Luister eens

foto

Luister eens,

Ik heb je belangrijke dingen te vertellen. Over de kracht van vrouwen. De dingen en de zaken en hoe dat soms gaat.
Ik ben al een paar dagen bezig om het je heel precies te laten zien. In de hoop dat je kijkt. De dingen en de zaken en alles dat ik over het hoofd zie. Volgens mij is het belangrijk dat je er met je hart naar kijkt, altijd.

Hij wil een afspraak met me maken de avond er voor. Lijkt mij geen goed plan. De volgende dag heb ik een belangrijk sollicitatiegesprek bij een organisatie waarvan ik weet dat ik de boel goed kan laten stuiteren. Propaganda herken ik en de waarheid heb ik zelf gezien. Die van mij. Ik heb er dus niet zoveel zin in, dat zeg ik er eerlijk bij. Maar ik wilde het wel een echte kans geven en dan lijkt mij jointjes roken en biertjes drinken met hem niet zo’n goed idee. Ik weet hoe dat gaat. Hij is leuk! Dan weet je het wel, dan doet de rest van de wereld er niet toe.
Ik zeg dat ik niet kan, ik leg uit waarom, heel precies.
"Ja, Jezus, Jezzebel!" Hij vindt het maar een vaag verhaal. "Daar kun je toch afspraken over maken?!" Hij wil er paal en perk aan stellen, een paar uur dan, dat kan toch? Gewoon?
Dat weet ik allemaal wel, maar ik ken het toch.
Oké, kan mij het schelen, zo interessant is die organisatie niet. Ik ken het al. Ik kom net uit zo’n organisatie, dat wordt zeker bonje!
En dus heb ik een prachtige avond. Man wat is hij mooi. Ik drink en rook veel te veel. Het was lekker.

En de volgende dag voel ik het al. Warrig. Mijn hoofd wazig. Ik zie het wel, maar allemaal niet precies. Zal wel, geeft niet, gaat ook weer over. Soms heb je van die dagen.
Maar onderweg in de trein weet ik dat ik de boel aan het vernaggelen ben, mijn gedachten dwalen, zij zoeken, zij vliegen, zij zijn overal en de hele wereld raast voorbij. 
Oeh, wacht even, even focussen, nog even mijn best doen. Het is belangrijk dat ik weet, wat ik ook doe, hoe ik ook besluit, dat ik er in elk geval mijn best voor heb gedaan. Hoe dan ook.

Ik kom binnen, hij zit in zijn kantoor, deur wijd open, ik heb hem werkelijk niet gezien, maar later besef ik dat hij net deed alsof ik nog niet was aangekomen. Totdat iemand hem ging halen en hij er wel naar moest kijken, naar mij en de wereld die ik vertegenwoordig.
Vers uit het land waar hij altijd had willen zijn, daarom is hij de organisatie maar begonnen, zoals hij me later vertelt, als ik hem bij zijn ballen heb.
Ja, die baan, die heb ik vast niet, maar luister nog even mee. Er is zoveel gebeurd.

Voordat ik zijn kantoor binnenstap, omdat hij dus deed alsof ik er niet was, kom ik een vriendin tegen. Wat is ze mooi, dikke zwarte haren, wilde manen, zoals vroeger, maar ik zie de wallen onder haar ogen, ze zit hier niet voor niets, ook zij heeft haar tanden er in gezet.
Ze vertelt over die ander. Zij die ik in het land van mijn hart mijn rots gegeven heb. Ik vertel het haar in een paar zinnen. Ze weet er alles van, die ander heeft haar er mee naar toe genomen.
Ah! Dus zij ook, ook zij heeft de rots gekregen, zij, net als ik, we hebben het nodig. Die plek van inkeer, van reflectie, van alles dat is zoals het is, een beetje ongemakkelijk. Want de wereld trekt soms in keiharde flarden aan je.

En dan mag ik alsnog zijn kantoor binnen. Hij kijkt naar me en monstert me. Ik houd mijn hoofd een beetje scheef, ik zie het, met mijn wazige blik, vanuit mijn ooghoeken.
Hij is van me gecharmeerd, uitkijken, dit wordt gevaarlijk, hij gaat me pakken.
Hij wil er iemand bij hebben, het meisje dat ik moet vervangen. Het maakt me nog alerter, hij laat me weten hoe veel vertrouwen hij heeft in de opinie van deze vrouw.
En dan begint hij, keihard binnen, hij stelt vragen die niet te beantwoorden zijn.
"Wat vind u van de bezetting op de Westbank?"
Ah, hij wil me op het verkeerde been zetten. Ik weet waar hij politiek staat. En hij weet dat ook van mij. Hij kent de mensen die ik om me heen heb verzameld. Al jaren lang.
Ik weiger het bezetting te noemen, ook al is dat misschien wat het is. Hij vraagt waarom ik het woord bezetting niet in de mond durf te nemen. Ik weiger pertinent, ik geloof er niet in. Het is anders, maar ik kan het nog niet duiden. En voor de Westbank heb ik geen oplossing.
Ik zit al behoorlijk klem, met mijn warrige hoofd. Maar ik had geen zin om door hem het stempel opgeplakt te krijgen van linkse radicaal, dan maar liever de dromer. Of het domme blondje, wat het uiteindelijk wordt.
Man oh man, je hebt geen idee, ik heb me lelijk gemaakt!

