De eerste en tweede tempel

foto

Ergens in het armoedige zuiden van Tel Aviv, zo werd me verteld, is een plaats waar het werkelijk schoon is, waar je niet bang hoeft te zijn, waar ze niet moeilijk doen, waar het kosher en rein is, ga daar maar heen.
En aan vriendinnen en aan moeders van vrienden en vrouwen met wie ik geleerd had over de riten en symbolen, op het hoogste niveau, vertelde ik het, ik werd de koningin van mijn huis.
Vriendinnen keken me bewonderend aan, ook zij zijn er doorheen gegaan, maar wilden niet, ik had er zin in, de plek waar mijn omaatje zich liet inwijden en zich waadde in de wijsheid die ouder dan de wereld is toen ze naar het mikwe ging, het rituele bad waar een Joodse vrouw zich klaar maakt aan de vooravond van haar huwelijk, als ze zich zal geven, haar lichaam, haar hart en haar ziel, als ze de koningin van haar huis is, ze heeft het me nooit durven vertellen, maar ik heb het gevonden in de boeken en de archieven van de snoga, dat prachtige gebouw dat nu mijn buurvrouw is.
Deze avond ging ik de traditie voortzetten. Zoals zij dat deed, zoals haar moeder en haar moeders moeder, zoals al die Joodse vrouwen, die gingen trouwen en kozen voor de toekomst, nog een wereld op te bouwen.
Midden in de oorlog is ze van mijn grootvader gescheiden, omdat hij dacht dat hij zo gered kon worden, maar dat bleek niet uit te maken, dat wisten we, maar wat ze nooit vertelde is dat ze niet veel later, nog steeds in die vernietigende oorlog, opnieuw met hem trouwde, opnieuw onder dat prachtig uit hout gesneden huwelijksbaldakijn stond, onder de choepah, die hemel van belofte, om weer met hem verder te gaan, nadat ze weer naar het mikwe was gegaan, waarschijnlijk de enige twee keer in haar leven, daarna, na hem, hield zij de liefde voor bekeken, maar toen, die tweede keer, toen geloofde ze er nog in.
Niet veel later werd mijn jongste tante geboren. Maar de familie moest onderduiken en toen wist niemand meer wie of waar hij was.
Ze heeft dat twee keer met hem gedaan, met de man die niet kon stoppen met liefhebben, man die mij mijn kokende Portugees-Spaanse bloed gaf, hij van al die kinderen, alsof hij koning was, deze Salomon van haar.
En als ze nog geleefd had dan had ik hier nu niet gestaan, dan had ik niet durven zoeken naar alles en iedereen die mij gemaakt heeft, daar in het zuiden van Tel Aviv, ze was soms zo bang als het ging om haar zijn, haar identiteit en de keuzes die ze maakte, ze heeft het vernietigd, ze wilde er niets meer van weten, alles, maar hier sta ik met mijn geliefde, mijn moeder en mijn allerbeste vriendin.
Ik ga je er over vertellen, in stukjes en beetjes, heel langzaam, zoals een minnaar heel voorzichtig streelt om het lichaam van zijn geliefde te herkennen als het praat, de taal van het hart en haar ziel.

Amsterdam
Jezzebel

Foto; ook al eens eerder gebruikt, maar sommige patronen herhalen zich, daar heb ik het al een tijdje over, omdat de wereld draait, zoals zij draait op de heupen van een buikdanseres.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

14 Responses to De eerste en tweede tempel

 1. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Mooi te lezen deze nacht.
  Dank voor weer een mooie bijdrage, met schitterende foto. Mag ik met je meelezen, meeluisteren>? Ik heb de tijd….
  XScram

 2. jacob hesseling says:

  Avatar van jacob hesseling
  sfeer; beeld en verhaal: (innerlijke)strijd, overgave passie en liefde, typisch verlangende Jezzebel

 3. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  Vertel, lieverd, vertel. Ik luister. Alleen wanneer je vertelt over je lief sluit ik me af, want dan ben ik jaloers. Maar dat ligt aan mij, niet aan jou.
  Dikke kus, ik hou van je.

