Ik ben Jodin

“Waarom koos je voor Israel,” vraagt hij achteloos. 
Ik ben aan de vraag gewend, ik maak me daar kort en bondig vanaf, de meesten begrijpen het wel, al weten ze niets.
“Het is een prachtig land, ik ben Joods, ik wilde er graag zijn.”
“En waarom kwam je terug,” vraagt hij door.
“Pracht land, maar keihard, ik was alleen, zonder gezin of familie, ik vond het genoeg, tijd voor iets anders.” En ook op dit antwoord hebben de meesten niet terug, kort, bondig, het zegt alles, ze weten niets.
“Ja,” zegt hij uitdagend en leunt onderuit. “ik ben Palestijn. Ik deel die liefde wel met je.”
Oh Godverdomme, en ook dat mag ik helemaal niet denken bij deze zeer holy holy baan waarop ik solliciteerde. Hij is supersexy. Gevaarlijk.
“Waar kom je vandaan,” vraag ik en houd mijn hoofd een beetje schuin. “Nablus,” antwoordt hij, “Schem,” durf ik niet te zeggen. 

Later heb ik de man van een ander aan de telefoon. Hij is nuchterder, “Ah,” vraagt hij, “was hij een Christelijke Palestijn?”
Ik weet het niet, “Hij kwam uit Schem,” is alles wat ik vertel. “Ah,” zegt hij, “daar zijn niet veel Christenen.” 
We weten het allebei. Hij liep wacht voor de gevangenis die vol zat met kopstukken van Hamas, ik was zo bang, zo verschrikkelijk bang als hij na een weekend verlof thuis met een vriend terug door Nablus reed, onderweg naar zijn post, verplicht in uniform. Ze werden altijd met stenen bekogeld. In het gunstigste geval. 

Ik knik en laat zijn antwoord tot me doordringen. Dit wordt inderdaad lachen, veel geestiger dan ik dacht.
“Wat verwacht jij van het leven,” komt de ander. Ik kijk hem aan. “Poeh,” zeg ik netjes, thuis had ik alweer gevloekt. Ik houd het simpel. Het lijkt me logisch dat iemand die na dertien jaar terugkomt simpele behoeftes heeft. “Voor nu, gewoon een plek, een baan en een nieuw begin. Ik zweef voorlopig even op waar de wind me brengt,” vertel ik hem. Hij begrijpt het meteen, ik heb de juiste toon te pakken. Overmoedig ga ik door. “Ik heb grootse plannen, maar voor nu is het eenvoudig. Een leuke baan lijkt me al heel wat.” Hij is het helemaal met me eens. “Duidelijk, helder,” zijn de woorden die hij deze middag gebruikt.
Ik ben blij dat hij het zo goed begrijpt, ik vertel nauwelijks. Beter. Laat hij maar kletsen.
De ander, de supersexy man, maakt zich zorgen of ik de boodschap wel populair, bij een zo groot mogelijk publiek kan uitdragen. Hij gebruikt het serieuze woord ‘journalist’ en ik lach vriendelijk, “vergeet niet, ik werk voor de roddelbladen, als iemand weet hoe je iets aan een groot publiek kunt vertellen, dan ben ik het wel.”
Wat kan het me ook schelen, ik kan alles, super woman.
En zo hebben we het over nog heel wat diepzinnige vragen. Klap op de vuurpijl is wel, wat ik denk van het Christelijke geloof. 
Wat moet ik er van zeggen? Wat kan ik er van vinden? Ik heb het maar gehad over mijn Rooms Katholieke middelbare school, weet ik veel, ik houd van de verhalen. Ook daar heb ik wat over verteld. Ik geloof dat ik punten scoorde toen ik het had over Samson. Wat bewoog hem? Hij, de zogenoemde held die de pilaar er onderuit trok…
Ja, het lijkt me een mooie combi, hij die supersexy is, de ander, zeer van de Here en dan die vlammende. Oi va voi, wat een leed! 🙂

Jezzebel,
Amsterdam

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

34 Responses to Ik ben Jodin

 1. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  Lieverd, ik blijf gewoon voor je duimen, goed? :-))

 2. Prometheus says:

  Avatar van Prometheus
  Iedere vezel trek je voor m’n ogen van je lichaam.
  Afpellen tot de kern, lijkt het.

