Dag om maskers op te zetten

foto

Als ik laat deze avond met slordige gebaren de zesde kaars chanoeka aansteek weet ik het. Ik had maskers moeten opzetten. Mijn huid was pijnlijk naakt vandaag.

Aan de houtentafel van een boerenkeuken, vol met potten en pannen uit de wereld, vertel ik haar het hele verhaal. We wachten op de andere kunstenares.
Ze schrikt. Misschien was ik te eerlijk. Ze is vol begrip en medelijden. Maar dit is precies wat ik niet wil. Ik ben niet zielig. Misschien kan ze me vertellen over mijn kracht. Ik vergeet het te vragen.
Midden in de stad verdrink ik in de met zorg uitgestalde potsierlijkheid. Haar gezellige keuken werkt me op de heupen vandaag. Elke artsy fartsy tent is ze afgelopen om dit kakelende geheel bij elkaar te snaaien.
Mijn God, hoeveel tijd heeft zij besteed aan het bouwen van dit dooie nest.

Veel later vergeet ik de stekkers uit de telefoon te trekken. Dat kan niet per ongeluk zijn.
Mijn praktische vriendin vindt haar weg. Hoe lang heeft ze me al niet gesproken.
Ik was wat druk, zeg ik vaag, voordat ik ook haar alles heel precies vertel.
Ze schrikt. Misschien was ik te oprecht. Ze komt met gewetensvragen uit een boekje en allerhande hulp. 
Soms is ze net een kerel. Ik wou dat ze ophield. Wat mij betreft hoeft ze alleen maar te luisteren. Ik heb de antwoorden niet.
Dieper zak ik in mijn ellende, ik voel haar groeien.

Ze is kunstenares en zegt dat ze me begrijpt. Haar vader was ook een echte jekke. Zo noemen ze de Joden uit Oost-Europa die zijn opgevoed met koel Calvinisme en sobere pünktlichkeit. Voordat ze hier hun normen en waarden in nieuwe idealen en verse grond begroeven.
Maar mijn vader is geen jekke, hij is niets, zoals hij dat zelf noemt.
"Ja," onderbreekt de Bonte Keuken de Kunstenares, "toen mijn vader stierf was ik echt kapot. Maar ik sliep zeven moeilijke nachten lang met mijn moeder in zijn bed."
Ik word misselijk van haar overtreffende drang. Ik wil het niet meer horen, de goede moeder die ze was, kind van prachtige ouders die ze had. 
Het doet me werkelijk pijn, maar het is mijn eigen schuld. Ik had vandaag maskers moeten opzetten.

Tel Aviv,
Jezzebel
 

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

37 Responses to Dag om maskers op te zetten

 1. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Lieve Jezz….jij bent jezelf….

 2. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Ik ben er zeker van, dat je er net een andere foto op had geplaatst….
  Reactie is geredigeerd

 3. Eline says:

  Avatar van Eline
  Jezzebel, ik vrees dat ik soms ook net zo’n kerel ben. Meteen met antwoorden komen. En het punt is: je antwoorden moet je altijd zelf zoeken. die van een ander hebben vaak weinig met jou te maken. Het zijn niet jouw antwoorden. Waar het op aankomt is luisteren. Maar dat is een ware kunst. Die niet iedereen, niet altijd gegeven is. Ik luister – I’m in a listening mood.

 4. jo says:

  Avatar van jo
  mooi en pijnlijk

  En het vk-blog is het met me eens , want als ik op aanbevelen druk springt het (terecht) meteen op vier

 5. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Ha meiden zullen we samen even zingen van de "Macabiem"?
  Dan kunnen we weer tegen de wereld op….:-))

 6. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Yeap…..Gingy heeft gelijk Jezz….
  gooi af die maskers….smijt ze weg, vertrap ze…..zet ze nooit meer op..weiger ze ooit nog op te zetten…wees nu wie je bent…durf te zijn wie je bent….het is doodeng…het zal pijn doen, zo zonder maskers, die zo lekker kunnen verdoezelen….maar oh, wat zul je groeien..weg met al die rollen die het toneelstuk steeds maar ingewikkelder maken….ja je zult gaan groeien…je lange benen worden nog langer, je mooie lange armen reiken nog verder, je twee maal vijf vingers zullen nog sterker en slanker worden om nog meer beet te kunnen grijpen…je hals zal trots als een zwaan je hoofd dragen, dat zo zonder masker steeds maar mooier wordt…..dan wordt je echt héél mooi, met net zulke mooie kleuren als die welke jij bij mij zo mooi vindt…..
  doe het…..nu

  je moet me geloven, want ik kan het weten!!

