Taboe

foto

Een nieuwe week begonnen. Ik heb zin in een verhaaltje, een sprookje, in godsnaam iets liefs, voor mijn part een leugen.
De confrontatie heeft me pijn gedaan. Lelijk vind ik mezelf. En nu ben ik op de vlucht geslagen.
Maar ik weet dat het geen leugen was. En dat ik het niet zei om je pijn te doen, hoe verboden mijn woorden ook. Taboe, ik heb het aangeraakt en me flink bezeerd.
Zeg eens eerlijk, hoe vaak was het voor jou aantrekkelijk, de ellende, de misère en al dat gekruip van mij? Volgens mij is het de power of survival. En de manier waarop maakt niet uit. In awe voor de manier dat je wist te ademen en die deelde, met mij.
Pijn en verdriet zijn lelijk, daar ben ik mee opgevoed, laten we het er vooral niet over hebben, zo mooi als het glinstert en verblindt, je kunt de regenboog zien in zoete, zachte leugens. Zij bestaan ook en in al die pracht en praal kun je denken dat het veilig is, comfortabel, maar jij en ik weten allebei, klatergoud en alle formules voor geluk en succes, ze troosten niet.
En ik zag hoeveel pijn ik je deed. Dat liet me zo verschrikkelijk schrikken, ik kan mezelf niet meer verdragen. Maar weet je, ik gaf je het diepste van mijn ziel. Zo goed als ik er bij kon.
Ik durfde te zeggen wat ik voelde. Ik deelde het met jou. Bij jou wist ik me veilig. Totdat ik zag dat je me haatte. Taboe. Iemand die vertelt over pijn, over misbruik, over misdaad die mag je niet aantrekkelijk vinden.
Liever een slachtoffer dan een god, die weet dat victim en victor uitwisselbare begrippen zijn, on the wings of a butterfly.

En nu probeer ik me te verbergen.

Jezzebel,
Tussenstop

Foto: ?

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

33 Responses to Taboe

 1. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Je blogs lees ik altijd twee keer: minimaal. Deze vaker. En ik aarzel om je iets terug te geven nu.

  Wat is je totem?
  Reactie is geredigeerd

 2. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Foto: Woman with leaves.

 3. Eline says:

  Avatar van Eline
  Krijg meteen zin iets liefs te schrijven (voel me altijd aangesproken, ook als het niet mij betreft. Help – wat een ego :-)…) alleen maar om je een beter gevoel te bezorgen.
  Niet doen, please, niet verbergen Jezzie. Je bent mooi zoals je bent punt.
  Sjavoea tov!

 4. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen,

  @Nicolaas, ik heb geen verstand van totems, ik ben al blij dat ik mijn horoscoop weet.

  @Eline, ik ben soms monsterlijk lelijk en dat is behoorlijk schrikken, totdat ik het weer begrijp.

  Jongens, vandaag weer verder, heb je gezien dat de zon schijnt, het maakt me zo ongelooflijk blij.

 5. annet says:

  Avatar van annet
  Interessante vraag ‘wat is je totem’. Er is zoveel Jezzebel, laat het niet onopgeraapt liggen.

  Prachtige kunst!

 6. annet says:

  Avatar van annet
  Ingelicht!

 7. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  :-)Annetta, je maakt me aan het lachen. Gisteren stuurde je me nog naar de Sahel als ik in godsnaam eindelijk maar eens mijn mond hield.
  Weet je Lieverd, het hoort er allemaal bij. Soms lig je op de grond, door het stof en soms sta je weer op eindeloos lange benen.

 8. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  —I LOVE YOUR STUFF—
  Don`t hide but light, Jezz.

 9. marsjan says:

  Avatar van marsjan
  Ik ken je nog niet echt maar toch als ik je lees: "je wordt steeds mooier"!!

 10. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  laat maar even
  tot het licht weer aangaat

  liefs Moed, Moon

 11. bert says:

  Avatar van bert
  everybody’s shaking
  and everybody’s breaking
  but they’re staying alive …

  (the Beegees)

  straks zie je ergens wel een regenboog …

 12. Alice says:

  Avatar van Alice
  hai mooie vrouw, ik hoop dat het vandaag wat lichter voor je was.
  maar als het zwaar en donker was, dan laat het zwaar en donker je toch lichter zijn gevallen dan gisteren, uiteindelijk ben ik er zelf van overtuigd dat het allemaal ergens goed voor is en dat je met verdringing niet veel verder komt.
  Liefs!

