Liefde en zo

foto

Mag ik nog even bij je zijn? Nog heel even. Mijn hoofd op je borst en gewoon wat kletsen, zachtjes praten,  nog even vertellen, zoals twee geliefden die elkaar heel intiem kennen en nog steeds niet uitgepraat zijn, maar straks afscheid moeten nemen, wanneer de dag weer aan onze botten trekt, als we ook weer op onze benen moeten staan.
Wil je iets drinken, zullen we een sigaretje roken, zullen we het nog heel even een beetje gezellig maken? Kom, neem dit kussen leg je hoofd nog even neer, het is fijn om bij jou te zijn.

Het is drie uur deze nacht als ik wakker word en me blij voel. Net alsof ik mijn eigen ritme aan het vesjteren ben.
Sinds De Organisatie niet meer bestaat slaap ik op onregelmatige uren en word wakker wanneer het uitkomt. Dat had ik voorheen niet. Mijn lichaam reageert op het licht, in de winter ga ik vroeger naar bed dan in de zomer en slaap ik ook langer. Het is een natuurlijk ritme, al jaren dat ik geen wekker zet, maar altijd op tijd ben.
Daarom begrijp ik niet goed dat mijn lichaam nu zulke kuren aan het uithalen is.
Midden op de dag ben ik opeens, zo maar, doodmoe. Dan ga ik slapen voor zolang het duurt. Er is geen werk meer dat mijn ritme bepaalt, ik kan het zelf weer indelen, mijn dagen, of mijn nachten.
Op mijn gemak, in het holst van de nacht als de wereld om me heen zachtjes slaapt en ik ongestoord mijn gang kan gaan, sliert ik opnieuw over het blog.
Er is zoveel te beleven, zoveel te leren, zoveel te volgen, zo ontzettend veel om blij van te worden, daar offer ik met liefde een ‘normale’ nacht voor op.
Ik ben ook zo’n ongelooflijke hebberd, ik vind alles interessant, overal wil ik wel wat van weten, en tsja… dan zit je met de brokken.
In mijn mailbox wachten weer ik-weet-niet-hoeveel mails, onderwerpen waarop ik me geabonneerd heb. Ik moest het weer zo nodig heel precies weten.
Soms word ik moe van mezelf. 🙂

Om zeven uur deze ochtend houd ik het voor gezien. Ik ben er nog lang niet doorheen, maar het is genoeg geweest. Vier uren lang heb ik je overal gezocht, nu moet ik weer even mijn eigen gedachten de kans geven.
Ik kan dat hoofd niet eindeloos vullen, het heeft ook zijn eigen manier van verwerken nodig.

Ik lig in bed en voel me nog steeds blij en gelukkig. Een beetje wezenloos, alsof het genoeg is om als een baby’tje naar het plafond te staren, zonder werkelijk wat te zien.
Dan hoor ik de sleutel in het slot steken. 
Daar is hij, de man van een ander, de enige die een sleutel van mijn huis heeft. Hij heeft deze ochtend uitgekozen om zo vroeg bij mij te zijn. Op shabat?
Ik begrijp het niet. Wat komt hij doen?
Ik zeg zijn naam met een vraagteken.
Hij zegt het woord dat ik zo miste toen ik net in dit land was en met niemand mijn eigen taal kon spreken: "Goedemorgen."
Maar hij moet eerst naar het toilet. Ik moet er om glimlachen, dat heeft hij vaker als hij bij mij is, dan moet hij eerst naar het toilet.
Even vraag ik me af of ik uit bed zal stappen, dit is een veel te intiem moment voor twee mensen die werkelijk van elkaar houden, maar afscheid moeten nemen.
Ik weet dat het hem dwars zit en ook mij doet het pijn. Maar het is tijd, werkelijk tijd.
Bijna dertien jaar waren we op één of andere manier samen, nooit ver weg, altijd in de buurt, hij, de man die voor mij de rots heeft ontdekt.

