Mijn Leegte

foto

Als ik het over mezelf heb, dan heb ik het over jou.
Als ik het over jou heb, dan heb ik het over mezelf.
“Ik ga vasten,” zeg ik met een stralende glimlach. “Ik ga het helemaal doen. Niet eten, niet drinken, niet roken, geen alcohol en geen computer. Geen wiet ook, trouwens,” lach ik snel. “En als ik het niet doe, dan wil ik weten waar ik de leegte mee ga vullen.”
Ik hoor mezelf kletsen en schrik er een beetje van. Maar ik meen het wel. Ik ben dat echt van plan. Ik wil zo graag eens sterker zijn dan mijn behoeften. Eén keer maar.
Dat ik boven mezelf uit kan stijgen.

En om me heen zie ik hoe de voorbereidingen worden getroffen om met een heel land tegelijk de leegte in te gaan. Dag van Gerechtigheid. Jom Kippoer.
Ik loop hopeloos achter. Ik besteed weer veel te veel tijd aan het blog. Ik had zo’n strak schema, maar er komt geen donder van terecht.

En ook hij belt aan. Hij man van een ander, man van mij. Hij heeft zich voorgenomen om mij mee uit boodschappen te nemen. Maar ik heb niets nodig. En ik wilde zo graag vier dagen zonder de wereld zijn. Ook zonder hem. Ik zucht.
Het is een mitswe om net voor Jom Kippoer een echte feestelijke maaltijd te eten. Laat ik me daar maar aan houden.

Het is een toestand in de supermarkt. Iedereen is gekomen om de lege mandjes te vullen en als dan ook de verbinding met het netwerk verbreekt, breekt het zweet me bij de kassa uit. De wereld en ik hebben soms niet hetzelfde tempo.
Als we dan toch eindelijk buiten staan. En ik hem op de lippen kus. En hij glimlacht tegen mijn mond. Wens ik hem Gmar Chatima Tova. Dat dit een jaar mag zijn waarin ook hij weet dat je het wagentje kunt vullen met alles dat je kiest. Ik probeer het hem te zeggen, maar ik weet niet zeker of hij me gehoord heeft. De liefde zat er tussen.

Haastig is het is al bijna tijd. Gelukkig staat er in de koelkast nog een maaltijd die opgewarmd kan worden. Het is misschien niet de feestelijke maaltijd zoals die bedoeld is, maar wel ééntje waar ik mijn best op heb gedaan, eerder. Misschien telt dat ook. En na de douche beloof ik mezelf dat als ik iets lekkers eet, ik ook een nieuw blog mag schrijven. Dat is voor mij feestelijk. Ik vind het fijn om hier te zijn. Maar waar ga ik het over hebben? En ik begrijp dat het vandaag eigenlijk maar over één ding gaat.
Dat je goed opgetekend mag worden.
Dat hoop ik ook.

Buiten is het verkeer stilgevallen en zijn de kinderen op de fiets gestapt. Ze rijden dwars door mijn drukke straat. En overal lopen mensen in nederig wit. En ik hoor ze schreeuwen en lachen. Vrienden hebben dit moment uitgekozen om nog heel even samen te zijn, na het Kol Nidré.
Een solidair gebed; We vragen niet alleen vergeving om wat wij persoonlijk hebben gedaan, maar ook wat anderen hebben gedaan. We zijn schuldig, we zijn ontrouw geweest, hebben gestolen, hebben lastertaal gesproken, wij hebben verkeerd gehandeld, we hebben slechte dingen gedaan…” vertelde ze mij.

Maar al die mensen zitten me in de weg, ik hoor ze. Ik vlucht naar de rots. Midden in het donker zit ik alleen over de zee te staren en hoop dat ik de leegte te pakken krijg. Ik kan er maar nauwelijks bij. Mensen lopen langs, ik voel me slap. 
En dan besluit ik maar te gaan vullen. Ik steek een sigaret op. Ik drink een slok water uit de fles die ik voor de zekerheid toch maar meegenomen heb. De één na de ander komt nu een praatje maken. De ene na de andere sigaret deel ik uit totdat ik er horendol van word. Ik ga naar huis, mijn lege huis, de echte leegte in.
En dan blijk ik ook nog ongesteld te zijn. Mijn buik doet pijn, mijn zenuwen zijn itchy. Ik kan het allemaal maar nauwelijks verdragen. En ik probeer mezelf voor te houden wat de legende zegt. Op díe dagen is een vrouw het dichtst bij de kern, van de wereld. Ik drink een borrel.

Deze ochtend is het nog steeds moeilijk om niet moedeloos van mezelf te worden. Waar blijf ik nou met mijn grote mond. Ik, die het allemaal wel even zou doen. Maar dan herinner ik me mijn eigen woorden. En als ik ‘m ga vullen, dan wil ik weten waarmee.
Blog. Het blog is belangrijk voor mij. Omdat het over de liefde gaat.
Sigaretten. Blijkbaar houd ik er van mijn longen vol te zuigen, ook met rommel. 
Alcohol. Ik vind het prettig om een beetje in een roes te zijn, omdat ik dan beter los kan laten, de werkelijkheid die me soms zo strak op de keel zit.