Hij vraagt aan me wie de premier van Nederland is. Ik blokkeer volledig. Mijn hoofd al weken vol, ik ben verhuisd, er waren verkiezingen, ik heb niet alle dagen televisie of kranten gezien. Ik ben nog moe van gisteren. En kijk hem kaarsrecht aan. "Ik weet het niet," zeg ik.
Er valt een stilte die dodelijk is. Oh mijn God! Wat is ze dom!
Hij lacht schamper.
En ik haal uit. "Ah," zeg ik, "dat is de manier waarmee Bush gepakt werd op dat televisiedebat, maar die is wel ik weetniethoeveel jaren president geworden…"
Hij kijkt me aan, hij moet lachen. Maar hij is razendscherp.
"Wat vindt u van hem?"

Ik steek mijn handen in de lucht, ik geef me over. "Daar wil ik me niet over uitlaten," zeg ik.
"Dat kan niet," zegt hij. "Als je hier werkt dien je over alles en iedereen een mening te hebben."
En dan wordt hij wreed, hij wrijft het er nog even goed in. "En wie is de minister van buitenlandse zaken? Of nee, laten we het over iets anders hebben, wat is de naam van de commissie die de Libanonoorlog onderzoekt?"
Ik geef me opnieuw volledig over. Ik heb geen idee. Ik ben aan het verhuizen, nieuw leven aan het opbouwen, de helft staat nog in dozen, ik heb geen aansluitingen en geen verbindingen, ik heb het allemaal niet precies gevolgd, ik was nog even met iets anders bezig.
En weer zie ik een glimp van bewondering.
Hij zegt: "U bent goed in organiseren, hè?" En ik zeg volmondig ja! Ik kan heel goed regelen.
"Waarom wordt u geen burauhoofd?"
"Nou," zeg ik, "dat vind ik niet zo interessant, dan ga je over het plakband en de Prittstiften en ik heb nog een verhaal te vertellen."
Ah, dat was goed, schrijven is belangrijk, kan ik werk laten zien?
Maar dan pak ik hem, ik was hoofdredacteur van dat blad dat hij elke maand in huis kreeg, van de week heeft hij nog gesproken met iemand die van heel dichtbij weet hoe ik schrijf, hij had het precies kunnen weten, als hij er zijn best voor had gedaan.
En ik vraag hem ook een belangrijke vraag: "Mag ik u iets vragen? Waarom bent u niet in Israël?"
En hij geeft me het verhaal, dat van zijn hart. Daarom is hij dit maar gaan beginnen. Compensatie.
Ik zeg hem, dat wat er ook gebeurt dat ik hem graag zou willen interviewen. 
Ik moet toch een beetje voor mezelf zorgen als ik dus niet bij hem wil werken, en zijn verhaal kan ik goed verkopen, want ik was de boel aan het saboteren, thuis weet ik het direct wie, wat, en hoe het precies zit.
Ik ga dat nog vertellen, met stukjes en beetjes ben ik er mee bezig.

Hij schrikt. "Niet in één middag," zegt hij, "je moet vaker terugkomen, dat schept vertrouwen. Anders doe ik het niet."

Onderweg naar huis, terug in de trein, wat gaat hij langzaam! het lijkt alsof ik nooit thuis kom, schrik ik me helemaal dood van mezelf. Wat heb ik in godsnaam gedaan?
En dan komt haar SMS binnen. Het is vrijdagmiddag en G. I. Jane heeft haar op haar tanden, zij kan het voelen, de wereld en het stuiteren, ik heb dat in haar gezicht gezien.
Ze komt nog even kletsen in mijn raam, en man! we hebben gelachen. Ik ben met iets bezig en als ik één ding heel, heel zeker weet, dan is het ik dat bootje ga laten schommelen.
We’re gonna rock the boat, baby! 
Lekker lachen, huilen kan altijd nog. 

Want zoals die dingen gaan, een buikdanseres kan je nog wat vertellen over trivialiteiten en frivole uitstapjes.

