Toe, kus mij

foto

De dagen zijn druk, hectisch en leeg. Moeilijk om geen medelijden met mezelf te hebben, de situatie précaire.
Schamel broodschrijfster biedt zich aan, armzalig duivels vrouwtje. Kloppend hart bedelend om een gunst fluistert zoete woorden. 
Toe, kus mij, met al je liefde.

Ik heb mezelf lekker in de nesten gewerkt. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om zo koppig te zijn! Een baan opzeggen als je zulke grote plannen hebt is gewoon niet handig.
Nu zit ik opgesloten in mijn eigen gelijk.
De mannen van het Hoogste Gezag lachen in hun vuistje. Mijn hoge toren komt hen gemakkelijk uit, deze onneembare vesting.
Ze hadden een cadeautje voor me. Hoewel ik er geen recht op heb, kreeg ik uit de goedheid van hun hart – zo werd er bij gezegd – nog voor een maand een fooitje mee. Ja, ik weet het, daar is een woord voor.

Als je in Israël ontslagen wordt en je werkt ergens langer dan een jaar heb je recht op een maand salaris. Dat geldt niet voor mij, ik heb de stok zelf gegooid. Dus moet ik nu ook nog dankbaar zijn, naar de mannen die mij vertelden dat als ik een gewoon leven zou leiden, met een heuse partner, ik gemakkelijk aan de eisen had kunnen voldoen.
Ze weten het nog niet, ik ben de woorden van mijn ziel aan het tikken voor een schamel prijsje en armzalig krantje van de gemeente, in Nederland. Verleidelijk zachtjes streel ik de hartendief van de mispoche.
En de honden huilen aan de poorten die niet langer toegankelijk zijn. Maar wat verwekt is zal geboren worden.

Wellust werd in brons opgeborgen
volledige toewijding nederig onderworpen
maar vurig verlangen bonst
in verboden poorten 
bewaakt door bloedhonden

Schone dochter, klassieke maagd
smeekt tot machtig oppergod
ontferm u, fluistert zij, dweept zij, verlokt zij
neem mij, ploeg mij, ontvlam mij
buig mij, keer mij, ontgin mij, zucht zij

Gouden vruchtbaarheid genomen
en ontvangen
ontgonnen lippen van fluweel
weerbarst weggestopt
in houten doos
vader werpt zeemansgraf
vaarwel aan moeder en kind

Naakte kwetsbaarheid
geklonken op een rots
bijbels Jaffa, mythologisch Joppa
belofte van Andromeda
ik zal mij tonen
begeer mij
in mijn zonden
eb en vloed
schept de hunkering

Tel Aviv,
Jezzebel

Art: Gustav Klimt, Danae

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

37 Responses to Toe, kus mij

 1. Kumari says:

  Avatar van Kumari
  Omarm je verdriet Jezz, kijk vooruit, neus in de lucht en ruik de bevrijding.

 2. Cor says:

  Avatar van Cor
  I am realy impressed, Jezz.ook het gedicht…aanbevolen;ik klik 1x en gelijk 4 punten.mijn computer spookt

 3. mirjam says:

  Avatar van mirjam
  Ja, we willen graag een beetje meer, een onsje meer plezier in het werk, een extra schepje geld, nog een wolkje lust, wat meer ruimte voor grootse plannen en…s.v.p. wat minder kwetsbaarheid en koude dagen.
  Maarre: blijven kiezen! authentieke keuzes drijven ons voorbij de grenzen van het behaaglijke (Sarah Ban Breathnack in ‘Dat beetje meer’)’De meest voorkomende vorm van wanhoop is… dat men niet besluit, of bereid is, zichzelf te zijn, maar de diepste vorm van wanhoop is het besluit iemand anders te zijn dan jezelf.'(Soren Kierkegaard).

 4. Eline says:

  Avatar van Eline
  Oh, daar ben je weer, en hoe. Wat kan ik anders zeggen dan: heel erg mooi, apart en Jezzy. Al lijkt dat ploegen me een pijnlijke zaak, evenals de situatie waar je in zit. Makkelijk gezegd: "kop op, het lukt je wel" enzovoorts, maar dat brengt nog geen brood op de plank, laat staan pindakaas. Ofzo. Kan alleen wat positieve gedachten naar je toesturen. Wie weet helpt dat een klein beetje. Succes, Jezz!

 5. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Jezz. : de hartendief van de mispoche????
  Indrukwekkend gedicht….

 6. Ramirezi says:

  Avatar van Ramirezi
  Ja, zeker een mooi gedicht. En verder – geen spijt hebben – als je het niet gedaan had was je nog veel ongelukkiger geweest…

 7. Doortje says:

  Avatar van Doortje
  mooi schilderij, mooi gedicht en nu nog een mooie oplossing voor je probleem. Succes!

 8. K says:

  Avatar van K
  De woorden van je ziel….de woorden van je ziel horen niet in een armzalig krantje Jezz. Hier ligt het accent wat verkeerd. De woorden van je ziel kunnen beter tot uiting komen in de relationele sfeer, lijkt me. Zonde voor een blaadje.

