Zeven Schone Dagen

foto

Zeven Schone Dagen

In het Jodendom is de periode dat een vrouw ongesteld is, de tijd dat haar man haar niet aan mag raken, daar heb ik je over verteld. Over pijn, over bloed, over de dingen en de zaken en de hele wereld die daar bij hoort, de afgelopen dagen, zo precies als ik kon.
Na haar menstruatie breken de zeven schone dagen aan. Daar moet zij zichzelf op onderzoeken. De dagen van controle, beheersing, verlangen en naar jezelf kijken. Elke ochtend en elke avond zal zij kijken naar het verhaal dat haar schoot te vertellen heeft. In deze periode mag haar man haar nog steeds niet aanraken.
Zo staat het in de boeken en de oude geschriften. Voor sommige vrouwen is dat een groot verdriet, als hun menstruatie slechts vijf dagen is dan zal zij na de zeven schone dagen haar ovulatie te vroeg krijgen, vóór dat zij weer de liefde met haar man mag bedrijven, zij zal waarschijnlijk geen kinderen krijgen.

Blijf er nog even bij, ik ga het je vertellen, hoe dat gaat en hoe dat werkt, zo goed als ik kan. Ik weet nog niet hoe ik het precies ga aanpakken, maar luister nog even mee. Heel precies, want zoals dat gaat, het luistert nauw, zoals ze zeggen.

Mijn eerste dag is aangebroken. Lekker, de pijn ligt weer achter me, we kunnen weer verder, er is nog een wereld op te bouwen, alle dingen en alle zaken die er toe doen. Het was wat druk de afgelopen dagen, in mijn leven, in mijn huis en in mijn hoofd. Maar ik heb alles gedaan wat ik beloofde, wat ik zei en wat ik afsprak, met die ander en mezelf. En dat geeft me een goed gevoel. Hoe het ook uit zal pakken. En ik schrijf het op zodat ik het niet vergeet, als ik mezelf weer eens onderuit haal, later, als de dingen en de zaken niet zo lekker draaien als ik gehoopt had, en ik het weer allemaal even precies wil weten.
Ik douche niet, vandaag is van mij. Ik heb nog een verhaal te vertellen. Gisteren heb ik twee mensen geïnterviewd die hun eigen kinderen overleefd hebben. Ze gaven me hun hart, simpele mensen, zo eerlijk, zo open, daar wil ik mijn best voor doen. Het is een pracht verhaal, eigenlijk te mooi voor dat blad waar ik voor schrijf. Maar daar probeer ik me niet door te laten ontmoedigen. Dit is wat het is, dit is wat ik heb. Ik ga er mijn best voor doen, zo goed als ik kan. Dat hebben deze twee prachtige mensen verdiend.

En ik luister naar de raad van twee wijze vrouwen. Twee prachtige dappere vriendinnen, zij die het kennen, de heupen van de buikdanseres, ze hebben er allebei naar gekeken, op hun eigen manier. Het is een thema, ze weten het, ze dealen er mee. Wat hebben ze me veel geleerd. Maar vandaag staat hun mening, die ene echte, pure, zuivere waarheid, lijnrecht tegenover elkaar. En dat verwart me. Ik weet wie ze zijn, ik weet waar ze voor staan en ik weet ook hoe ze daar hun leven mee hebben ingericht, van allebei. Oorzaak en gevolg, ik heb ze van heel dichtbij bekeken.
Misschien is dat waarom ik zo dwars ben, alles, alles, alles, altijd toch net weer even anders doe. Want weet je, ik ben niet zo dol op de waarheid van een ander. Ik kan niet goed met een leugen leven, dat weet ik van mezelf, als het niet klopt, dan begrijp ik het niet meer. Ik heb je daar ook al eens eerder over verteld
.
En dus neem ik een besluit, ik kies voor de lekkere manier, die waar je om kunt lachen, om de wereld, de ander en jezelf.
En dus heb ik je nog een verhaal te vertellen, maar dat is voor morgen, voor later, altijd verder, elke dag een beetje dichterbij.

