Tussen neus en lippen

foto

Kom nog even kletsen, even babbelen, ik heb je nog wat te vertellen, tussen neus en lippen, laten we het er eens over hebben, hoe dat zit met kinderen die spelen, die vrij zijn en blij zijn en hoe dat gaat, als je kunt lachen omdat je je geen zorgen maakt, omdat de wereld zijn eigen gangetje gaat, zoals zij draait en je diep in kunt ademen, vrij uit.

Yet the knowledge of peace
makes its way from one place to another
like children’s games
which are so much alike everywhere you go.

Yehuda Amichai

From Songs of Zion the Beautiful

Uit het boek The selected poetry of YEHUDA AMICHAI

Blz 109, vers 15, tweede strofe, daar staat het.

De afgelopen dagen heb ik met je gesproken hoe dat werkt voor vrouwen als zij het dichtst bij God zijn, onaanraakbaar, zoals ze zeggen. We hebben gesproken over de verboden, en alles wat er gebeurt als je niet luistert en het eens op je eigen manier gaat bekijken.
Ik heb dat zo precies mogelijk gedaan, zo goed als ik kon, ik vond het belangrijk, misschien heb je er iets aan.
Maar nu wil ik weer terug naar het goddelijke, dat vrije, dat waar het er niet toedoet en alles belangrijk is, omdat je weet, er zal een tijd en een plaats zijn voor alle dingen onder de zon, daar kun je blij van woorden.

Weet je, ze zeggen, dat dat kuiltje, dat prachtige gootje, boven je lippen onder je neus, dat gevoelige plekje waar ik als ik lef heb in schilderswinkels stiekem een kwast op uitprobeer, dat het goddelijk is. Ik schaam me dood, maar het is voor mij de enige manier om te weten of ik met die kwast kan werken, zoals dat gaat. Ze zeggen dat dat kuiltje de vingerafdruk van God is, daar wil ik je over vertellen.
Toen God de wereld schiep toen maakte hij de mens van de puurste klei, met voorzichtige vingers bij elkaar gevormd, met al zijn liefde en heel zijn hart, aan de meest maagdelijke oever, het begin van de wereld, daar begon God te spelen, met zijn gedachten en zijn fantasie, toen schiep hij de mens. In al zijn perfectie, al dat werkelijk goddelijke, daar lag het, het prachtigste wat de wereld ooit gebaard heeft, mens zoals hij bedoeld was, levenloos, zonder ziel.
Totdat God zijn vingerafdruk achterliet, en zachtjes drukte op dat geultje tussen neus en lippen, daar kreeg de mens zijn wil, die van God en die van zichzelf, daar werd zijn ziel door naar binnen geblazen, in zijn neus, zijn hele lichaam in, voor altijd in bezit genomen, giechelen, niezen, diep ademhalen en zachtjes uitblazen, zij horen bij elkaar, daar word je blij van. Je moet eens kijken wat er allemaal tussen neus en lippen gebeurt, in het bed van een buikdanseres. Dat is werkelijk leuk.
Ik ga het je vertellen, in een ademtocht die nog wel even duurt.

Amsterdam,
Jezzebel

Own art, sheets and wires

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

16 Responses to Tussen neus en lippen

 1. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Mooi, lieve Jez ( ben met een vertaling voor je bezig van Jezebel,( met 1 z) van Jaques Brel), maar ik wil je deze ‘aanvulling" niet onthouden, een verhaal wat ik hoorde bij een bevolkingsgroep in Afrika. God deed dat, wat je beschreef. Maar: hij legde de vorm van klei in de oven… de eerste keer haalde God de mensenvorm er te vroeg uit… dat waren de blanken; de tweede keer liet God de oven langer aan, dat gaf de mensen met de zwarte huidskleur, pas de derde keer wist God hoe lang het moest: en dat waren de Ibo’s. Aiai…

 2. Jos Goedmakers says:

  Avatar van Jos Goedmakers
  Komen we eindelijk achter de ware bedtaferelen van een buikdanseres…;-)
  Hoe lang duurt de ademtocht? Dan schrijf ik het even in m’n agenda.