Ik schuif op in bed. Hij gaat op de rand zitten en begint te vertellen. Hij heeft het niet gemakkelijk, zijn tweede zoon is net geboren en alweer is hij een dag woedend en schreeuwend wakker geworden.
Het maakt me verdrietig als ik zie hoe hij door zijn woede verstikt er bijna niet meer uit kan. Soms vluchten we samen naar de rots om een beetje te kletsen. Hij heeft van veel dingen een uitermate scherp verstand. Hij weet heel exact hoe het met de rotatie van de aarde zit en heeft het over sterren en planeten en de orbit van het leven. Hij heeft me veel geleerd.
Ik heb het hem van de week precies verteld. De dingen en de zaken die hij me gaf en nog steeds geeft.
Samson noemde ik hem vroeger, door zijn prachtige rode haren die als dikke manen over zijn schouders golven en de krachtige bouw van zijn lichaam, zijn blije voeten.
Hij heeft het gezicht van een leeuw met de uitdrukking van een lammetje. Maar misschien heb ik me daar toch in vergist. Misschien komt het nog, dat hij al zijn kracht laat zien.
Ik heb hem ook wel eens Salomon genoemd, omdat hij zo mooi met de dieren kan praten. Op zijn manier, hij weet het waarschijnlijk niet eens. Maar als hij tsjirpt als een vogeltje, wat hij vroeger voor een grapje vaak voor me deed, dan staat de wereld stil, dan is hij zo mooi.
Met hem was ik als een kind, was hij als een kind, konden we samen om elkaar en onszelf lachen. Wij hebben zoveel gespeeld samen, eerdaags zullen we allebei de laatste noten kraken en vliegt de vogel weer vrij.

Maar dan moet ik naar het toilet en als ik terugkom vraag ik hem of hij nog wat wil slapen. Hij trekt zijn spijkerbroek er voor uit, maakt zijn schouder vrij en slaat zijn armen om me heen.
Zo hebben we nog heel lang gepraat en zijn we in slaap gevallen. Hij de man die mijn grenzen respecteerde en alleen kwam om nog even zijn hart te delen. 
Ik houd van hem, hij zal er voor altijd zijn in dat krankzinnige hart van mij.
Een paar uur later staat hij op, terug naar huis, deze gestolen uurtjes waren van ons, nu moet hij er weer zijn voor de rest van de wereld.

En ik? Ik ben alweer bij jou. Verlies me op het blog, ga nog honderd straatjes in en kom telkens weer uit bij jou. Steeds opnieuw.

Later ga ik naar de rots. In de twee laatste uren van de ondergaande zon, vlak voordat er drie sterren aan de hemel staan, begreep ik het opeens.
Het was een magisch moment. Nog nooit heb ik het einde van shabat, het moment van havdalah, de scheiding tussen het één en het ander, zo duidelijk gevoeld als vandaag.

Mijn gedachten dwalen en natuurlijk kom ik weer uit op het blog. Wat een prachtige roller coaster heb je me gegeven. In gedachten had ik daar heel andere woorden voor, maar dat vertel ik nog wel eens. Als we nog eens tegen elkaar praten, mijn hoofd op jouw borst, als je je armen om me heen slaat en vertelt over wat jou bezighoudt. Kom, laat me nog even tegen je aan kletsen, laat me nog even met je fluisteren.

Als ik opsta om naar huis te gaan weet ik welke foto ik wil gebruiken. Ik begrijp het weer een beetje beter.

Liefde gaat over geven en iemand die het wil ontvangen.

Foto: Etant donnes van Marcel Duchamp. Het laatste kunstwerk dat hij aan de mensheid gaf. Nog steeds een mysterie waar volgens mij nog lang niet alles over is gezegd.
Maar ik weet zeker dat Maria Martines een echte grote liefde van hem was.

Tel Aviv,
Jezzebel

En hier kun je er meer over te weten komen:

http://www.toutfait.com/duchamp.jsp?postid=941&keyword

http://www.freshwidow.com/etant-donnes2.html
 
Shavuah Tov.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

25 Responses to Liefde en zo

 1. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  ja JEZZ….liefde gaat over geven en iemand die het wil ontvangen en vice versa…niets minder en niets meer… welterusten mooie denkster…

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  En omdat het weer eens helemaal mis ging met mijn ‘lay-out’ heb ik maar een stuk gewist. Ik mis het niet werkelijk, zo is het beter.

