Moge je kinderen gezond zijn

foto

Onbevlekt

Ik had het heel nauwkeurig uitgerekend toen we weer de trap van het rabbinaat opgingen. Vandaag gaan we de datum van het huwelijk vaststellen. En daar zit de grootste valkuil. Je mag namelijk niet ongesteld zijn als je onder de choepa (het trouwbaldakijn) staat. Ook in het Jodendom wordt het huwelijk vooral gezien als een legale manier om kinderen te maken. Veel kinderen. Dus weten ze het altijd zo te schuiven dat je op je meest vruchtbare dagen onder dat fluwelen afdakje staat.

Ik was voorbereid. Maanden geleden al had ik met de pil gerommeld om toch precies te kunnen trouwen op de dag dat wij het graag wilden. Ik had het gisteravond voor de zekerheid nog eens nageteld met de rekenmachine.

De rebetzin (vrouw van de rabbijn) knikt vriendelijk naar ons als we aan haar bureautje plaatsnemen en vertellen wanneer we willen trouwen.
Hoe het met mijn vruchtbare dagen zit, vraagt ze.
Ik leun achterover en wil haar uit de tent lokken. Eigenlijk gaat me dit veel te ver. En ik vraag haar een beetje provocerend waarom ze eigenlijk wil weten wanneer ik ongesteld ben?
Ze glimlacht en ik zie aan haar gezicht dat ze in gedachten het boek met standaard antwoorden opent.
Ik glimlach terug.
Het zit zo, begint ze. Als een Joodse vrouw ongesteld is, mag haar man haar niet aanraken. Helemaal niet. Man en vrouw slapen uiteraard apart. In die tijd mag de man niet eens van dezelfde vork als de vrouw eten. Dat moet ik niet zien als dat de vrouw ‘vies’ zou zijn. Maar bloed in het Jodendom is iets waar heel veel afstand van genomen dient te worden. Bloed is levensgevaarlijk.

En dat van die vork is een soort bescherming, gaat ze verder, voor haar echtgenoot. De man zou maar in de verleiding komen zijn eigen vrouw te bespringen. Ja, want zo gaat dat, legt ze verder uit. Van het een komt het ander. Onze rabbijnen zijn wijze mannen, die hebben daar rekening mee gehouden.
Ja, vertelt ze en laat haar volgende bommetje ploffen. Je bent het zelfs verplicht. Zoniet aan God dan toch aan je kinderen. Kinderen, die je met Gods hulp, gezegend is zijn naam, natuurlijk in groten getale zult krijgen.
Ze buigt intiem naar me toe. Weet je, vervolgt ze met bijna fluisterende stem. Er zijn veel minder geboorte afwijkingen bij Joden die zich aan de wetten houden.

Ik frons mijn wenkbrauwen. Ze leunt weer achterover nu ze ziet, dat er toch nog eer te behalen valt, vandaag.
Maar dat heeft met het mikwe te maken, legt ze uit. Daarom ben je hier.
Ik kijk haar vragend aan.
Kijk, gaat ze verder. Na die dagen van onreinheid, wat dus eigenlijk niets met vies te maken heeft, moet een vrouw zeven ‘schone’ dagen hebben. Pas daarna mag ze weer bij haar man slapen. Maar! Niet voordat ze naar het mikwe is geweest. Het rituele bad. En juist die onderdompeling… Tsja. Daar krijg je nu eenmaal gezonde kinderen van.

Ik voel dat levensbedreigende bloed van haar met een duizelingwekkende vaart naar mijn hoofd pompen van woede. Mijn ogen schieten vlam.
Oh, zeg ik vals. Dus als ik het goed begrijp kan je aan gehandicapte kinderen eigenlijk zien dat hun moeder geen reine vrouw is?
Nee, nee, haast ze zich te zeggen. Nee, maar het blijft een feit dat er bij orthodoxe Joden veel meer normale kinderen geboren worden.

Ik wil niet langer met haar in discussie, ik ben razend.
Ik vraag haar liefjes of ze misschien de datum van het mikwe voor me kan prikken. Want, zoals ze al zei, daar kwamen we voor.
Ze begrijpt de hint en gaat voortvarend verder. Wanneer had ik voor het laatst gemenstrueerd? Wanneer was de eerste dag? En heb ik een cyclus van vijf of zeven dagen? Aha… en welke trouwdatum hadden we in gedachten?
Ze kijkt even op de kalender naar het lijstje met feestdagen en ziet geen problemen.
Wij kunnen trouwen op 26 juli.
En voordat we gaan, duwt ze me vlug een steriel verpakt gaasje in mijn handen.
Dat is vóórdat je naar het mikwe gaat, fluistert ze me toe. Een laatste check zal ze maar zeggen. Godverhoede dat ik bevlekt ben. Dan gaat het hele feest niet door.
Snel stappen we haar kantoortje uit.
Pfff, daar waren we doorheen.

Jezzebel,
Amsterdam

Foto: H. Bryan, Fading Woman

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

14 Responses to Moge je kinderen gezond zijn

 1. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  lees ik ironie….of leg ik dat er zelf in misschien??
  wat een toestand..wat een betutteling…..dát heb ik nooit geweten..dat het zo erg is…..
  nee..je zou het nooit meer zo doen…..dat weet ik zeker nu en ik geloof je….
  en jij ben ook zo lekker uitgekookt…heerlijk..
  altijd wat achter de hand houden….nooit je helemaal bloot geven…of het achterste van je tong laten zien…..dansen op de maat van het wereldritme…..maar wel tegelijkertijd op je allereigenste eigenzinnige manier…..
  ja daar herken ik me ook wel in….
  maar….ga verder….het is boeiend te lezen en te weten….
  fading woman….hahaha….zeer toepasselijk….