En toch is er nog iets dat ik wil zeggen, even delen. Als er mensen zijn die de dingen en de zaken met hun hart doen, ergens hun best voor, kijk er dan eens naar, ze hebben je vast een verhaal te vertellen. En als je dan niet weet wat je moet kiezen, kies dan voor alles dat je leuk lijkt, want dan kun je er nog eens om lachen, om die ander en jezelf.
Jij zoals ik.

Amsterdam,
Jezzebel

Photo: S. Hüttenhaim

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

28 Responses to Zeven Schone Dagen

 1. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  Mooi verteld, Jezz!
  Blij dat deze fase weer voorbij is.

  Nu: verder leven, nieuwe uitdagingen aangaan, nieuwe kansen nemen. Lechaiem! :-))

 2. ISIS NEDLONI says:

  Avatar van ISIS NEDLONI
  Mooi
  M O O I
  HELEMAAL BIJ
  JEZELF BLIJVEN
  IS HET ANTWOORD
  OP VELE VRAGEN; ))))))
  Doen wat je denkt dat je moet doen….
  en niet wat de wereld ….of een wereld je voorschrijft…
  Vele dingen zijn nameijk opgezet vanuit een zeer oud perspectief…
  en vroeger waren het de mannen …in welk geloof dan ook…die dat perspectief voorschreven…bedachten vanuit hun eigen macht….vanuit hun eigen onreinheid…zeg ik even pesterig…..
  Tegenwoordig….als je bewust bent van je mens zijn…en de hele bijbehorende rataplan…dan bepaal je zelf wat rein…en onrein is….Zo…dat mocht ik even hier kwijt…Dank voor je ruimte…..je bent een mooi mens; ))))))

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oh Jongens, jullie maken me blij!

  You go, Isis! Pak het op, alsjeblieft, draag het verder, dank voor alles dat je me geeft, want ook door jou werd ik dapper.

  @Jaap, man wat is het lekker om te lachen, daar weet jij toch ook alles van?
  Kom op man, kom op mooie prachtige man, we gaan er een feestje van maken, voor alles dat er te leven is.

  Dag Liefies, ik moet huilen, tijd voor bed.

 4. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Jouw verhaal van vandaag heeft meerdere lagen, ik haak in op die laag over menstruatie. In mijn onderzoek naar pre christelijk europa en vruchtbaarheidsrituelen vond ik welgeteld 0 verwijzingen naar menstruatie. Bij de native americans, waar ik wel eens verkeer, heeft menstruatie zowel een ‘heilig’ deel als een taboedeel: ik heb gezien hoe bang mannen zijn voor menstruatiebloed,en verwonderde mij. Vind je het goed als ik er een verhaal op schrijf, als reactie op jouw verhaal?

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen 🙂

  Hi Morgaine, ja tuurlijk, prima. Niets mooier om elkaar te inspireren, ik geloof dat het vertellen van verhalen een functie heeft, en ik weet dat jij daar ook al een tijdje naar kijkt 🙂

 6. Ien Smits says:

  Avatar van Ien Smits
  Ik heb zo’n moeite met het woord "onrein".
  Dat vind ik echt kwetsend, dat gebruikt de Bijbel ook voor varkens. Zijn menstruerende vrouwen gelijk aan varkens?

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Het woord onrein heeft volgens mij niets met ‘smerig’ of ‘vies’ te maken.
  In het Jodendom wordt een ander woord gebruikt voor varkens als voor vrouwen op die dagen.
  Het enige wat het wil zeggen is dat je ‘onaanraakbaar’ bent. Goed of slecht, dat is wat het is. En of je er wel of niet aan houdt, dat maakt volgens mij ook niet uit. Iedereen zijn eigen manier, maar ik probeer je te vertellen over hoe het staat opgeschreven.

 8. Ien Smits says:

  Avatar van Ien Smits
  Bedankt, dat wist ik niet, van die twee verschillende woorden. Dat maakt een hoop goed. "Onaanraakbaar" klinkt alweer een stuk sympathieker.