 7. hansan de reiziger says:

  Avatar van hansan de reiziger
  ik heb alleen maar doorzichtigheids maskers, mijn vrienden kijken er dwars doorheen.
  alle anderen zien me niet, door hun maskers, het beeld is verminkt, hun zicht gekleurd.
  ze zijn ziende blind

  nooit meer, naar het beeld van de ander, ik kan niets anders meer dan dit.
  dat maakt het niet lichter, vraag ik ook niet. Het is zichtbaar voor mij

  dans alle rag, naar de vergetelheid

 8. Cor says:

  Avatar van Cor
  misselijk van haar overtreffende drang. Ja Jezz;dat herken ik…..

 9. zev says:

  Avatar van zev
  Mooie woorden, jezz

  Als op een stengel een bloem, in haar statie.

 10. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  Soms moet je gewoon niet willen handelen want dan pas kan het verlangen naar een masker begrepen worden. De verstening laat weliswaar rust van het verstand zien maar als dat er geweest was bij jou dan had je dit ons niet kunnen schenken. Dus toch bedankt…..misschien wel juist daardoor?

 11. Alice says:

  Avatar van Alice
  beeeeeeh! dat klinkt gewoon niet als een lekkere dag, meer een boze dag,
  tijd om jezelf even te verwennen, douchen, al die prut er af laten glijden en dan lekker slapen en morgen weer een nieuwe dag! 🙂

 12. Annelies says:

  Avatar van Annelies
  Gelukkig was deze dag gisteren – vandaag ga je vol met je gezicht in de zon, en laat je koesteren…sterkte !

 13. Jerunda says:

  Avatar van Jerunda
  Ook ik zal mijn best doen te luisteren, niets meer, niets minder.

 14. Erics' art says:

  Avatar van Erics
  kus op een naakt gezicht…meer niet.
  x

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Goedemorgen Lieverds 🙂
  @Gingy, soms is dat wat veel voor anderen, mezelf zijn.
  Er was inderdaad eerst een andere foto, maar die zat me niet lekker, ik vond die net te kitsch. En ook met deze ben ik niet helemaal gelukkig…
  @Eline het is fijn dat je luistert.
  @Jo, dank voor de extra punten 🙂
  @Jeg, dank voor je prachtige woorden, ik geloof je 🙂
  @Hansan, soms is het inderdaad ook worstelen met het masker van een ander.
  @Cor, soms is het inderdaad maar nauwelijks te verdragen, mensen die je blijven vertellen hoe goed ze zijn.
  @Zev, dank voor je lieve woorden 🙂
  @Henk, ik denk dat je gelijk hebt, misschien juist daardoor.
  @Alice, vandaag is een nieuwe dag. Kom, we dansen weer verder. 🙂
  @Annelies, oh ja, vandaag zal ik me door de zon laten strelen, als er ook maar even een momentje is om te vluchten. 🙂
  @Jerunda, dankjewel, dat is heel veel 🙂
  @Eric’s, lieve kus voor jou, dankjewel 🙂

 16. Anna says:

  Avatar van Anna
  goedemorgen Jezzebel
  masker opzetten ja goede tip, sommige mensen kunnen dat niet goed gelukkig maar 😉

 17. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  Hoor de woorden die je horen WILT, en trek je snoet in een grimas.
  Je bent sterk genoeg op je zelf.

 18. Astroloog says:

  Avatar van Astroloog
  "Dieper zak ik in mijn ellende, ik voel haar groeien."

  Rake opmerking. Ik ken die mensen die alleen maar gelukkig zijn wanneer ze een ander met hun mooie adviezen dood kunnen slaan. Nooit zullen ze een zwakke ander eens een beetje sterker maken, altijd houden ze de kracht voor zichzelf en bekogelen ze jou met woorden die volmaakt krachteloos zijn.
  Ik heb jarenlang rondgelopen in het psychiatrische circuit, niet als sterke behandelaar, maar als patient. Echt een beroerde ervaring. De grootste l-l staat ver boven je. Niet omdat hij intelligenter, of gevoeliger of wijzer of gewoon een beter mens is, maar omdat hij toevallig gezond en rijk is en jij niet.
  JAMES REDFIELD noemt dat in zijn CELESTIJNSE BELOFTE heel terecht een beheersingsdrama, een term die de goedkope moralisten onder ons niet serieus nemen, omdat goedkope moraal altijd heerszucht is:

