Hoor je dat?

foto

In het huis van mijn ouders werd ik gek van de apparaten en alle dingen die waren uitgerust met een alarm. Zij bleven piepen, niemand die het hoorde, behalve ik, dwars door merg en been.
Er schijnen drie manieren van luisteren te zijn. Clarissa Pinkola Estés zegt daarover: "Oude ontleedkundigen zeiden dat de gehoorzenuw in drie of meer banen diep in de hersenen was verdeeld. Ze veronderstelden daarom dat het oor gemaakt was om op drie verschillende niveaus te kunnen horen. Een van de banen hoorde volgens hen de alledaagse gesprekken van de wereld. Een tweede baan begreep kennis en kunst. En de derde baan bestond opdat de ziel zelf leiding en kennis zou kunnen ontvangen terwijl ze op aarde was."
Belangrijk om goed te luisteren. Mijn oren zijn super gevoelig. Zij die er oog voor hebben zien het meteen. Zo klein die oortjes van mij. Ik heb een grof gezicht, brede jukbeenderen, brede mond, grote neus, ogen die vlammen en oortjes die zo teer, zo ongelooflijk klein zijn in verhouding met de rest.
Ik heb geluisterd naar de wereld, alle geluiden, zoals zij draait, zoals je het wilt noemen. Vandaag hoorde ik de roep van de meerkoet die zijn nest verdedigde, wat was hij fanatiek. Zij zat op eieren, ze bewoog niet, maar hij baltste de kreten van zijn hart, naar de zeemeeuw en de kraai, hij maakte zich groot, sneed over het water als een speer, kom niet in de buurt van mijn wijfje, ze broedt, ik ben haar man.
Hij zette al zijn veren op, agressief plenste hij met zijn vleugels, al kwamen ze met drie tegelijk, hij gaf het nooit op, om te verdedigen wat van hem was, zijn nageslacht. En ik kon de kleintjes die er niet waren, horen piepen, zo gulzig. 
Amsterdam is een mooie stad als je weet waar je haar kunt vinden, als je kunt luisteren naar de hartslag van haar bestaan. Ze is soms diep, diep in jezelf verborgen. 
Man oh man, wat ben ik blij met die stad van mij.
Kun je mijn oren zachtjes kussen, alsjeblieft. 

Jezzebel, 
Amsterdam

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

15 Responses to Hoor je dat?

 1. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Oh ja….kleine oortjes..nou hier nog zo eentje…oren die ongewoon scherp horen, waaraan ik me soms erger, omdat ik zelfs de stilte, die ik zo lief heb, hoor…
  Wat Estés schrijft dat heb ik eerder gelezen en gehoord…
  ik denk dat vooral die tweede baan bij mij overontwikkeld is :))
  maar goed…jij hoort en ziet alles..en bent blij met je A’dam…
  luisteren, echt luisteren is een kunst…
  zal ik je wat vertellen….de man en ik komen a.s. donderdag naar A’dam…we logeren elders aan de kust, maar een dag A’dam zal er wel in zitten …..ik verheug me er op….me ook even door die stad laten kussen….hahaha…

 2. K says:

  Avatar van K
  Goede oren. Tja, daar kan ik niet over meepraten. Ik heb een erbarmelijk gehoor maar ik kan me wel prima concentreren. Waarschijnlijk door de rust.
  Computer uiteindelijk kistje wijlen? Rust zacht beste vrind. Hoe oud was ie?

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, diep in de nacht, maar ik werd er wakker van, ik geloof dat ik iets begreep van de computer terwijl ik de slaap der onschuldigen… nou ja, en zo. 🙂
  Zij doet het weer, oi va voi.
  Ik heb nog nooit zoveel apparaten gehad, de afgelopen weken die onder mijn vingers braken. Over elekriciteit gesproken! Wat een leed. 🙂

  @Jeg, :-)Ik geloof dat vooral die derde baan bij jou heel erg goed ontwikkeld is (hoewel ik natuurlijk niets af wil doen van die andere twee).
  De derde baan is een baan waarmee je de hartslag van de wereld kunt horen, waarmee je hoort wat zij nodig heeft, om gevoed te worden, om te kunnen groeien en te draaien, alle kennis die diep in je verborgen zit en je uitdraagt door middel van kunst.
  Oi Jeg, zullen we ergens een kopje thee drinken, wat maakt het me blij dat je eerdaags in de buurt bent!

  @K, De computer is zo goed als bejaard, een laptop gaat gemiddeld een jaar of twee, drie mee, die van mij doet al zes lange jaren ongelooflijk haar best, dag in dag uit, heel intensief. En ze moet nog heel even mee, nog even verder, gelukkig doet ze het weer.
  Hoe zit het met je ‘innerlijke’ oor, K? Volgens mij kun jij daar heel goed mee luisteren, toch?

 4. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Meerkoet en futenpaleizen, het geroddel van duiven (roekoe)
  Elke buurt een ander geluid, een ander ritme, Amsterdam danst en het is niet op klompen maar kousen
  voetjes

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂 @Morgaine, zijn danst op kousenvoetjes 🙂
  En wat is ze prachtig, wat een ritme, wat een heupen! 🙂

 6. asdale says:

  Avatar van asdale
  Oh ja, oren die alles horen! Hier nog zo eentje. Overgevoelig voor geluid. Maar gelukkig niet alleen de nare, harde dingen. Ook de stilte, het onuitgesprokene, de roep van de liefde en de zoete geluiden van de natuur.
  Blij dat jij blij met met je stad lieve Jezz. Ik heb het gevoel dat je je plek aan het vinden bent. Dat is fijn!
  Doe de groeten en een kus aan Jeg áls je haar ziet in Amsterdam.