 3. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Jezz,vertel en neem je tijd….
  Raak niet uitgeluisterd.
  XSCram

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, ben ik weer even, vanavond zet je me aan het denken.

  @Yolande, ik moet steeds naar dat woord kijken lbo’s elbow, als ellenboog? als buiging voor het al?
  Of is het kort voor albino, of lesbo, of is het alles, dus toch lbo 🙂

  @Jos, ik kan het niet helpen, gaat het goed met je? Je lach klinkt zo vet, zo gedwongen, laat maar komen, het komt goed, altijd, alles.

  @Scram, dank dat je me dit vertelt, het is fijn om te horen, dat er iemand is die het de moeite waard acht om eens te luisteren, als er verhalen verteld worden en geheimen ontluisterd, als we de dingen en de zaken delen en het er eens echt over hebben.

  Dag Liefies, tot later, ik blijf nog even.
  Reactie is geredigeerd

 5. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Jezz,hier kom ik toch écht even voor terug.
  Ieder woord door jou gedeeld,is de moeite waard bij dag en bij nacht in me op te nemen. Deel wat je wil delen….maar doe het zachtjesss…
  Woorden om te koesteren….al zo vaak……

 6. eric says:

  Avatar van eric
  Jezz, het is: lager beroepsonderwijs. Volgens mij zit het contact met het hogere in de voorhoofdsholtes. Wat is er voor lef nodig om een kwast op je snotgleufje uit te proberen?

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen 🙂
  @Scram :-), nu ben ik verlegen, ik weet niet goed wat ik moet zeggen, dankjewel. 🙂

  @Eric, het is alles wat je er van maakt en alles wat je er in ziet, ‘het geheim’ heeft volgens mij vele lagen. En ik houd er van om overal een opening te zien. 🙂

  Vertel eens als je wilt, hoe dat zit met die voorhoofdholtes?

  Het moment van een kwast over dat geultje heen strijken is zo intiem, sommige mensen gebruiken de binnenkant van hun hand, of pols, voor mij is dat het plekje en ik heb het nog nooit iemand zien doen, het is een beetje raar, en ik voel me kwetsbaar. Zoiets.

  Dag Liefies, vandaag weer een mooie dag, ik ga er maar weer eens mijn best voor doen.

 8. asdale says:

  Avatar van asdale
  Ik kom – veel te laat – vertellen dat ik het een mooi verhaal vind…

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  As 🙂 Lieverd, precies op tijd! 🙂
  Dankjewel, ik ga er mijn best voor doen, oi er is nog zoveel te delen en te vertellen en misschien dat iemand het leuk vindt, zodat hij of zij het verder kan dragen, jongens, we hebben nog een wereld te laten draaien en lachen en springen en dansen en zingen en zo.
  🙂

 10. yolande says:

  Avatar van yolande
  Blijf schrijven alsjeblieft! je inspireert!

  De Ibo’s vormen de grootste bevolkingsgroep in Biafra, dat zich in de jaren 70 wilde losmaken van Nigeria. Een stam met een lichte huidskleur.

 11. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  dag lieve Jezz..het is even een beetje stil vanuit de jeg basis….de computers lopen nog niet goed….het kost weer eeuwen tijd…. arghhhhhh….dus ook geen blog en nauwelijks reacties geven…maar bij jou kom ik toch gauw even vóórdat ik al weer op weg ben(zo dadelijk moet ik wat balletles geven)…oh ja I did point my toes for you….hopelijk ging het een beetje deze keer?!
  Jouw verhaal hierboven is prachtig…..hoewel je mag weten dat ik niet echt in God geloof….
  maar wel in het "goddelijke"…….en daar hou ik me dan ook maar mee bezig zo goed en kwaad als het kan…..
  over dat kuiltje en de kwasten…ik doe precies hetzelfde..altijd….en ik vind het helemaal niet genant…je voelt nml daar het beste of de kwast voor jou geschikt is…ik doe het ook met andere dingen…stof bijv…als ik stof ga kopen…zelfde handeling…..
  o.k genoeg weer..ik moet gaan…het leven tussen neus en lippen gaat weer door….dit keer in de vorm van dans…
  see you, hear you…
  oh ja…your own art is echt meesterlijk mooi…..die ga ik van je stelen en er iets mee doen…mag dat? voor een volgend blog?
  jegkys.