Amsterdam,
Jezzebel

Art: Jean Michel Basquiat

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

23 Responses to Luister eens

 1. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  Dat wordt weer duimen! :-))

 2. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Intrigerend stuk Jezz. laila tov

 3. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  ha die Jezz..ja ik heb geluisterd…..
  de kracht van vrouwen….ho.ho…de kracht van intelligente vrouwen…daar gaat het hier over….pak hem maar bij z’n kl….
  dat wordt spannend Jezz…..piuvvvvv…rock that boat babe…..and smile, smile, smile…..

 4. Eline says:

  Avatar van Eline
  Gut sjabbes, nogmaals, Jezz. Je kwam nog net op tijd voorbij voor deze nachtbraker. Zei het net nog tegen iemand, ook een nachtbraker. Wow. De night crowd has taken over. Je hebt gewoon van die mensen die niet in staat zijn, er normale tijden op na te houden…. Jij, ik, en nog een paar.
  Heb je stuk aandachtig gelezen. Ik ga je niet adviseren. Je weet het wel. Rock the boat, baby! Je weet het heel precies te vertellen. Ook als je het even niet precies weet.

 5. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  ik heb geluisterd 🙂
  ik luister graag naar die buikdanseres 🙂
  sluit me aan bij jeg en Eline rock that boat Jezzebel 🙂

 6. zev says:

  Avatar van zev
  Mooi, de blokken van je been 🙂

 7. K says:

  Avatar van K
  Als je er van gaat giechelen lijkt het me wel een juiste uitdaging.

 8. Alice says:

  Avatar van Alice
  Scherpe observaties! toch nog redelijk luchtig verpakt … ik lach ook liever dan.

 9. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies, goedemorgen, ik moet het even vlug doen.
  Ik moet nog iemand interviewen… dan weet je het wel 🙂

  Later kom ik terug om het er nog even precies over te hebben.

  Dank voor jullie reacties, shabat shalom en tot later.

 10. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Ik kom je even een prettig weekend wensen, en ben benieuwd naar het vervolg..:)

 11. koen-drijfveren says:

  Avatar van koen-drijfveren
  ik kwam zomaar even langs, gelezen , aanbevolen, je hebt kracht, ik weet het zeker!

 12. Daan says:

  Avatar van Daan
  De kracht van vrouwen die schrijven vanuit en over hun hart. x .

 13. Yolande says:

  Avatar van Yolande
  Fijn dat ik kan meebeleven wat je beleeft! Het weifelen en twijfelen na je eigen ‘optrden’ ik herken het zo goed! Laat je nog weten hoe het verder gaat?

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, ben ik weer, nu even op mijn gemak kletsen 🙂

  @Jaap, dat wordt weer duimen, fopspenen en alles dat de wereld laat rollen en tuimelen, er zijn buikdanseressen die daar alles vanaf weten. 🙂
  Fijn dat je er bij bent.

  @Gingy, thanks 🙂 Shabat shalom en voor later shavuah tov.

  @Jeg, weet je, het is volgens mij de kracht van alle vrouwen. Vrouwen weten van dansen, stapje naar links, stapje naar rechts, zij kunnen razend snel schakelen, en zij, beter dan wie ook, weten dat alles en iedereen er bij hoort. Zo houden ze hun gezin bij elkaar, zo kan die hele meute bij elkaar aan tafel zitten, daar waar gegeten en gedeeld wordt.
  En ik geloof Jeg, dat als zo’n vrouw, zo’n echte buikdanseres, geen gezin heeft, dan gaat ze de wereld voeden.
  Rock the boat, like rocking the cradle. Wat denk jij?

  @Eline, weet je, mijn gewone ritme is vanaf het moment dat het licht wordt tot het assepoestertijdstip, in de winter een beetje anders dan in de zomer, maar in feite ben ik geen nachtmens. Behalve op de momenten dat het roer om gaat, dan verandert ook het ritme, dan danst en zingt alles en iedereen mee.
  Hoe komt het dat jij zo door de nachten dwaalt?
  Zorg goed voor jezelf hoor, goed en lekker eten, heel belangrijk. (Oh God en nu klink ik echt als een moeder 🙂

  @Heer Lot, lekker dat je er bij bent, ik doe mijn best. 🙂

  @Zev, nee, geen blokken van mijn been, of aan mijn been, op blote voetjes.
  Zoals dat liedje van Herman van Veen dat al een paar dagen door mijn hoofd gaat.