 13. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  Laat ik nu iets van totems weten..
  Anyway.
  wings of a butterfly are colourfull, like you

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens, daar ben ik weer.
  Nog even, Nicolaas dat was inderdaad een interessante vraag. En Morgaine weet er iets vanaf dan wil ik nu natuurlijk weten welke. Vertel, vertel, vertel me het verhaal ik wil weten hoever ik mezelf er in herken.

  @Frap, ashes to ashes, dust to dust, uiteindelijk gaan we allemaal dood. Dat is wat het allerlekkerste is, durf te leven met al zijn ups and downs, mooie en lelijk, zij horen bij elkaar. Victim and Victor, David Grossman heeft er een prachtig boek over geschreven Zie: Liefde, de moeite waard om er eens naar te kijken, hoe dat werkt.

  @Marsjan, dankjewel 🙂 Maar weet je, mooi en lelijk, zij horen bij elkaar.

  @Moonfairy, ook bij jou moet ik giechelen, je moet het me maar vergeven. Het licht is beslist niet uit hoor. Ben je belazerd! Ik houd van het leven, ik houd van de liefde en ook haar lelijke gezicht bevalt me wel, als ik het begrijp en niet van mezelf hoef te schrikken. Maar dat kost soms tijd.

  @Bert, oeh, oeh, oeh, oeh… Staying Alive! 🙂
  Ik hoef die regenboog niet, de glitters en het klatergoud, het begeistert niet en dat vind ik lekker, zodat je er eens echt naar kunt kijken en het er echt over hebben, zonder dat je bang hoeft te zijn om ‘klappen’ te krijgen voor de dingen die je zegt.
  Mijn instincten en mijn driften, ze zullen dan misschien niet mogen, ze zijn wel van mij en echt.

  @Alice, ja, ik begrijp goed wat je zegt. Het allermoeilijkste is om te aanvaarden wie je bent, in al je lelijkheid en al je pracht. Zij horen bij elkaar. Oi va voi, het wordt een wijsje 🙂

  @Morgaine, Vertel, vertel, vertel! Nu wil ik het weten, wat is die van mij?
  🙂 On the wings of a butterfly, of de heupen van een buikdanseres… en zo. 🙂

 15. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  onze zenders vibreren weer…..had jij het er over…ik had het er ook over…anders maar toch…
  maar ik verberg me niet..
  wees trots dat je gesproken hebt..het is geen haat denk ik wat je toen bij de ander zag, maar schrikken van de waarheid….die is altijd hard…..
  de waarheid verbergen onder de grond zal betekenen dat het gaat groeien en zo’n enorme explosieve kracht ontwikkelt, dat de dag waarop het springt het alles zal opblazen, en dan alles zal vernietigen….ook de dingen die heel hadden moeten blijven..
  zoiets zei Emil Zola en de man heeft nog steeds gelijk….
  dus recht je rug, neus in de wind en er tegen aan…laat jezelf maar zien….je bent er mooi genoeg voor…

  Reactie is geredigeerd

 16. annet says:

  Avatar van annet
  *Jezzebel: als je een beschrijving geeft van je totemdier is dat het symbool voor jezelf. Het komt uit de wereld van het sjamanisme. Elk dier staat en stond voor iets. Het is iets heel krachtigs ook om ermee in verbinding te staan en je 1 geheel te voelen met alles wat om je heen leeft. In wezen ben je nooit meer alleen.