 4. Betty says:

  Avatar van Betty
  Ik zit er klaar voor.

 5. Lidy says:

  Avatar van Lidy
  Salomon is een mooie naam voor een man!…

 6. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Jezz: zo poëtisch kan alleen jij dit alles vertellen, zo mooi en vol kracht!

 7. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  prachtig geschreven, diep en mooi..

 8. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Jezz, ben zo blij je te lezen, maar heb zelf even geen woorden. dank je wel. liefs

 9. K says:

  Avatar van K
  Dit vind ik wel een heel mooi ritueel. Ik sluit me aan bij Betty. We zitten er klaar voor.

 10. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen, wat is het lekker wakker worden met jullie. Ik heb de hele nacht gespookt en ben weer flink het ritme aan het versteren, maar, nu ben ik wakker en jullie maken me blij. 🙂

  @Scram, echt fijn dat je er bij bent. En lekker dat je er de tijd voor neemt. Kleine beetjes vind ik het lekkerst, zo alles. 🙂

  @Jaap, Lieverd, ik moest giechelen, wat lief en eerlijk wat je zegt, niet jaloers zijn hoor. Het is zo zonde voor jezelf.
  Ik hou ook van jou.

  @Betty, fijn dat je er bij bent, ik doe mijn best 🙂

  @Lidy, Salomon is een prachtige naam. Zijn werkelijke naam was Benjamin, maar hij gedroeg zich als een bijbelse koning, ook daar kan ik je nog verhalen over vertellen. Weet je dat het me blij maakt dat jij er ook bij bent?

  @Gingy, dankjewel, ik doe mijn best, zo goed als ik kan. 🙂

  @Morgaine, dank, oeh wat fijn om te horen. 🙂

  @Yolande, als je eens weet hoe veel steun het me geeft dat je af en toe komt kijken en dat je me dat laat weten.
  Ik ben er echt blij mee, dankjewel. 🙂

  @K, ik had vriendinnen die het afschuwelijk vonden, ze werden hardhandig onder geduwd en als niet al hun haren nat werden in één keer, moesten ze het hele ritueel over doen. Ik zal het je vertellen.
  Maar voor mij was het een moment dat ik de traditie weer oppikte, die cirkel die mijn omaatje verbroken had toen ze besloot er niets meer mee te maken te hebben, zij die alle papieren en documenten vernietigde na de oorlog, zij heeft bij mij een zaadje geplant.
  Ik ga het zo precies mogelijk vertellen.

  Dag Lieverds, fijne dag vandaag, ik ben nog wat dozen uitpakken, mijn leven inrichten en zo. 🙂

 11. Betty says:

  Avatar van Betty
  Ik was even weg, Jezzebel, maar ga nu weer wat meer van je lezen. Ik vind ook niet dat mensen zouden moeten proberen zoiets ook te schrijven. Dit hoort op deze wijze alleen bij JOU.
  Reactie is geredigeerd

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Dankjewel Betty voor het vertrouwen. Het waren de mooiste Joodse vrouwen in Nederland die mij vertelden over al die intieme dingen, zo open zo eerlijk, ze gaven me zo ontzettend veel, ik geloof dat het nu mijn beurt is om terug te geven, alles dat ik weet, alles dat ik geleerd heb.
  Ik doe mijn best. 🙂

 13. yolande says:

  Avatar van yolande
  Dat wat ik je toezegde, heb ik reachts geplaatst. Ben gelukkig met je taal waarmee je anderen mee laat ervaren, een inwijding geeft in riten waar je zo zorgvuldig mee bent.

  Reactie is geredigeerd

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Och Yolande, ik ben net wezen kijken, ik zag het, nog voordat je het me vertelde, wat een prachtige woorden!
  En vandaag doet op een rare manier pijn, zo kwetsbaar voel ik me, zo ongelooflijk kwetsbaar, maar jouw woorden maakten me blij.
  Ik houd van haar, mijn Black Beauty, zoals ik haar ook wel eens noemde.
  Dankjewel 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.