 9. Alice says:

  Avatar van Alice
  goedemorgen lieverd 🙂
  ik wilde ook nog een een analogie schrijven over 13 vrouwen die naar de waarheid zoeken,…. maar laat ik dat nu niet hier doen :))
  Ik snap je heel goed, de waarheid van een ander, hoeft ook niet de mijne te zijn, ik weet dat ik het soms ook doe, met veel enthousiasme en vuur mijn waarheden verkondig, ook wel een beetje bedoeld anderen te overtuigen, terwijl ik die eigenschap bij een ander ook vaak zo verfoei! :))
  maar ja ,,,… grinnik,… zo gaat dat dan he?
  de herkenning via de irritatie :))
  Jeetje mina! ik word steeds milder! het komt nooit meer goed met mij :)) hahahahah!

 10. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies, ben ik nog even, straks ga ik een vriendin van tachtig ontmoeten uit dat land van mijn hart. Oh man, hoe zij mij gevonden heeft!
  Maar ze deed er haar best voor en hoewel mijn dag eigenlijk tsjokvol zit, heb ik toch even zin om met haar te lachen, dan weet je het wel 🙂

  @Ien, graag gedaan, het is fijn om met elkaar van gedachten te wisselen, alles wat je bedenkt en alles dat je zegt, zodat we er naar kunnen kijken en je alles, alles, alles weer een beetje beter begrijpt.

  @Alice, oehhh, je zegt iets moois over die 13 vrouwen. Je weet het he? 13 is het getal van het goddelijke, ook daar heb ik al eens eerder over gesproken 🙂
  Enneh, Alice, weet je, dat log waarin ik schreef over die sollicitatie, die was ook een beetje voor jou bedoeld. Je kunt alles en iedereen zijn die je wilt, niemand kan daar zo maar een etiketje op plakken, want dat klopt nooit 🙂

  Doeg. 🙂

 11. annet says:

  Avatar van annet
  Vrijheid in alle opzichten. Als er gras groeit, als er maanzaad uitloopt, als er een konijn in de vagijn zit, als het bloedt en au doet, het is allemaal gevoel waar een lustig stukje vlees toch kruipt waar het niet gaan kan, maar in strelende vorm wel, vrijheid, vrij van alles wat anderen ons verbieden, vrijheid in onszelf
  Zoals paarden altijd dansen omwille van zichzelf en de snuivende wind.

  Doe,doe en klik

 12. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  wow je hebt weer een prachtig stukje proza geschreven….vol met mooie waarheden….
  ja ach, wat is waarheid..jouw waarheid is in je hart en nergens anders..alleen maar daar…
  de tijd van "onaanraakbaar" zijn is voor mij allang voorbij, voor mij zijn alle dagen schoon nu, om het zo maar eens te zeggen….. maar ik weet wat je duidelijk wilt maken…..
  Ook ik ga nu een vrouw van 89 bezoeken, mijn momma……het zal weer fijn zijn samen met haar….
  Geniet er van Jezzebelief….
  en lach..lach met die mooie brede mond van je.
  jegkys.

 13. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Mooie, indrukwekkende bijdrage wederom.
  Met daarbij een al even indrukwekkende foto.

  Complimenten.
  XScram

  Reactie is geredigeerd

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lieverds, ben ik weer. 🙂

  @Annet, omdat de dingen gaan, zoals ze gaan… 🙂

  @Jeg, thanks, Pracht Vrouw, oeh mooi dat je naar je momma gaat. Hoe was het?
  Enneh.. hoe wist je dat, van die brede mond? 🙂
  Oh Jeg, hoe graag ik het er eens met je over zou willen hebben, hoe dat is, als alle dagen schoon zijn, wordt je lichaam dan nog steeds beheerst door cycli?

  @ScrambleX, dank, dank, dank 🙂 Weet je wat me blij maakt? Als ik zie dat mannen het ook volgen. Want hoewel dit misschien ‘typische vrouwenonderwerpen’ zijn, ik denk dat het gaat om een universele waarheid. Daar probeer ik naar te kijken.