  ‘Ze wordt er steeds maar mooier op
  Ze gaat maar door… het kan niet op’

  – Huub van der Lubbe – De Dijk

 3. K says:

  Avatar van K
  Het blijft spannend!

 4. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  héél kort….damned good ..you!!!!
  ennu weer dat lullige wachten..m’n tenen raken zowat in een stuip door al dat pointen voor jou…hahaha…maar okay ik ben wat gewend op dat gebied…dus allez hop….daar gaat ie weer meid..met je mooie lange prachtige benen…ren maar eventjes…om je leven weer een beetje aan land te trekken…en laten we het liefdesvuur brandende houden…
  dikke jegkys.

 5. viktor loman says:

  Avatar van viktor loman
  Het schemert in Schem
  De bloezen wapperen nog wat na
  van de middagstorm der
  sexy Palestijnen
  Keiharde Joden
  Met hun verboden
  worden bekogeld
  met stenen en schieten
  met scherp
  Wie de macht heeft
  krijgt zijn gelijk
  sexy Palestijnen
  worden vriendelijk bejegend,
  het gegooide brood
  moet gevangen worden
  en deemoedig toegejuicht

  viktor loman

 6. zev says:

  Avatar van zev
  Doe met Jaap mee.

 7. viktor loman says:

  Avatar van viktor loman
  Gisteren in een vlaag dat gedicht geschreven.
  Het was laat.
  Ik besef nu dat ik je op een hoop gegooid heb met mensen waar je je slechts ten dele mee identificeert.
  Ik kan dat gedicht er zelf niet afhalen maar trek het wel bij deze terug.
  groetekus
  rené

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Lieverds, behalve die sollicitatie (waarna ik op hoge hakken een half uur (!) moest lopen om het station te vinden) had ik een feest, mijn allerbeste vriendin was jarig nou ja en toen…
  Ik moest even uitslapen deze ochtend. 🙂

  Jongens, gaat ie:

  @Jaap, ja, goed 🙂 duim alsjeblieft nog even door. 🙂

  @Prometheus, Hoe zeggen ze dat? Naakt zul je zijn, naakt voor zijn aangezicht…

  @K, leven is spannend, toch? 🙂

  @Jeg, je maakt me altijd aan het lachen en ook tijdens deze sollicitatie moest ik er aan denken. Man, het is zo leuk om eens te kijken waar je terecht komt als alles ‘open’ is.
  We zullen zien, dit wel, dat niet, I dunno, er liggen nog meer spannende uitnodigingen, trouwens. Ik houd je op de hoogte. 🙂
  we’re gonna let love rule…

  @Rene, man ik vind het een pracht gedicht.
  Het gegooide brood moet gevangen worden. Hoe waar.
  Zoals een Palestijn daar niet anders verlangt dan te leven op een plek waar het veilig is, waar hij zijn werk kan doen en een leuke baan al heel wat is.
  Zoals ik nu misschien wordt binnengehaald als iemand die een complete groep moet vertegenwoordigen, zodat we ook ‘een ander geluid’ hebben.
  Er zitten in dit stuk heel wat dillema’s waar ik ook geen antwoorden op heb. Geen oplossingen voor. Ik kan alleen mijn best doen, op mijn eigen manier. We zullen zien wat het wordt. Bedankt voor je reactie en ook de latere nuancering, maar ik vond het vanaf het begin prachtig. 🙂

  @Zev, thanks, een beetje mazzel kan ik wel gebruiken ja. 🙂

  @Rene, echte kus! 🙂

 9. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Dit klinkt errug spannend:))

 10. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Jezz: het ziet er goed uit! XX

 11. Dunyazzzzesss says:

  Avatar van Dunyazzzzesss
  Toeval bestaat niet,achenébbisjjjjj… dat heb JIJ weer…