 2. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  complimenten voor de keuze van de foto,erg mooi:-)
  leerzaam wat je schrijft ook allemaal,ik weet er zo weinig over….
  *sips wine*
  proost Jezzebel 🙂

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jeg, je maakt me blij 🙂

  Weet je, dit begint een verhaal te worden dat me op één of andere manier bang maakt. Want hoe gemakkelijk is het om alleen maar de negatieve kant er uit te lichten. Alles wat ‘belachelijk’ is. Ja, dat weet ik, ik ken het, ik heb het gezien, maar er was ook iets moois. Helemaal aan het einde, en dat is werkelijk het verhaal dat ik wil vertellen.

  Ik wil vertellen hoe dat gaat als je ergens je best voor doet. Dat het niet uitmaakt wat voor tegenslag je tegenkomt, omdat als je iets werkelijk wilt, je een opening zult vinden.
  En dat er aan het einde van die lange, lange weg, ook een plek is, waar alles precies past, soort wijsheid van the universe, alles klopt.
  Alles wat je deed om de boel te vernaggelen, toen je niet boog, toen je wel toegaf. Want daar sta je, in dat prachtig warme water, dat je overspoelt en onderdompelt. Je hebt gedaan waarvan jij meer wilde weten.

  En weet je Jeg, ik geloof werkelijk heel zeker, dat er een derde keer zal zijn dat ik naar het mikwe ga. Je hebt geen idee wat een prachtig, pure ervaring dat is.
  Dat heeft niets met al die bullshit regeltjes te maken.
  Ik vind het prima, ze doen hun best maar, maar op een dag zal ik er weer heen gaan, omdat ik het mooi vind, omdat het me werkelijk kracht geeft, traditie zo oud, door zoveel vrouwen ondergaan, daar moet een bron van wijsheid zitten.

  Fijn dat je me de kans gaf om dat uit te leggen.
  Dikke kus. 🙂

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Heer Lot, dank, dank, dank, Lechaiem, op het leven.
  Niet veel mensen weten hoe het werkelijk zit en ik voel me best verantwoordelijk om het zo goed mogelijk uit te leggen. Dit is een verhaal wat ik al lang geleden begonnen ben en heb laten liggen, nu denk ik dat het moment is aangebroken, dat ik het zo precies mogelijk kan vertellen, zo goed als ik kan.

  Soms moet je eerst ouder zijn, rijper.

 5. Alice says:

  Avatar van Alice
  hai lieve jezz, ik ben nu een beetje te moe om wat zinnigs te melden, maar ik lees mee!
  ik denk aan je…

 6. Dunja says:

  Avatar van Dunja
  26 juli;-))))!!!

 7. Mo says:

  Avatar van Mo
  Religie is niks voor mij, nu weet ik het zeker 🙂

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies, ben ik weer even.
  Op een rare manier heb ik vanavond grote beschermingsdrang.

  @Alice, fijn dat je er bij bent, ben wel benieuwd naar wat jij ziet.

  @Dunja, 🙂 Mooie Prachtige Vrouw, wat ben ik blij dat ik je weer zie. Yud be Av, de tiende van de Joodse maand Av, daar ga ik je morgen meer over vertellen. 🙂

  @Mo, Ik weet niet, er ligt daar wel iets hoor. En soms is het volgens mij helemaal niet de bedoeling dat je die regels blindelings opvolgt, volgens mij zijn veel mensen dat vergeten, soms moet je ook flink dwars kunnen zijn en de consequenties voelen. Volgens mij zit daar een groot geheim.

  Dag Liefies, ik ga maar weer even iets anders doen.
  Slaap lekker. 🙂

 9. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Jezz, dapere, onderzoekende Jezz, ik berijp je ambivalente houding: het is zoveel makkelijker om het af te schilderen als iets eigenaardigs, iets van anderen, iets om te bespotten. Het is moeilijk om het ontroerende hierin te verwoorden, Ik weet dat je dat kan, en zal het woord voor woord tot me nemen. Dank je wel, vrouw die doorziet.

 10. K says:

  Avatar van K
  De onderbouwing van het hoe en het waarom van de gebruiken komt op mij over als bijgeloof. Dat is toch jammer.

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Lieverds,

  @Yolande, je hebt geen idee hoeveel moed je woorden me geven. Het is werkelijk niet gemakkelijk om het precies te vertellen. Want echt, het was zo mooi ook, en zo puur.
  Stap voor stap dichterbij, ik doe mijn best, echt veel dank voor je steun. 🙂

  @K, geen bijgeloof. Slechts een verklaring die misschien óók waar is.
  Zoals wel eens wordt uitgelegd dat varkensvlees niet gezond is voor je lichaam.
  Of dat het niet goed is om melk en vlees samen te eten omdat je lichaam ‘keihard’ moet werken om dat allemaal weer af te breken.
  Of, waarom de Joden in de Middeleeuwen veel minder door de pest geplaagd werden, en zo.

  Het was haar manier, niet meer dan dat.

  Dag Lieverds, vandaag weer een drukke dag, in elk geval in de ochtend, dus misschien tot later. 🙂

 12. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  schitterende foto bij een mooi en leerzaam stuk.
  mooi vandaag Jezz……dank je.
  XScram

 13. zev says:

  Avatar van zev
  back in town. mooie stukjes Jezz.

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hallo Lieverds,

  Dankjewel Scram, je woorden doen me goed. En dankjewel Zev, ook blij dat jij er bij bent. Lekker. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.