  Dag, later weer meer. 🙂

 15. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Jezz, ik lees je met Liefde.
  Alhoewel dit een vrouwenonderwerp kan zijn, schrijf jij het zonder dat het veranderen zal in een stuk femistische prietpraat. Interessant om het te lezen, op deze manier.
  En respect voor jou als vrouw…..
  XSCram

 16. zev says:

  Avatar van zev
  Ik ga vanavond ook naar mijzelf kijken 🙂
  Mooi stuk Jezz.

 17. RED says:

  Avatar van RED
  Mooi stukje Jezzebel. ken je het middelnederlandse lied van Heer Halewijn, de maagdenverleider? wat dacht je van de volgende regels?

  Maer trekt eerst uit uw opperst kleed.
  Want maegdenbloed dat spreidt zoo breed,
  Zoot u bespreide, het ware my leed.’

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Scram, thanks 🙂 Wow, lekker om te horen.

  @Zev, vertel eens?

  @Red, dankjewel, mooie regels van Heer Halewijn. Ik wil ze even goed tot me door laten dringen, en hoe dat klopt, in een groter verband dat ik kan ontdekken.
  Dank dat je me dit gaf. 🙂

 19. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  mooi verteld Jezzebel
  kwam even een wijntje met je drinken 🙂

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lechaiem Heer Lot 🙂
  Op het leven! Zal ik er olijfjes bij halen, oehhh en zonnebloempitten, oi va voi, er zijn dagen bij dat ik dat krankzinnige land en alles dat het me geleerd heeft zo ongelooflijk mis.

 21. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  aha…..die brede mond? hoe ik dat weet?…gewoon..dat zie ik aan je, dat voel ik….ik ken je toch…
  wat die cycli betreft….die gaan gewoon door tenminste alleen de positieve kanten blijven over, de negatieve vallen weg….het is heerlijk…tenminste zo ervaar ik het…. vrijheid…dat vooral…

 22. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Liefie: "als ik mezelf weer eens onderuithaal" dat schreef je ook – dat herken ik, en daar kan je proberen jezelf voor te behoeden. Onder je mooie ontroerende tekst zie ik het volhouden en het dappere- hou dat vast. Women’s power… het bestaat: en jij hebt het.

 23. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Thanks Yolande, je woorden ontroeren me, alweer huilen, wat fijn dat jij het zag. Dankjewel.

 24. Dunja says:

  Avatar van Dunja
  Wat errug om joods te zijn,minstens 14 dagen zónder seks,maar lieve Jazzy Belle,daar houdt geen mens zich zeker aan,logisch dat die man van een ander jou erbij nodig had,wat een achterlijk gedoe….poepoe…o deze is zooooo prachtig in combi met de blanke borsten!!!

  * * * * * * * * * * * *!!!

 25. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Dunja, Lieverd, er zit toch veel wijsheid in.
  Dat is wat ik probeer te laten zien.
  Stapje voor stapje.
  Tuurlijk, 14 dagen, haleluja! dat is wel erg veel, maar, maar, maar, en zo…
  Meer komt, ik ga het er eens uitgebreid over hebben. 🙂

 26. D u n j a says:

  Avatar van D u n j a
  Wijsheid???
  14 dagen in je slip kijken of je schoon bent,terwijl dat bloed niet vies is,gewoon een verloren eitje…typisch door mannen geassembleerd zo`n systeem.

  Dag Jazzy ..je bent niet smerig hoor…ik heb juist zin als..

 27. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hey, mooie pracht vrouw, dat is precies wat het is, ik heb er juist zin in, alles…
  Kijk alsjeblieft nog even mee, ik heb je nodig, zo hard nodig.
  Het moet anders, Dunja, hoor je me? Alles?

 28. D u n j a says:

  Avatar van D u n j a
  JIj mij nodig?
  Toe nou,jij bent zo sterk als een rots,Jazzzy…we`ll see..keep cool,pretty woman!!!XXX

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.