 12. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, nog even, ik had mezelf vandaag eigenlijk een vrije dag gegeven. Even niet kletsen, niet denken, niet voelen, niets dat met werk te maken heeft.
  Maar… zoals de dingen gaan en de wereld draait… ik heb ondertussen toch maar weer even drie sollicitatiebrieven de deur uitgedaan, laten we maar eens kijken wat er gebeurt als je kunt plukken, alles dat je zaaide…

  @Morgaine, man, ik heb er een lol in! 🙂
  Weet je wat ik het allermooiste vind? Je rommelt wat in een bakje en denkt, wat zal ik eens pakken… ik heb een beetje van dit en een beetje van dat gedaan, wie zal ik vandaag eens zijn…

  Maar er is meer. Je bent zoveel, al de keuzes die je maakt, al de stempels die je daarmee zet, nu eens dit, dan weer dat, wat belangrijk is, is wat die ander oppikt. Wat maakt hij van jou? Wie ziet hij? Zolang je maar weet dat je het allemaal bent.

  Jongens, ik klets weer lekker slap 🙂

  @Solvejg, ik ben daar eerlijk gezegd niet zo zeker van. Want wat als die supersexy man in mij alleen de Jodin ziet die ik ‘ook’ ben…?
  En wat als die andere eigenlijk liever iemand zoekt die toch wat minder controversieel met oude teksten, gebruiken, riten en gewoonten omgaat?
  I dunno…
  Ik heb mezelf een eerlijke kans gegeven, ik heb mijn best gedaan, nu is het aan hen.

  @Dunya, heb ik weer 🙂 En hij was sexy! 🙂

 13. annet says:

  Avatar van annet
  Ramvriendin: vuur zoekt vuur:>)

 14. alib says:

  Avatar van alib
  Beetje verwarrend. Omdat je zelf in de war bent. Waarom zeg je niet gewoon wat je denkt?

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Annet, ja, vuur, het zal zeker vlammen. 🙂

  @Alib, blij dat jij de diagnose stelt, maar zelf zou ik dat toch anders noemen, en aangezien het over mezelf gaat lijkt me dat ik meer recht van spreken heb; ik ben zeer beslist niet in de war. Hoe vaak ik je ook op het verkeerde been zet door te zeggen jongens, ik klets weer lekker slap. Ik klets ook zeer beslist niet slap, maar ik mag dat over mezelf zeggen, als ik daar voor kies.
  Het gaat om etiketten, stempels, alles dat je uitroept wie je bent. Je bent zoveel. Hij is Palestijn. Ik ben Jood. Wat zegt dat? Is hij Christen, is hij Islamiet? En wat zegt dat? Ben ik settler, ben ik lefty? En wat zegt dat?
  Wat ik bedoel te zeggen is dat je zoveel bent.
  Ik ben vrouw, ex-Israelier, Jodin, Gooische trut, linkse rakker, oudste zus, dochter van mijn ouders, riool rat en een verliefde dwaas. En nog zoveel meer. En niet alles op elk moment. Het gaat er maar net om wat je er uit pikt. Wie je kiest dat je bent.
  Maar ook die ander, wat maakt die ander van jou? En wat maak ik van hem? Ik weet niets van hem. Ik bestempel hem niet, behalve dat hij sexy is. 🙂 En dat kon ik zelf waarnemen.
  En daarna is het vooral belangrijk wat je er mee doet, alles wie je bent. Want iedereen is verantwoordelijk voor zijn daden, ik ook.

 16. Heer_Lot says:

  Avatar van Heer_Lot
  gelezen 🙂 jij klets niet slap,jij klets lekker 😉
  en jij bent jij 🙂

 17. alib says:

  Avatar van alib
  @Jezz
  Dat wou ik maar even horen, je stelt me gerust.

 18. alib says:

  Avatar van alib
  Dat wou ik maar even horen, je stelt me gerust.

  Welk deel van me dit geschreven heeft, weet ik niet. Maar ik geloof wel dat hij gelijk heeft.

 19. Betty says:

  Avatar van Betty
  @Jezzebel, ik denk dat ik weet wie je bent. Volgens mij hebben we elkaar al eens ontmoet.