 17. annet says:

  Avatar van annet
  Op deze pc kan ik geen streepjes vinden vandaar dat een 1 intyp. Niet mooi maar het is een oud ding. Een laptop is wel een wens. Maar ik ben van het consuminderentype:>)

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Jeg, ik kom zo even bij je kijken.
  Volgens mij was het haat, die heeft met liefde te maken. En ik zag pijn die ik een ander aandeed, daardoor had ik een hekel aan mezelf, ook al niet zo mooi, zelf haat, zij is lelijk. Omdat ik het niet begreep. Mooi dat jij je niet verbergt, ik ben er ook niet zo goed in. Maar ook daar zit iets. Verschuilen en aanwezig zijn, ook zij horen bij elkaar. Oi va voi, een beetje zoals Annetta ook zegt, alles heeft met alles te maken. Zoals in de chaos theorie, een vlinder die wappert met haar vleugels en een zandstorm is het gevolg.
  Jeg, thanks voor je woorden. Ik vind het fijn om ze met jou te delen. Dikke kus!

  @Annetta, dank voor je uitleg. Maar ergens wist ik dat wel. Ik kan moeilijk aan een ander vragen wat mijn totem is. Maar als een ander er over begint, laat die het dan maar zeggen.
  Ik heb er over nagedacht, die laatste regel ging niet over mezelf maar over die ander. En misschien waren ze toch voor mij.
  Ik heb er nog nooit werkelijk naar gekeken, ik zie mezelf als vuur. Wat ik ook werkelijk ben, wat betreft mijn horoscoop. Daar doe ik het maar mee.
  Ook voor jou een dikke kus!
  Het is lekker als je me aan het denken zet.

 19. marsjan says:

  Avatar van marsjan
  @je reactie: daarom juist….steeds mooier omdat je alles laat zien en puurheid vind ik zo mooi! 😉

 20. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Man, ik vink te weinig. wat een drukte nog zo zunnigzavons. morgaine kan jij het totem taboe doorbreken? jij staat lekker dichtbij jezz (dat voel ik zo).

  ondertussen breek ik mijn hoofd over het bladerbeeld. ken het goed, maar kom er niet: descending woman… zoiets staat me bij, een engelse maker. enniewee. riep je gisteren nou nog wat 😉 ?

 21. viktor loman says:

  Avatar van viktor loman
  Bij jou wist ik me veilig. Totdat ik zag dat je me haatte.
  Al die tijd haate hij/zij jou maar voelde jij je veilig! Dus die veiligheid kan je overal vinden, want het maakt niet uit hoe de ander is, ergo: dat veilige gevoel is een funktie van jezelf die je op een ander projecteert. Ik zou zeggen: neem een poedel.
  groetekus
  rené

 22. Morgaine says:

  Avatar van Morgaine
  ik zal een stukje schrijven over totems vandaag.Ik doorbreek dat taboe met liefde.
  Reactie is geredigeerd

 23. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Marsjan, 🙂

  @Nicolaas, man, kijk uit met dat vinken, voordat je weet zit je mailbox veel voller dan nog leuk is. 🙂
  Ja, ik riep nog wat, in de kroeg, Amsterdam, waar kwam je?

 24. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oeps! Het was opeens veel drukker dan ik in de gaten had 🙂

  @Victor, ja, je zegt daar iets. Het is niet zo dat ‘al die tijd’ gehaat werd. ‘Totdat ik zag dat je me haatte…’
  Veiligheid is wellicht een projectie, toch zendt die ander ook signalen, belangrijk om te kijken of dat nog klopt, en te beseffen wanneer dat niet meer zo is.
  Een poedel?
  Mijn God wat een leed, ik wil ook geen kat. Allemaal niets voor mij, ik heb het zo lekker druk met mezelf. 🙂

  @Morgaine, oehhh… ik ben benieuwd. Ik houd van je verhalen. Tot later! En een dikke kus.

  🙂
  Reactie is geredigeerd

 25. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Voor je het weet, heb je een assistent nodig om aan de mail-die-er-echt-toe-doet toe te komen ;-). Ik fladder liever wat rond.

  Where the action was. RoXY later de iT. Was nogal into house, die ik had leren kennen op underground parties in Utrechtse kraakpanden. Via een Surinameconnectie ook nogal wat dansen tot BAM in diverse zaaltjes.

  Ach, ik werkte toen in de reclame, dan heb je wat afleiding nodig in de weekenden… en door de week.

  Et vous?