 9. Flaxorca says:

  Avatar van Flaxorca
  Voor iemand die pas terug nog beweerde dat ze niet zo’n ster was in dichten smijt je wel erg mooie woorden richting mijn echo. Kom lieve Jezzebel leun maar even en haal een paar keer lekker diep adem. Morgen is een mooie dag alleen al omdat ze geleeft worden mag…

 10. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Ik ga je wijneuzerig toespreken….
  hou op met je klaagzang….recht je rug, til je wijze neusje een beetje verder omhoog.. ja…zo…..een beetje richting zon…en toon jezelf wat je waard bent…weet dat je later blij zal zijn dat je deze stap hebt genomen…..
  alle negatieve dingen hebben een positieve kant…altijd, waar en wanneer dan ook….
  vlieg zoals de vogels….
  weet je waarom de vogels kunnen vliegen en wij niet? Om de simpele reden dat zij een perfect geloof hebben..
  want geloof hebben is vleugels hebben……
  fly dear fly……..

 11. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  wijsneuzerig…..
  die neus van mij funtioneert momenteel iets te goed……snopverkouden!!!…hahaha!!

 12. Jos Goedmakers says:

  Avatar van Jos Goedmakers
  Ik zit je nu al weken hunkerend vochtig te begeren, maar het is verdomme alleen DIGITAAL!…;-))

 13. Partout says:

  Avatar van Partout
  Ik vind het veel te gemakkelijk om je problemen maar weer op de Mannen te schuiven.
  Volgens mij ben je gewoon een Luie Reet, je hebt geen tijd gehad voor je werk omdat je zo nodig moest bloggen liefje!
  PS Ik ben zelf ook erg lui, als het effe kan..

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lieverds, jeetje… 🙂
  Gaat ie:
  @Kumari, ik doe mijn best 🙂
  @Cor, mijn dank is groot 🙂
  @Mirjam, dankjewel, koppig is lastig, maar inderdaad misschien dat het achteraf ‘zin’ heeft. 🙂
  @Eline, dankjewel, ik ben blij met je positieve gedachten. 🙂
  @Gingy, 🙂 Ik kan moeilijk naam en toenaam noemen. 🙂
  @Ramirezi, weet je, iemand heeft me ooit eens geleerd dat mensen met principes vooral lastig voor zichzelf zijn. Ik ben een enorme tsores. 🙂
  @Doortje, Lieverd! Dankjewel, ik doe echt mijn best.
  @K, het feit dat ik geen relatie heb werd door de mannen van het Hoogste Gezag als een heikel punt gezien. Dan maar de woorden van mijn ziel, ookal wordt daar niet zo heel royaal voor betaald. Maakt mij niet uit, de woorden blijven. 🙂
  @Flax 🙂 Morgen is een mooie dag omdat ze geleefd worden mag. Fijn om bij jou te leunen. 🙂
  @Jeg, ik moet om je giechelen, ik ben nog wat aan het oefenen, maar er komt een dag…
  Beterschap lieverd!
  @Jos, vochtig? Heb je ook last van een ‘snopverkouden’ neus? 🙂 Maar je kunt natuurlijk ook hier naar toe komen… tot dan een digikus.

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Partout,
  Had ik al gezegd dat ik van je houd? Met mijn luie tochus heb ik het toch voor heel wat mannen onrustig gemaakt. Het lijkt me niet te rijmen…
  En hoe doe jij dat?

 16. niko says:

  Avatar van niko
  Waar een deur dicht gaat er ook……
  Kom, gebeurd is gebeurd,je moet er even door heen.
  Wie weet wat voor moois jou te wachten staat!

 17. Gianni says:

  Avatar van Gianni
  Maar in alles wint jouw kracht….en voor je ligt het geluk van de eeuwige zuiverheid…die jou in alles beminnen wil….nee ZAL !

 18. asdale says:

  Avatar van asdale
  Wijze woorden van mijn Söster!
  verder heb ik alleen maar verleifd gestaard naar dat prachtig beeld van mijn geliefde Klimt!
  Kom bellekind….womanpower!!!

 19. Alice says:

  Avatar van Alice
  🙂 goh ja, das ook komisch,
  ik dacht bij mijzelf, wow wat een apart gedicht ne ging onderaan de tekst opzoek naar de schrijfer/ster…. en vond geen naam! het besef dat JIJ dat hebt geschreven moest even inzinken en dus heb ik het nu drie keer gelezen…:))
  ..
  impressive!

 20. K says:

  Avatar van K
  Wat jij in je privéleven doet gaat de mannen van het Hoogste Gezag niets aan! Ze hadden je moeten betalen onafhankelijk van geslacht. Wel een erg goedkoop excuus om dat op een relationele band te schuiven. Maar ik kan je houding niet zo goed begrijpen aangezien ik werk om te leven en niet leef om te werken. Op één of andere manier krijg ik anders het idee dat ik me zelf voor de gek houd.

 21. Peter Hoopman says:

  Avatar van Peter Hoopman
  Je durft in ieder geval wel en je schrijft goed.