  Mooie Prachtige Jeg, ik wilde je nog bedanken voor die mooie uitleg die je op mijn vorige blog gaf. Maar dit moest eerst, dat begrijp je vast.
  De rest komt later.
  Slaap lekker Lieverd.

 3. Klaas says:

  Avatar van Klaas
  Ik lees je, ben vaak gefascineerd. Deze raakt me. Intens. Bedankt, have a dream.

 4. K says:

  Avatar van K
  Ben je een hebberd, zeg je. Welnee, het is meer "lust for life". Alles weten, alles kennen, alles begrijpen en volluit leven.

 5. Anna er stond toch echt dat ik ingelogd was says:

  Avatar van Anna er stond toch echt dat ik ingelogd was
  reageer bij altijd eerst voordat ik ga lezen ;-)) weet ook niet waarom

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning 🙂

  En opeens ben ik dan toch weer in een ‘normaal’ ritme, kwartoverzeven op een ‘gewone’ dag lijkt mij netjes. Lekker, ik heb nog heel veel te doen, laten we maar eens kijken waar ik mijn dag mee ga vullen.

  @Klaas, dankjewel, het maakt me blij. Lekker is het om een droom te hebben 🙂
  @K, 🙂 dat is het zeker en dat maakt mij met een stralende glimlach een enorme hebberd. Dat blijft.
  @Anna, 🙂 lekker is dat he? Alsof je niet afgeleid wilt worden van wat je toch al weet.
  En dan kijken of het klopt.

  🙂

  Vandaag wordt mooi. Wedden? (Dat is net zoiets)

 7. Kumari says:

  Avatar van Kumari
  Goedemorgen Jezz, mooie woorden. Ook jij bent van de wereld.

 8. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  Hé goede morgen! Prachtig verhaal, doet me terugverlangen naar bed, even tegen mijn lief aan liggen, kletsen, knuffelen. Maar dat kan niet. Vandaag weer een heleboel pupkopers over de vloer die hun pupje (en andere pupjes) willen knuffelen. Dus eerst koffie en een peuk, dan de boel schoonmaken, honden verzorgen, douchen, koffie zetten voor de eerste bezoekers uit de randstad of Brabant.
  De hele dag is het hier een Grand Café, met leuke gezinnen, die elkaar hier leren kennen, kinderen die "naast Jaap" willen zitten, hartstikke leuk, hartstikke druk. Dikke kus, bedankt voor je verhaal! Sjavoea tov!

 9. Maria-Dolores says:

  Avatar van Maria-Dolores
  hoi Jezz,
  misschien ben je al weg, maar ik probeer het toch: goedemorgen, een fijne dag!
  verder iedereen natuurlijk ook!

 10. Blacksmoker says:

  Avatar van Blacksmoker
  😉

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Nog even snel, op de valreep.
  @Kumari, Goedemorgen 🙂 Child of the universe, blowing with the wind. 🙂
  @Jaap, goedemorgen, dat klinkt hartstikke lekker, jouw dag gevuld met echte knuffels. Shavuah Tov! 🙂
  @Maria Dolores, goedemorgen 🙂 (Wat maakt dat woord me toch blij.)
  @Blacksmoker Hi! 😉

 12. Flaxorca says:

  Avatar van Flaxorca
  Dit en Erik Satie. Nu nog een goeie conjac en een dikke sigaar en de zondag is vol. Vergeet niet dat liefde ook gaat om over durven nemen, niet passief maar met passie.

 13. Cor says:

  Avatar van Cor
  wat heb je dt weer prachtig onder woorden gebracht; je bent soms zo wisselen, maar dit is weer een topper…..have a nice day….cu

 14. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  mooi mens….

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂
  Nog even mijn hoofd om het hoekje, er gebeurt weer van alles, maar nu nog even hier zijn.