Het kostte me moeite om mezelf niet met allerlei verwijten volledig onderuit te halen. Mijn eigen gelijk door mijn eigen strot te rammen. Mijn leegte.
Totdat ik het, heel even, eindelijk begreep. 
Ik houd van de liefde. Ik ben er altijd naar op zoek. Gewoon omdat ik van het leven houd. Je kunt namelijk kiezen waarmee je je leegte opvult.

En toen ik mijn eigen bijdragen nog eens teruglas, vanochtend, toen zag ik dat er iets niet klopte. Ik was iets kwijt. Ik had ‘rommel’ niet bij de infoblokken gezet. Dáár zat het! In de rommel. Ik had de rommel nodig om weer te begrijpen hoe het zat.

En later ben ik met al mijn kracht klaargekomen. Omdat de liefde soms ook gehoord moet worden.

Shana Tova!

Tel Aviv,
Jezzebel

Foto: Mijn Leegte

@Zwollywood, ik kan je niet redden. Dat heb ik ook Isis al eens geprobeerd uit te leggen. Ik kan de dingen niet mooier of lelijker maken dan ze zijn. Ik kan niet goed met een leugen leven. Ook niet die van mezelf. Het enige dat ik kan is je vertellen hoe het voor mij is.

Als jij het over mij hebt, dan heb je het over jezelf.
Als jij het over jezelf hebt, dan heb je het over mij.

Als ik het over hem heb, dan heb ik het over mij.
Als ik het over haar heb, dan heb ik het over hem.
Omdat hij – en zij – nu eenmaal net als ik zijn.

This entry was posted in Land van mijn Hart and tagged . Bookmark the permalink.

37 Responses to Mijn Leegte

 1. niko says:

  Avatar van niko
  Ik heb vandaag m’n leegte gevuld met; tranen van verdriet met het vuur van woede en met de blijschap van een kind……de liefde kan weer stromen.

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Niko 🙂 Yes!

 3. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Wat een vertrouwen geef je……….

 4. Nadien says:

  Avatar van Nadien
  Dag lieve Jezzebel,
  Ik heb je gemist! Waar ik was al die tijd ?
  Ik was kwijt en hervond mijzelf weer. :))

  Je hebt een mooi blog geschreven,
  dat zou ik ook weer eens moeten doen 🙂

 5. Alice says:

  Avatar van Alice
  hihihihi !!!
  ow grote goden…

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Gingy, ik kan niet anders, ondanks mezelf.
  @Alice, dikke knipoog naar jou, jij die zo mooi kan kijken.

 7. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Jezz….doe als ik en snij die zangvolgel uit je zelf met dat mes…laat hem vrij en zingen..en vul die leegte op met al je liefde….
  en op m’n laatste blog staat nog iets wat je met me kunt delen denk ik….

 8. RED says:

  Avatar van RED
  Ze stond op en rekte zich uit. Nu hoorde ze weer de wind, het geroep en gefluister. De sensatie van alleen zijn, niemand kon ze dat uitleggen. Het gevoel van volstrekte autonomie, van onverschillig zijn voor je omgeving, omgeven door een stilte van je eigen maaksel, doordringende, heilzame stilte.

  (Cees Nooteboom: Allerzielen)

 9. niko says:

  Avatar van niko
  @Red, wat mooi………………..

 10. tinkeltje says:

  Avatar van tinkeltje
  Lieve Jezz, jij prachtig puur mens.
  Mooie, ware woorden schrijf je. Het meest geraakt werd ik door je onderschrift aan Zwollywood. Het klopt, je kan niet redden en niet gered worden. Het is zoals het is.
  En daar ligt precies de link naar de Leegte. Waar je zomaar vindt, wat tussen je vingers doorglipt als je er naar zoekt.

 11. jacob hesseling says:

  Avatar van jacob hesseling
  Zeker hypergevoelige snaar ,alleen vrouwen die reageren, toch moeten mannen hier ook iets van meekrijgen 🙂 leegte geeft ook veel ruimte maar ook die moet je kunnen dragen of verdragen, net hoe je het voelt. Komt goed zeggen dan in Zwolle.

 12. Cor says:

  Avatar van Cor
  misschien wil ik wel leven met leegte en ruimte

 13. chris says:

  Avatar van chris
  je bent een prachtig mooi mens
  mijn prachtigste, liefste vriendin
  je bent zo puur, zo echt
  ik hou van jou

 14. Dr.D says:

  Avatar van Dr.D
  eh,eh
  je lacht je rot hier !!!
  Take the red pill!!!
  hahahahahaha

 15. K says:

  Avatar van K
  Wat jammer van dat roken en drinken!!
  Zo kun je echt niet in verbinding treden met de leegte Jezzebel. Het is ook nodig NEE te leren zeggen; tegen anderen en tegen jezelf als je verder wil komen met je inzichten.

