Moge je kinderen gezond zijn

foto

Onbevlekt

Ik had het heel nauwkeurig uitgerekend toen we weer de trap van het rabbinaat opgingen. Vandaag gaan we de datum van het huwelijk vaststellen. En daar zit de grootste valkuil. Je mag namelijk niet ongesteld zijn als je onder de choepa (het trouwbaldakijn) staat. Ook in het Jodendom wordt het huwelijk vooral gezien als een legale manier om kinderen te maken. Veel kinderen. Dus weten ze het altijd zo te schuiven dat je op je meest vruchtbare dagen onder dat fluwelen afdakje staat.

Ik was voorbereid. Maanden geleden al had ik met de pil gerommeld om toch precies te kunnen trouwen op de dag dat wij het graag wilden. Ik had het gisteravond voor de zekerheid nog eens nageteld met de rekenmachine.

De rebetzin (vrouw van de rabbijn) knikt vriendelijk naar ons als we aan haar bureautje plaatsnemen en vertellen wanneer we willen trouwen.
Hoe het met mijn vruchtbare dagen zit, vraagt ze.
Ik leun achterover en wil haar uit de tent lokken. Eigenlijk gaat me dit veel te ver. En ik vraag haar een beetje provocerend waarom ze eigenlijk wil weten wanneer ik ongesteld ben?
Ze glimlacht en ik zie aan haar gezicht dat ze in gedachten het boek met standaard antwoorden opent.
Ik glimlach terug.
Het zit zo, begint ze. Als een Joodse vrouw ongesteld is, mag haar man haar niet aanraken. Helemaal niet. Man en vrouw slapen uiteraard apart. In die tijd mag de man niet eens van dezelfde vork als de vrouw eten. Dat moet ik niet zien als dat de vrouw ‘vies’ zou zijn. Maar bloed in het Jodendom is iets waar heel veel afstand van genomen dient te worden. Bloed is levensgevaarlijk.

En dat van die vork is een soort bescherming, gaat ze verder, voor haar echtgenoot. De man zou maar in de verleiding komen zijn eigen vrouw te bespringen. Ja, want zo gaat dat, legt ze verder uit. Van het een komt het ander. Onze rabbijnen zijn wijze mannen, die hebben daar rekening mee gehouden.
Ja, vertelt ze en laat haar volgende bommetje ploffen. Je bent het zelfs verplicht. Zoniet aan God dan toch aan je kinderen. Kinderen, die je met Gods hulp, gezegend is zijn naam, natuurlijk in groten getale zult krijgen.
Ze buigt intiem naar me toe. Weet je, vervolgt ze met bijna fluisterende stem. Er zijn veel minder geboorte afwijkingen bij Joden die zich aan de wetten houden.

Ik frons mijn wenkbrauwen. Ze leunt weer achterover nu ze ziet, dat er toch nog eer te behalen valt, vandaag.
Maar dat heeft met het mikwe te maken, legt ze uit. Daarom ben je hier.
Ik kijk haar vragend aan.
Kijk, gaat ze verder. Na die dagen van onreinheid, wat dus eigenlijk niets met vies te maken heeft, moet een vrouw zeven ‘schone’ dagen hebben. Pas daarna mag ze weer bij haar man slapen. Maar! Niet voordat ze naar het mikwe is geweest. Het rituele bad. En juist die onderdompeling… Tsja. Daar krijg je nu eenmaal gezonde kinderen van.

Ik voel dat levensbedreigende bloed van haar met een duizelingwekkende vaart naar mijn hoofd pompen van woede. Mijn ogen schieten vlam.
Oh, zeg ik vals. Dus als ik het goed begrijp kan je aan gehandicapte kinderen eigenlijk zien dat hun moeder geen reine vrouw is?
Nee, nee, haast ze zich te zeggen. Nee, maar het blijft een feit dat er bij orthodoxe Joden veel meer normale kinderen geboren worden.

Ik wil niet langer met haar in discussie, ik ben razend.
Ik vraag haar liefjes of ze misschien de datum van het mikwe voor me kan prikken. Want, zoals ze al zei, daar kwamen we voor.
Ze begrijpt de hint en gaat voortvarend verder. Wanneer had ik voor het laatst gemenstrueerd? Wanneer was de eerste dag? En heb ik een cyclus van vijf of zeven dagen? Aha… en welke trouwdatum hadden we in gedachten?
Ze kijkt even op de kalender naar het lijstje met feestdagen en ziet geen problemen.
Wij kunnen trouwen op 26 juli.
En voordat we gaan, duwt ze me vlug een steriel verpakt gaasje in mijn handen.
Dat is vóórdat je naar het mikwe gaat, fluistert ze me toe. Een laatste check zal ze maar zeggen. Godverhoede dat ik bevlekt ben. Dan gaat het hele feest niet door.
Snel stappen we haar kantoortje uit.
Pfff, daar waren we doorheen.

Jezzebel,
Amsterdam

Foto: H. Bryan, Fading Woman

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

14 Responses to Moge je kinderen gezond zijn

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.