed naar gekeken, maar het ligt dus aan die rottige vernieuwing 🙂
  Thanks.

  @Annet, wat is het lekker broeiierig, vind je niet?
  Man, dit zijn dagen voor de liefde, lijkt mij… toch?

 19. Mephisto says:

  Avatar van Mephisto
  Auw!

  En als ze met liefde zijn gesproken, hoezeer zijn het dan nog leugens? En hoezeer zijn het de zwijnen die onze liefde helemaal niet begrijpen, laat stáán aanvaarden?

  1984 – Animal Farm

  Denkende denkendenkers: enkel mensen zonder fantasie vluchten in de realiteit.

  1 troost: wij hebben dit weekeinde een koppel leren kennen. Pure liefde, puur succes (al sinds ettelijke jaren). Kennen elkaar nu 12 jaar. Hij is tegen de 60, zij is in de 50 (denk ik).

  Het is nooit te laat..
  Reactie is geredigeerd

 20. zev says:

  Avatar van zev
  Kan wel een naaimachine maken.
  Ook goed toch 😉

 21. landheha says:

  Avatar van landheha
  @zev 😀 respect, forever de koning van het relativeren!

  @Jezzebel

  Komop zeg, voor schrijven heb je het internet niet nodig. Alleen als je dagelijks wilt publiceren en profileren…

  Tip voor de overige computerzaken: "Google is je vriend!". Leer goed zoeken en je hebt geen ‘mannetje’ meer nodig. "bieb"
  Oh ja, herhaling: het is nooit te laat!

  Reactie is geredigeerd

 22. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Jezz,geweest en wederom geboeid gelezen.
  Mooie foto ook weer vandaag.
  Nu ga ik snel weer, vechten met de technische snufjes die o zo nodig waren hier….
  One tries…;)

 23. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies,

  Ben ik nog even, en daarna nog even in de tekst sleutelen, want ik zag bij mijn nieuwe bijdrage dat het boeltje weer werkt. Lekker! 🙂

  @Mephisto, ik moet om je lachen, wat dacht je time is running out ?
  Liefde is mooi, en lekker, dat ook. 🙂

  @Zev, is de buurvrouw er blij mee? 🙂

  @Landheha, ik doe het al een tijdje, journalistiek, research, you name it. Geloof me, daar heb je internet voor nodig vandaag de dag.
  Vroeger ging dat op de fax, en nog vroeger, misschien ben ik één van de laatsten, werkte ik op een tikmachine, met karbonvellen en andere doorslagen, dat kan echt niet meer hoor.
  Vandaag heb je heel eenvoudig internet nodig.
  Google ken ik al een tijdje, ik heb nog met Alta Vista gewerkt.
  Dank voor je woorden.

  @Scram, volgens mij gaat het weer beter, ik had in elk geval geen last meer van extra witregels, dit keer moest ik die er twee keer opnieuw tussen plakken. 🙂
  Dank voor je berichtje.

 24. Mephisto says:

  Avatar van Mephisto
  Time is running, over and out is ‘t pas aan de finish bij jou..

  Ik máak je ook graag aan het lachen, wánt Liefde ís Lekkerrr..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.