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen 🙂

  @Heer Lot, wat lekker om te horen 🙂

  @Alib, moest je gerustgesteld worden? En toch voel je de verwarring?
  Oi, nu ben ik het die hoopt dat jij duidelijker kan zeggen wat je denkt. Vertel eens, als je wilt.

  @Betty, dat zou zo maar kunnen. Vertel eens…

  Dag, fijne dag.
  🙂

 21. ronald says:

  Avatar van ronald
  at chamoeda

 22. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Ronald 🙂 Todah
  Ani gam zot, vebechlal loh.
  Ik ben dat ook, en ook helemaal niet, ik ben maar een gewoon mens, zoals hij, zoals jij…

 23. koen scherer-drijfveren says:

  Avatar van koen scherer-drijfveren
  aanbevolen, wat een gave foto!!

 24. koen scherer-drijfveren says:

  Avatar van koen scherer-drijfveren
  andere foto..bedoelde ik, van je laatste bijdrage

  ‘statement’!!
  ik kwam zomaar even buurten, maar ik lees je verhaal met interesse.

 25. Date Leed says:

  Avatar van Date Leed
  spannend

 26. Maria-Dolores says:

  Avatar van Maria-Dolores
  jeetje, weet niet eens zeker of ik wel moet duimen dat je die baan krijgt… of het niet té spannend wordt, bedoel ik… nou ja, dan duim ik ervoor dat je krijgt wat je graag wilt, ofzo…

 27. Betty says:

  Avatar van Betty
  Jezzebel, ik denk me suf, maar ik zie ineens in dit stukje een gelijkenis met iemand die ik een decennium geleden ben tegengekomen en volgens mij heb ik in Jeruzalem ook mensen over je gehoord. Ik denk nog even verder. Ik wil niet zomaar lukraak iets zeggen. Ik kom er misschien later dit jaar, als ik terug ben, wel op.

 28. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ben ik nog even.

  @Koen, ik begreep het wel hoor. 🙂
  Dankjewel.

  @Date Leed, leven is spannend, als je het een kans wil geven, open, zonder dat je gaat sturen, laat maar eens zien wat er van komt. Ik ben ook heel benieuwd.

  @Maria Dolores, ik ook niet 🙂 Maar dat is juist zo lekker. Ik heb mijn lijntjes de wereld in gegooid, we zullen zien wat het lot in petto heeft. Ik heb er zin in, wat het ook wordt.

  @Betty, dat zou opnieuw heel goed kunnen. Oi, ik wou dat je specifieker was.
  Heb je mijn stukken over De Organisatie gelezen?
  Misschien heeft het er mee te maken.
  (De stukken van in het begin, ongeveer augustus tot november vorig jaar.)

 29. Betty says:

  Avatar van Betty
  Jezzebel, wanneer het licht bij me daagt, zal ik je wel even mailen ipv hier erop doorgaan.

 30. mary franssen says:

  Avatar van mary franssen

  @Jezzebel,

  Een Joodse man met een Palestijnse vrouw gaat volgens mij misschien nog wel, maar in het omgekeerde heb ik een hard hoofd hoor. Niet in het begin misschien maar als de vlinders zijn verdwenen.

  Of maak je maar een "topic" om reacties uit te lokken?

  PS: dan kun je m.i. beter een calvinist of RK overwegen.
  🙂
  Reactie is geredigeerd

 31. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, goedemorgen, een beetje vroeg, maar er was iets mis met de computer en ik werd wakker, toen wist ik het opeens, volgens mij moet hij het vandaag ‘gewoon doen’, zullen we het even afkloppen, oi va voi wat een leed!

  @Betty, ik ben erg benieuwd.

  @Mary, ik maak niet zo maar een topic, ik heb het over de liefde die ik tegenkom, elke dag.
  Enneh… die Calvinist die ben ik zelf, in hart en nieren. 🙂
  We hebben het er nog wel eens over.

 32. Mephisto says:

  Avatar van Mephisto
  Jij?
  Calvinist?
  Dan wel in ontkenningsfase zeker?

 33. A C T U A L I T Y says:

  Avatar van A C T U A L I T Y
  J O D I N ???

  U bent

  G O D I N

 34. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.