  Kom dansen
  Kom springen
  Kom lachen
  Kom zingen

  @K, er viel daar niets te giechelen, jammer genoeg, het was keihard, jager en prooi.
  Later was het weer lachen, met een prachtige vrouw, een vriendin, die ik zo maar ben tegen gekomen. Wat ben ik blij met haar!
  Want als zij mij niet aan het lachen had gemaakt, dan weet ik zeker dat het huilen was geworden en al die zelfverwijten en beschuldigingen… oi va voi hoe vernietigend kan dat zijn.

  @Alice, lachen is lekker, het troost, het geeft je kracht, je kunt weer relativeren en je weet; oh gelukkig, er valt nog iets leuks te beleven.

  @Morgaine, thanks 🙂 Elke dag verder, met kleine beetjes tegelijk. 🙂

  @Koen, ik doe mijn best, het hoort er allemaal bij, zacht, hard, krachtig en kwetsbaar, such is life, op de heupen van een buikdanseres 🙂

  @Daan, prachtvrouw, blij dat je er bent. Alle vrouwen Daan, niet alleen die ander, of ik, of wie dan ook, vrouwen kunnen elkaar hele wijze dingen leren, als ze willen luisteren en dansen en lachen en springen en zingen.
  Het hoort er allemaal bij.

  Dag Lieverds, later weer meer.

  Reactie is geredigeerd

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Yolande, oh ja reken maar, het zaakje staat nog lang niet op de rit, dus dat wordt nog heel wat aftuimelen en buitelen.
  Blij dat je er bij bent en een dikke kus 🙂

 16. Doranne says:

  Avatar van Doranne
  ik heb geluisterd met mijn blik half op de berkeblaadjes die wiegen in de wind,
  kom een ander kertje verder horen.

 17. ScrambleX says:

  Avatar van ScrambleX
  Ben met veel genoegen komen luisteren.
  Ik hoor je graag Jezzebel. Mijn oor leg ik te luister, voor als je nog meer zal vertellen….
  XScram

 18. Doortje says:

  Avatar van Doortje
  ik heb je gelezen!

 19. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Wat ik vind? Ja je hebt gelijk..we hebben het er eerder over gehad… de vrouwen zonder kinderen, dus jij (tot nu toe) en ik (voor eeuwig) voeden de wereld….
  en dan moet ik weer aan dat engelse liedje denken dat ik leerde als kind, zittend op de knie van mijn granddaddy uit Sheffield:
  row row row your boat, gently down the stream, merely merely merely, life is but a dream….
  hij was het die me de creativiteitsgenen meegaf….
  and so I rock the world….yes!!right!!
  jegkys…

 20. Eline says:

  Avatar van Eline
  Wel lief 🙂 geen idee waarom ik zo’n nachtmens ben. Kan me niet herinneren wanneer ik een normaal ritme aanhield. Jouw ritme klinkt wel gezond! Ondertussen blijf ik natuurlijk voor je duimen. Maar eigenlijk in het volste vertrouwen dat het je gaat lukken. You’re gonna make it!

 21. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ben ik weer even, doodmoe opeens en er moet nog zo ongelooflijk veel.

  @Doranne, fijn dat je er bij bent, het is lekker om te vertellen als er iemand luistert.

  @ScrambleX, no worries, nog zoveel meer te vertellen, de verhalen van mijn hart, ze komen, stuk voor stuk.
  Maar vanavond waarschijnlijk niet meer. Soms moet een buikdanseres ook even uitrusten 🙂

  @Door, 🙂 Dikke kus. Fijn dat je er bij bent!

  @Jeg, weet je Jeg, ik heb er vandaag nog verder over nagedacht. Niet alleen vrouwen die geen kinderen hebben. Ik zag het aan mijn Mooie Denkende Vriendin, de vrouw waar jij zo veel op lijkt, zij heeft vier kinderen, allemaal het huis uit nu, nog steeds is ze moeder van de wereld.
  Soms maakte ze een echte maaltijd voor me, met aardappeltjes en iets lekkers, zodat we nog even konden kletsen. Zij en ik hielden van samen eten, lekker genieten.
  Ja mooi, dat liedje. Ik moest toen weer denken aan Itchy Pitchy Spider en Kort Jakje… oh prachtige vrouw, er is veel hoor, als vrouwen het op een dansen zetten en lekker durven te lachen. 🙂

  @Eline, het is lekker om met het licht en het geluid van de vogels wakker te worden, de wereld so sereen, zo kalm, de hele dag nog open, je kunt er van alles van maken, leuk hoor!

  Dag Lieverds, ik ga mezelf een beetje verwennen deze avond, een beetje rustig aan.

 22. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hoofd er bij 🙂

 23. Mephisto says:

  Avatar van Mephisto
  Thanx!
  Wat beweegt, gaat voort
  Wiegend met hoofd in handen is óók bewegen..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.