 26. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Nicolaas, Richter, RoXY, later ook iT, Oblomow en Odeon.
  🙂

  Ik had ook wat afleiding nodig, bovendien een goede bron van heel wat verhalen. 🙂

 27. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Hmmm, je had dus veul meer afleiding nodig dan ik (en was beroepsgedeformeerd). Odeon kwam ik ook graag, mensen kijken. En Wildschut (ik was van Zuid, Lomanstraat, die jongen die graag losjes wou lijken).

  Heel wat verhalen halen…

 28. asdale is vrolijk vandaag says:

  Avatar van asdale is vrolijk vandaag
  Lieve Belle,
  Zo weinig tijd deze dagen! Bloggen in het voren, huizen kijken,zoveel om aan en over te denken! het leven is soms net een huis. Soms bevind je je in de donkere kelder om het volgende moment te genieten van het uitzicht in de serre, dan weer wil je verdrinken in het bad of jezelf doorspoelen in het toilet, om vervolgens heerlijk te dromen in de geborgenheid van je bed of nachtelijk te dwalen van je bed naar de keuken, de kamer. Staande voor de spiegel zie je je ware gezicht. Aagh!! Lelijk, vals, onhebbelijk! Oef! Wat ben ik mooi, lief en de moeite waard.En dan die eindeloze trap naar boven die je brengt naar de lichtheid van het bestaan, om vervolgens weer te struikelen en de diepte in te vallen. Naar adem happend, strompelend naar de bevrijdende buitenlucht waar regen, storm en hagel je alle kanten op laten vliegen of waar de zon je huid streelt.
  Maar altijd is het en blijft het jouw huis, jouw leven. We blijven ademen, al komt het dak naar beneden!
  Kom, we nemen een glas en roken er een, samen op het terras dat zich onder de sterren weet en waar de laatste vogel zijn avondlied zingt…voor ons!

 29. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Jezz. ik lees, herlees en haal er steeds weer iets anders uit, zie keer op keer een andere invalshoek. Bij een enkel citaat voel ik me aangesproken en bij een ander, daar verzet ik me tegen, zoals "Liever een slachtoffer, dan een gd die weet etc." Dat laatste komt dicht bij wie ik ben, denk ik, nl. nooit meer "de slachtofferrol".
  "Je kunt de regenboog zien in zoete zachte leugens" , want dat is herkenbaar en vertrouwd?
  Is dat, wat je bedoelt?

 30. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  hej Jezzebelief..ik kom nog even bij je langs…..want het is zo stil hier…
  je bent aan het verhuizen…denk ik, weet ik….
  en hebt het nu razend druk met je nieuwe huis….ik hoop dat het een geweldige plek wordt en je er jezelf terug kunt vinden….
  dikke jegkys en jegklem….

 31. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oi, ik heb zo veel te vertellen, maar geen tijd om te reflecteren.
  Ik weet niet wanneer ik er ben en wanneer ik er niet ben, soms ben ik volledig verdwenen, en tussen al die dingen en zaken, drama en toestanden sta ik. Besta ik.
  Jongens, het is nogal veel. Ik doe mijn best, maar lang niet alles zo goed als ik zou moeten.
  Heb je nog een beetje geduld? Ik snak naar tijd, mijn tijd, nog even dan is het er, plek voor mij, mijn ritme.
  Morgen kom ik nog even terug om precies te kijken, het lukt me nu niet meer.

 32. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning,

  @Nicolaas, ja, daar is het ooit begonnen. En ook Wildschut een plek waar ik bij tijd en wijle vaak kwam.

  @Asdale, met je prachtige woorden, onder die hemel klimt langzaam de zon, voor jou en mij. Vandaag wordt stralend, dankjewel.

  @Gingy, Voor zoete zachte leugens hoef je niet naar het lelijke gezicht van de werkelijkheid te kijken, daar waar het pijn doet en ongemakkelijk voelt.

  @Jeg, Lieverd, fijn dat je er bent. Ja, ik ben druk bezig om de dingen en de zaken voor elkaar te krijgen.
  Oi Jeg, hoe ik verlang naar die plek die van mij is, ritme, tijd en plaats.

  Dag Lieverds, vandaag weer druk. Later meer.
  Reactie is geredigeerd

 33. Dunya says:

  Avatar van Dunya
  On the wings of a butterfly……mmmmm yeahhhh mooi…veel passion lees ik..paaspassionnn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.