  "Als iemand naar iemand anders loopt en een gesprek begint, wat elke dag miljarden malen ter wereld plaatsvindt, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Dat individu voelt zich na afloop sterk of zwak, afhankelijk van wat er tijdens die interactie gebeurt.’ ‘Om die reden,’ vervolgde hij, ‘nemen mensen altijd een manipulerende houding aan. De bijzondere situatie of het onderwerp doen er niet toe. We bereiden ons voor om zodanige dingen te zeggen dat we tijdens het gesprek de overhand hebben. Iedereen probeert een middel tot beheersing te vinden en dus de ontmoeting te domineren. Als we succes hebben en ons gezichtspunt wint, krijgen we een psychische opkikker in plaats van ons zwak te voelen. Met andere woorden: wij mensen proberen elkaar te overtroeven en te beheersen, niet vanwege een tastbaar doel buiten ons dat we proberen te bereiken, maar omdat we er psychisch van opkikkeren… "

  Uit de webpagina: http://home.hetnet.nl/~anarchopress/ik/anarcho/spiegel.htm

 19. asdale says:

  Avatar van asdale
  Nee geen maskers had je op moeten zetten, je had moeten opstaan en weggaan. Jeg heeft gelijk, gooi weg die maskers. ga naar het strand, pak voor elk masker een steen en gooi die in de zee en neem afscheid. Achter die maskers zit een mooie, lieve, sterke vrouw die gezien mag worden.
  Hup hup, stuur die eindeloos lange benen naar het strand lieve Jezz en ga gooien. Bij elke steen een woord, een schreeuw om mijn part. Dag maskers! Verdwijn in de golven en verdrink in die eindeloze diepte!

 20. K says:

  Avatar van K
  Helemaal eens met Asdale! Maskers laten je vervreemden van jezelf en het mooiste wat je een ander én jezelf te bieden hebt is helemaal jezelf zijn.

 21. Annet says:

  Avatar van Annet
  Prachtig proza! Een woordenwenteling om je in rond te draaien als een kat in het hooi die een kommetje vormt. Om heerlijk in te snorren.

  :>)

 22. annettemarie.lemaire@hetnet.nl says:

  Avatar van annettemarie.lemaire@hetnet.nl
  prrrrrrrrt.

  :>)

 23. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Liefies, ben ik weer even:
  @Anna, good afternoon 🙂 Ik ben niet zo goed in maskers, dat doet inderdaad soms pijn.
  @Fravapa, maar weet je, die woorden blijven in je hoofd draaien, uren later als je al lang weer thuis bent. Steeds opnieuw vraag je je af, wat zit me nu eigenlijk dwars…
  Ik doe mijn best 🙂
  @Astroloog, dank voor je openhartige woorden. Je legt precies de vinger op de pijnlijke plek. Of je beschermt jezelf met een masker, of het doet pijn. Bij mij deed het pijn gisteren, zo naakt.
  @Asdale, stralende glimlach voor jou. Ik ben zo hard mijn best aan het doen om er straks een uurtje even tussenuit te sneaken, maar oi va voi, ik word met allerlei deadlines en toestanden op mijn stoel geplakt.
  Dank, voor je lieve woorden, ze helpen.
  @K, allemaal leuk en aardig zo open en kwetsbaar, maar oi va voi wat kan dat pijnlijk zijn. Dat was mijn punt.
  @Annette, 🙂 Je maakt me aan het lachen, dank voor je fijne compliment. 🙂

 24. rupsje says:

  Avatar van rupsje
  Maskers doen pijn, ze zijn bedoeld om ongemak bij anderen weg te nemen. Maar het gaat ten koste van jezelf. Ik kan het weten.
  Weg met je maskers, jij bent jij bent jij bent jij. Basta.

 25. K says:

  Avatar van K
  Liever pijnlijk dan onecht.

