Op de dag van alle mannen

foto

Op de dag van die ene man, of zoals ze zeggen, van op en onder, top en teen, toen zwol mijn buik. Maar ook toen, die andere dag, dat je er bij was. Man, dat was goddelijk, geraakt door het allerhoogste, diep, diep van binnen, daar waar het giechelt en fluistert en trilt en schokt en het hart nooit slaapt, daar heb je me geraakt op die dag.

Of zoals die zwerver vandaag zong, toen ik tegenover hem zat, met de stem van alle mannen en alleen die ene, die van hem is, en ik hoorde, eerst hoorde, zoals ze zeggen, nogal anders, eerst doen dan luisteren, jouw stem.
Come as you are, is wat hij schreeuwde, ik begreep het meteen. En ook zijn vrienden er omheen, die pleegde zelfmoord man, lalde er een, toen hij me aan keek en ik moest lachen, toen deed hij het voor, vinger tegen zijn hoofd, even van het bankje, op zijn dronkenbenen, heel gracieus, door de knieën, daar bij dat bankje van alle mannen, voor de toneelschool, aan de overkant, van mij. 
En wist ik, hij heeft een held gekozen, een mooie, geen heilige, dat weet hij.
Misschien kan hij het verder tillen.

En op die prachtige dag, dag van die ene man en al die anderen, toen liet ik het gaan. Alles, en hoe hield ik het vast, heel precies, dit wel, dat niet, zoals dat gaat, geen logische stapjes, of zoals Meat Love dat ooit eens zo prachtig bezong, maar die woorden ben ik kwijt, ik keek naar de beelden, en ken die prachtige rauwe stem, ah ja, mannen en baseball, dat gaat van honk naar honk.

Maar dat is niet waar, dat is heilig, dat is bedekt, met blue, purple and scarlet wool, van het fijnst geweven linnen, gordijnen als geitenhaar en de huid van dat lam – of was het een ram? – rood geverfd, zoals ze zeggen, en dan die andere huiden, sluiers van mysterie, waar jij en ik het nog over hebben en we samen zullen vinden, op een dag, die was zoals toen, zoals hij zal zijn, op een dag als vandaag, als een man thuis komt.
Als een vrouw in zijn huis komt.

Amsterdam,
Jezzebel, 

Foto: Mij onbekend,

toegift

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

12 Responses to Op de dag van alle mannen

 1. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Na toegift : Een daverend slotapplaus in gepaste stilte.
  Op een afstandje, met respect.
  Complimenten Jezz,aigain.
  Reactie is geredigeerd

 2. landheha says:

  Avatar van landheha
  Neehee, niet alle mannen. Veel ligt nog in de toekomst…

 3. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  oh my…..de dag van die ene man…..
  oh ja, ja….
  die dag………
  de diepgang van je subtiele tekst raakt me enorm…..het is precies dat waar ik ook van weet…. come as you are…….hoe goed herken ik die woorden….het thuiskomen van man en vrouw..
  maar zo meesterlijk beschrijven als jij het hier doet dat kun jij alleen…..
  ontroerend…..pfffff…..
  je toegift is een juweeltje……
  jegkram og jegkys….

 4. K says:

  Avatar van K
  Heel mooi verteld; ik blijf gefascineerd volgen.

 5. zev says:

  Avatar van zev
  Mooi, dat volstaat, me dunkt.

 6. Zij zei says:

  Avatar van Zij zei
  daar waar het hart nooit slaapt, maar waakt over pijn en over liefde….en geduldig wacht op een verwonderd ontwaken…..ik heb je lief Jezzie!…

 7. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Het leest als een gedicht, zo mooi.

 8. jantje says:

  Avatar van jantje
  as i want you to be

 9. Alice says:

  Avatar van Alice
  OCH! Gingy pakte het al op, een gedicht zo mooi…. sjemig

  Opeens overvalt het me nog dieper, ik heb het gevoel dat het tijd is om weer eens goed wakker te worden, zo’n gevoel dat je kan overvallen;
  "heb ik al weer zó lang geslapen?"

 10. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lieve Allemaal,

  Dank voor jullie reacties, vandaag weer verder.
  Er is nog een verhaal te vertellen, toch?

  Slaap lekker, tot morgen.

 11. yolande says:

  Avatar van yolande
  Dag Jezz! ben er weer en moet veel bijlezen… ik ben bij deze bijdrage begonnen: en die zin, daar, in je eerste alinea, daarvoor lees ik weer je blogs! Geweldig: je tilt het boven je eigen ervaringen heen en maakt het deelbaar!
  Ik voel weer ‘tover’! heerlijk! kus!

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Yolande, 🙂

  Big smile, wat ben ik blij dat je er weer bent! Ik heb je gemist. Ja, er is nog een verhaal te vertellen, dat ga ik leuk maken hoor.
  Ik doe echt mijn best. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.