  Maar ja daar begint het pas. ;-))

 22. viktor loman says:

  Avatar van viktor loman
  Schrijf eeen boek
  Maak een dichtbundel
  En neem een nietszeggend baantje voor het geld.
  Denk aan JC Bloem.
  viktoorené

 23. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  Gelaat, blanke warmte
  Liefelijke volharding.
  Je bent geweldig!

 24. Erics' art says:

  Avatar van Erics
  Na een genomen beslissing komt de overdenking van wat verlaten werd, dat is nodig om te zien hoe men verder moet…gewoon doorgaan dus, deze fase hoort erbij…
  🙂

 25. K says:

  Avatar van K
  @Viktor. Heb ik ook al eens gezegd en dat zit ook zeker wel in het vat.

 26. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Lieverds 🙂
  @Niko, het is lekker dat alles weer open staat, maar ook beangstigend als er nergens een vangnet is. Stapje voor stapje verder.
  @Gianni 🙂 Ik houd van de liefde, met heel mijn hart 🙂
  @Asdale, ik geloof net als jij in vrouwen power! Dat komt wel goed. 🙂
  @Alice, ik moet om je giechelen, je maakt me weer eens heel erg verlegen. 🙂
  @K, we proberen allemaal te werken om te leven, ik niet anders dan jij. En in dit land is dat niet eenvoudig, zeker niet als je met mannen te maken hebt die vinden dat je een partner had moeten hebben en dan wel tevreden zou zijn.
  @Peter, 🙂 Daar begint de ellende mee. 🙂
  @Victorrené, man van de groetenkus, reken maar dat ik grootse plannen heb, maar nu is het even praktisch de boel bij elkaar houden. Dromen zijn wel leuk, op een gegeven moment moeten ze ook waar gemaakt worden, anders ben je niet meer dan een fantast.
  @Fravapa, en dit zijn de mooiste woorden van mijn dag 🙂 Dankjewel.
  @Eric’s dank voor je steun. Ik doe mijn best.
  @K, 🙂 Het komt, ik hoop het, met heel mijn hart.

 27. Anna says:

  Avatar van Anna
  @ Jezzebel
  Goedemorgen mooie vrouw, ga je geen wijze raad geven, je bent mans genoeg, hoe vind je het dat ik er uitzie als een kerel haha heb even wat testosteron energie nodig ;-)) Stuur wat vibes naar jou. Gr.
  Anna

 28. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Anna ik vind je prachtig! Ik ken dat soort buien. Ik leen een beetje van je 🙂

 29. Maria-Dolores says:

  Avatar van Maria-Dolores
  ik ga ook geen wijze raad geven… lijkt me een bekend dilemma… ik heb nog nooit een baan of werk gevonden waar ik als ‘hele mens’ geaccepteerd en gewaardeerd werd… niet eens vrijwilligerswerk…

 30. Henk van Leuken says:

  Avatar van Henk van Leuken
  Wat het beeld van Gustav schenkt heb jij in woord overtroffen want veel fijner, veel dieper, intenser zijn de indrukken die velermalen alles kusten.

  gegroet:)

 31. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Kwam even langs om nog eens je gedicht te lezen….

 32. Astroloog says:

  Avatar van Astroloog
  Aardige opmerking MIRJAM: ".. de diepste vorm van wanhoop is het besluit iemand anders te zijn dan jezelf." (Soren Kierkegaard).

  Wat Gustav Klimt betreft: ik heb mijn kamer volhangen met Klimt-posters…

 33. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Yes! Ik heb mijn verhaal af!
  @Maria-Dolores, Ik werkte met enkel vrijwilligers op twee secretaresses na. Daar ligt precies het probleem. Waar jij voor betaald wordt (en voor geleerd hebt) doen zij als hobby, daar offeren ze al hun vrije tijd aan op. Dus wordt er van jou verwacht je in een soort spagaat te gooien. Onmogelijk om aan die verwachtingen te voldoen. Ik was te professioneel, te veel eisend én een bedreiging.
  @Henk 🙂 Wat mooi!
  @Gingy, Hey, Lieverd, gezellig. (Ik ben er zelf ook maar weer even voor gaan zitten.) 🙂
  @Astroloog, ik dacht gisteravond over die woorden. Het lijkt me een onmogelijkheid. Je kunt nooit iemand anders dan jezelf zijn, welk besluit je ook neemt.
  Neem de mensen op het blog, ik had zelfs honderd verschillende chatnamen, maar wie was ik al die tijd? Niemand anders dan die dwarse hittepetit die ik hier ook ben (onder alweer een geleende naam).
  🙂
  Ik houd van Klimt!

 34. Annet says:

  Avatar van Annet
  Ik kan dit haast niet aan!

 35. koen-drijfveren says:

  Avatar van koen-drijfveren
  aanbevolen, vooral om de mooie afbeelding.

 36. Koet says:

  Avatar van Koet
  Ontzettend mooi zeg! Precies waar ik behoefte aan had, deze woordkunst!was wel eens eerder langs geweest…maar nu ben ik fan!
  En die klimt, wat een prachtige plaat!

 37. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Annet, jawel, toch? 🙂
  @Koen, oehhh je bent er weer, ik kom zo even langs.
  @Koet, je woorden maken me verlegen, dankjewel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.