  @Flaxorca, uiteraard, het is zoals Jeg al zei. Het geeft niet wie geeft of ontvangt, maar je hebt er wel een ander voor nodig.
  @Cor, dankjewel, jouw woorden maken me altijd blij.
  @Gingy 🙂

  Dag Lieverds, ik ben weer even verder kijken om te zien wat er gebeurt.

  🙂

 16. koen- drijfveren says:

  Avatar van koen- drijfveren
  heftige afbeelding! Ik ga de website bekijken.
  "Liefde gaat over geven en iemand die het wil ontvangen", aanbevolen!

 17. Moonfairy says:

  Avatar van Moonfairy
  Op de verjaardag van mijn zoon
  Goedemorgen en een fijne dag
  Liefde alles draait om liefde

  kus Moon

 18. Eline says:

  Avatar van Eline
  Wat heb je dit mooi geschreven en beschreven, Jezzebel. Fijne dag en sjavoea tov!

 19. Marjon says:

  Avatar van Marjon
  Schrikken.
  Een kale kut kijkt mij aan!
  Een tekst om een puntje aan te zuigen.

  Magic story from the wizzard!

  Vaak herlezen maar..

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Koen, Marcel Duchamp is een kunstenaar met een groot gevoel voor ironie en humor.
  Het is werkelijk de moeite waard om alles van hem te weten te komen, wat je te pakken kunt krijgen. Maar wat mij zo ontzettend trof was dat deze, geestige, maar best onderkoelde man aan het eind van zijn leven een passie meemaakte dat alles veranderde.
  Voor het eerst dat hij een kunstwerk maakte dat beïntvloed werd, een allesoverheersen passie, lust en liefde. (Hoewel zijn eerdere werk The Bride Stripped Naked by her Bachelors, Even er zeker ook mee te maken heeft.)
  Dit werk dat pas veel later na zijn dood gevonden is, is volgens mij het ultieme hart van Duchamp dat hij de mensheid gaf.
  Zie je hoe het vrouwenlichaam een landschap is?
  En ook is belangrijk de omschrijving te lezen hoe je dit kunswerk bekijkt (je stapt op een mat, lichtje gaat aan, er is een deur met een kijkgat etc.), als een voyeur… Oi, er valt werkelijk heel veel over te vertellen.

  @Moonfairy, goedemorgen en een hele dikke kus!
  Mazal Tov voor de jarige zoon en de trotse moeder. Wat gaan jullie voor leuke dingen doen?

  @Eline, dankjewel, ook shavuah tov voor jou, dat deze week mooi mag zijn.

  @Marjon, dankjewel 🙂
  Je mocht even naar het universum gluren van de God, de kunstenaar 🙂 En ook dat moet je volgens mij met een brede grijns bekijken.
  🙂 (Ik heb het over Duchamp, uiteraard 🙂

 21. M says:

  Avatar van M
  Oja?
  Niet zo bescheiden he!

 22. M says:

  Avatar van M
  Ze zoeken nog een vervanging voor Henk van Os!
  Kom terug en solliciteer.
  Men zal aan al je lippen hangen!

 23. Flaxorca says:

  Avatar van Flaxorca
  jajaja daar zijn we het roerende over eens, maar nemen das de derde poot om op te staan. Als de liefde goed is mag je ook af en toe eens nemen, als het nodig is, zonder schuld zonder angst. gewoon omdat je het samen doet

 24. Zilver says:

  Avatar van Zilver
  De liefde, het is een wonder en terwijl ik jou lees, droom ik weg in mijn eigen leven van de liefde, de man waar ik zo van hield en op een dag verdween en ohhhhhhhhhh, een lang verhaal, maar je roept het bij me op, liefde is vaak een mooie en een nare droom in een.

 25. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @M, 🙂 Ik zal maar geen domme vragen stellen.
  @Flaxorca, daar hadden we het toch al over gehad, liefde gaat over geven en iemand die het ontvangen wil én over ontvangen en iemand die het geven wil. Als jij dat nemen noemt, dat zijn we het met elkaar eens. Maar ik neem niets dat iemand niet geven wil.
  Zilver, liefde is altijd liefde, dat blijft ook door de lelijke en mooie momenten heen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.