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Yolande, Mooie Vriendin, oehhh, je vertelt me iets interessants, ik ga er over nadenken. Fijn vind ik het als je de dingen met me deelt, samen kunnen we het misschien verder dragen. 🙂

  Oi Jeg, Prachtvrouw, ik weet waar je doorheen gaat. Ik heb vandaag het hele boeltje en zaakje maar eens opgepikt om mezelf in een echt kantoor in te loggen, van een vriendin, waar ook een andere prachtige vriendin vandaag moest werken. Met ons drietjes, even kletsen, zoals dat gaat 🙂

  Leuk! Balletles, oeh, dat zal je kracht geven, als de wereld weer draait, zoals zij draait op de heupen van een buikdanseres.

  De sollicitatie ging volgens mij goed, laten we maar afwachten. Vandaag nog drie brieven van mijn hart geschreven naar vacatures die me wel wat leken.

  Net als jij ben ik niet religieus, maar ik houd van de riten en symbolen, vooral de verhalen, och, wat zijn ze prachtig, er wordt je zoveel verteld, en ik ben dat eens anders gaan bekijken, dan weet je het wel 🙂

  Heb jij dat ook van dat geultje? Wat mooi!

  Enneh, please, please, please, gebruik wat je wilt, het is wat ik steeds probeer uit te leggen, laten we elkaar eens helpen, een beetje delen en samen kunnen we het nog veel hoger tillen, toch?

  Reactie is geredigeerd

 13. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  Mooi verhaal Jezzebel 🙂 en mooi je own art:-)
  en dat kuiltje(gootje) waar je het over hebt,ik ga daar vaker met mijn vinger overheen als ik aan het denken ben:-)

 14. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  weet je..ik heb een inwendig engeltje voor je gemaakt dat nu voortdurend de pijlen op jou richt en dat naar je toe stuurt wat je nodig hebt….:))))
  oioi de balletles..echt weer te gek om in een studio te staan en les te geven, of eigenlijk is het meer een choreografie maken …het leek meteen alsof ik nooit weg ben geweest…. zo heerlijk..dat geeft kracht….inderdaad wat je zegt…

  spannend al die sollicitaties…m’n engel is stand-by…. :)))

  mee eens wat betreft riten en symbolen..

  hahaha…..ja echt waar over dat kuiltje..zelfs als ik mijn lange haar los heb, dan heb ik een onweerstaanbare dwang om een streng haar te pakken en er een kwastje van te maken..en hopsekee daar gaat ie over het kuiltje….dat deed ik volgens mijn momma al als kind….

  okay je hebt gelijk….maar ik vraag het toch gewoon even netjes…
  yeah sure..sharing….that’s where friends are for…

  lekker weekend meid…see you…
  jegkys.

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Heer Lot, Dank voor het compliment 🙂

  @Jeg, oehhh goed wat van je te horen. Gaat het weer lekker Lieverd? Werken de verbindingen en toestanden al? Volgens mij, als ik opnieuw papieren van die of die firma invul, heb ik het ook, eindelijk, over tien dagen. Wat een hel was dat.
  Ik ben klaar met IKEA, Jeg, wat een verademing is dat, ik hoef er nooit meer terug te komen omdat ik iets moet, nu kun je er van genieten, misschien is er iets leuks, maar ik hoef niets.

  Dag Lieverd, je klinkt zo goed, balletles lijkt me ook heerlijk om weer te kunnen geven.
  Mooie mensen Jeg?

  🙂

 16. jantje says:

  Avatar van jantje
  God, heer en vader..laat de adem door haar lichaam waaien..en de lucht haar waaien voelen
  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.