 26. zev says:

  Avatar van zev
  alles verdwijnt
  waar je dansend verschijnt

 27. Maria-Dolores says:

  Avatar van Maria-Dolores
  mooi verhaal… ik wil geen maskers op moeten zetten, alleen maar praten met mensen die me zonder masker accepteren… en anders niet…
  ciao

 28. Astroloog says:

  Avatar van Astroloog
  Het probleem MARIA-DOLORES (wat een naam…) is dat we in een wereld leven waarin macht en maskers opzetten samengaan. Degene die het mooiste masker draagt is koning. Daarom heb ik zo een hekel aan religieuze fundamentalisten (tot welk geloof ze ook behoren). Ze dragen maskers waar je je als gevoelig mens op stuk loopt.
  Er wordt veel geleurd met het dagboek van Anne Frank, vaak met de bedoeling haar te gebruiken voor ideologische doeleinden. Wat me aanspreekt in dat dagboek is haar gevecht met de zure predikende man die haar voortdurend de les wil lezen. Die opstandige Anne, daar houd ik van. Het meisje dat hartstochtelijk de vrijheid zoekt, heen wil kijken over jood en niet-jood.
  Het ‘goede joodse meisje’ zoals de kapers haar noemen moet ik niet. Omdat dat meisje is voorzien van een masker!

 29. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  voor mij is de beste zin
  "ze is net een kerel"
  die komen ook altijd met oplossingen
  let maar es op
  wij vrouwen kunnen veel beter het moment het moment laten zijn

  liefs Moon

 30. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂 Is ze weer, oi vee Astroloog je geeft me wel gelijk wat om over na te denken.
  Gaat ie:
  @Rupsje, soms is de huid akelig bloot en open en doen de woorden van anderen schrijnend pijn. Er is mij vaak aangeraden om mezelf daar beten tegen te beschermen, ik ben zo hypergevoelig wordt er dan gezegd. In dat beschermen ben ik niet zo goed en dat deed gisteren pijn.
  @K, dat klinkt goed, maar is in werkelijkheid niet zo makkelijk, daar worstelde ik mee gisteren.
  @Zev 🙂
  @Maria Dolores, maskers op moeten zetten om je aan de norm aan te passen, is niet fijn. Soms zou ik mezelf wat beter willen beschermen, maar zoals ik al zei, ik ben niet zo goed in maskers.
  @Astroloog, ik geloof dat de kracht van Anne was dat ze zo jong als ze was zo mooi en scherp kon kijken en zichzelf durfde bloot te geven. Ik denk vaak aan wat een schrijftster zij zou zijn geweest.

  @Moon, ja, het is fijn als mensen luisteren en niet meteen beginnen met het ‘regelen’ van jouw leven. Ik voel dat soms als een belediging, alsof ik daar zelf niet aan gedacht had, maar ik wilde zo graag gewoon even vertellen.
  Reactie is geredigeerd

 31. Henk says:

  Avatar van Henk
  Jezz, dit is een hele mooie foto. Prima keuze.

  Groeten, Henk.

 32. Astroloog says:

  Avatar van Astroloog
  Anne Frank was een rebel. Ze werd niet serieus genomen door de ouderen: te lastig, een kwebbelaar en een kruidjeroermeniet met een grote mond. En toch was ze erg gevoelig en kon ze het niet verdragen wanneer mensen haar met verwijten overstelpten. Een gewoon mens dus, waar alleen zuurpruimen ‘een jodinnetje’ in zien.

 33. viktor loman says:

  Avatar van viktor loman
  Hoi jezzebel
  De ellende is weer om te smullen.
  Ik verwacht je in maart in mijn tuin.
  groetekus
  rené

 34. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  …….huplakee..even hier in springen…
  de foto is precies goed….zonder masker….ongekunsteld..puur!!!
  enne….luisterende mensen zijn zeldzaamheden is mij vaak verteld :))

 35. Marlis says:

  Avatar van Marlis
  maskers op maskers af. Nu heb ik door je titel (die ik even nodig had) toch weer iets moois gelezen. (daaronder bedoel ik 🙂

 36. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  niets aan toe te voegen en dat wilde ik even laten weten, voor je wegzakt over een paar minuten 🙂

 37. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Voordat ik over een paar minuten wegzak, gaat ie nog even 🙂
  @Henk, dankjewel, maar ik was er niet erg gelukkig mee.
  @Astroloog ik heb een keer een gecombineerd portret van haar en Virginia Woolf gemaakt, twee vrouwen die in de waanzin gevangen zaten. Op 5 november kun je het portret terugvinden.
  @Victorrené, ik verheug me er op 🙂
  @Jeg, je klinkt goed, ik kom zo even met al mijn aandacht naar jou luisteren.
  @Marlis, wow, jij hebt tanden aangetrokken! 🙂
  @Solvejg, 🙂 ik ben al aan het volgende stuk bezig 🙂 Komt goed.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.