 7. K says:

  Avatar van K
  Met mijn "innerlijk" oor? Nou, ik hoop het! Ik begrijp soms makelijker dan ik hoor. En nog even en ik ga liplezen erbij. Jammer is dat ik zo moe wordt als ik in een groep probeer alles te verstaan. Ik ben steeds meer één op één aan het worden. Is een laptop een "zij"? En een kast dan? Ik zeg overal "hij" tegen. Je moet altijd lief tegen apparaten doen hoor! Alles is met alles energetisch in verbinding; we zien het vaak niet.

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, ben ik weer even 🙂
  @Asdale, ah ja, jij ook gevoelige oortjes, het verbaast me niet. 🙂
  Heb jij ondertussen je huis gevonden?
  Oi va voi, ik zit nog steeds met lamlendige verbindingen en heb heel weinig op het blog gestruind, ik weet het allemaal niet meer zo precies, wat er gebeurt en wat er leeft. Ik doe maar even, zo lang ik het volhoud, mijn eigen ding en dan hup weer verder, nog zoveel dat roept… plicht en zo. 🙂

  @K, wat begrijp je gemakkelijker, als je iets leest, bedoel je dat?
  Ja, ik ken ook de chaos van mensen die met te veel, te hard, te lang, kletsen en lachen, mijn oren raken daar ook van van streek.
  Liplezen lijkt me trouwens prachtig, dan verleg je het accent naar kijken, ook heel mooi, hoe vormt iemand de woorden, woorden van zijn hart en zo… 🙂

  Mijn laptop (schoottop nota bene) is absoluut een vrouw. Verlengstuk van mij. Daar kan ik mee scheppen, creeren, de mooiste ontdekkingen mee maken, dat is zeker weten een vrouw.
  Maar ik kan me voorstellen dat een man liever een maatje heeft waar hij zijn ding mee doet. Maar die van mij blijft een meisje.
  Een kast is voor mij ook vrouwelijk. Je stopt er iets in, zij bewaart wat, zij geeft als je het nodig hebt en zo en zo en zo.
  Je kunt er op allerlei manieren naar kijken, en ik doe het altijd zo, dat het precies in mijn straatje past. 🙂

  Apparaten en ik, daar zijn de laatste maanden behoorlijk wat vonken vanaf gesprongen. Uiteraard vertelt me dat iets.
  Al was het maar dubbel en dwars, op alle ramen en glazen… NIEUW BEGIN. 🙂

  Dag Lieverds, tot later, ik ben nog even wat dingen regelen.

 9. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  luistert…en hoort…..zoveel:-)

 10. K says:

  Avatar van K
  Beetje onhandig uitgelegd van me blijkbaar. Ik mis 35% van mijn gehoor. Je gaat dan anders waarnemen, meer op lichaamstaal letten enzo. Dat bedoelde ik met begrijpen zonder woorden.
  En met grote groepen mensen is dat ook voor horenden vermoeiender, dat begrijp ik. Maar voor mij helemaal. Als ik hoorapparaten draag wordt alles versterkt en kost het heel veel energie om die concentratie op te brengen om een gesprek te volgen.
  Ik bedoelde eigenlijk een PC-kast! In verband met de zij-laptop dacht ik hij-PC-kast.
  Tja, 6 jaren is hoogbejaard voor een laptop!
  Sterkte met d’r.

 11. asdale says:

  Avatar van asdale
  Ja Jezz, we hebben een huis. Over een paar maandjes trekken we er in!

 12. zev says:

  Avatar van zev
  Soms kan je er ook je vingers in stoppen 🙂

 13. hippocampi says:

  Avatar van hippocampi
  als een wolfsvrouw..

 14. Mephisto says:

  Avatar van Mephisto
  Amsterdam danst weer?
  Na 15 jaar doodse vermoeidheid is zij weer aan het herrijzen?

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oh jee, hier lag nog een heleboel onbeantwoord, vergeef het me maar, ik dans tegenwoordig op de puntjes van mijn tenen op een simpel analooglijntje, maar dat wordt beter, volgende week of zo, is me beloofd 🙂

  @Heer Lot, vertel eens?

  @K, mooi is dat vind ik, hoe je lichaam accenten verlegt, anders reageert andere zintuigen gebruikt om wat je diep van binnen wilt weten, namelijk wat die ander te vertellen heeft.
  🙂

  @As, mazal tov! Titchadshi! zeggen ze in het Ivriet. Wat letterlijk betekent Vernieuw jezelf! Oh man, wat spannend, al die nieuwe dingen, nieuwe geuren, nieuw leven… zo mooi!

  @Zev, niet doen, hoor! Het is lekker om te luisteren, alles wat je hoort, geef het alsjeblieft geen waarde oordeel, luister gewoon maar even.

  @Hippocampi, grappig dat je dat zegt. Ik was een verhaal aan het lezen, La Loba, de wolfsvrouw, zij die zingt boven de beenderen en huilt naar de maan… Dat komt vast nog, daar ga ik je vast nog wat over vertellen, als je het wilt horen, uiteraard 🙂

  @Mephisto, Amsterdam danst, ik dacht daar gisteren aan, zij lacht weer waar zij ooit heeft gehuild, het is tijd.
  Ik ga daar mijn best voor doen, hoe dan ook.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.