 16. ridder says:

  Avatar van ridder
  hehe eindelijk, lekker klaargekomen
  en nu, hop, naar je rots
  ekker osaten

 17. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Lieverds 🙂
  @Jeg, ik voel je goed Jeg, jij lijkt zo op mij. Ik vind je prachtig 🙂
  @Red, ik weet niet goed wat ik moet zeggen. Die woorden zijn zo puur zo waar, ik geloof dat ik ze begrijp.
  @tinkeltje, zo waar. Het duurde zo lang voordat ik het begreep. Maar wat een rust daarna. Het is allemaal goed. Ook als je leegte propvol is.
  @Jacob, komt goed, ook in Tel Aviv 🙂 Leegte moet je inderdaad verdragen.
  @Chris, je woorden raken me zo diep. Ik hou van je.
  @Dr. D. Het zijn inderdaad heel vaak Red’s woorden die me een handvat geven. En jij? Hoe doe jij het?
  @K, please… Er is geen geheime formule voor mij. Het zit in alles, is wat ik ontdekt heb, dat lijkt mij bepaald niet gering.
  @Ridder, Man en paard noemen, noemen ze dat 🙂

 18. ridder says:

  Avatar van ridder
  de koe bij de horens grijpen, noemen ze dat ook wel,
  riddertjes dan

 19. zinnen verzetten says:

  Avatar van zinnen verzetten
  Jihaa! Kus

 20. Marcus says:

  Avatar van Marcus
  De leegte moet je niet zoeken, je hebt ‘m al. Je kan ‘m ook niet vullen want hij (of zij) is al vol. Van leegte.

 21. Maboema says:

  Avatar van Maboema
  door warmte of vermoeienis niet geneigd tot beweging

 22. Maboema says:

  Avatar van Maboema
  zie boven

 23. Maboema says:

  Avatar van Maboema
  Ik zal en moet ingelogd zijn

 24. hansan de reiziger says:

  Avatar van hansan de reiziger

  dus je leeft en je liefd
  fijn

 25. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hello 🙂

  @Marcus, volgens mij zijn de begrippen vol en leeg relatief. Dat is precies het punt. Voor de een is een klein beetje al behoorlijk leeg.
  @Maboema, moppie, wat is er Lieverd?
  @Hansan de reiziger, soms in alle lelijkheid, soms helemaal niet zo fijn ook. 🙂

 26. hansan de reiziger says:

  Avatar van hansan de reiziger
  met fijn bedoel ik niet prettig.
  maar fijn dat je voelt, leeft liefd
  of het pijn doet, mooi is doet er niet toe
  het is, en dat is fijn

 27. Therataal says:

  Avatar van Therataal
  Ik ga nu ook maar even een sigaret opsteken, pizza in de oven en lekker koud biertje erbij. Leve het consumeren! Zonder boeiende feesten, zonder rots, maar straks loop ik weer lekker in de polder met mijn jarige hond. Kus.

 28. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Mazal Tov voor de jarige hond! 🙂

 29. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ja Hansan, ja, je hebt helemaal gelijk, maar de waarheid van gisteren ben ik vandaag alweer bijna vergeten. Vandaag is anders.

 30. Annet says:

  Avatar van Annet
  GENIAAL geschreven!

 31. Annet says:

  Avatar van Annet
  Nu met paard:>)

 32. Ramirezi says:

  Avatar van Ramirezi
  Wat is dat toch dat mensen sterker willen zijn dan hun behoeften ? Zou je behoefte groter kunnen zijn dan wat goed voor je is misschien…

 33. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Annet, Thanks 🙂
  @Rami, oeh, nu zet je me aan het denken. Je gebruikt het woord ‘goed’, ‘behoeften die groter zijn dan goed voor je is’. Ik wil liever antwoorden op "zou je behoefte groter kunnen zijn dan wat je nodig hebt."
  Laten we zeggen dat er geen goed of kwaad is.
  En als ik over die vraag nadenk dan denk ik dat dat niet kan. je behoeften kunnen niet groter zijn dan wat je nodig hebt. Als jouw behoeften (laten we zeggen) ‘buitensporig’ zijn, dan is het misschien goed om er eens kritisch naar te kijken. Zonder te oordelen. Ah, je vindt dit lekker, wat vind je lekker, wat doet het met je? Als je weet hoe het precies zit kun je kiezen of je dat nog langer wilt, of niet. Volgens mij verandert de behoefte dan vanzelf, geleidelijk.

 34. Eline says:

  Avatar van Eline
  Haastig is het is al bijna tijd. Wat mooi wat mooi, deze zin, en dit blog. Goed geschreven, goed gedacht. Begrijp je goed. Mooi hoe je mij iets brengt en ik jou.

 35. Eline says:

  Avatar van Eline
  En ingelogd en wel nog een aanbeveling 🙂

 36. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Thanks Lieverd, ik hoopte dat je het zou zien. Ik wilde dat je wist dat ik heel erg blij ben met de dingen die jij me geeft. Daar kan ik iets mee.
  🙂

 37. Eline says:

  Avatar van Eline
  (bloos) en daar ben ik weer blij mee!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.